Cara Hilangkan Kesan Kunyit Dan Kari Pada Peralatan Dapur

Sunday, October 04, 2015

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Paling tak suka bila memasak masakan berasaskan kunyit hidup, serbuk kunyit, serbuk kari mahupun serbuk cili ni. Sebabnya bila memasak tu mesti dia akan meninggalkan kesan warna pada peralatan dapur. Lagi² kunyit hidup tu kalau nak buang kulit dia, tak sah kalau tangan tak berwarna kuning. Nak hilangkan pun satu hal juga tu. 

Nak cepat hilang kena terus basuh tangan dengan sabun, itu pun masih ada meninggalkan kesan. Barulah namanya rajin ke dapur. Ye tak? Tapi kalau nak keluar rumah dengan jari jemari kuning macam tak best pulak kan. So apakata cuba petua atau tips moden ni. Manalah tahu kot berkesan.  
Cara Hilangkan Kesan Kunyit Dan Kari Pada Peralatan Dapur
Sumber dari dizainasent
"Hilangkan kesan kunyit,serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili dan sewaktu dengannya dengan mengelapnya dengan bancuhan air baking soda"

Agak² kalau pada peralatan berkesan, guna cara yang sama untuk hilangkan kesan kat tangan boleh ke tidak ni ye? Ada yang dah mencuba?

Masakan yang berasaskan kunyit dan serbuk kari jugak yang sedap ye?
With Love, Sihatimerahjambu

10 comments

  1. baru tau.. boleh try petua ni nanti..mmg xsuka kalau kuku pun kuning..haha

    ReplyDelete
  2. oo..ok..memang byk jgk perkakas dapur dh melekat dek kunyit..yg tangan tu fiza try dl..nk bgtau ye..hihi

    ReplyDelete
  3. masakan kita orang Melayu memang tidak lari dari kunyit...

    ReplyDelete
  4. Boleh cuba petua nie... harap2 menjadi lah nanti.

    ReplyDelete
  5. boleh try nanti..maklum ler...memang selalu guna kunyit ni

    ReplyDelete
  6. Nice sharing... Boleh cuba juga nanti ni...

    ReplyDelete
  7. tersilap baca, ingatkan aiskrim soda... huhuhu

    ReplyDelete
  8. ha ha ha yes kan.
    kesan kuning kat tgn kita tu ekk fiza.
    skang ni pisau baru aida kat umah, da kekuningan dek kunyit.
    mau la ilang kan... guna tips fiza ni hah :)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.