Cara Jimat Guna Sabun

Monday, November 28, 2016

Assalamualaikum/Salam Sejahtera

Baru-baru banyak kali pulak ternampak video cara jimat guna sabun dengan menggunakan bekas yang diperbuat daripada span. Walaupun sekarang ni penggunaan sabun mandi jenis batang semakin kurang tapi sangat berguna untuk mereka yang masih menggunakannya.

Yang penting cara ni bukan setakat untuk berjimat cermat tapi lebih pratikal dan mudah untuk bersihkan serpihan sabun yang melekat pada bekas span. Boleh DIY je soap dish sponge ni. Cara nak buat pun mudah je.

Peralatan yang diperlukan

Span Besar
Pisau
Gunting
Sabun
Pen

Cara-Cara

1. Potong dua span besar dan bentukkan setiap penjuru dengan bentuk bulat untuk lagi menarik.
2. Lukiskan bentuk sabun di tengah span dengan  menggunakan pen
3. Potong dan buangkan span mengikut garisan bentuk sabun yang di lukis sedalam separuh daripada span.
4. Kemudian dah ada bentuk tu letakkan je sabun. Mudah je kan.

Dengan adanya bekas sabun span ni mengelakkan sabun cepat kembang sebab span bersifat mudah menyerap air lebihan pada sabun. Sabun lebihan yang melekat kat span tu boleh digunakan untuk mencuci semula bekas ni hanya perlu gosok dan perahkan je. Simple as that. Nak lagi jelas cara pembuatan bekas span ni boleh tengok video ni.

kredit : buzzfeed
With Love, Sihatimerahjambu

4 comments

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.