Tempat-Tempat Menarik Wajib Pergi di Jogjakarta

Monday, January 30, 2017

Jogjakarta, Indonesia salah satu tempat yang Fiza teringin nak pergi. Nak pergi tu entah bilalah kan. Sebelum pergi tu, kenalah senaraikan dulu tempat-tempat menarik yang wajib pergi di Jongkarta. Sebelum ni Fiza ada kongsikan tempat-tempat menarik di Jogjakarta juga. Untuk entri ni tambah lagi tempat-tempat menarik yang wajib pergi.

Tempat-tempat yang wajib korang pergi bergantung pada minat, masa dan kesesuaian. Yang suka dengan aktiviti lasak seperti hiking tu, eloklah ambil peluang untuk mendaki gunung mana yang sempat. Yang suka bersantai tepi pantai tu, boleh ambil angin pantai dan menjamu mata dengan permandangan pantai yang cantik. Orang kata kalau bercuti ni lebih bagus jadi pengembara. Explore selagi boleh explore. Kalau bercuti semata-mata nak shopping pun bosan juga kan.

Ada banyak tempat menarik di Jogjakarta ni. Ini pun Fiza terjumpa di facebook. Eloklah letak dalam blog untuk perkongsian bersama dan sebagai rujukan akan datang juga. Bila dah ada senarai tempat, senanglah nak susun jadual bila bercuti di Jogjakarta nanti.

Hutan Pinus Kragilan

Mangrove Jembatan Api-api

Green Village Gedongsari

Negeri Atas Awan, Puncak Taman Buah Mangunan

Alun-alun Kidul

Pantai Watu Lawang, Gunung Kidul

Taman Pelangi Monjali

Bukit Bintang

Plunyon,Cangkringan

Pantai Wedi Ombo

Candi Ijo

Umbul Sidomukti, Ungaran, Jawa Tengah

Abhayagiri

Malioboro

Resto Abhayagiri Prambanan

Air Terjun Srigetuk

Embung Banjaroya

Puncak Gunung Kendil, Samigaluh

Jam Matahari, Pantai Baron

Air Terjun Luweng Sampang

Gunung Kukusan

Curug Batu Templak

Gereja Ayam

Alun-alun Jogja

Pantai Pok Tunggal

Bukit Paralayang, Parangtritis

Embung Nglanggeran

Songgo Langit, Mangunan, Bantul

Candi Prambanan

Jembatan Nangsri, Pundong

Alun-alun Kota Wates, Kulonprogo

Monumen Tugu


"DOMAPAN" Bus Wisata Tingkat

Masjid Kampus UGM

Watu Lumbung

Kalibiru

Candi Borobudur

Pantai Pasir Kadilangu

Candi Ratu Boko

Fuhhh..Tengok senarai tempat wajib pergi di Jogjakarta ni tak tahu berapa lama kena bercuti untuk pergi semua tempat best yang cantik-cantik ni kan. Biasa orang bercuti 3 hari 2 malam je. Kalau bercuti tak lama, pilihlah tempat-tempat yang terpaling korang nak pergi. Nak bercuti kena plan betul-betul supaya tak rugi masa dan dalam masa yang sama dapat pergi banyak tempat. Untuk maklumat lanjut setiap satu tempat tu, korang boleh google je.

Selamat bercuti!

Kredit: Sumber



3 comments

  1. Semua tempat ni cantik2..akak pun dh masukkan Yogjakarta dlm wish list

    ReplyDelete
  2. byk ny tempat menarik kat sna, last ju pegi 2012 ke indonesia tp tu pun pegi jakarta & bandung pun rasa xsempat nak round smua dalam sminggu apatah lagi tempat menarik yg byk mcm ni, mmg setuju ngn sis, kalo nak round abis smua kena arrange cuti tu btl2 =D

    ReplyDelete
  3. tengok gambar pun dah menarik..inikan pulak kalau dapat pergi kat tempat²tu kan

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.