Tempat Percutian Menarik di Johor

Saturday, November 28, 2015

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Cuti sekolah bermula, makanya ibu bapa pun sibuk rancang percutian bersama anak anak. Pening nak bawak ke mana kan. Mestilah nak pergi tempat percutian yang menarik. So Fiza kongsikan tempat tempat menarik di Johor.

Sebelum bercuti, kita kena survey tempat tu sesuai untuk aktiviti apa, so dengan itu boleh sediakan keperluan yang perlu disediakan. Pilih tempat yang sesuai untuk family, orang dewasa dan kanak² untuk mengelakkan perkara yang tak sepatutnya berlaku dan percutian lebih menggembirakan serta untuk kepuasan bersama. 

Setelah buat kerja sikit dari hasil carian google dan Fiza buatkan dalam satu entry supaya senang next time Fiza nak explore Johor lebih. Kalau ada yang Fiza tertinggal, sila silalah tambah ye di ruang kotak komen.

Segamat

Okay kita mulakan di Segamat dululah ye, sebagai pembukaan sebab kampung Fiza kan. Di Segamat hanya dua tempat menarik iaitu Air Terjun Sungai Bantang, Bekok dan Pusat Rekreasi Kolam Air Panas, Labis. Yang lain lain macam Dataran Segamat, Taman Batu Hampar sekadar untuk bersantai je bolehlah.

Air Terjun Sungai Bantang, Bekok

Bekok adalah sebuah pekan yang terletak di bahagian timur Segamat, Johor. Bekok dikenali terutamanya kepada para Pencinta Alam kerana Bekok juga merupakan pintu masuk sebelah barat ke Taman Negara Endau-Rompin. Air terjun yang segar terdapat di sini dikenali sebagai Air Terjun Sungai Bantang. Selain terkenal dengan air terjun dan sebagai pintu masuk ke Taman Negara, Bekok juga mempunyaiPerkampungan Orang Asli seperti juga Pekan Air Panas.-wikipedia
http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

Pusat Rekreasi Kolam Air Panas, Labis

http://www.azhafizah.com/

Muar

Pusat Rekreasi Tanjung Emashttp://www.azhafizah.com/

Kolam Air Panas Sungai Grisek

http://www.azhafizah.com/

Trata' Leka Parit Jawa

http://www.azhafizah.com/

Tangkak/Ledang

Hutan Rekreasi Gunung Ledang

http://www.azhafizah.com/

Batu Pahat

Pantai Minyak Beku

http://www.azhafizah.com/

Wet World Batu Pahathttp://www.azhafizah.com/

Wet World Glow Park

http://www.azhafizah.com/

Taman Rekreasi Tasik Yhttp://www.azhafizah.com/

Ayer Hitam

Tropical Village

Tropical Village is a notable attraction in Ayer Hitam, Batu Pahat, Johor, Malaysia. The replicas of the structures are built within this 32 acres theme park that allow visitors to have another memorable experience. The park is divided into four sections: Landmarks, Leisure Corner, Playground and Agricultural Enclosure.
The Landmarks Section is a garden with a wonderful famous landmark in the whole world. There's a section of Malay Culture (Kebudayaan Melayu) like Kompang sculpture,Kuda Kepang, Mini Malaysia such as Petronas Towers, Fort A famosa in Malacca and Mini World.
Mini Malaysia
The Leisure Corner is especially appealing to younger visitors with its Haunted House, House of Mirrors and Dinosaur Train among other attractions. The Playground with its Oriental Island, Pet Corner and Garden of the Shy Monkey is also a favourite with little ones. The park has dorms for visitors who want to stay overnight and continue the fun the next day.-wikipedia
http://www.azhafizah.com/

