PINKtober, Bulan Kesedaran Kanser Payudara

PINKtober, Bulan Kesedaran Kanser Payudara

Pink Oktober/October atau singkatannya PINKtober merupakan kempen kesedaran mengenai barah payudara (Breast Cancer Awareness Month Campaign) atau Breast Cancer Awareness Month (BCAM). 

Juga disebut Bulan Reben Merah Jambu, Bulan Kesedaran Kanser Payudara yang bermula pada 1 Oktober sehingga 31 Oktober setiap tahun.

Bulan Oktober dikaitkan dengan Bulan Reben Merah Jambu atau pink yang dipilih sebagai simbol warna kesedaran kanser payudara. Simbol merah jambu juga digunakan untuk menyokong penghidap barah payudara di seluruh dunia.

PINKtober, Bulan Kesedaran Kanser Payudara

Di AS (Amerika Syarikat), bulan ini juga dinamakan sebagai Bulan Kesedaran Kanser Payudara Nasional (NBCAM).

Bulan Reben Merah Jambu adalah kempen tahunan/acara tahunan anjuran oleh Pertubuhan amal bertujuan untuk mendidik orang ramai dan meningkatkan kesedaran tentang kanser payudara serta kepentingan pemeriksaan awal payudara bagi kaum wanita di dunia.

Sepanjang bulan PINKtober ada pelbagai acara program yang dianjurkan bagi mengumpul dana dan memberitahu orang ramai mengenai kaedah pencegahan dan apa yang harus dilakukan untuk pengesanan awal penyakit ini.

Sambutan Pink October/ PINKtober di Malaysia biasanya akan mengadakan program PINKtober run atau memakai Reben merah jambu untuk bulan Oktober ini tanda sokongan kepada mereka yang sedang melawan penyakit barah payudara.

Asal usul/Sejarah reben merah jambu sebagai simbol barah payudara

Bulan Oktober, ramai orang akan memakai reben merah jambu, kemeja merah jambu, dan gelang merah jambu. Reben merah jambu, simbol digunakan untuk menyokong penghidap barah payudara di seluruh dunia.

Peringatan Hari Kanser Payudara, yang jatuh pada 26 Oktober biasanya diadakan dengan berjalan-jalan santai bersama di tempat tertentu. Dipetik dari warna merah jambu ribbon.org, reben merah jambu yang biasanya digunakan sebagai simbol sokongan untuk penghidap barah payudara, telah dimulakan sejak yayasan Susan G.

Komen mengedarkan visor merah jambu kepada penghidap barah payudara pada tahun 1990. Yayasan ini berpusat di Amerika Syarikat dan sepenuhnya dikhaskan untuk menyokong penghidap barah. payudara yang dikelaskan sebagai penyakit berbahaya ini.

Pada mulanya, Susan G. Komen didiagnosis menghidap barah payudara pada usia 33 tahun. Pada masa itu, maklumat mengenai barah payudara masih sangat minimum dan profesional yang pakar dalam menangani penyakit ini masih tidak cekap.

Doktor yang merawat Susan pada waktu itu sebenarnya membuat keadaan kesihatan Susan bertambah buruk dan hanya menemui doktor yang tepat ketika barah payudaranya telah mencapai tahap empat.

Selama hampir tiga tahun Susan memerangi barah payudara dan meninggal pada tahun 1980. Dari kejadian ini, Nancy Brinker yang merupakan saudara perempuan Susan kemudian berjanji akan berusaha melawan barah payudara melalui Susan G.

Komen untuk foundation Cure. Yayasan ini juga berkembang dengan aktivitinya dalam mengedarkan pita merah jambu semasa pertandingan berjalan di New York pada tahun 1991. Pertandingan ini disertai oleh banyak mangsa barah payudara yang berjaya bertahan. Secara kebetulan, acara ini diadakan pada bulan Oktober yang kemudian menjadi bulan penjagaan barah dunia.

Inspirasi Simbol Reben Merah Jambu

Simbol reben merah jambu diilhamkan oleh simbol ODHA yang merupakan simbol keprihatinan bagi penghidap HIV AIDS, warnanya berbeza. Penghidap AIDS memakai pita merah, sementara penghidap barah payudara memakai warna merah jambu.

Penggunaan pita ini bertujuan untuk menyebarkan maklumat kepada masyarakat luas, betapa bahaya barah payudara bagi semua orang tidak kira wanita atau lelaki.

Mengapa warna yang dipilih berwarna merah jambu atau merah jambu? Warna merah jambu adalah gabungan warna merah dan putih. Bahagian inti yang diserlahkan dari gabungan warna ini bermaksud tenaga yang mempunyai kesempurnaan dan kesucian.

Kemudian ia memiliki makna kecantikan yang bernuansa dan dapat meneutralkan gangguan dan keganasan. Warna merah jambu yang menggambarkan kelembutan ini juga menekankan nuansa kepedulian, kelembutan, harga diri, dan juga cinta untuk kebersamaan.

Itulah sebabnya barah payudara dilambangkan dengan pita merah jambu. Warna ini juga dianggap sesuai untuk menggambarkan keperihatinan wanita terhadap penghidap barah payudara.

Harapan yang diselitkan dari simbol reben rmerah jambu adalah agar orang ramai akan lebih peka dan buat pemeriksaa lebih awal jika mereka mula merasa sakit atau terdapat benjolan di sekitar payudara.

Peningkatan kesedaran ini diharapkan dapat menjauhkan orang dari barah payudara sehingga mereka dapat menjaga payudara dengan baik dan sihat. Perlahan tetapi pasti, jumlah penghidap akan berkurang sekiranya mereka bertindak balas dengan cepat terhadap gejala tersebut.

Dengan itu, bersama-sama lah kita meningkatkan kesedaran mengenai pesakit barah payudara dan lebih responsif untuk mencegah dan menangani kemungkinan barah payudara.

sumber info : planet-swap

2 comments:

  1. Rasa kagum dengan usaha orang perseorangan dan juga persatuan yang berusaha gigih untuk memerangi kanser, tidak kiralah kanser payudara dan yang seumpamanya. Terima kasih Fiza kongsi info yang sangat bermanfaat ini terutama simbol reben merah jambu itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus sangat ada kempen kesedaran macam ni kan. Sama-sama kak Amie.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri.
Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan.
Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan.
Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum. Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.