5 Langkah Mengurus Emosi Marah

Thursday, October 15, 2015

Okay, fine! Tak dinafikan kadang kadang cepat sangat kita mudah marah akibat tidak mengawal emosi dengan betul. Benda kecik jadi besar. Tak kisah kaum wanita atau lelaki, kalau tak pandai mengawal emosi marah memang boleh jadi sesuatu yang buruk yang tidak disangka.

Pagi pagi ni nak kongsi sikit 5 Langkah mengurus emosi marah supaya pagi pagi lebih ceria nak buat kerja. Kalau pagi pagi dah marah sampai ke petang pembawakan marah dan mood tak baik tu kan. Lepas dah tahu ni sila amalkan okay.
http://www.azhafizah.com/
sumber dari ibubapacemerlang
  1. Mengingatkan diri sendiri bahawa TIDAK boleh menyakiti orang lain baik dengan perbuatan mahupun dengan perkataan.
  2. Menarik nafas dalam dalam dan melepaskannya perlahan lahan dalam kiraan 10.
  3. Gunakan perkataan dalam intonasi yang rendah untuk memberitahu perasaan kita dan apa yang kita harapkan
  4. Mohon bantuan orang yang rapat untuk menyelesaikan masalah.
  5. Ambil masa untuk bertenang dengan beristighfar, solat dan doa.
Nabi Muhammad SAW bersabda, ”Orang yang paling kuat bukanlah orang yang dapat mengalahkan orang lain dengan kekuatannya, tetapi orang yang mampu mengendalikan amarahnya.” (HR Bukhari)

10 comments

  1. Salam singgah pagi...
    ilmu...ilmu...thanks sharing...

    ReplyDelete
  2. iskk..kekadang tu tak boleh nak kawal emosi marah ni..thanks sharing fiza

    ReplyDelete
  3. Memang tengah marah pun ni.. Kena repeat kerja yg sama atas kecuaian org lain.

    ReplyDelete
  4. tq sharing.. betul tu, kadang2 dgn anak2 pun cepat terasa nak marah. kalau kak Alycia tak tahan, terus je masuk bilik air.. dah reda marah tu baru peluk anak2...

    ReplyDelete
  5. Tak mudah nk kawal marah. Tp bila dpt kawal, satu kepuasan pada diri sendiri.

    ReplyDelete
  6. Alahu. sebagai manusia kita mmg tak terlepas dari berbuat silap. terima kasih atas ingatan :)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.