Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Ranking Alexa Azhafizah.com Januari 2017


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Adududu...Jatuh teruk ranking alexa azhafizah.com bulan Januari untuk permulaan tahun 2017 ni. Tahun 2016 pun naik turun je tengok. Tak sedap mata memandang. Rasanya tahun 2014 je berjaya kekalkan ranking bawah 1000 dalam Malaysia. Start tahun 2015 dah mula melepasi angka 1000 dan jumlahnya makin banyak. Apa petandanya tu? Petandanya adalah dah banyak blog semakin bagus dan blogger makin bertambah. Jadinya berlakulah persaingan dalam ranking ni. Nak berjaya, kena keja kuatlah kan tingkatkan apa yang perlu.

Bagi Fiza yang noob bab alexa ni, mati kutu dah nak fikir macamana nak kecilkan jumlah angka tu. Nak kata give up adalah sikit tapi masih mengekalkan slogan " berblogging kerana minat dan suka-suka, Pendapatan tu kira bonus". Kalau tak kerana slogan tu memang mati terus mood berblog kalau dok fikir soal ranking semua ni. Dalam masa yang sama kena pentau blog sendiri supaya tak lari dari landasan. Tapi kalau selalu ranking dan traffik menurun, sedih juga. Kurang semangat sikit nak berblog. Tipulah kalau takde perasaan give up dan sedih tu.

Kalau dah asyik jatuh je kan, sakit juga rasanya. Bab rezeki tu percaya pada rezeki masing-masing. Blog masing-masing ada aura dan potensi yang orang lain boleh nilaikan. So berhenti lah kata blog tak hebat lah, ape lah. Janji ada orang baca dan sebarkan maklumat yang berguna untuk pembaca. Tak gitu? Okay, buka buku baru untuk ranking alexa 2017. Tanda merah tu kena hijau kan semula. Gambatte! Moga perjalanan ranking alexa untuk tahun 2017 bertambah baik.

Statistik Ranking Alexa www.azhafizah.com 2016

Global Rank : 710, 535
Rank in Malaysia : 9, 035

Check rank Blog >>www.alexa.com



With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Tempat-Tempat Menarik Wajib Pergi di Jogjakarta


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Jogjakarta, Indonesia salah satu tempat yang Fiza teringin nak pergi. Nak pergi tu entah bilalah kan. Sebelum pergi tu, kenalah senaraikan dulu tempat-tempat menarik yang wajib pergi di Jongkarta. Sebelum ni Fiza ada kongsikan tempat-tempat menarik di Jogjakarta juga. Untuk entri ni tambah lagi tempat-tempat menarik yang wajib pergi.

Tempat-tempat yang wajib korang pergi bergantung pada minat, masa dan kesesuaian. Yang suka dengan aktiviti lasak seperti hiking tu, eloklah ambil peluang untuk mendaki gunung mana yang sempat. Yang suka bersantai tepi pantai tu, boleh ambil angin pantai dan menjamu mata dengan permandangan pantai yang cantik. Orang kata kalau bercuti ni lebih bagus jadi pengembara. Explore selagi boleh explore. Kalau bercuti semata-mata nak shopping pun bosan juga kan.

Ada banyak tempat menarik di Jogjakarta ni. Ini pun Fiza terjumpa di facebook. Eloklah letak dalam blog untuk perkongsian bersama dan sebagai rujukan akan datang juga. Bila dah ada senarai tempat, senanglah nak susun jadual bila bercuti di Jogjakarta nanti.