Kluang

ZenXin Organic Parkhttp://www.azhafizah.com/

UK Farm Kluang

Laman Kreatif Kluang


Hutan Rekreasi Gunung Lambak

Gunung Lambak yang terletak di Kluang,, Johor dengan ketinggian setinggi 510 meter (1,673 kaki). Gunung Lambak mempunyai hutan Dipterokarp Bukit. Terdapat pelbagai flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan. Pada tahun 1969 sebuah stesen pemancar TV RTM telah siap dibina untuk memberi mutu siaran TV yang baik bagi penonton di daerah Kluang. Sebelum ini, penonton di sini mengikuti siaran Tv dari pemancarGunung Pulai, Johor Bahru. Namun demikian operasi stesen pemancar TV gunung Lambak hanya bertahan selama 13 tahun sahaja kerana Kementerian Penerangan Malaysia ketika itu mahukan penduduk di Johor supaya lebih menonton siaran TV Malaysia berbanding siaran TV Singapura. Untuk itu sebuah stesen pemancar TV RTM yang baru telah siap dibina di Gunung Ledang, dekat Tangkak yang kawasan liputannya lebih luas. Oleh itu stesen pemancar TV di Kluang ditutup secara rasmi pada tahun 1983. Bermula dari tarikh itu, penonton di Kluang perlu menghalakan antena TV ke arah Gunung Ledang, secara tidak langsung siaran TV Singapura menghadapi gangguan kerana talaannya tidak sama dengan siaran TV Malaysia. Keadaan yang sama turut berlaku di Batu Pahat di mana Stesen Pemancar TV Bukit Soga, Batu Pahat turut ditutup. Sekarang ini stesen pemancar TV di Gunung Lambak dikawal selia pihak Telekom untuk sistem komunikasi sahaja, bukan penyiaran lagi.-wikipedia

Baca kisah pendakian Fiza ke puncak Gunung Lambak

Hutan Rekreasi Gunung Berlumut

Kulai/Kulaijaya

Hutan Lipur Gunung Pulai

Hutan Lipur Gunung Pulai 2

Pontian

Tanjung Piai


Mersing

Air Papan

Kampung Air Papan merupakan sebuah pantai yang terletak di Kampung Air Papan, Mersing, Johor, Malaysia. Terletak kira-kira 12 KM utara Mersing, pantai ini adalah popular di kalangan penduduk setempat terutama pada hujung minggu dan cuti umum. Mereka boleh berenang di dalam air biru, bermain permainan di pantai yang luas atau hanya duduk dan berehat di bawah naungan pokok-pokok di sepanjang tepian pantai. Dari sini, pengunjung boleh melihat dengan agak jelas gugusan pulau-pulau seperti Pulau Besar, Pulau Rawa, Pulau Tioman dan Pulau Tengah, serta pulau-pulau kecil berdekatan seperti Pulau Batu Gajah dan Pulau Setindan.-wikipedia

Taman Negara Endau Rompin 

Kawasan ini juga penuh dengan mitos dan legenda dan telah menjadi sebuah kawasan rekreasi dan pelancongan yang mashyur di Malaysia. Ramai pelancong gemar menjejaki hutan ini, khususnya di habitat puak Jakun di mana mereka dapat mendengar cerita-cerita mitos hutan yang terpesona. Taman ini juga memberikan wawasan bernilai tentang budaya orang asli yang unik, teknik ketakatan serta kemahiran pemburuan dan pengesanan haiwan.
Perkhemahan merupakan penginapan yang paling popular. Terdapatnya empat tapak perkhemahan yang dapat menampung kira-kira 300 ratus orang, yakni di Kuala Jasin, Batu Hampar, Upeh Guling dan Kuala Marong. Pada waktu sekarang, Taman ini tengah merancang untuk memberikan lebih kemudahan kepada pelancong selaras dengan matlamat untuk membentukkan taman negara ini sebagai destinasi pelancong yang utama.
Taman Negeri Endau-Rompin ditutup semasa musim hujan dari November sehingga Mac. Memancing ikan tidak dibenarkan pada musim ikan bertelur dari September hingga Oktober.-wikipedia

Kota Tinggi

Air Terjun Kota Tinggi

Telok Mahkota

Teluk Mahkota (also known by its former name Jason's Bay or JB[1]) is a prominent bay on the east coast of the state of Johor, Malaysia.[2]
It faces the South China Sea and has a width of approximately 12 km. The bay is situated about 28 km northeast of the town of Kota Tinggi.
At the northern end of the bay is the mouth of the Sungai Sedili Besar river, flanked on the south bank by the village of Tanjung Sedili and on the north bank by the village of Sedili Besar.
At the southern end of the bay is the mouth of the smaller Sungai Sedili Kechil river and the village of Kampung Sedili Kechil.
The region of the bay is also known locally as Sedili.
The bay was in colonial times known as Jason Bay or Jason's Bay, but was subsequently renamed Teluk Mahkota. The word "teluk" is the geographical term for bay in the Malay language. The word "mahkota" means "crown"[3] in the Malay language and is probably a reference to Tunku Abdul Rahman (Tunku Mahkota of Johor) who was the "Tunku Mahkota" or Crown Prince of Johor from 1961-1981.-wikipedia

