Tempat Menarik di Negeri Sembilan

Sunday, November 29, 2015

Ada yang sedang bercuti ke? Atau tengah merancang nak bercuti ke mana. Kalau ada rasa rasa nak ke Negeri Sembilan. Bolehlah pilih antara tempat tempat menarik di Negeri Sembilan. Negeri Sembilan ni walaupun kecil tapi banyak tempat tempat percutian yang menarik tau!

Cuma Fiza belum explore habis lagi. Ye lah baru 2 tahun kot jadi orang nismilan .Hehe..ada masa lagi nak explore.

Seremban

Taman Rekreasi Seremban 2

Sekiranya KM berada di Seremban 2 belah petang, city park seremban 2 ini menjadi pilihan KM untuk beriadah bersama keluarga. Ia juga adalah antara pilihan Kepada semua warga Seremban dan juga untuk warga kota untuk beriadah dan rekreasi bersama keluarga. Bukan sahaja menjadi tumpuan pada hujung minggu atau cuti sekolah malah hari biasa pun ramai yang datang dan melawat S2 City Park Seremban 2 .
Berkeluasan 6 hektar City Park seremban 2 dibuka sejak tahun 2005, dilengkapi dengan pelbagai aktiviti, daripada trek senaman, gimnasium, bola keranjang, futsal dan gelanggang badminton. Ia juga sesuai bagi mereka yang ingin berehat bersama-sama dengan keluarga mereka ketika menonton air terjun dari bangku-bangku atau Wakaf disediakan.-kamalmustafa
Hill Park S2 Heights adalah taman yang di bina dan di selengara oleh IJM Land khusus untuk aktiviti rekreasi keluarga, bersantai dan untuk menikmati pelbagai aktiviti luar yang di sediakan kepada pengunjung. Tarikkan utama dan popular di zone 2 adalah Dinosaur Zone.-UncleZuan
http://www.azhafizah.com/

Taman Tasik Serembanhttp://www.azhafizah.com/

Muzium Negeri Sembilanhttp://www.azhafizah.com/

Rantau Eco park

Rantau Eco Park merupakan produk pelancongan terbaru di Negeri Sembilan dimana disini pengunjung boleh mencari kedamaian dan ketenangan sambil menikmati keindahan alam semulajadi dan disini juga pengunjung boleh melakukan pelbagai aktiviti bersama keluarga dan sahabat handai.
Rantau Eco park ini terletak di Kuala Sawah, Rantau, Negeri Sembilan iaitu tidak jauh dari pusat bandar Seremban iaitu kira-kira setengah jam perjalanan. Kawasan yang mempunyai keluasan 100 ekar ini boleh memberikan keseronokan dan kelainan dengan kepelbagai aktiviti yang menyeronokkan untuk pengunjung yang hadir kesini untuk merasai sendiri pengalaman menikmati alam semulajadi dan mencari ketenangan lari dari kesibukan di kota.-Mohd Rasul

The Shorea Resort, Seremban

Pedas

Wet World Air Panas Pedas

Tarikan istimewa yang ada di sana ialah air panas semula jadi yang disalurkan ke taman tema air menerusi kolam spa yang disediakan. Kolam air panas ini mempunyai kadar suhu antara 35 hingga 46 darjah Celsius sekali gus sesuai untuk melegakan sakit-sakit badan. Selain itu, terdapat taman tema air yang menyediakan pelbagai kemudahan rekreasi dan permainan air untuk pengunjung seisi keluarga.
Ini termasuklah kolam berombak, sungai mengalir perlahan atau lazy river, gelongsor air berkembar dan kolam khas kanak-kanak yang cetek dan selamat untuk mereka bermain.
Tidak terkecuali, kolam urutan refleksologi juga disediakan. Namun, suhu air kolam itu lebih rendah dan ia sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia sepuluh tahun ke atas.-kosmo
http://www.azhafizah.com/

Port Dickson

Pantai Lagun Biruhttp://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

Pantai Teluk Kemang

Pantai Teluk Kemang terletak di Port Dickson, Negeri Sembilan. Jaraknya cuma 10 km ke selatan bandar Port Dickson. Kawasan perkelahan ini disebut sebagai Port Dickson sahaja, walaupun sebenarnya kawasan perkelahan itu terletak di sepanjang pantai Teluk Kemang.
Pantai ini popular di kalangan penduduk Lembah Kelang dan lain-lain untuk mandi-manda terutama pada hujung minggu.-wikipedia
http://www.azhafizah.com/


PD Waterfronthttp://www.azhafizah.com/

PD Ostrich Farmhttp://www.azhafizah.com/

Alive 3D Art Galleryhttp://www.azhafizah.com/

Mini Zoo Port Dickson

http://www.azhafizah.com/

Muzium Tentera Darat, Lukuthttp://www.azhafizah.com/

Laut Biru Tanjung Tuan

http://www.azhafizah.com/


Bukit Batu Putih



Eagle Ranch Resort PD

http://www.azhafizah.com/

Jelebu

Jeram Toihttp://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

Jeram Gading

http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

Lata Kijang

Jelita Ostrich Farmhttp://www.azhafizah.com/

Kuala Pilah



Ladang Alam Warisanhttp://www.azhafizah.com/

Istana Sri Menanti

http://www.azhafizah.com/

baju peplum scallop

Kampung Budaya Terachi

http://www.azhafizah.com/


Hutan Lipur Jeram Tengkek

http://www.azhafizah.com/

Jempol

Hutan Lipur Serting Uluhttp://www.azhafizah.com/


Hutan Lipur De Bana

http://www.azhafizah.com/

Jeram Panjang

Gua Serting Ulu

Rembau

Rembau Kristalhttp://www.azhafizah.com/

Sungai Timun Fire Fly, Linggihttp://www.azhafizah.com/

Hutan Lipur Gunung Datuk


Replika Istana Raja Melewarhttp://www.azhafizah.com/

Sambil buat entry ni rasa macam nak bercuti ke. Tapi itulah kan, bercuti ni kena rancang elok² dari segi masa, cuaca dan bajet. Kalau semua cukup, ON je. Tapi kekadang bila tak rancang pun boleh jadi. kan! 

Ada lagi tempat menarik di Negeri Sembilan? Meh komen bawah ni

Sumber gambar dan maklumat  dari google, wikipedia dan blog

6 comments

  1. Banyaknya tempat yg cantik.. Sehari tak habis nak jenjalan nih..

    ReplyDelete
  2. ada a few tempat dalam list ni akak tak pernah pergi lagi.. will take note. Thanks Fiza

    ReplyDelete
  3. mak aih pija banyak tempat afzal tak pegi lagi ni. setakat pantai2 tu pernah jejak sebab dok hotel kat sekitar tu kan. nak try mandi air terjun plak lepas ni. Yang afzal tau air terjun kat kuala pilah tu je :)

    ReplyDelete
  4. sejak dah pindah tak keje kat N9 ni, jarang dah jalan-jalan.. slalu balik kampung je..

    ReplyDelete
  5. paling suka tengok suasana kampung sawah tu..rasa nyaman pulak

    ReplyDelete
  6. Walaupun rmh di n9..tetapi tak pernah sampai

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.