Fakta Mengenai Johor Dan Rakyatnya

Wednesday, October 29, 2014

Fakta Mengenai Johor Dan Rakyatnya yang rakyat Johor sendiri mengetahuinya tapi tidak orang lain. Mungkin?? Nak tahu apa dia? Boleh baca bawah ni :)

Johor Darul Takzim (JDT)
Credit Image : Google
  1. Johor negeri pertama yang mempunyai tentera sendiri dan dibiayai oleh kerajaan Johor sendiri sehingga kini.
  2. Encik Mohamad Bin Hamzah iaitu pereka Jalur Gemilang berasal daripada Johor.
  3. Penulis asal Sejarah, Tun Sri Lanang merupakan orang Johor.
  4. Orang johor ada dialek tersendiri. Kalau selimut dipanggil gebor. Kalau almari dipanggil gerobok atau gobok.Kalau makanan ringan dipanggil jajan.
  5. Orang Johor banyak menggunakan perkataan 'eekk' di belakang ayat.
  6. Orang Johor membahasakan dirinya 'orang'. Contohnya : "Orang nak pergi makan." walaupun nama sebenarnya Aminah atau dll.
  7. Orang Muar pulak ada cara speaking yang tersendiri dgn menukarkan huruf terakhir dengan 'o' tapi bukan semua perkataan.
  8. Huruf 'R' seperti silent untuk orang johor jika huruf R dibelakang kerana orang johor takkan sebut JOHOR tapi akan sebut JOHO. Bukan MUAR tapi MUO. 
  9. Orang johor jugak akan menukarkan perkataan yang akhirnya 'AR' dengan 'O' contoh : Saya rasa nak aje TAMPOR awak .
  10. Orang Johor tak sebut SAYA tapi SAYE. Bukan KITA tapi KITE. Perkataan yang ditambah huruf 'E' dan dibuang huruf 'A' juga terkenal dengan panggilan 'bahasa pasar'.
  11. Orang Johor sebut menguap tu sebagai sangap.
  12. Orang Johor sebut berdating tu sebagai berendut.
  13. Bila orang muar kata nak pergi Johor, maknanya dia nak pergi Johor Bahru a.k.a JB.
  14. Kebanyakan orang Johor terutama selatan menggunakan perkataan 'anu' sebagai ganti perkataan buat. Anu bukan perkataan lucah.
  15. Negeri Johor ialah negeri terakhir yang mendapat Residen.
  16. Kita mencipta Mee Bandung dan mee ini tiada kena mengena dengan Bandung, Indonesia.
  17. Telur pindang adalah makanan orang Johor.

SAYA COPY SEBAB SAYA ANAK JATI JOHOR DARUL TA'ZIM 
PROUD TO BE JOHOREANS 
I AM JOHOREANS
^________^

23 comments

  1. so proud to be a Johorean too!walaupun tak pure sebab lahir dan besar kat KL.still, orang selalu make fun of my slang..huhu

    ReplyDelete
  2. i'm johoreans too
    jemput join segmen dari kisahsidairydotcom
    http://www.kisahsidairy.com/2014/10/segmen-pencarian-bloglist-november.html

    ReplyDelete
  3. Wahhh copy sebab anak jati johor ..Ternaikkk la Fiza....

    ReplyDelete
  4. SANGAP tu menguap eaaaa dalam bahasa Johor..Tak tahu pon selama ni ... Sekarang baru tahu ...

    ReplyDelete
  5. Ooooo...macam tu erk..adik ipar akak orang Muar a.k.a Muo....

    ReplyDelete
  6. tahu la sikit2 pasal joho.. byk kawan org sana. hehee

    ReplyDelete
  7. agree... even bukan asal sana tp sebab lama menetap, mmg banyak absorb cara org johor.. :)

    ReplyDelete
  8. My mum orng jhor. Sdara mara rmai di jhor. Pnh dibesarkn lma di jhor. Sngt2 suka dgn ngri jhor. Jhor is best..

    ReplyDelete
  9. Teringin nak pergi jb & muo.. Aah roomate orang selalu sebut gebor haha

    ReplyDelete
  10. Saya orang kedah...huhuhuhu
    Jemput semua datang blog, follow dan saya follow balik
    http://enyyusnizar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. kite pon orang johor.. kampung dekat muo.. n alise bahasakan diri sendiri KITE.. unik kan.. :)

    ReplyDelete
  12. wah... hebat betul orang Johor yer...

    ReplyDelete
  13. Baru tau sikit sikit. Luaskan kuasamu. Hehe

    ReplyDelete
  14. Hehehe cakap bab Johor ni teringat PIALA MALAYSIA nanti hehehe

    ReplyDelete
  15. tumpang lalu...
    saye orang JOHO..
    proud to be a johoreans!!

    ReplyDelete
  16. Ros pula bertugas di Jb.. tapi bukan asal sini...

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.