Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

leaderboard-07

Cerita afzalsukasuki

Makan Malam di Joel's Delight Cabin Kluang


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selesai urusan check in Hotel Setia, terus kamiorang gerak keluar pergi cari tempat makan yang sedap kat Kluang ni. Google punya google, dapatlah nama kedai makan Joel's Delight Cabin Kluang. Katanya tempat makan ni famous, sedap dan banyak pilihan menu yang ada. Lebih kurang macam food truck gitu. Banyak kedai pelbagai jenis makanan.

Ada menu western, tradisional dan lain-lain. Kalau tak tahu nak makan apa, datang je sini banyak pilihan yang ada sampai tak tahu nak makan apa tiba-tiba. Malam tu Fiza order Fish and Chip. Macam lama tak makan western. Jadi cubalah rasa. Sangat sedap especially sos mayonese tu. 


Adik ipar order Hot Plate Sizzling Yee Mee. Rasa pun okay sedap!


Encik suami order nasi lemak ayam pandan tapi lambat sampai. Nasib ada nasi goreng ayam encik suami tapau sebelum gerak ke Kluang. Air pulak kamiorang order root beer, limau suam dan air limau asam boi. Mulanya nak order barli pandan sebab nak rasa tapi habis pulak. Kecewa kakak tau!


Total untuk 3 orang makan menu Fish & Chip, nasi lemak ayam pandan, hot plate sizzling yee mee, air limau suam, root beer dan air limau asam boi lebih kurang RM3+. Yang penting perut kenyang. Sorry gambar kurang proper. Lapar punya pasal.


Kalau nak datang Joel's Delight Cabin Kluang ni, korang guna waze je senang. 

Joel's Delight Cabin Kluang

Kampung Melayu, 86000 Kluang, Johor, Malaysia

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
0 Comments
Share :

Penginapan Murah dan Selesa di Hotel Setia Kluang


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Amboi Amboi Amboiii (versi altimet)..Lama tuan blog Sihatimerahjambu bercuti ye. Kalau dah bercuti memang tak ingat back to reality. Last entri Fiza Mood cuti is ON hari jumaat lepas. Kepada yang bertanya Fiza bercuti ke mana tu, Fiza nak bagitau yang Fiza bercuti ke Kluang je. Yang sebenarnya tujuannya nak hantar dan teman adik ipar untuk saringan kesihatan dan Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan (UKJK) selama 2 hari kat Kluang. Sementara menunggu tu Fiza dan Encik Suami ambil kesempatan explore kluang. Alang-alang dah sampai rugilah kalau tak pergi tempat-tempat menarik di Kluang ni.

Fiza ni nama je orang Johor tapi tak pernah lansung bercuti kat Kluang. Pergi Kluang pun boleh kira berapa kali je. Jadi, dah ada peluang stay kat Kluang dua hari ni tak lepaskan peluang jalan-jalan di sekitar terdekat. Kamiorang gerak dari Seremban lepas asar dan dalam 2jam lebih sampai Kluang Check in di Hotel Setia. Hotel murah je kamiorang stay sebab tak banyak masa di habiskan untuk stay hotel. Cuma untuk tidur, mandi dan berehat je la. Encik suami booking awal melalui Agoda seminggu sebelum check in.


Lepas check in settle, terus ke bilik letak barang dulu sebab lepas check in plan nak jalan cari makan malam. Kamiorang pilih bilik yang takde view. Jadi, inilah bilik Fiza dan husband. Nampak kecik tapi puas hati. Yang penting bersih dan selesa.
Hotel Setia welcomes you with warm Kluangist hospitality. This hotel is an 5-minutes drive from downtown and 3-minutes to Gunung Lambak. Featuring 33 well-appointed guestrooms, the rooms at Hotel Setia & Residences are where you will find peace in a city buzzing with activity. With the business traveler in mind, complimentary internet access is available throughout the hotel including all guestrooms.-Hotel Setia


Almari baju (ada 3 hanger dalam almari), meja, kerusi. Kira okaylah kelengkapan yang ada. Cuma iron takde, kena request. Tapi Fiza dah bawa siap-siap dari rumah dah. Senang tak payah mintak dan tunggu giliran.


