Cara Anyam Ketupat

Monday, July 21, 2014

Cara Anyam Ketupat | Ketupat salah satu menu favourite di pagi raya yang dimakan dengan sambal kacang. Sambal kacang sedap of course makan ketupat sedap! Kan? Tapi sejak adanya ketupat segera dan jarang nampak ketupat tradisional ni. Kalau kat kampung mungkin masih ada lagi.

Kat rumah Fiza memang jarang buat ketupat selalunya buat nasi impit segera tu la ala ketupat. Lebih mudah tak perlu cari daun kelapa. Tapi kalau dapat ketupat yang tradisional ni lagi sedap. Betul tak? Bila dah jarang ada ketupat tradisional ni, so skill menyanyam ketupat pun dah macam tak berapa nak ada. Kalau dulu Fiza ade la jugak pandai sikit sikit nak anyam ketupat tu pun kejap jadi cantik kejap tak.

Rasanya tahun ni macam tak dapat je ketupat tradisional ni. Nasi impit jugak. Bagi korang yang nak cuba menganyam ketupat ke boleh try tutorial mudah ni. Nak anyam ketupat riben hias office pun boleh kan. Ni ha bermacam jenis ketupat ada..Siapalah tangan berseni sangat oii..cantik dan kemas je buat.
Cara Anyam Ketupat
Credit Image :google


 Tutorial #1
Cara Anyam Ketupat
Credit Image :google


Tutorial #2
Cara Anyam Ketupat
credit Image : google
Selalunya ketupat dibuat masa malam raya kan? Lepas tu gantung sebelum dihidangkan..wahh so mood raya sangat ni.Apepun, Selamat mencuba. Rumah siapa tahun ni buat ketupat tradisional ni? Nak serbu!!! Kalau dekatlah..hihi



28 comments

  1. hehehe ... tingin makan ketupat palas tahun ni ..

    ReplyDelete
  2. baru pas nganyam ketupat reben..hehe

    ReplyDelete
  3. MCAM2 BENTUK ADA..SYIRA AK RETI NAK BUATNYAAA

    ReplyDelete
  4. 26 tahun hidup tak pernah sekali yui anyam ketupat..mehmeh2..

    ReplyDelete
  5. Kalau bab menganyam ketupat nasik orang johor paling reti! Mama Biha selalu jugak tolong umi buat ketupat nasik ni, ketupat yang femes is jantung, katak, bawang, sate... :) rindu nak buat semua ni!

    ReplyDelete
  6. say bab menganyam malas, rajin bab makan je...hhee

    ReplyDelete
  7. kalau akak try buat ni mst dgn tangan akak sekali akak anyam.. hahaha
    tapi rasannya akak boleh cuba ikut tuto ni.. :)

    ReplyDelete
  8. ketupat ni ajarlah macam mana pon cara, still takleh pickup2 jgk, mmg slow sgt...udahnya, ketupat segera menjadi pilihan...hewhewhew...

    ReplyDelete
  9. selalu beli je..lepas tu masak sendri.. hehehe

    ReplyDelete
  10. salam. nice sharing sis..sy tau anyam satu jenis ja..yg lain+ x berapa mahir lagi hehe

    ReplyDelete
  11. Hehehe seyessnak bgtau bab2 mengayam ketupat ni mmg tak reti bebenorr la akak ..Tak tau lerr dari dulu tak penah nak menjadi ..hahahaha ...lawak pon ada kalau kak lya yang anyam serabai habisss buat rosak daun jer Fiza hahaha

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum.akk dah start anym ketupat da ke..hehe..kite reti buat ketupat satay & bawang jek.. hu..

    ReplyDelete
  13. buat la tutorial maya or live....mmg tk pernah lepas anyam ketupat...hhehe

    ReplyDelete
  14. xreti lor ketupat jenis ni..ketupat 3 segi biasa timm tau buat..umah timm taun ni buat jer..hehe..tapi jauh di utara ler..hihi..

    ReplyDelete
  15. sy belajar dri ibu dear..sampai pandai.alhamdulilah pandai

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum fiza, wahh bestnya. nak try la tiru tuto ni. hehehe ~~~

    ReplyDelete
  17. Menarik..Azwar teringin gak nak anyam ketupat..

    ReplyDelete
  18. Kak lya selalu fail bab2 anysm ketupat..huhuhu

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah saya tau anyam ketupat.. itu pon arwah makcik yg ajar... hihi... ingt lagi sampai kena marah belajar.. tp ada hasil nya...

    ReplyDelete
  20. berguna btoi tuto ni..sy xreti anyam ketupat..selalu ketupat palas je..heheh

    ReplyDelete
  21. fiza..shida kena ajar depan2 baru phm hehee..nasiblah kakak ipar tau lipat daun ketupat nih ^_^ blh la belajar..tahun ni itu pn kalo dia raya umah sini tahun ni.

    ReplyDelete
  22. tak pernah anyam ketupat..selalu nenek yg buat..pandai makan ketupat je..:P

    ReplyDelete
  23. bg tutorial mcm.mne aku xpass jugak

    ReplyDelete
  24. singgah sini tgk cara2 buat ketupat, he heee~

    tp skrg.semua nk segeraaaa ja, sayuuuu hatii

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.