Hutan Pinus Kragilan

Mangrove Jembatan Api-api

Green Village Gedongsari

Negeri Atas Awan, Puncak Taman Buah Mangunan

Alun-alun Kidul

Pantai Watu Lawang, Gunung Kidul

Taman Pelangi Monjali

Bukit Bintang

Plunyon,Cangkringan

Pantai Wedi Ombo

Candi Ijo

Umbul Sidomukti, Ungaran, Jawa Tengah

Abhayagiri

Malioboro

Resto Abhayagiri Prambanan

Air Terjun Srigetuk

Embung Banjaroya

Puncak Gunung Kendil, Samigaluh

Jam Matahari, Pantai Baron

Air Terjun Luweng Sampang

Gunung Kukusan

Curug Batu Templak

Gereja Ayam

Alun-alun Jogja

Pantai Pok Tunggal

Bukit Paralayang, Parangtritis

Embung Nglanggeran

Songgo Langit, Mangunan, Bantul

Candi Prambanan

Jembatan Nangsri, Pundong

Alun-alun Kota Wates, Kulonprogo

Monumen Tugu


"DOMAPAN" Bus Wisata Tingkat

Masjid Kampus UGM

Watu Lumbung

Kalibiru

Candi Borobudur

Pantai Pasir Kadilangu

Candi Ratu Boko

Fuhhh..Tengok senarai tempat wajib pergi di Jogjakarta ni tak tahu berapa lama kena bercuti untuk pergi semua tempat best yang cantik-cantik ni kan. Biasa orang bercuti 3 hari 2 malam je. Kalau bercuti tak lama, pilihlah tempat-tempat yang terpaling korang nak pergi. Nak bercuti kena plan betul-betul supaya tak rugi masa dan dalam masa yang sama dapat pergi banyak tempat. Untuk maklumat lanjut setiap satu tempat tu, korang boleh google je.

Selamat bercuti!

Kredit: Sumber


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Resepi Biskut Gery Viral


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Biskut Gery dah lama viral tapi rezeki Fiza belum sampai nak merasa lagi. Ada yang kata ada di jual kat Mydin tapi cari-cari tak jugak jumpa. Nak beli online takut biskut rosak dalam proses penghantaran. Sudahnya menunggu la kalau ada terjumpa nanti baru beli.

Terjumpa pula Resepi Biskut Gery Viral yang dikongsikan di facebook. Dah ada resepi tu bolehlah cuba. Tapi teringin nak rasa yang original tu dulu barulah rasa yang buat sendiri. Tapi kalau teringin sangat, kenalah rajin buat sendiri je. Tengok dari gambar macam mudah je resepi Biskut Gery Viral ni.

Resepi Biskut Gery Viral

Bahan - Bahan

1. Biskut ada gula
2. Butter
3. Susu Pekat
4. Cheese

Cara-Cara

Bahan bahan di atas tu tak gunakan semua. Sukat mengikut banyak mana yang nak disalutkan pada biskut. 

1. Panaskan 2 keping cheese, 2 sudu butter dan  3 sudu susu pekat dengan api yang perlahan.

2. Salutkan biskut dengan adunan yang telah siap.

Dari pembacaan Fiza, bila bahan semua ni dah siap disatukan selepas di cairkan, kena cepat-cepat salut kat biskut sebab bila dah kering susah nak melekat.

Senang je kan! Boleh lah cuba nanti.

Kredit resepi dan gambar :  Kamisah Kassim

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Musim Hujan Musim Banjir di Johor


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Hari ni cuaca nampak elok tak hujan lagi selepas 2 hari hujan tanpa henti. Kejap panas dan kejap mendung. Bila mendung tu agak risau kalau hujan kembali lebat. Kalau terus hujan berkemungkinan akan terjadinya banjir. Scroll² facebook ramai kawan-kawan update tentang keadaan segamat yang dah mula banjir. Tempat lain di Tangkak pun dah mula banjir juga. Setelah banjir di pantai timur, banjir menyerang selatan di johor pula. 