Macam biasa ada air, teh, kopi, gula, cawan, kettle dah tisu.



Dental kit pun ada. Jarang stay hotel ada dental kit.


Kasi chance bergambar kat depan cermin kejap. Macam dah lama dah bergambar dengan cermin.


Ruang bilik air yang luas


Dalam satu ruang yang sama. Ada toilet dan disediakan tuala mandi. Bilik air yang bersih dan besar. Of courselah selesa kan.


Walaupun hotel bajet je tapi keadaan bilik sangat memuaskan dan service pun bagus. Kemudahan pun lengkap. Ada 7 Star minimart dan sebelah tu ada Setia cafe. Tak perlu jalan jauh kalau lapar.


Kamiorang stay dua malam kat sini. Booking 2 bilik. 1 bilik untuk 1 malam lebih kurang dalam RM70 macam tu. Untuk 2 malam, 2 bilik RM2++. Kira sangat berbaloi dan bajet juga tu kan. Urusan check out pun cepat je. 


Lobby yang meriah dengan  decoration Gong Xi Fa Cai. Luas dan bersih.



Yang nak bercuti di Kluang tu boleh cuba untuk stay sini 1 malam. Kalau nak jimat-jimat bajet okaylah. Hotel Setia dekat je dengan bandar dan tempat-tempat menarik Kluang. Parking pun banyak. So far so okay! Bilik kecil xde masalah. Takdelah kecik sangat pun. Okay je, asalkan ada ruang untuk solat kan. 

Kemudahan yang ada.
Air conditioning
Internet access – wireless
TV
Coffee/tea maker
TV [flat screen]
Complimentary bottled water
Non smoking rooms
Wi-Fi [free]
Shower
Alamat Hotel Setia
No. 3, Jln Setia Indah 1, Tmn Setia Indah, Kluang, Johor

Email :
hotel_setia@yahoo.com.my
Selamat Bercuti!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Mood Bercuti is ON


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Terbengkalai sekejap blog sementara bagi laluan untuk mood bercuti this weekend. Percutian pertama tahun 2017. Nak jugak update percutian pertama di tahun baru katanya. Bukanlah bercuti sangat pun. Percutian yang tak di rancang. Kebetulan teman adik ipar untuk saringan kesihatan dan Ujian Kecergasan Jasmani Kebangsaan (UKJK) selama 2 hari. Jadi, sambil tu kita bercuti lah sekali. Sambil menyelam tengok sekali permandangan dalam air tu. Eh, pepatah mana pulak ni???

Makanya, selama bercuti ni haruslah manfaat cuti dengan sebaik mungkin. Bukan senang nak bercuti ambil angin di tempat lain. Dah plan dah nak buat aktiviti hiking. Kalau nak pergi sendiri memang entah bila. Jadi, bila dah tersampai ada kesempatan kita buat aktiviti hiking selagi boleh.Baru nak rasmikan hiking gear yang belum sempat nak guna tahun lepas.



Untuk clients yang tersayang, harap bersabar tunggu draft design minggu depan ye. Bagi chance Fiza berjauhan dengan PC seketika. Doakan semuanya berjalan dengan baik. Aaminn...
Mood Bercuti is ON
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Tempahan Design Logo dan Facebook Cover The Ratu Legacy


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sebelum bercuti kena struggle siapkan tempahan design yang mampu disiapkan. Kalau tak, lepas bercuti sengsara nak siapkan tempahan yang ada. Sekurang-kurangnya bila kerja banyak dah settle, boleh lah bercuti dengan senang hati sebelum bersusah hati lepas bercuti sambung buat kerja. Bersenang dahulu bersusah kemudian.. Eh? pepatah dah terbalik. Pun boleh digunakan mengikut situasi.

Antara tempahan yang baru siap minggu ni tempahan design logo dan facebook cover The Ratu Legacy (TRL). Untuk Logo ni agak pening nak buat sebenarnya. Risau kalau design yang dibuat terlalu simple dan agak boring. Kekadang bila dah design, diri sendiri rasa bosan dengan style logo tu. Susah juga nak buat design logo yang menarik dan tak boring.

Akhirnya berjaya come out dengan idea logo macam kat dalam default profile bawah ni setelah 2 draft yang agak boring. Client pon okay. Alhamdulillah... Untuk facebook timeline pun design yang simple letak logo yang dah siap dan beberapa social media untuk dihubungi. Settle kerja.


Kalau nak tahu apa yang ada kat The Ratu Legacy ni, korang boleh klik link bawah ni ye.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Tak Serik Beli Pokok Bunga Kalanchoe Blossfeldiana


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Tercuti pula semalam tanpa update sebarang entri. Sibuk dengan menyiapkan kerja design, kerja rumah dan kerja mengurangkan label-label yang ada dalam blog. Dua hari Fiza bertungkus lumus buang label yang tak perlu, cuma buat general label untuk setiap entri. Lega dah nampak sikit label-label yang ada. Sedap mata memandang bila keluar kat sitemap tu. Sitemap pun nampak lebih ringkas dan lebih cantik dengan setiap label yang ada. Phew~ berbaloi usaha dua hari tu.

Hari ni baru ada masa untuk jengah compose entri blog sekejap. Lepas ni kena sambung kerja design yang tengah beratur tu. Esok pula nak cuti dah sampai ahad. Nampak tak kesibukan Fiza sekarang ni. Silalah buat-buat nampak ye. Nak cerita pasal pokok bunga Kalanchoe Blossfeldiana  sebenarnya. Dulu pernah beli kat IKEA tapi mati sebab tak pandai jaga. Sedih!

Sumber dari Wikipedia
Kalanchoe blossfeldiana is a herbaceous and commonly cultivated house plant of the genus Kalanchoe native to Madagascar. It is known by the English common names Flaming Katy, Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe and Madagascar widow's-thrill. Kalanchoe blossfeldiana is a glabrous, bushy, evergreen and perennial succulent plant which (in 2–5 years) can reach an ultimate height of between 30–45 cm (12-18 in.) and an ultimate spread of between 10–50 cm (4-20 in.). K. blossfeldiana has a round habit and a moderate plant density; its growth rate has been described as 'slow'.The plant has green, shiny and textured glossy foliage which stays green all year round.The scallop-edged and ovate leaves are arranged in an opposite/subopposite fashion, are simple in type with crenate margins and an oblong shape. The arrangement of the veins in a leaf (venation) can be absent or very hard to see; the leaf blades are 5–10 cm. (2-4 in.) long.K. blossfeldiana flowers in late autumn to early winter; each flower has four petals and can be one of a wide variety of colours, from the dark reds and pinks to oranges, golds and whites. The ovary is tetracarpellary and apocarpous while stamens are four in number and are epipetalous.The inflorescences are born by peduncles which are higher up than the leaves and are terminal in nature.Parts of Kalanchoe blossfeldiana are poisonous if ingested.
Kali ni beli lagi pokok bunga Kalanchoe Blossfeldiana. Ye, memang tak serik beli sebab Encik suami beria goda-goda isteri dia ni supaya approved beli pokok bunga tu. Eh, terbalik pula. Biasa isteri yang goda suami. Inilah dia Encik suami si pencinta pokok. Hahaha... Fiza sebenarnya nak sangat pokok bunga tu tapi disebabkan tak pandai nak jaga, memang malas nak beli. Takut termati lagi kan. Dah tengok banyak stok kat IKEA tu, Encik suami jadi rambang mata dan nak beli juga. Sebelum tu, dia dah kaji siap-siap macamana nak jaga pokok tu. Okaylah tu, aprroved je la. Untunglah dapat Encik suami pencinta pokok sebab isteri dia ni tak berapa sangat bab pokok bunga ni.

