Jenis Jenis Buah Kurma

Saturday, July 05, 2014

Jenis Jenis Buah Kurma | Bulan puasa adalah bulan buah kurma. Confirm terlajak laris di pasaran. Tahu tak kurma ni ada bermacam macam jenis. Terdapat tidak kurang 1,400 jenis kurma di seluruh dunia di Arab Saudi , Mesir, Iraq, Iran, Tunisia, Pakistan dan tempat lainnya.
Antara kurma yang terkenal ialah Kurma Ajwa, Kurma Anbar, Kurma Aseela, Kurma Burhi, Kurma Dakheni, Kurma Deglet Noor, Kurma Deglet Ubend, Kurma Fankha, Gattara, Kurma Hilali, Kurma Khalas, Kurma Khodry, Kurma Majdoul, Kurma Maktoomi, Kurma Meneifi, Kurma nabtat ali, kurma nobouth saif, kurma nobouth sultan, kurma rushodia, ruthana, ruseiz, safawi, segae, shagra, sheishe, shibibi, sukkari, sullaj, wannana dan kurma al barakah.

Pelbagai rupa, bentuk dan warna yang membezakan jenis jenis kurma ni. Cuma kita ni di Malaysia hanya tahu kurma yang satu jenis je la kan. Betul tak?
Jenis Jenis Buah Kurma

Antara kurma yang terpilih, terbaik dan terkenal serta diminati oleh para penggemar kurma seperti di bawah ni.

Kurma Ajwa (Kurma Nabi):
Kurma Ajwa merupakan yang paling dikaguminya dan merupakan kurma kegemaran Nabi Muhammad SAW. Hanya tumbuh di tanah Madinah (Saudi Arabia), warna hitam, tekstur lembut, tidak manis dan cita rasanya mirip kismis.
Kurma Sekki :
Ada dua warna, atas kekuning-kuningan sedang bawah kecoklatan, bagian yang kuning lebih keras, yang cokelat lebih empuk serta kenyal, rasanya manis sedang.
Kurma Barhi :
Warna coklat cerah, manis sedang, tekstur lembut seperti durian, ada sedikit rasa caramel
Kurma Kholas :
Warna cokelat terang keemasan mirip kurma barhi, hanya saja ada citarasa coffee caramel, tekstur empuk rasa manis sedang.
Kurma Khidri :
Warna maron gelap lebih kering, kenyal, tidak terlalu manis paling banyak diproduksi, biasa digunakan bahan dasar olahan kurma, mulai dari kurma isi almond, orange, hingga campuran cokelat.
Kurma Mactoumi :
Warna sedikit hitam kemerahan , permukaan agak keriput, kenyal, rasa manis,
Kurma Sokari :
Tekstur kenyal lembut tapi ada juga jenis yang keras, paling disukai di Arab Saudi, sedikit kering dan manis.
Kurma Silaj :
Warna cokelat kemerahan bentuk lonjong, tekstur lembut rasa manis sedang
Kurma Majol :
Warna cokelat sangat manis lembut dan kenyal
Kurma Monief :
Warna cokelat terang, tidak begitu besar, manis sedang dan tekstur lembut.
Kurma Noor :
Warna tengahnya bersinar kemasan jika dihadapkan pada sinar matahari. Rasanya tidak terlalu manis.
Kurma Amir Hajj :
Tekstur tebal dan empuk. Dikenali juga sebagai ‘kurma tetamu’ kerana ia biasa dihidangkan.
Kurma Halawy :
Warna cokelat terang. Rasanya sangat manis, lembut dan berukuran kecil sederhana.
Kurma Khastawi :
Tekstur berlendir seperti sirap dan empuk. Biasa dijadikan hidangan penutup.
Kurma Khadrawy :
Tekstur lembut, rasanya manis, dan bewarna sangat gelap. Digemari di negara-negara Arab.
Kurma Zahdi :
Warna cokelat muda kemasan bentuk lonjong, tekstur sederhana dan banyak digunakan dalam masakan

Nak tahu kelebihan dan khasiat kurma [KLIK SINI]
Credit :source

17 comments

  1. Banyak rupanya jenis kurma ni... baru tahu.. terima kasih atas perkongsian kak.. Tambah sedikit ilmu ena hari ni, Alhamdulillah

    ReplyDelete
  2. as salam. sekali-sekala sy beli kurma yg mahal tu pd bln ramadan ni. tp selalunya mkn yg murah aje utk ambil syarat pahala sunat berbuka..

    ReplyDelete
  3. sesuatu yang akak x pernah tahu ni...wah....thanks for sharing Fiza...

    ReplyDelete
  4. Macam2 kurma ade rupanya...kalau kat sini nad makan kurma tapi tak tau nama,,hahha

    ReplyDelete
  5. wow!! baru tahu kurma ada banyak jenis yg very unikkkk laa..

    ReplyDelete
  6. Banyak jugak jenis2 nya kan Fiz a..Thanks Sharing !!!

    ReplyDelete
  7. thanks kak fiza, Aritu Azwar ada baca juga jenis kurma ni dalam paper.. xD

    ReplyDelete
  8. byk jugak jenis buah kurma nih eh. .

    ReplyDelete
  9. banyak jugak ye jenis-jenis kurma nie..selalu tau makan jer

    ReplyDelete
  10. Pelbagai je is plak kan..tahu mkn je he

    ReplyDelete
  11. my fav..ajwa...tapi lagi fav kalau dalam kurma ada badam..yummmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  12. sll kalau product yang dikeluarkan Yusof tayoob ada banyak jenis pilihan.. rupanya mmg ada jenis kurma ada banyak pilihan kurma sbnrnya yer..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.