Kredit foto : Komuniti Segamat

Disebabkan hari ni tak hujan, air dah mula surut. Alhamdulillah.. Sejak dua hari hujan tak berhenti ni air banjir naik tak berhenti dan ramai mangsa banjir dah mula berpindah di penempatan perpindahan. Ada juga yang tersekat tak boleh kemana sebab jalan utama tutup disebabkan banjir teruk. Beberapa sekolah pun terpaksa ditutup. Semoga banjir semakin surut hendaknya dan semoga mangsa banjir tabah hadapi ujian ini. Semoga urusan mereka dipermudahkan. Musim banjir keselamatan perlu di utamakan. Jangan seronok sangat main air banjir. Kesihatan juga perlu dijaga dan jangan putus berdoa. 

DOA AGAR HUJAN REDA
اَللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا وَلاَ عَلَيْنَا اَللَّهُمَّ عَلَى الْآكَامِ وَالظَّرَابِ وَبُطُوْنِ الْأَوْدِئَةِ وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ
Allahumma hawaalaynaa walaa ‘alaynaa allahumma ‘alaal aakaami wazh-zhoroobi wa buthuunil awdi-ati wa manaabitisy-syajari
“Ya Allah hujanilah di sekitar kami, jangan kepada kami. Ya Allah berilah hujan ke daratan tinggi, anak-anak bukit, perut-perut lembah, dan tanah-tanah yang menumbuhkan pepohonan.”
(Doa ini diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim)
DOA MOHON BANJIR TIDAK BERLARUTAN
“Wahai bumi telanlah airmu dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu.” -Surah Hud ayat 44-
Perkongsian dari Whatsapp Group

Laporan Banjir 25 Januari 2017

Jalan utama TANGKAK - SEGAMAT : ok 
Jalan Utama GEMAS - SEGAMAT : ok
Jalan Utama AYER HITAM - SEGAMAT : ok
Jalan Utama KUANTAN - SEGAMAT : ok
Jambatan 1 SEGAMAT - Masih TUTUP
Jambatan KENAWAR - Kenderaan BERAT sahaja yang terhalang hanya di Jambatan 1 segamat ditutup sementara utk keselamatan dan di Kenawar sahaja. Selagi Jambatan 1 SEGAMAT dan Jambatan KENAWAR tak boleh lalu. Yang nak ke selatan memang tak lepas.
Yang dari KL, sila EXIT Tol Tangkak dan masuk ke Simpang Gerai Buah di KEBUN BARU untuk ke Bukit Kepong - LABIS

Kesimpulannya :
Tunggu Kenawar Surut & Jambatan 1 dibuka semula... 

Jalan-jalan yang ditutup

FT001. Seksyen 186.7- Jambatan Pertama Segamat ( ditutup kepada semua jenis kenderaan )
J217.Seksyen 0.0 - 0.2 - Jalan Laksamana
J156 - Jalan Jabi ke Bukit Tempurung
FT1386- Jalan Utama Felda Pemanis
FT1384. Seksyen 4 - Jalan Felda Medoi
FT 1383 - Felda Kemelah ( dibuka pada kenderaan berat shj )
FT 1385. Seksyen 3.5 - Felda Redong
J154. Seksyen 6 hingga 10 - Jalan Tunku 3
J44 - Jalan Kampung Kwong Sai
J38. Seksyen 0.0 hingga 0.6 - Jalan Meryani ( dibuka pada kenderaan berat sahaja )
JalanJ246 - Ke Genuang Baru dari AJIYA
J246 -Jalan Ke Kg Melayu Raya dari Jalan Genuang .... Jalan Alternatif ke Kg Melayu Jalan Kolej TAR- Pogoh Estet
J37 - Jalan Kampung Melayu Raya
Jalan Jambatan ke tiga ke Kipmart dari Jalan Hassan
FT001. Seksyen 185 - Jalan Genuang ( Berhampiran Medan Selera Kenawar )
J216.Seksyen 1.55 - Jalan Hassan

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Melabel Barangan Rumah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Perempuan kalau dah rajin, gigih betul berfikir kerja apa nak dibuat selagi belum malas. Ting! Tertiba terfikir nak buat label untuk barangan dalam rumah mana yang belum buat label tu. Hari tu cuma buat label sticker transparent untuk rempah ratus je. Bila dah rajin ni, Fiza buat untuk bekas-bekas pulak. Macam biasalah, Fiza cuma DIY Sticker label jenis transparent tu. Kononnya nak design lain sikit menggunakan tulisan yang comel-comel.

