Tutorial Letak Bloglist Dalam Pages/Menu Tab

Thursday, October 09, 2014
Tutorial Letak Bloglist Dalam Pages/Menu Tab salah satu cara untuk meringankan blog. Gigih Fiza mencuba untuk meringankan sikit blog yang penuh keberatan ni. Menjadi juga bloglist macam kat sidebar dalam pages/menu tab ni. Lebih mudah nak blogwalking sekali nanti. 

Jangan bersedih pulak kalau takde link blog korang kat sidebar ye. Semua Fiza dah pindahkan ke dalam menu "My Bloglist" kat bawah header. Boleh refer dalam gambar bawah ni atau click terus kat menu tab tu okay kalau nak tengok macamana rupanya.

Tutorial Letak Bloglist Dalam Pages/Menu Tab

Nak tutorial boleh klik terus " Tutorial Letak Bloglist Dalam Pages/Menu Tab" dari blogger sHaRiNa eLyaNa Blog Opzzpinky'S Journey. Korang klik je pada link yang Fiza bagi tu ye. Ikut je step yang diberikan tu. Itu untuk template lama kalau untuk template baru nak expand code html boleh refer cara untuk edit html baru.

Fiza dah cuba lebih sepuluh kali dah sampai give up terus tanya owner. Rupanya complicated sikit sebab code berbeza kan. Tapi kalau betul² ikut step tutorial yang diberikan InshaAllah menjadi. Tak salah mencuba kan. Kalau jadi memang puas hati. Kalau tak jadi jangan terus give up ye..teruskan usaha sampai menjadi. Tapi sebelum godek² html tu save lah dulu ye template tu. Nanti tak tahu mana code ditambah lain pulak jadinya.

kalau stuck kat memana terus tanya owner tutorial bukan sekali buat tak menjadi terus pergi suruh owner tutorial buatkan. Tak usahalah kalau macam tu kan. Nak seribu daya :) Selamat mencuba!

Thanks Sharina untuk Tutorial Letak Bloglist Dalam Pages/Menu Tab dan membantu menyelesaikan masalah. Menjimatkan ruang sidebar juga.

26 comments on "Tutorial Letak Bloglist Dalam Pages/Menu Tab"
  1. asalam..wah..macam nak try jugak nanti..good info..

    ReplyDelete
  2. banyak saya belajar dari Blog sis...
    thanks for your information..

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. ohh, akk pun rasa nak buat macam ni jugak... sbb takdelah rasa page blog panjang sgt... tq fizah for sharing this ;)

    ReplyDelete
  4. Nak kena pindah bloglist dalam tab jugak nampak gaya.. Blog dah makin berat.. Huwaaa!!
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  5. tutorial ni lah yang akak carik..
    nak pindahkan list holiday kat sidebar blog akak yang dah panjang berjela tu..
    thx Fiza.. akak nak try buat.. tengok lah give up ke tidak nanti.. hehehe

    ReplyDelete
  6. Macam mana pulak nak buat menu tab macam kak Fiza tu?

    ReplyDelete
  7. thanks for sharing fiza...ingat nak buat jugak...rasa dah banyak dah ni kat sidebar...

    ReplyDelete
  8. thanks for sharing fiza...ingat nak buat jugak...rasa dah banyak dah ni kat sidebar...

    ReplyDelete
  9. Nmpk menarik ni.. Insya allah akan cuba buat nanti..

    ReplyDelete
  10. Hehehe boleh la kalau nak cuba buat sendiri

    ReplyDelete
  11. Tapi jangan poning2 ya ..bab2 coding ni hehhe

    ReplyDelete
  12. owh dah menjadi yer. nak cuba jugaklah. hihi. kena ambil masa jugak ni nak try :)

    ReplyDelete
  13. Bila buat camni blh la jimat ruang kan Fiza

    ReplyDelete
  14. wah thnks up tutorial sha..patutla dpt ref tinggi dr blog akak :)

    ReplyDelete
  15. ohh.. mcm ni rupanya.. puas saya cuba tp x jadi.. tq so much for tutorial..

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik dan jaga adab sebagai komentator. Terima kasih.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature