Image Slider

Ranking Alexa Azhafizah.com Januari 2017

Tuesday, January 31, 2017
Adududu...Jatuh teruk ranking alexa azhafizah.com bulan Januari untuk permulaan tahun 2017 ni. Tahun 2016 pun naik turun je tengok. Tak sedap mata memandang. Rasanya tahun 2014 je berjaya kekalkan ranking bawah 1000 dalam Malaysia. Start tahun 2015 dah mula melepasi angka 1000 dan jumlahnya makin banyak. Apa petandanya tu? Petandanya adalah dah banyak blog semakin bagus dan blogger makin bertambah. Jadinya berlakulah persaingan dalam ranking ni. Nak berjaya, kena keja kuatlah kan tingkatkan apa yang perlu.

Bagi Fiza yang noob bab alexa ni, mati kutu dah nak fikir macamana nak kecilkan jumlah angka tu. Nak kata give up adalah sikit tapi masih mengekalkan slogan " berblogging kerana minat dan suka-suka, Pendapatan tu kira bonus". Kalau tak kerana slogan tu memang mati terus mood berblog kalau dok fikir soal ranking semua ni. Dalam masa yang sama kena pentau blog sendiri supaya tak lari dari landasan. Tapi kalau selalu ranking dan traffik menurun, sedih juga. Kurang semangat sikit nak berblog. Tipulah kalau takde perasaan give up dan sedih tu.

Kalau dah asyik jatuh je kan, sakit juga rasanya. Bab rezeki tu percaya pada rezeki masing-masing. Blog masing-masing ada aura dan potensi yang orang lain boleh nilaikan. So berhenti lah kata blog tak hebat lah, ape lah. Janji ada orang baca dan sebarkan maklumat yang berguna untuk pembaca. Tak gitu? Okay, buka buku baru untuk ranking alexa 2017. Tanda merah tu kena hijau kan semula. Gambatte! Moga perjalanan ranking alexa untuk tahun 2017 bertambah baik.

Statistik Ranking Alexa www.azhafizah.com 2016

Global Rank : 710, 535
Rank in Malaysia : 9, 035

Check rank Blog >>www.alexa.com



Cashout Nuffnang January 2017

Fuhhh..setelah beberapa bulan lamanya Fiza tak cashout Nuffnang yang semakin sendu ni. Sendu-sendu pun masih lagi ada dalam blog. Yelah kan, selagi takde pengganti biarkan je kat situ dapat juga la topup sikit-sikit. Innity pun agak sendu kat situ. Nak apply adsense lagi dah beberapa kena reject gitu je. Sadis! Takpelah, rezeki mungkin kat tempat lain dengan cara lain. Rezeki seorang blogger lain-lain kan. Tak dapat dari iklan, dapat job produk review juga satu rezeki. 


Alhamdulillah tahun ni walaupun performance blog tak berapa nak naik sangat. Janji ada sesuatu yang memberikan pulangan yang bagus. Sekurang-kurangnya berbaloi hasil kerja keras berblog selama ini. Dapat juga cashout Nuffnang bulan January untuk tahun 2017. Itupun sendu juga jumlahnya. Janji ado dari non hado. Lepas ni entah bila dapat cashout lagi. Selagi boleh cashout, kita cashout je la kan. Tak perlu nak tunggu tabung duit banyak sebab nak tunggu cheque Nuffnang sampai pun berbulan lamanya. Betul tak? 
As stated in Nuffnang payment policy, Nuffnang pays its members 30 days (60 days for Ordinary) after every end of the month from their cashout request date for Glitterati members. Upon then, the cheque will be compiled and sent to the bank for legal processing before delivered to your registered address. The processing and delivering by the bank will take about 2 weeks time. The status will be changed to 'Paid' once the cheque has been sent to you! Hope this clarifies! Thank you and have a nice day!-Nuffnang
Kau orang kalau tak nak menunggu lama cheque sampai, lebih baik cashout pada hujung bulan seperti yang telah Nuffnang beritahu. Jadi, masa menunggu cuma 1 bulan 2 minggu macam tu. Kira-kira cheque akan sampai di rumah pada belas-belas hari bulan macam tu. Biasanya Fiza akan cashout pada 30 atau 31 haribulan, betul-betul hujung bulan. Jadi, memang tak menunggu lama sangat sampai 2 bulan.