Memang cantik sangat letak pada bekas yang bewarna putih sebab tak nampak kecacatan sticker label tu.


Tapi bila tampal pada bekas plastik transparent barulah nampak kecacatan sticker label ni dimana korang akan nampak kesan putih-putih kertas tu kalau korang tak betul-betul pastikan kertas putih tu tanggal sebelum tampal. 

Failed!
Tampal kat bekas kaca pun ada masalah yang sama. Bekas ni untuk letak dalam bilik air bilik tetamu. Bilik air tu jarang guna, bila ada tetamu je baru guna. Jadi, kena buat bekas refill macam ni senang tak perlu nak beli shampoo or shower gel baru. Tetamu datang just perlu topup je. Nampaknya kena tukar design sticker label yang lebih sesuai baru nampak menarik.

Failed juga!
Kesimpulannya, kalau nak buat transparent sticker label ni kena pastikan bersihkan betul-betul kertas putih yang melekat pada selotape sebelum tampal di bekas transparent. Kalau tak, nampak macam buruk sikit. Kena rajin buat design baru lah nampaknya ni. Adudududu..semangat rajin silalah datang segera. Bila hasil kerja tak memuaskan rasa nak mereput malas je.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
15 Comments
Share :

Berani Atau Tidak Naik Buaian di Bukit Bulu Batu Flower Garden


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Dalam keberanian seseorang ada takutnya juga. Contohnya takut berada di tempat tinggi. Dalam erti kata lain "gayat". Terkadang tu memang gayat kalau berada di tempat tinggi. Macam Fiza kalau berada di puncak gunung yang luas kawasannya takde lah Fiza gayat sangat tapi kalau berada di puncak gunung yang mempunyai keluasan yang betul-betul limited tu memang Fiza kecut perut lah.

Selain memanjat gunung dan mencabar diri untuk berada di puncak gunung, ada pelbagai aktiviti yang lain yang lebih mencabar untuk mengatasi rasa gayat tu. Contohnya macam paragliding, parasailing, flying fox activity, zipline, melalui jambatan gantung dan sebagainya. Semua aktiviti tu Fiza belum cuba tapi teringin sangat nak mencuba aktiviti mencabar yang tinggi-tinggi macam tu. Terbaru ni, Fiza nampak ada buaian di Bukit Bulu Batu Flower Garden, Batu Malang Indonesia. Mak aihh... nampak menarik tapi seram nak naik.

Teringin nak naik tapi cukup berani ke nak mencuba buaian sebegini tinggi. Kalau naik pun, Sekali hayun je Fiza mampu bertahan.

Kredit foto : google

Kredit foto : google
Rupanya macam ni keadaanya. Ada platform. Nak gambar nampak cantik kena ambil masa buaian berhayun lah kan. Kalau macam ni, berani sikitlah nak naik. Ke?

Kredit foto : Juleebrarian
Bukit Bulu Batu Flower Garden berlokasi di Batu Malang merupakan salah satu tempat menarik terbaru yang baru dirasmikan pada bulan Disember 2016. Keunikankannya adalah spot selfie berbentuk love dengan latar belakang pemandangan alam semulajadi yang sangat menarik dan dapat menikmati pemandangan pegunungan yang terhampar di sekitar kawasan Coban Rais. Terdapat bukit bunga, hammock, rumah pohon, dan buaian.- Kredit : wisatalova
Kredit foto : google
Kalau bercadang nak bercuti ke Indonesia, sila luangkan masa untuk singgah di sini. Untuk honeymoon sangat sesuai ni kan.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor