Resepi Ayam Goreng Crispy

Sunday, November 29, 2015


Tetiba rasa ada mood nak buat ayam goreng crispy. Resepi dia pun mudah je. Rajin tak rajin je la nak buat. Disebabkan terlebih rajin, so buat jugaklah entry Resepi Ayam Goreng Crispy versi dari Dapur Sihatimerahjambu ni.

http://www.azhafizah.com/ Bahan Bahan Resepi Ayam Goreng Crispy

Ayam
Telur
Tepun Gandum
Garam
Conrflakes
Black Pepper
Dried Oregano
Dried Parsley

* Sukatan bahan ikut kuantiti ayam dan citarasa masing². Kalau suka pedas tambah la black pepper lebih sikit. Tambah dan kurangkan ikut taste masing masing okay!

Cara Menggoreng Ayam Goreng Crispy

Celupkan ayam ke dalam tepung
Masukkan ke dalam tepung dan ratakan
Celupkan semula ayam ke dalam telur
Gaulkan ayam bersama campuran cornflakes
Panaskan minyak dan goreng ayam dalam api yang perlahan. Kalau tak nanti salutan luar cepat hangus dan dalam tak masak pulak.

Selepas masak, toskan dulu ayam goreng crispy atas tisu ye. Tapis minyak kurangkan kolestrol.

http://www.azhafizah.com/

Hidangkan bersama sos, mayonis dan cheesy mayo sauce.
http://www.azhafizah.com/

Rasanya dia memang, rangup (crispy) dan lembut. Boleh cakap macam ala ala ayam KFC la kot. Cumanya balutan ni nipis je la sebab Fiza buang segala lemak dan buang kulit sikit.

1 comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.