Pantai Desaru

Desaru ialah sebuah kawasan pelancongan pantai di Kota Tinggi, Johor, Malaysia. Ia terletak lebih kurang 88 kilometer timur dari Johor Bahru, di Laut China Selatan. Ia ialah sebuah kawasan pelancongan popular bagi rakyat Singapura pada hujung minggu untuk berehat.-wikipedia

Sungai Lebam Wetlands

Tanjung Balau

Tanjung Balau merupakan sebuah bandar berpantai di daerah Kota Tinggi, Johor, Malaysia. Pantai bandar terletak berdekatan Desaru dan Bandar Penawar. Muzium Nelayan Tanjung Balau di bina di sini menghadap Laut China Selatan.-wikipedia

Johor Bahru

Danga Bay

Teluk Danga (atau lebih dikenali sebagai Danga Bay) merupakan pusat rekreasi terbesar di bandar Johor Bahru, Johor, Malaysia. Tempat ini juga terletak berdekatan dengan Istana Bukit Serene iaitu kira-kira 7 kilometer dari pusat bandar Johor Bahru. Pelbagai acara juga pernah diadakan di sini.
Tempat ini boleh dituju melalui pelbagai rangkaian pengangkutan seperti jalan raya utama, Lapangan Terbang Antarabangsa, hab kargo dan pelabuhan. Projek-projek besar juga telah dikenal pasti untuk dibina di sekitar kawasan ini termasuklah pusat hab yang baru yang terdiri daripada kewangan, komersial, hotel, pameran, pusat konvokesyen, marina dan harta kediaman yang mewah.-wikipedia

Zoo Johor

Johor Premium Outlet (JPO)

Johor Premium Outlets (atau JPO) merupakan pusat beli-belah yang utama di Iskandar Malaysia, Johor, Malaysia.[1]. Pusat beli-belah ini terletak di daerah Kulaijaya. Johor Premium Outlets merupakan premium outlets yang pertama dibina di Asia Tenggara. Johor Premium Outlets dibuka secara rasmi pada 11 Disember 2011. Pusat beli-belah ini menjadi tarikan kepada penduduk khususnya penduduk di kawasan daerah Kulaijaya, Johor Bahru dan negara berjiranan iaitu Singapura. Ia menempatkan barangan yang berjenama dan bertaraf antarabangsa seperti Coach, Adidas, Nike, Armani, Salvator dan sebagainya dan boleh mendapat potongan harga sebanyak 25% hingga 70%. Pusat beli-belah ini juga dapat dilihat melalui Lebuhraya Utara-Selatan selepas Persimpangan Senai Utara.-wikipedia

Taman Rekreasi Awam Hutan Bandar 

Pasar Karat @ Bazaar Karat

Pantai Stulang Laut

Legoland

The LEGOLAND® Malaysia Resort brings together a LEGOLAND Park, Water Park and Hotel in one LEGO® themed location. It is the ideal family holiday destination with more than 70 hands-on rides, slides, shows and attractions offering adventure, education and fun for action-packed day trips or short break destination. The LEGOLAND Malaysia Resort is specifically designed for families with children aged 2-12. The LEGOLAND Malaysia Resort is the first of its kind in Asia and the largest in the world.-legoland.com.my

Puteri Harbour Theme Park

Hello Kitty Town, Puteri Harbour

Little Big Club

Pantai Harbour


KSL Dinosaur Alive Water Theme Park Johor Bahru

Tiram Indoor Waterpark Ulu Tiram( Near Aeon Tebrau City JB)

Karosel Water Park Skudai

TS Indoor Water park Pasir Gudang


Fuh, banyak betul tempat percutian menarik di Johor ni kan. Agak agak boleh habis explore tak ni satu Johor sebelum explore  Negeri lain. Okay, selamat merancang percutian dan semoga entry ni dapat membantu memberikan idea untuk semua.

Untuk maklumat lanjut setiap tempat, boleh gunakan perkhidmatan google. Fiza sekadar memberikan cadangan tempat sahaja.

Sumber gambar dan maklumat  dari google, wikipedia dan blog

With Love, Sihatimerahjambu

3 comments

  1. banyak lagi tempat kat johor ni yang akak tak redah

    ReplyDelete
  2. wahhh banyak juga tempat best dekat johor . ain ni namanya org jb.hehehe.

    ReplyDelete
  3. thanks bg info fiza..tgh merancang nak attend kenduri kawen member kat johor next week .alang2 blh pi bercuti:)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.