Kandungan Caffeine Dalam Minuman

Thursday, October 29, 2015

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Morning! Minum apa pagi ni? Bagi penggemar minuman yang berkafein dah tentu minum secawan kopi @ atau teh tarik panas pagi² ni kan? So untuk pencinta kopi dan teh kenalah ambil tahu kandungan caffeine dalam minuman yang kita minum tu.
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari page kevin zahari
Milo 3 in 1 - 6mg
Teh Hijau - 25mg
Coca Cola - 40mg
Teh Tarik - 50mg
Kopi Segera - 65mg
Red Bull - 80mg
Grande Latte - 150mg
2 Pil Fat Burner - 200mg
Had pengambilan caffeine yang normal dalam sehari adalah 400mg bagi golongan dewasa bersamaan dengan lebih kurang 4-5 cawan kopi biasa. So kena pandai² lah hadkan minum minuman yang berkafein tu ye. Paling penting, jangan minum minuman berkafein sebelum tidur nanti susah nak tidur pulak jadi isomnia.

Dulu Fiza memang suka minum kopi sehari dalam 3 cawan paling banyak tapi sekarang nak habiskan kopi secawan pun payah. Pelik jugak. Mungkin sebab sekarang dah biasa minum susu sebelum tidur dan pagi consume supplement. So dah berkurang sikit rasa nak minum kopi tu. Kalau rasa teringin baru minum. Tapi masih pencinta kopi..boleh gitu?

With Love, Sihatimerahjambu

6 comments

  1. Wuuu kita dah jarang nak minum nescafe. sekarang suka teh halia biar kasi keluar angin kentut hahahah

    ReplyDelete
  2. saya satu hari mesti nk satu cawan..tp pagi je la...:)

    ReplyDelete
  3. tak sangak pil fat burner tu ada kafeine jugak ye

    ReplyDelete
  4. Seminggu sekali je sy ambil kopi... Huhu.. Coklat hari-hari .

    ReplyDelete
  5. hu hu fiza... aida ni memang tegar nescafe.
    yes, sama la kita sejak amalkan suplemen, da kurang kan nescafe.
    memang x baik utk kesihatan kan.
    sesekali boleh la :)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.