Tutorial Tambah Photo Gallery Widget Instagram Dalam Blog

Friday, October 09, 2015

Terajin pulak nak buat tutorial tambah photo gallery widget instagram dalam blog. Lagipun macam lama tak share tutorial. Macamana widget ni? boleh tengok gambar kat bawah ni yang Fiza dah letak dalam blog. Untuk lagi jelas tengok je kat sidebar blog ye.

tutorial-tambah-photo-gallery-widget-instagram

Untuk letakkan widget photo gallery dalam blog pastikan akaun instagram korang dalam mode public ye. Kalau private nanti dia tak appear dalam blog. Bagi yang private akaun tu jangan tanya kenapa tak muncul ye. Dah nama pun private. So kena save akaun kepada 'public' dulu.

tutorial-tambah-photo-gallery-widget-instagram

Dah save akaun to public, boleh follow tutorial tambah photo gallery widget instagram dalam blog kat bawah ni.
  1. Pergi ke website iconosquare.com
  2. Sign in account instagram
  3. Click menu 'Promote'
  4. Cari bahagian On your blog & website. Kemudian tekan get your widget
  5. Isikan maklumat yang diperlukan mengikut kesukaan dan kesesuaian size dan warna blog.
  6. Dah siap isi semua tekan get code. Copy dan paste code di bahagian widget html layout blog (dashboard>>layout>>add gadget>>pilih gadget html). Save!
Ok siap! Mudah je kan. Selamat menambah widget dalam blog ^__^
With Love,
image

13 comments

  1. bak belajar kaji ilmu ni ya..terima kasih..

    ReplyDelete
  2. wow..nice tutorial..syabas... thanks for info berguna ni...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum fiza...perkongsian ilmu yg bagus...:)

    ReplyDelete
  4. nice tuto fiza...
    intan melawat fiza malam nih ;)

    http://intanbeautycenter2.blogspot.my

    ReplyDelete
  5. Alaa, perlu di'public'kan ke.. huhu.. good tuto sis.. :D

    ReplyDelete
  6. ohhhhh rupanya, gtew~ terima kasih ye !

    nk try lah ni, nanti jemput singgah blog sy ok, huhu

    ReplyDelete
  7. akak, mintak share ye....tapi info tu ade perubahn sikit, huhu~ sy baru je buat tadi, hoho~ meh ler singgah blog sy,

    ReplyDelete
  8. oo... YB pun dok tercari-cari juga widget macam nie... menarik le

    ReplyDelete
  9. ni yg mencari ari tu! thanks fiza sudi share

    ReplyDelete

LATEST PHOTOS ON INSTAGRAM

All rights reserved Blog Sihatimerahjambu