Sambal Sotong dan Sayur Kailan

Friday, October 31, 2014

Lewat pulak up entry hari ni. Hari ni lunch pun lewat sikit. Dapatlah jugak makan special sikit Sambal sotong dan Sayur Kailan. Selalu lunch sorang kan hari ni lunch berdua sebab husband off day. Hari ni pulak nak tunggu maintenance Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS) datang untuk gantikan meter paip yang rosak tu. Settle dah tukar.

So dah busy dengan urusan lain kuranglah menghadap PC hari ni. Nak buat entry ni pun baru nak bukak photoshop..huhu..

Alhamdulillah selera lebih makan berdua hari ni..hihi.. Hari ni masak pedas sikit makan pulak dengan nasi panas..Memang meletop! Resepi sambal sotong Fiza buat sama macam resepi sambal udang. Cuma masak sotong ni tak perlu letak air sangat sebab sotong pun dah berair kan.

sambal sotong

Tak lengkap makan kalau takde sayur kan. My favourite sayur ni. Tumis bawang putih,bawang merah, ikan bilis sampai garing masukkan sos tiram dan masukkan sayur kailan. Senang sangat kalau masak sayur. Kalau sayur panas Fiza suka ratah je..dah nama peminat sayur :)

sayur kailan

Selalu hari jumaat ada je makanan special . Kalau kat asrama dulu pun sama jugak. Apa makanan special korang hari ni?

25 comments

  1. menyelerakan sungguh lauk special Fiza harini hehehe
    special akak harini asam pedas ikan merah.. berpoloh poloh makan hehe

    ReplyDelete
  2. Assalam fiza,
    alaaahaaaaaiii..
    baru ingat nak buat sambal tumis ayam esok..
    ni macam kena tukor ke sambal sutun pulop dah he3

    ReplyDelete
  3. Sedapnyerrr ...............Sambal sotong tu..TERLIUR la Fiza..

    ReplyDelete
  4. Wah wah wah kailan eaaa..Kak Lya suka kailan ikan masin hehehe

    ReplyDelete
  5. nom nom nom.. menu perebet niiii.... ^_^

    ReplyDelete
  6. Betul. Kalau hari jumaat mesti makanan special. Sbb hari jumaat mmg special kot kan. Hehehe

    ReplyDelete
  7. hihihi dedua fevret and yes..
    kailan tu makan saja pun hoookay

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kailan antara sayur yg sedap kan. *pendapat org tak suka makan sayur* Hehe

      Delete
  8. Sedapnya sambal sotong tu.
    Memang kena dengan sayur kailan tu.

    ReplyDelete
  9. Wah sedapnya sambal sotong tu.... terliurrrr!!
    Jom baca blog saya , follow dan saya follow balik
    http://enyyusnizar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Sambal sotong tu antara kegemaran akak tu.. Semalam menu makan bubur + sambal ikan kicap ikan bilis jer.. gigi sakit, tak dapat nak kunyah nasik.. Tu yg masak bubur je tu.. Huhu..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  11. Ya Allah. sedapnya. sambal sotong tu. n my feveret is sayur kailan!

    ReplyDelete
  12. sedap sambal sotong tu. tapi, Ros tak berapa nak pandai masak sambal sotong.. mesti jadi lain macam je. hihi.. kalau udang, terrer.. eh tetiba...

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.