Dah seminggu dah beli pokok bunga Kalanchoe Blossfeldiana ni. Nampaknya takde tanda-tanda yang tak sihat. So far okay je nampak. Harap-harap hidup dengan baik. Sebelum ni beli harga RM7.90. Sekarang dah RM9.90. Jangan kata minyak je selalu naik harga. Barang lain pun  mampu naik harga tau! Nak gunakan istilah berjimat cermat pun tak tahu celah mana dah.  Bertabahlah hadapi harga barang yang semakin naik tak turun-turun. 


Tak sabar nak tengok bunga dia berkembang! Cara nak jaga pokok bunga Kalanchoe Blossfeldiana  ada dekat pasu bunga ni.
1. Low to moderate light. Keep out of direct sun.
2. Keep soil evenly moist at all time.
3. Ensure water flow without retaining it.
4. Fertilizer once in 3 weeks
5. Watering once in 2 days.
Membesarlah dengan bunga yang cantik ye.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Beli Alat Solek Original Murah di Hermo dan Althea


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Alat solek (Makeup) dan perempuan tak dapat dipisahkan ibarat isi dengan kuku. Wah gitu! Bagi perempuan yang suka sangat bersolek dah tentulah tak dapat dipisahkan. Yang jenis tak suka bersolek pun sekurang-kurangnya mesti ada 2 3 jenis koleksi alat solek. Paling kurang pun ada bedak compact dan lipstik. Betul tak?

Ada juga yang tak suka bersolek tapi rajin mengumpul koleksi alat solek. Macam Fiza dulu, rajin sangat beli macam-macam alat solek. Sudahnya tak pakai sangat pun sampai luput. Ilmu persolekan takde lagi masa tu. Tapi sekali dah pandai bersolek sikit-sikit memang aura nak membeli alat solek tu membuak-buak. Lagi-lagi dengan lambakan pelbagai jenama alat solek yang makin canggih manggih sekarang ni. Boleh nampak cantik sekelip mata je tau! Perempuan mana yang tergoda dengan alat solek kalau dah pakai je terus nampak cantik. Salah satu cara cepat nak nampak cantik dengan bersolek. The power of Makeup katanya!

Elakkan Membeli Alat Solek Tiruan

Dengan lambakan produk yang ada, kaum perempuan di luar sana kena berhati-hati dalam memilih produk yang ada. Banyak produk tiruan yang di jual dengan harga yang murah. Memang menarik kalau dapat harga murah tapi korang fikir tak kesannya menggunakan produk tiruan yang murah ni? 

Produk tiruan murah memiliki kualiti yang rendah. Dah namanya produk tiruan mestilah tak sama kualiti dengan produk original. Jadi, boleh membahayakan pengguna dengan kesan sampingan selepas penggunaan. Bukan nak kata produk tiruan ni tak berkualiti tapi korang boleh faham sendiri kan kalau guna produk yang bukan original ni.

Kalau bab memilih apa jenis produk pun Fiza lebih suka beli yang original walaupun mahal sikit. Yang penting kualiti bagus dan selamat digunakan. Contohnya Fiza suka sangat beli NYX Soft Matte Lip Cream. Koleksi lipstik je la yang mampu Fiza buat koleksi sebab lipstik senang nak pakai dan haruslah ada banyak koleksi boleh tukar-tukar pakai. Kalau warna sama je bosan pula nanti. Nak membeli yang original secara online memang susah nak dapat. Lagi satu, takut kena tipu.

Anak buah Fiza ada juga beli NYX Soft Matte Lip Cream murah dan bukan original la. Beza dia memang berbeza. Yang original dah tentu kualitinya tip top. Tapi yang tiruan tu bila oleskan kat bibir rasa melekit sikit bukanlah betul-betul matte. Tak tahan lama dan mudah melekat kat gelas bila minum. Bak kata, memang tak best lansung pakai yang tiruan. Itu baru segi kualiti, belum lagi cerita kesan sampingan yang lain. Jadi, Fiza sarankan kena berhati-hati memilih alat solek ni. Samada korang keluarkan duit lebih sikit beli yang original yang pastinya berkualiti dan berbaloi ataupun produk yang murah tak berkualiti dan merugikan diri sendiri. Fikir-fikirkan lah.

Beli Alat Solek Yang Original 

Okay, nak cerita benda baik pula. Pernah dengar Hermo dan Althea tak? Kalau korang seorang blogger atau peminat alat solek tentu dah kenal lama dengan dua nama popular ni. Dua website popular yang menjadi kegilaan ramai peminat alat solek. Kalau tengok lama-lama kedua website ni boleh jadi gila rambang mata nak pilih mana satu sebab semua alat solek berjenama luar negara yang bagus-bagus. Yang penting original! Tak perlu risau kena tipu ke apa. Bukan setakat ada alat solek je, ada produk penjagaan kulit, penjagaan rambut dan yang berkaitan dengan kecantikan.

Bayar Harga Murah Dengan Kod Baucar Hermo

Fiza paling suka shopping online di website yang ada sistem ni sebab memudahkan kerja untuk shopping online . Tak perlu nak tanya ada stok ke tidak. Hanya perlu add to cart je, bayar dan tunggu barang sampai. Mudah! Tapi kalau korang nak jadi pengguna yang lebih bijak boleh membeli barangan di Hermo dengan harga lebih murah. Macamana nak dapatkan diskaun dengan setiap pembelian di Hermo? Korang hanya perlu masukkan kod baucar Hermo semasa membuat pembelian.

Dapatkan Kod Diskaun Althea Malaysia

Kaedahnya sama juga dengan pembelian di Hermo, dapatkan kod diskaun Althea Malaysia dahulu dan jangan lupa masukkan kod baucar semasa membuat pembelian. Okay, mudah je nak jadi pembeli yang bijak ni. Kenapa perlu bayar lebih sedangkan boleh bayar kurang dari harga sebenar.

Dengan adanya kod baucar ni bolehlah kita semua berjimat cermat membeli alat solek. Nak tambah koleksi pun takde masalah sebab masih boleh dapatkan produk original dengan harga lebih murah dari harga biasa. Berbaloi ke tidak? Dah tentu lah berbaloi kan. Antara produk popular yang korang boleh beli di Hermo dan Althea adalah Nyx, Biotherm, Innisfree, IOPE, Laneige, Skinfood, THE FACESHOP, Tony Moly dan banyak lagi yang korang boleh tengok kat website Hermo dan Althea. Sangat rugi kalau tak gunakan kod baucar yang tersedia ada tu. Lainlah kalau korang sanggup bayar harga mahal. Korang boleh kongsikan berita gembira ni untuk mereka yang suka shopping alat solek. Jangan lupa kongsikan artikel ni dengan klik salah satu icon media sosial kat bawah ni. Nak kongsikan kat semua media sosial pun boleh. Sharing is caring.

Nampaknya kena tambahkan lagi koleksi alat solek dan penjagaan kulit Fiza ni.
Jom berjimat shopping alat solek dengan menggunakan kod baucar Hermo dan Althea. Jadi pembeli yang bijak!

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Gol Ajaib Bawa Tuah Faiz Subri Menang Anugerah Puskas FIFA, Gol Paling Cantik 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Confirm hari ni penuh timeline dengan cerita pemain bola sepak Malaysia, Faiz Subri yang baru dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Puskas FIFA, Gol Paling Cantik 2016. Bukan Faiz Subri je yang berdebar nak tahu keputusan di umumkan, seluruh rakyat Malaysia mengharapkan kemenangan Faiz Subri. Tak berkesempatan nak tengok secara live. Tahu-tahu awal pagi dah menang je. Tahniah buat Faiz Subri.

Kredit image : google
Gara-gara gol ajaib yang mendapat perhatian dunia melayakkan Faiz Subri tercalon  untuk memenangi Anugerah Puskas iaitu anugerah yang diberikan kepada jaringan gol yang tercantik. Seterusnya membawa tuah buat Faiz Subri memenangi Anugerah tersebut. Jaringan gol yang dikatakan seakan-akan seperti sepakan percuma yang pernah dilakukan oleh bekas pemain Brazil, Roberto Carlos pada perlawanan menentang Perancis beberapa tahun lalu.


Hebat tak hebat tu. Ada yang kata seperti melanggar hukum fizik la, jaringan menakjubkan la. Macam-macam pujian untuk Faiz Subri. Tuan punya diri dah tentu lah bangga. Rakyat Malaysia tumpang bangga dengan kemenangan Faiz Subri. Dengan kemenangan Faiz Subri ni barulah orang luar nampak kehebatan sukan bola sepak Malaysia ni. Betul tak?
Kemenangan Faiz Subri itu diumumkan di majlis 'The Best Fifa Awards'™ yang berlangsung di Zurich.  Kejayaan Faiz Subri itu sekaligus menjadikan gol ajaib Faiz Subri - ketika pasukannya, Pulau Pinang menentang Pahang - adalah gol yang tercantik di dunia sepanjang tahun 2016. Faiz Subri berjaya mengetepikan Marlone (Brazil) dan Daniuska Rodriguez (Venezuela) yang turut bersaing untuk anugerah tersebut. Anugerah Puskas itu disampaikan oleh lagenda bola sepak, Ronaldo Fenomeno. Menerusi keputusan rasmi yang dikeluarkan oleh FIFA, gol Faiz Subri menerima 59.46% undian manakala Marlone dan Daniuska masing-masing menerima 22.86% dan 10.01% undian.-Kredit info : Siakapkeli
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Hadiah Top 3 Komentator 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lambat bersiaran blog Fiza hari ni. Hari isnin macam biasalah moody dia lain macam. Monday Blues lah katakan cuma tak berapa nak blues sangat. masih mencari mood mencari idea untuk update blog secara konsisten. Tahun 2017 perlukan beberapa perubahan untuk tingkatkan mutu keunggulan blog selain bersuka-suka update blog. 

Seperti yang Fiza janjikan, Fiza akan berikan hadiah untuk top 3 komentator di blog Fiza sepanjang 2016. Kesemua top 3 komentator mak-mak. Jadi, Fiza fikir elok bagi sesuatu untuk kegunaan rumah atau kegunaan harian. Setelah difikir-fikir dan dengan bajet yang ada dapatlah Fiza beli 3 bantal perhiasan IKEA yang comel ni.

Bolehlah buat perhiasan dalam rumah ke dalam kereta ke. Buat bantal tidur ke bantal busuk pun boleh untuk anak-anak. Harap sudi terima hadiah yang tak seberapa dari Fiza ni. Nak beli hadiah mahal-mahal dan nak bagi pakej percutian belum mampu. Inilah termampu sebagai saguhati untuk menghargai komentator tegar katanya.


Pilihan Fiza beli bantal ni selain untuk kegunaan, lebih mudah nak pos. Nak beli barang berkaca dan material lain takut rosak masa penghantaran. Ye lah kan, kot ada yang tercampak ke. Bila dah rosak, rugi pulak. Jadi, nak kurangkan risiko rosak tu Fiza bagi barang yang friendly pos. 


Nanti Fiza update tracking number ye bila dah pos. Terima kasih sabar menunggu. Tahniah sekali lagi.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
14 Comments
Share :

Dekorasi Rumah Warna Pastel


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Seronoknya kalau dapat mendekorasi rumah seperti yang kita nak. Tengok rumah orang dekorasi cantik je nak cantik macam tu jugak. Tapi tu lah tak boleh nak ikut sangat sebab kena tengok bajet, keluasan rumah dan kesesuaian jugak kan. Kalau main hentam tema apa pun boleh asalkan sedap mata memandang dan kemas tersusun.

Jarang orang buat dekorasi rumah warna pastel. Nampak cantik sangat bila digabungkan warna warna pastel yang lembut. Macam comel-comel je semuanya kan. Biasanya kalau perabot dan perhiasan warna pastel ,cat dinding mesti warna putih. 

Ruang tamu kombinasi perabot warna tiffany blue dan soft pink. 





Bahagian dapur kombinasi warna soft pink,tiffany blue dan putih.






Cantik juga dekorasi rumah warna pastel ni. Sedap mata memandang warna yang lembut ni. Kalau rasa-rasa suka tema warna pastel ni, boleh ambil inspirasi dari dekorasi rumah warna pastel yang Fiza kongsikan ni dari facebook. Tak pasti siapa pemiliknya. kredit untuk pemilik gambar.



With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

Tempahan Design Watermark Dscarves


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selamat pagi semua orang! Pagi ni Fiza update entri artwork sebab takde idea dan cerita best untuk dikongsikan. Jadi, Fiza kongsikan mana yang ada je la yang boleh di masukkan dalam blog. Tempahan yang baru siap minggu lepas kalau tak silap tempahan design watermark Dscarves.

Sebenarnya design ni Fiza buat dari lakaran client dan Fiza jadikan nampak lagi menarik daripada lakaran tu. Fiza tambahkan crown atas permintaan. Simple watermark dan boleh buat logo sekali ni. Alhamdulillah design yang cepat siap. 

Terima kasih order!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
2 Comments
Share :

Tempahan Design Watermark Alyali Noor


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Awal tahun ni banyak juga tempahan design yang Fiza terima. Mana yang Fiza tak dapat buat tu maaflah ye. Buat mana termampu dengan masa yang ada. Takut nanti tertunggu lama menunggu giliran tu. Tahun ni target ambil tempahan mana yang mampu buat je dan tempahan dari mereka yang boleh sabar, tak banyak karenah dan faham dengan tugas graphic designer. Design bukan barangan yang order boleh terus dapat.

Tapi kekadang kalau idea tu sampai dan banyak masa free memang cepat siap. Bergantung pada masa dan idea yang datang. Gitulah kaedahnya. Ada juga dapat beberapa tempahan watermark. Salah satunya tempahan watermark dari Alyali Noor ni. Nak ada love katanya. Idea yang terlintas dalam fikiran Fiza macam ni lah style nya. Simple dan nampak fancy. Selain tambah love kat huruf i tu, Fiza tambahkan crown untuk symbol ratu tu. So far terus approved. yeay!



Untuk watermark simple macam ni Fiza akan berikan empat jenis iaitu hitam, hitam opacity 60%, putih dan putih opacity 60%. Bila dah ada pelbagai warna ni boleh disesuaikan untuk pelbagai jenis background. Kira berbaloi dapat empat bayar satu harga je kan. 

Terima kasih Alyali Noor!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
1 Comments
Share :

Trend Chalkboard Wall


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Dah jadi trend agaknya chalkboard wall ni. Nampak sesuatu yang menarik untuk dekorasi dalam rumah, office, pusat asuhan kanak-kanak dan tempat yang sesuai. Macam Fiza jenis yang suka conteng-conteng ni nampak macam teringin je nak buat satu chalkboard wall tapi macam tak dapat je sebab rumah pun baru je cat baru kan. Tunggu lah dah bertahun nanti baru kita upgrade ke chalkboard wall pulak.

Terpaling suka dengan chalkboard wall yang besar ni kat ruang tamu. Kalau dapat macam ni memang penuh Fiza conteng setiap hari. Jenuh lah nak beli kapur dan bersihkan setiap hari. 


Idea yang menarik kalau letak kat meja study atau workstation. Conteng je kat mana suka.





Setakat ni Fiza ada chalkboard kecik je kat dapur. Senang nak senaraikan apa yang patut. Tapi kalau dapat macam ni memang besar-besar Fiza tulis. Hahaha...





Sangat bagus kalau buat chalkboard wall ni kat bilik anak-anak. Bolehlah tunjuk bakat melukis dan menulis. Mungkin boleh ajar mereka conteng dinding kat situ je dan kurangkan potensi untuk mereka conteng dinding yang lain.

Kredit foto : google
Selamat mendeko rumah dengan chalkboard wall.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
3 Comments
Share :
DISCLAIMER
All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [December 13, 2016] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.
[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Follow @azhafizah.mdnor