Header Ads Widget

New Stories!

6/recent/ticker-posts

Panorama Masjid Wilayah Persekutuan


Panorama Masjid Wilayah Persekutuan yang cukup cantik. Kalau view dari atas super cantik sebab dapat tengok full design Masjid Wilayah ni. Semalam ke Masjid Wilayah Persekutuan sepupu husband akad nikah kat sini. Bertuah dapat buat majlis akad nikah di Masjid Wilayah Persekutuan yang cukup indah ni. 

panorama-masjid-wilayah-persekutuan
Sumber dari google
Pembinaan Masjid Wilayah ini direalisasikan pada 25 Syawal 1416 Hijri bersamaan 15 Mac 1996 Masihi dan siapdibina pada 30 Ogos 2000 Masihi. Upacara serah milik kepada pihak Jabatan Agama Islam Wilayah (JAWI) padaSeptember 2000 Masihi.Tapak binaannya berkeluasan kira-kira 13.4 hektar, iaitu di atas tapak bekas mahkamahdan pejabat kerajaan. Cadangan pembangunan Masjid Wilayah ini diilhamkan oleh Tun Dr. Mahathir ketikamenjadi Perdana Menteri keempat. Ia merupakan projek Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI) dan diiktiraf berstatus Masjid Negeri.
Masjid Wilayah Persekutuan terletak di sebuah kawasan berbukit Jalan Duta, berhampiran susur masuk ke pusatbandaraya Kuala Lumpur dan Dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Tuanku SyedSirajudin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalulail pada 18 Februari 2005 Masjid ini dinamakan MasjidWilayah Persekutuan adalah sebuah masjid berkonsepkan 'masjid dalam taman' telah pun dibina.Iamenggunakan konsep tradisi masjid-masjid Othmaniah di Turki,Rekabentuk senibina dan hiasan dalamanya pulaadalah merupakan kombinasi rekabentuk tradisi Melayu Malaysia dan Timur Tengah.Ianya terletak berhampirandengan Kompleks Kerajaan, Jalan Duta dan kini merupakan satu lagi mercu tanda di ibu negara.Masjid ini bolehmenmpung seramai 17,000 orang jemaah pada satu-satu masa.Keluasan keseluruhan bangunan adalah kira-kira47,000 meter persegi.Dilengkapi dengan pelbagai kemudahan,masjid ini merupakan masjid yang termoden diMalaysia pada masa kini. Credit-masjidwilayah.gov.my

Bila dah dapat jejak dalam masjid yang besar ni of course lah nak explore sikit. Jom kita tengok panorama dalam masjid wilayah persekutuan ni. Cukup besar cukup cantik dan cukup bersih. Paling kagum dengan ukiran masjid ni.
panorama-masjid-wilayah-persekutuan


panorama-masjid-wilayah-persekutuan

panorama-masjid-wilayah-persekutuan

panorama-masjid-wilayah-persekutuan

panorama-masjid-wilayah-persekutuan

panorama-masjid-wilayah-persekutuan


panorama-masjid-wilayah-persekutuan

panorama-masjid-wilayah-persekutuan

Gambar pengantin takde, pengantin lama ada..Of course nak amek gambar juga.

panorama-masjid-wilayah-persekutuan

panorama-masjid-wilayah-persekutuan

Ini je yang sempat explore..Kemudahan semua lengkap kat Masjid ni, kalau buat majlis nikah kat sini pun ada dewan makan, ade lif, ade escalator dan lain lain kemudahan. Lain kali boleh singgah solat kat sini lagi.

Post a Comment

9 Comments

  1. tak pernah sampai lagi...
    harap2 adalah peluang

    ReplyDelete
  2. besarkan...siap ada untuk pernikahan tu

    ReplyDelete
  3. tak pernah g... teringin gk nk ke saner....weeeeee :)
    psst...tu shwl baruu? hehee

    ReplyDelete
  4. Subhanallah.. cantik rumah Allah

    ReplyDelete
  5. x pernah smpai lg sana...cantik

    ReplyDelete
  6. cantik tgk dr jauh tu... rumah Allah.. pasti indah kn...

    ReplyDelete
  7. belum pernah sampai lagi. cantik ^^

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.