Ranking Alexa azhafizah.com October 2015

Kalau bulan lepas ranking alexa blog ni jatuh menjunam tapi Ranking Alexa azhafizah.com bulan October2015 ni kira boleh dibanggakan sikit la rank in Malaysia sebab banyak juga naik tu. Cuma yang tak bestnya global rank jatuh dan sekaligus ada warna merah tu, tandanya rank jatuh dalam 223,158 tu. A…

Tutorial Letak Widget Top Komentator dengan Pelbagai Pilihan Hari, Mingguan Bulanan dan Tahunan

Sebelum ni Fiza ada up entry widget komentator bermasalah tapi masih belum ada penyelesaianya. Jenuh mengoogle tapi coding lebih kurang sama dengan Fiza guna dan takde pilihan mengikut bulanan yang Fiza nak. Secara kebetulan teringat yang Kak Mia juga ada buat list top komentator setiap bulan so t…

Bayaran Pembaharuan Passport Terkini

Bayaran terkini pembaharuan passport  antarabangsa Malaysia untuk tempoh 5 tahun dikurangkan RM100. Manakala passport dua tahun dimansuhkan. Mana yang passport dah expired tu boleh buat pembaharuan passport @ renew passport sementara ada diskaun RM100. Fiza punya passport dah expired bertahun dah. …

Kandungan Caffeine Dalam Minuman

Morning! Minum apa pagi ni? Bagi penggemar minuman yang berkafein dah tentu minum secawan kopi @ atau teh tarik panas pagi² ni kan? So untuk pencinta kopi dan teh kenalah ambil tahu kandungan caffeine dalam minuman yang kita minum tu. Milo 3 in 1 - 6mg
Teh Hijau - 25mg
Coca Cola - 40mg
Teh Tarik -…

Rahsia Kaya Semasa Belajar

Bagi seorang pelajar yang suka berniaga semasa belajar itu adalah langkah yang bijak dan memang perlu dilakukan oleh pelajar. Bukan ape, memandangkan zaman sekarang zaman duit kita perlu ada rancangan awal sebelum menjadi graduan kena ada backup plan. Lagipun zaman sekarang susah nak cari kerja da…

Kesan Dari Pengambilan Inteemor by Ephyra

Seperti yang dijanjikan, Fiza akan kongsikan pengalaman Fiza sepanjang pengambilan botanical drink Inteemor by Ephyra. Sebelum ni Fiza ada tulis tentang Inteemor serta kebaikan Inteemor. Boleh baca dulu kalau nak berkenalan dengan Inteemor ni yang merupakan produk terbaru dari ephyra.


Dalam entry …

Di Mana Nak Dapatkan Parchment Paper

Dalam entry Resepi ala ala shell out tu ada yang bertanya, dimana nak dapatkan parchment paper tu. So Fiza buat entry ni untuk membantu mereka yang mencari. Sebenarnya boleh je google kan. Takpe, Fiza kongsi so that orang lain boleh tahu juga.
Demi membantu, Fiza pun google je sebenarnya. Untuk be…

Skrip Pukau Pelanggan Meningkatkan Jualan

Rata rata peniaga yang berjaya adalah peniaga yang mengamalkan skrip pukau pelanggan untuk meningkatkan jualan dan melariskan jualan mereka. Ini bukan pukau biasa biasa je tau. Memang betul betul berkesan! 

Sebelum ada yang salah sangka tentang ilmu pukau pelanggan ni, Fiza nak beritahu dulu bahaw…

Dual Action Door Gym Bar, Pull Up Bar, Chin Up Bar

Semalam fiza ada cerita pasal Yoga Mat, lagi satu yang kamiorang beli adalah Dual Action Door Gym Bar, Pull Up Bar atau Chin Up Bar untuk husband. Tetiba pulak dia kata nak beli jugak. Tergoda lah tu kan bila dah datang Fitness Concept.
Macam biasa sebelum beli barang survey dulu. Lepas tu barulah…

Yoga Mat Untuk Work Out Di Rumah

Last week dah mula workout kat rumah tapi agak sakit² badan bila buat atas karpet dan sangatlah tak sesuai. So untuk keselamatan dan keselesaan tu, bagitau husband nak beli yoga mat. Lagipun memang dah lama dia nak belikan pun. Nak suruh isteri rajin workout walaupun dia tahu isteri dia busy denga…

Nasi Goreng Ikan Bilis

Selamat pagi isnin! pagi pagi kalau nak cepat siapkan breakfast untuk husband mesti masak nasi goreng ikan bilis jeuntuk heavy breakfast. Bahan bahan yang mudah nak sediakan. Kalau masak nasi goreng ayam ke kena tunggu defrost bagai. Ambil masa pulak kan.
So rencah ikan bilis dan sayur sikit dah m…

Bajet 2016 : Mensejahtera Kehidupan Rakyat

Semalam tak berkesempatan nak dengar bajet 2016. Lama sangat kan nak tunggu, so kita baca mana yang dah diringkaskan.  Tema bajet 2016 adalah Mensejahtera Kehidupan Rakyat. Besar harapan rakyat untuk bajet 2016 ni tapi ye lah kan kalau dah ditetapkan apa nak di kata.
Bajet 2016 menggariskan lima t…

Tambah Koleksi Lipstick NYX SMLC

Perempuan memang rambang mata kalau nak pilih lipstick! Betul tak? Tak tahu nak pilih mana yang sesuai. Tapi sekarang tak kisah dah. Pilih je ikut suka warna apa yang kita nak. Kan?? Sesuai ke tidak tu jatuh nombor dua.

Fiza memang suka sangat dengan lipstick NYX Soft Matte Lip Cream (SMLC). sebel…

Masalah Membeli Jubah

Sekarang ni dah tak beli dah baju kurung, lebih suka membeli jubah je. Senang boleh pakai bila bila masa je, lebih selesa dan aurat terjaga. Dalam memilih jubah, jangan sesekali beli jenis lycra yang kain mudah melekap di badan tu dan pilihlah yang lebih longgar. Pastikan juga supaya pakai kain ka…

Renew Lesen Perniagaan

Settle renew lesen perniagaan hari ni yang akan tamat pada 7 November 2015. Renew awal sebab takut terlupa nanti kena denda pulak. Bulan pertama RM30 dan bulan seterusnya RM10. So berapa banyak denda/kompaun tu bergantung pada berapa lama tempoh tamat dari tarikh tamat tu.
Bagi nak mengelakkan ken…

Cara Mudah Buat Kedai Online Amazon Sendiri Dengan Sistem Nichify

Berminat untuk jana pendapatan online dalam nilai USD, ada cara mudah Buat Kedai Online Amazon sendiri dengan Sistem Nichify. Bagi dah tahu tentang program affiliate mesti dah faham macamana untuk jana pendapatan dengan mudah. Bagi yang tak faham atau tak tahu boleh teruskan membaca. Apakah  progra…

Bahaya Buka Instagram

Uishhh apa yang bahaya buka instagram tu? Kalau buka instagram waktu pagi lagi bahaya. Dah kenapa pulak kan? Pagi pagi ni lagi bahaya buka sebab ramai peniaga online mula bekerja seawal pagi. Makanya banyaklah post gambar produk, baju, seluar, kasut, handbag, barang make up, dan macam² lagilah.

Da…

Resepi Homemade Black Pearl Mudah

Kalau beli air cool blog, chatime, each a cup dan yang sama jenis air macam tu wajib tambah black pearl. Sebabnya suka main gigit black pearl yang kenyal² tu bila minum air. Mencari jugak kalau kat shopping mall ada jual ke kan. Tapi tak pernah jumpa.

Yang jumpa resepi homemade black pearl dari fa…

Personal Shopper IKEA

Disebabkan suka dengan barangan IKEA ni so kira rajin jugaklah ke IKEA dalam sebulan sekali atau 2 bulan sekali. Memandangkan IKEA ni cuma di Damansara je memang susah untuk mereka yang duduk jauh untuk membeli sebab takde shopping online pun kebanyakkannya beli melalui Personal Shopper IKEA.

Rata…

Telur Ayam Goreng Segera Untuk Orang Yang Malas?

Seperti yang Fiza nampak di facebook, ada pengguna facebook berkongsi pek telur ayam goreng segera kapsyennya mengatakan " Ini bukan lagi pemalas na'uzubilla himinzalik, Ini dah tahap pemalas a'uzubilla himinash syaitonirrajim dah ni".
Pada pendapat Fiza lah kan. Sebenarnya ini s…

Pitera Essense Set SK-II

Finally tercapai jugak hasrat untuk membeli Pitera Essense Set SK-II dengan harga yang murah. Tunggu masa murah tengah sale lah baru mampu nak beli. Ini pun kira set percubaan je. Sale di Mid Valley, kirim kat dua pupu yang memang pengguna tegar SK-II. Tapi dia lelaki..guna SK-II for men.
Alang² a…

Seni Lukisan 3D Pasir Pantai

Kalau pergi pantai, tak sah dok menconteng² atas pasir. Paling tidak pun tulis nama sendiri. Betul tak?  Kalau yang kreatif tu, bermacam contengan lukisan dia buat atas pasir pantai tu. Contohnya macam mereka ni, siap buat seni lukisan 3D lagi atas pasir pantai.

Kagum betul dengan hasil seni merek…

Tips/Petua Hilangkan Bau Hamis Daging Kambing

Bagi yang suka makan kambing mesti sukar untuk hilangkan bau hamis ketika memasak. Silap² sampai masak pun berbau lagi. Okay, boleh amalkan tips/petua hilangkan bau hamis daging kambing dengan cara memasukkan lobak ketika merebus daging.
Harap dengan petua/tips ni dapat membantu. Sedikit sebanyak …

Photography Family Potrait Yang Unik

Kebiasaanya kita tengok photography family potrait mengumpulkan ahli keluarga dalam satu gambar. Kalau nak berkumpul ramai² complete satu family agak susah. Ada yang ada, ada yang takde. So alternatif untuk menyatukan kesemua dalam satu gambar dengan buat cara unik macam kat bawah yang Fiza kongsi…

Cara Tarik Followers Instagram dengan Menggunakan Kuasa Instagram

Menjadi trend sekarang berniaga melalui instagram. Tapi kalau followers tak ramai, macamana nak promote produk yang dijual di instagram tu? Nak tahu cara tarik followers dengan menggunakan kuasa instagram? Mesti nak tahu kan!
Samada nak tarik followers untuk memasarkan produk dan meningkatkan jual…

Kebaikan Ulam Dan Sayur

Siapa suka makan sayur dan ulam ulaman? Angkat tangan! Kita geng! Kalau tak makan tu, bawak² la belajar makan sayur dan ulaman ni sebab banyak kebaikan dari ulam dan sayur. Boleh baca satu persatu rahsia ulam dan sayur. So lepas ni korang yang tak makan sayur dan ulam tu akan jatuh cinta terus... …