Header Ads


10 Cadangan Aktiviti Day trip to Sekinchan Dan Tempat Makan Best di Sekinchan, Selangor

Cuti 3 hari long weekend ni nak kemana? Tepu otak. Tapi itulah memikirkan tengah bulan, bajet pun tak berapa nak ramai. Tapi kalau nak keluar juga bolehlah kita day trip je. Day trip to Sekinchan pun menarik juga. Teringat ada simpan cadangan aktiviti day trip to Sekinchan, Selangor. Simpan sini untuk rujukan akan datang.

day trip to sekinchan
sumber : google

10 Cadangan aktiviti day trip to Sekichan

1. Sewa basikal di AMG Bicycle Rental (boleh waze AMG Bicycle Rental)

  • Basikal boleh naik solo/duo RM 10 sejam
  • Basikal boleh naik 4 orang RM 50 sejam
Kayuh keluar ke jalan besar dan akan terus nampak bendang terbentang luas. Cari port ngam untuk berhenti dan boleh terus photoshoot. Kena bajet masa ya, kadang tak sedar masa berlalu begitu pantas. Campur masa dan kayuh lagi, sejam tak cukup rasanya.

Naik yang solo/duo better sebab tak penat sangat, tapi kalau naik basikal berempat dia ada keseronokkan tersendiri sebab boleh bergilir kayuh. Boleh simpan sikit penat tu.

2. Berkelah di Pantai Redang

Sebuah pantai yang tersembunyi di Sekinchan. Tempat bergambar yang menarik ketika matahari terbenam dan tempat terbaik untuk mencari ketam laut.


3. Bergambar di sawah pagi

Sekinchan memang terkenal dengan permandangan sawah padi yang luas dan indah. Port menarik untuk bergambar dan OOTD.

4. Bergambar di Sky Mirror

Sky Mirror juga digelar Salar de Uyuni Malaysia, sebuah ‘pulau ajaib’ yang cuma akan muncul beberapa hari sahaja dalam sebulan. Fenomena air yang cetek akan menghasilkan efek seperti cermin. Masa nilah pengunjung boleh ambil gambar yang menarik dengan efek cermin. Kena rancang waktu yang tepat untuk kesini. 

5. Melihat kelip-kelip/ kunang-kunang
6. Menyaksikan blue tears
7. Melawat Muzium padi
8. Memberi makan helang
9. Melawat Ah Ma house
10. Berjalan-jalan dan membeli hasil laut di kampung Nelayan

 

Tempat Makan Best di Sekinchan, Selangor

Kalau jenis suka food hunting, kena cuba makan kat tempat makan best di Sekinchan dan Sungai Besar!! Syurga segala makanan 

1. Abah Ikan Bakar, Sungai Besar, Selangor
Buka: Rabu-Ahad (Selasa cuti)

2. Laman Tebu Aidil, Sungai Besar, Selangor
Buka: Isnin-Ahad (Rabu cuti)
Ladang tebu ni dah macam port wajib kalau orang datang Sekinchan kot. Saya tengok kalau ke Sekinchan ramai yang akan singgah di Lama Tebu Aidil. Tarikan dia adalah lorong pokok tebu untuk port gambar. 

Tutup : Hari Rabu
 
3. Nasi Goreng Melimpah Viral, Tanjung Karang, Selangor
Buka: Selasa - Ahad (Isnin cuti)
Nasi Goreng Melimpah (NGM)

Nasi goreng dia sedap. Portion besar dan recommended for sharing. Kalau ramai boleh je terus ambil set yang RM 79.90, ada semua jenis haiwan atas tu. Tapi personal recommendation adalah ayam dan kambing. Kopi ais dia padu.
 
4. Joe Chicken Chop, Sekinchan, Selangor
Buka : Selasa - Ahad
Tutup : Isnin

5. Satay Warisan Batu 23 Sg Nibong, Sekinchan
Buka : Setiap Hari

6. Mee Udang King Original, Sekinchan
Buka : Selasa - Ahad
Tutup : Isnin

7. Gerai Rojak Shamal, Sungai Besar Selangor
Buka : Isnin - Sabtu
Tutup : Ahad
 
8. Warung Changkat Corner, Sungai Besar, Selangor
 
9. Warong mee udang banjir Tg. Karang
Buka : Khamis - Selasa
Tutup : Rabu
 
10. Mee Udang BNO, Sabak Bernam
 
11. Restoran Lembah Bernam, Sekinchan
Buka : Isnin - Ahad
Tutup : Jumaat
 
12. Gerai Dapur Kak Mala, Sabak Bernam, Selangor
Buka : Isnin - Ahad
Tutup : Jumaat

13. Burger Stop Western & Grill
Parit 7 1/2 Timur Jalan Baru, Kampung Sungai Panjang,45300 , Sungai Besar
Buka : Rabu - Ahad
Tutup : Selasa
Waktu operasi : 3 Petang - 10:00 malam
 
14. Warung seafood Viral
 
15.  Warung Canai Kambing Liena
Canai Kambing Liena, peket 60, sungai besar
 
16. Cendol Atok
Lot 9495 batu 8 1/2 jln besar, Jalan Sungai Limau, 45300 Sungai Besar, Selangor
Buka :  Selasa - Ahad
Tutup : Isnin
Waktu operasi :  11.00 pagi - 7.00 malam
 
17. Warung Ibu
Tali Air 11 , Pasir Panjang, Sekinchan.
Buka : Khamis - Selasa
Tutup : Rabu
Waktu operasi : 5.00 petang - 12.00 malam

18. Warung Kasuni
Warung Kasuni (kena waze Pasar Awam Pekan Pasir Panjang Sekinchan, kedai dia kat sebelah pasar ni)
Sini port favourite orang kampung makan roti sarang burung cicah kari kambing. Ada banyak pilihan menu sarapan lain seperti nasik lemak, lontong, mee goreng bodo.

19. AZR Mentarang Fresh Sekinchan
Kalau nak cuba menu rare belangkas dan mentarang pun ada. Mentarang celup tepung dan pepahat masak lemak cili api pun ado. 

20. TK Coconut Farm Ville
PT 3441, Kampung Sungai Terap, 45500 Tanjong Karang, Selangor (Berhadapan hospital baru Tanjong Karang)
Buka : 8:00 pagi - 11:00 malam
Port lepak baru di Selangor. Vibes ala ala duduk tepi pantai bawah pokok kelapa menikmati coconut shake. Selain tu ada juga nasi berlauk seafood yang meriah, korean, malaysian, western dan japanese street food semua ada sini. Tempat pun santai dan bersih, ada indoor dan outdoor seat. Parking disediakan. 

Kalau datang semasa peak hour especially waktu weekend atau public holiday kena banyak bersabar menunggu, lagi-lagi tempat makan viral.

8 comments:

  1. Perancangan yang tertunda. Akk ada buat reservation siap bayar deposit tapi sampai skrg belum lagi ada masa nak ke sana. Harap2 pihak sana masih simpan deposit kami :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Villa tu ke kak? Ohh harap ada masa ke sana nanti. Kalau tak jadi, harap boleh dapat refund depositnya.

      Delete
  2. Balik kampung tahun lepas memang banyaklah senarai tempat sekitar Tanjung Karang, Sekinchan dan Sabak Bernam hendak dituju terutamanya tempat makan. Hanya tercapai satu saja, iaitu Restoran Lembah Bernam di Sekinchan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana banyak tempat best especially makanan lah. Banyak makanan sedap sedap². Pasni balik kampung lama sikit dapat explore jauh lagi.

      Delete
  3. Tak pernah pi Sekichan tapi dengar byk tempat menarik di sana..
    Tak tahu la bila nk pi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah banyak tempat menarik. Itulah tu, saya pun merancang juga tapi entah bila lah nak sampai.

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.