Tempat-Tempat Menarik Wajib Pergi di Jogjakarta

Monday, January 30, 2017
Jogjakarta, Indonesia salah satu tempat yang Fiza teringin nak pergi. Nak pergi tu entah bilalah kan. Sebelum pergi tu, kenalah senaraikan dulu tempat-tempat menarik yang wajib pergi di Jongkarta. Sebelum ni Fiza ada kongsikan tempat-tempat menarik di Jogjakarta juga. Untuk entri ni tambah lagi tempat-tempat menarik yang wajib pergi.

Tempat-tempat yang wajib korang pergi bergantung pada minat, masa dan kesesuaian. Yang suka dengan aktiviti lasak seperti hiking tu, eloklah ambil peluang untuk mendaki gunung mana yang sempat. Yang suka bersantai tepi pantai tu, boleh ambil angin pantai dan menjamu mata dengan permandangan pantai yang cantik. Orang kata kalau bercuti ni lebih bagus jadi pengembara. Explore selagi boleh explore. Kalau bercuti semata-mata nak shopping pun bosan juga kan.

Ada banyak tempat menarik di Jogjakarta ni. Ini pun Fiza terjumpa di facebook. Eloklah letak dalam blog untuk perkongsian bersama dan sebagai rujukan akan datang juga. Bila dah ada senarai tempat, senanglah nak susun jadual bila bercuti di Jogjakarta nanti.

Hutan Pinus Kragilan

Mangrove Jembatan Api-api

Green Village Gedongsari

Negeri Atas Awan, Puncak Taman Buah Mangunan

Alun-alun Kidul

Pantai Watu Lawang, Gunung Kidul

Taman Pelangi Monjali

Bukit Bintang

Plunyon,Cangkringan

Pantai Wedi Ombo

Candi Ijo

Umbul Sidomukti, Ungaran, Jawa Tengah

Abhayagiri

Malioboro

Resto Abhayagiri Prambanan

Air Terjun Srigetuk

Embung Banjaroya

Puncak Gunung Kendil, Samigaluh

Jam Matahari, Pantai Baron

Air Terjun Luweng Sampang

Gunung Kukusan

Curug Batu Templak

Gereja Ayam

Alun-alun Jogja

Pantai Pok Tunggal

Bukit Paralayang, Parangtritis

Embung Nglanggeran

Songgo Langit, Mangunan, Bantul

Candi Prambanan

Jembatan Nangsri, Pundong

Alun-alun Kota Wates, Kulonprogo

Monumen Tugu


"DOMAPAN" Bus Wisata Tingkat

Masjid Kampus UGM

Watu Lumbung

Kalibiru

Candi Borobudur

Pantai Pasir Kadilangu

Candi Ratu Boko

Fuhhh..Tengok senarai tempat wajib pergi di Jogjakarta ni tak tahu berapa lama kena bercuti untuk pergi semua tempat best yang cantik-cantik ni kan. Biasa orang bercuti 3 hari 2 malam je. Kalau bercuti tak lama, pilihlah tempat-tempat yang terpaling korang nak pergi. Nak bercuti kena plan betul-betul supaya tak rugi masa dan dalam masa yang sama dapat pergi banyak tempat. Untuk maklumat lanjut setiap satu tempat tu, korang boleh google je.

Selamat bercuti!

Kredit: Sumber


Design Kad Jemputan Kahwin Tema Floral

Thursday, January 26, 2017
Design kad kahwin zaman sekarang dah ada macam-macam jenis style dah. Kebanyakkannya dah style moden dan bukan lagi design macam dulu yang wajib ada kerawang-kerawang, tepak sirih dan cincin bagai tu. Trend kad kahwin sekarang dari apa yang Fiza perasan, trend kad kahwin bertemakan bunga-bungaan ataupun floral. Sebabnya ramai yang tempah design kad nak ada bunga-bunga. Sesuailah dengan tema raja sehari yang sedang berbunga-bunga cinta.

Design untuk kad kahwin tema floral
ni kebiasaanya ringkas je. Penggunaan background putih sangat sesuai digabungkan dengan bunga-bunga berwarna warni. Bunga-bunga pun tak crowded sangat dan tak mengganggu tulisan yang ada. Just nice. Sedap mata memandang sambil membaca jemputan. Betul tak?

 Cover Hadapan

Bunga-bunga di sebelah atas kiri dan sebelah kanan bawah nampak lebih style sikit jika dibandingkan letak di tengah atas dan bawah. Sama macam page dalam pula kan. Jadi, letak di penjuru lebih menarik. Ruang tengah boleh digunakan untuk letak nama dan date kedua-dua majlis. Fiza gunakan font yang fancy nampak lebih cantik dan menarik.

Halaman pertama

Dimulakan dengan jemputan pihak perempuan. Menggunakan tema bunga yang sama tapi posisi di atas dan dibawah.

Halaman Kedua

Design yang sama seperti muka pertama cuma ubah beberapa maklumat untuk jemputan majlis pihak lelaki.

Belakang

Pada bahagian belakang gabungkan kedua-dua peta untuk  ke majlis kedua-dua pihak. Bahagian peta ni agak merumitkan nak melukis semula peta yang ada. Janji ada landmark yang penting untuk memudahkan tetamu mencari rumah pengantin.



Siap sudah kad jemputan bertemakan bunga-bungaan untuk adik ipar Fiza. Semoga majlis berjalan dengan lancar. Ke Kedah ke kita nanti ye.

Berminat untuk tempah kad jemputan kahwin design bunga-bunga cinta macam ni, boleh terus contact Fiza. Boleh contact melalui email : azhafizahmdnor@gmail.com ataupun contact melalui media sosial pun boleh. Nanti lepas tu perbincangan lebih lanjut boleh melalui whatsapp lebih mudah dan mempercepatkan kerja tempahan siap. Nak tanya sahaja pun boleh juga. Mana lah tahu kau orang nak survey dulu kan.

Resepi Biskut Gery Viral

Biskut Gery dah lama viral tapi rezeki Fiza belum sampai nak merasa lagi. Ada yang kata ada di jual kat Mydin tapi cari-cari tak jugak jumpa. Nak beli online takut biskut rosak dalam proses penghantaran. Sudahnya menunggu la kalau ada terjumpa nanti baru beli.

Terjumpa pula Resepi Biskut Gery Viral yang dikongsikan di facebook. Dah ada resepi tu bolehlah cuba. Tapi teringin nak rasa yang original tu dulu barulah rasa yang buat sendiri. Tapi kalau teringin sangat, kenalah rajin buat sendiri je. Tengok dari gambar macam mudah je resepi Biskut Gery Viral ni.

Resepi Biskut Gery Viral

Bahan - Bahan

1. Biskut ada gula
2. Butter
3. Susu Pekat
4. Cheese

Cara-Cara

Bahan bahan di atas tu tak gunakan semua. Sukat mengikut banyak mana yang nak disalutkan pada biskut. 

1. Panaskan 2 keping cheese, 2 sudu butter dan  3 sudu susu pekat dengan api yang perlahan.

2. Salutkan biskut dengan adunan yang telah siap.

Dari pembacaan Fiza, bila bahan semua ni dah siap disatukan selepas di cairkan, kena cepat-cepat salut kat biskut sebab bila dah kering susah nak melekat.

