8 Tip Diet Mudah Untuk Sahur

Wednesday, July 02, 2014

Meh nak share 8 Tip Diet Mudah Untuk Sahur dari Kevin Zahri ni. Sangat berguna untuk mereka yang mengamalkan diet dalam bulan puasa ni. Selalunya pengambilan kuantiti makanan ketika bersahur sikit je kan. Boleh ikut tip diet mudah untuk sahur jika mahu :)

8 Tip Diet Mudah Untuk Sahur

1. Jangan Skip Sahur
- Ia penting untuk bekalan tenaga dan sunnah dalam amalan bulan puasa.

2. Segenggam karbo
- Ia sumber tenaga utama badan

3. Komplex karbo
- Ia berikan tenaga yang tahan lebih lama. Jadi pilih karbo yang berserat.

4. Protein yang bersih
- Protein yang mengenyangkan

5. Elak garam
- Ia mempercepatkan dehydration pilih makanan yang ada potassium

6. Elak kafein
- Kafein pun mempercepatkan dehydration kerana diuretik

7. Elak minuman gas
- Ia mengandungi kafein juga

8. Jangan minum terlalu banyak air
- Lebih banyak minum,lebih cepat ia akan dibuang, 2-3 gelas tu dah cukup kot.

Credit info/image: Kevin Zahri

24 comments

  1. great tips! selama ni ingatkn minum byk air boleh tahan haus. huhu..

    ReplyDelete
  2. nice tip sharing .
    mnum bergas mne nk msuk pepagi ..kafein pon x..n mnum byk pon x
    mmg, kalau mnum byk2 lagi cpt kleuar so kte cpt terhidrat :)

    ReplyDelete
  3. wpun simple tips kadang2 tak terikut jugak tips kevin ni Fiza.. hehehe
    lagi2 bulan puasa ni..

    ReplyDelete
  4. oo..tak boleh minum banyak air ye?/akak sehari 2 bekas air minum..tapi tak de la rasa haus siang nye..biasa je..kalau tak minum banyak tu siang mesti haus,tak berpeluh dan kulit jadi kering..

    ReplyDelete
  5. yup betol tu ... Nat amik oat & milo je utk sahur + 2 gelas air 0

    ReplyDelete
  6. licha makan skit2 je. kalau banyak rasa nak muntah :( lebih minum air je la

    ReplyDelete
  7. wow! nice sharing dear, thank you :))

    ReplyDelete
  8. lya biasa minum byk air..thank's sharing

    ReplyDelete
  9. ooo..yang no 8 tu baru saya tahu :) nice info

    ReplyDelete
  10. ooo xleh minum air byk erk..ok ok...thanks sharing

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.