Sambal Goreng Jawa

Friday, May 29, 2015

Sambal Goreng Jawa atau lauk lodeh kering versi Fiza memang mudah je sebab guna bahan simpe yang ada. Tak letak tauhu, sayur fucuk dan kentang. Walaupun bukan orang jawa tapi Fiza suka makanan jawa salah satunya tempe. Goreng tempe lepas tu cicah dengan sambal kicap pun sodap!

Dah jemu masak sayur biasa je. So menu hari ni luar biasa sikit la. Tapi masak biasa biasa je. Cukup sekadar ada sayur. Tak tahu kenapa panggil sambal goreng tempe sebab sambal sikit je rasanya. Ke namanya sayur tempe  jawa? Confused suda.

sambal-goreng-jawa

Bahan bahan
Tempe
Kacang panjang
Suhun
Bawang besar 1 biji
bawang putih 2 ulas
Cili kisar 1 sudu Kicap 1 sudu
cili merah besar 1
garam secukup rasa
Minyak masak
Ikan bilis dalam 7-8 ekor
Air

Cara cara
1. Goreng tempe sehingga masak kekuningan, angkat dan toskan. Kemudian ketepikan dahulu.
2. Potong kacang nipis², basuh dan ketepikan.
3. Rendam suhun dengan air bagi dia lembut sikit.
4. Blend 1/2 biji besar, bawang putih dan ikan bilis.
5. 1/2 biji bawang lagi potong² je.
6. Tumiskan bahan blend dan cili besar yang dah dipotong halus . Nak tumis sekali dengan bawang potong tadi pun boleh atau nak letak kemudian pun boleh. Tapi Fiza masuk sekali dan tumis.
7. Kemudian letak cili kisar, kicap dan garam sikit.
8. Masukkan air sikit dan masukkan kacang, kemudian suhun. Dah agak masak baru last sekali masukkan tempe yang dah digoreng tadi. Kacau sebati dan tutup api. Siap!

Ini cara bukan orang jawa masak. Kalau orang jawa masak lagi banyak sikit bahannya dan lagi sedap!

4 comments

  1. Tempe tuu nampak menyelerakan ... siap ada resipi ok laa nnt blh la cuba buat

    ReplyDelete
  2. gorreng sajooo... sedap menu niii !

    ReplyDelete
  3. akak bukan orang jawa..tapi paling suka tempe..sambal goreng jawa ni memang salah satu pebret akak

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.