Senang je kan! Boleh lah cuba nanti.

Kredit resepi dan gambar :  Kamisah Kassim

Tempahan Logo "Cantik Persis Celebriti"

Wednesday, January 25, 2017
Mencabar betul kalau nak mendesign logo ni walaupun sebenarnya logo tu simple je.  Walaupun hanya dua ketul huruf tapi nak menggayakan dua huruf tu menjadi design logo yang menarik pun susah juga tu. Perlukan masa nak cari idea baru. Biasanya logo guna beberapa huruf dan diletakkan sekali nama penuh logo. Ada juga cuma letak huruf je. Ikut masing-masing punya trademark logo lah kan.

Kali ni dapat tempahan design logo yang macam complicated sikit juga ni. Perlu design  logo " CANT!K PERS!S CELEBR!T!" menggunakan 3 perkataan tu tanpa menggunakan 3 huruf utama. Nak buat bentuk bulat dan tema spa gitu. Lama jugaklah Fiza ambil masa untuk design logo. Pening nak menggayakan huruf semua ni dan jadikan macam bentuk bulat dengan huruf yang ada simbol lagi tu. Fikir punya fikir, dapatlah 2 draft. Alhamdulillah salah satu draft aprroved. Nampak simple tapi nak memikirkannya mereput depan meja.

Tempahan Logo "Cantik Persis Celebriti"
Terima kasih order. Harap-harap berpuas hati dengan hasil kerja dari Azhafizah Network.

Musim Hujan Musim Banjir di Johor

Hari ni cuaca nampak elok tak hujan lagi selepas 2 hari hujan tanpa henti. Kejap panas dan kejap mendung. Bila mendung tu agak risau kalau hujan kembali lebat. Kalau terus hujan berkemungkinan akan terjadinya banjir. Scroll² facebook ramai kawan-kawan update tentang keadaan segamat yang dah mula banjir. Tempat lain di Tangkak pun dah mula banjir juga. Setelah banjir di pantai timur, banjir menyerang selatan di johor pula. 

Kredit foto : Komuniti Segamat

Disebabkan hari ni tak hujan, air dah mula surut. Alhamdulillah.. Sejak dua hari hujan tak berhenti ni air banjir naik tak berhenti dan ramai mangsa banjir dah mula berpindah di penempatan perpindahan. Ada juga yang tersekat tak boleh kemana sebab jalan utama tutup disebabkan banjir teruk. Beberapa sekolah pun terpaksa ditutup. Semoga banjir semakin surut hendaknya dan semoga mangsa banjir tabah hadapi ujian ini. Semoga urusan mereka dipermudahkan. Musim banjir keselamatan perlu di utamakan. Jangan seronok sangat main air banjir. Kesihatan juga perlu dijaga dan jangan putus berdoa. 

DOA AGAR HUJAN REDA
اَللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا وَلاَ عَلَيْنَا اَللَّهُمَّ عَلَى الْآكَامِ وَالظَّرَابِ وَبُطُوْنِ الْأَوْدِئَةِ وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ
Allahumma hawaalaynaa walaa ‘alaynaa allahumma ‘alaal aakaami wazh-zhoroobi wa buthuunil awdi-ati wa manaabitisy-syajari
“Ya Allah hujanilah di sekitar kami, jangan kepada kami. Ya Allah berilah hujan ke daratan tinggi, anak-anak bukit, perut-perut lembah, dan tanah-tanah yang menumbuhkan pepohonan.”
(Doa ini diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim)
DOA MOHON BANJIR TIDAK BERLARUTAN
“Wahai bumi telanlah airmu dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu.” -Surah Hud ayat 44-
Perkongsian dari Whatsapp Group

Laporan Banjir 25 Januari 2017

Jalan utama TANGKAK - SEGAMAT : ok 
Jalan Utama GEMAS - SEGAMAT : ok
Jalan Utama AYER HITAM - SEGAMAT : ok
Jalan Utama KUANTAN - SEGAMAT : ok
Jambatan 1 SEGAMAT - Masih TUTUP
Jambatan KENAWAR - Kenderaan BERAT sahaja yang terhalang hanya di Jambatan 1 segamat ditutup sementara utk keselamatan dan di Kenawar sahaja. Selagi Jambatan 1 SEGAMAT dan Jambatan KENAWAR tak boleh lalu. Yang nak ke selatan memang tak lepas.
Yang dari KL, sila EXIT Tol Tangkak dan masuk ke Simpang Gerai Buah di KEBUN BARU untuk ke Bukit Kepong - LABIS

Kesimpulannya :
Tunggu Kenawar Surut & Jambatan 1 dibuka semula... 

Jalan-jalan yang ditutup

FT001. Seksyen 186.7- Jambatan Pertama Segamat ( ditutup kepada semua jenis kenderaan )
J217.Seksyen 0.0 - 0.2 - Jalan Laksamana
J156 - Jalan Jabi ke Bukit Tempurung
FT1386- Jalan Utama Felda Pemanis
FT1384. Seksyen 4 - Jalan Felda Medoi
FT 1383 - Felda Kemelah ( dibuka pada kenderaan berat shj )
FT 1385. Seksyen 3.5 - Felda Redong
J154. Seksyen 6 hingga 10 - Jalan Tunku 3
J44 - Jalan Kampung Kwong Sai
J38. Seksyen 0.0 hingga 0.6 - Jalan Meryani ( dibuka pada kenderaan berat sahaja )
JalanJ246 - Ke Genuang Baru dari AJIYA
J246 -Jalan Ke Kg Melayu Raya dari Jalan Genuang .... Jalan Alternatif ke Kg Melayu Jalan Kolej TAR- Pogoh Estet
J37 - Jalan Kampung Melayu Raya
Jalan Jambatan ke tiga ke Kipmart dari Jalan Hassan
FT001. Seksyen 185 - Jalan Genuang ( Berhampiran Medan Selera Kenawar )
J216.Seksyen 1.55 - Jalan Hassan

Melabel Barangan Rumah

Perempuan kalau dah rajin, gigih betul berfikir kerja apa nak dibuat selagi belum malas. Ting! Tertiba terfikir nak buat label untuk barangan dalam rumah mana yang belum buat label tu. Hari tu cuma buat label sticker transparent untuk rempah ratus je. Bila dah rajin ni, Fiza buat untuk bekas-bekas pulak. Macam biasalah, Fiza cuma DIY Sticker label jenis transparent tu. Kononnya nak design lain sikit menggunakan tulisan yang comel-comel.

Memang cantik sangat letak pada bekas yang bewarna putih sebab tak nampak kecacatan sticker label tu.


Tapi bila tampal pada bekas plastik transparent barulah nampak kecacatan sticker label ni dimana korang akan nampak kesan putih-putih kertas tu kalau korang tak betul-betul pastikan kertas putih tu tanggal sebelum tampal. 

Failed!
Tampal kat bekas kaca pun ada masalah yang sama. Bekas ni untuk letak dalam bilik air bilik tetamu. Bilik air tu jarang guna, bila ada tetamu je baru guna. Jadi, kena buat bekas refill macam ni senang tak perlu nak beli shampoo or shower gel baru. Tetamu datang just perlu topup je. Nampaknya kena tukar design sticker label yang lebih sesuai baru nampak menarik.

Failed juga!
Kesimpulannya, kalau nak buat transparent sticker label ni kena pastikan bersihkan betul-betul kertas putih yang melekat pada selotape sebelum tampal di bekas transparent. Kalau tak, nampak macam buruk sikit. Kena rajin buat design baru lah nampaknya ni. Adudududu..semangat rajin silalah datang segera. Bila hasil kerja tak memuaskan rasa nak mereput malas je.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature