Resepi Sandwich Telur

Tuesday, April 01, 2014

Resepi Sandwich Telur memang simple nak buat waktu breakfast ini. Cuma ambil masa sikit untuk merebus telur tu je la. Makan roti dan telur memang kenyang waktu breakfast ni kan. Bukan je sesuai untuk dewasa, kanak² pun suka sebab ada mayonese.

Bagi yang nak mencuba resepi sandwich telur yang simple ni bolehlah mencuba ye. Salah satu resepi mudah untuk bawa pergi picnic juga ni. Bosan asyik sandwich sardin, tuna dan lain lain apakata cuba resepi ini pulak. Buat sendiri lagi banyak boleh letak dalam roti berbanding membeli kat luar kan.

sandwich telur


Bahan-bahan


  • Beberapa keping roti [Fiza gunakan roti  gardenia100% wholegrain]. Boleh gunakan apa brand/jenis roti sekalipun
  • 3 biji telur
  • 2 sudu besar mayonese
  • garam
  • Black pepper [ready made brand aji shio]

Cara-cara

  • Rebuskan telur sehingga masak.
  • Masukkan telur yang dah siap masak ke dalam mangkuk.
  • Masukkan mayonese, garam dan black pepper. Lenyekkan adunan menjadi sebati dan rata.
  • Kemudian sapukan pada roti dan tekapkan dengan roti yang lain macam buat sandwich biasa.Sedia untuk dihidang. Ikut suka nak potong bentuk macamana pun ye.
Mudah sangat kan? So mengapa tidak untuk mencuba..hehehe

15 comments

  1. senangggg.. kalau nak bg anak2 bawa bekal ke skolah, telur tu kena direbus dulu mlm sebelumnya.

    ReplyDelete
  2. Haaaa...sedap...kat luar sandwich telur pun rm3.00 tau...huhu..buat sendiri lgi puas hati kan...

    ReplyDelete
  3. sedapppp!!smp bw ke lunch sandwich ni..

    ReplyDelete
  4. Mudah, cepat dan sedap Fiza. Kalau beli tempat kakak ni dua keping dah RM2.50/-

    ReplyDelete
  5. akak selalu buat nih..tapi tak rebus pun..cuma pecahkan telur dan masuk dalam mikrowave seminit.heheh..lagi cepat dari merebus..:p..maklum la orang malas..heheh

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum fiza, haritu ada buat untuk bekalan ke ofis. tapi makan lebih daripada 3 keping jadi muak dengan mayonis. hehe singgah menabung ford sini~~~

    ReplyDelete
  7. sedap nye.. pasni nk cuba buat la.. tq sharing

    ReplyDelete
  8. selalu SA buat untuk anak dara SA pi sekolah...kalau SA cuti la...hehehe

    ReplyDelete
  9. boleh cuba nnt :)

    shida prmpuan yg plg xde msa nk msk tp tgh2 mlm kongkang2 kat dapur mmsk hahaaa :p

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.