Kalau bulan lepas ranking alexa blog ni jatuh menjunam tapi Ranking Alexa azhafizah.com bulan October 2015 ni kira boleh dibanggakan sikit la rank in Malaysia sebab banyak juga naik tu. Cuma yang tak bestnya global rank jatuh dan sekaligus ada warna merah tu, tandanya rank jatuh dalam 223,158 tu. Aduh aduh sayang kenapa lah jatuh begitu sekali.

Dalam kejatuhan tu kira puas hati jugak dengan traffic bulan ni sebab hari hari kira maintain traffic. Kira average je la tu. Alhamdulillah. Teruskan usaha untuk dapatkan ranking yang lagi terbaik. Tahniah untuk mereka yang berjaya kekalkan ranking yang terbaik.

http://www.azhafizah.com/

Januari 2015
Global Rank : 154, 886
Rank In Malaysia : 1, 433

February 2015
Global Rank : 211, 520
Rank In Malaysia :

March 2015
Global Rank : 314, 544
Rank In Malaysia :

April 2015
Global Rank : 451, 760
Rank In Malaysia : 5, 029

May 2015
Global Rank : 336, 288
Rank In Malaysia : 1, 724

June 2015
Global Rank : 272, 289
Rank In Malaysia : 2, 021

July 2015
Global Rank : 250, 493
Rank In Malaysia : 3, 144

August 2015
Global Rank : 298, 427
Rank In Malaysia : 2, 793

September 2015
Global Rank : 396, 828
Rank In Malaysia : 7, 181

October 2015
Global Rank : 471, 864
Rank In Malaysia : 5, 583

Check rank Blog >>www.alexa.com
Sebelum ni Fiza ada up entry widget komentator bermasalah tapi masih belum ada penyelesaianya. Jenuh mengoogle tapi coding lebih kurang sama dengan Fiza guna dan takde pilihan mengikut bulanan yang Fiza nak. Secara kebetulan teringat yang Kak Mia juga ada buat list top komentator setiap bulan so terus tanya Kak Mia.

Alhamdulillah, akhirnya berjaya menyelesaikan masalah widget komentator ni. Kak Mia kongsikan tutorial yang blogger Dayang Deno buat. Terima kasih kak Mia!

So bagi yang mencari widget top komentator yang boleh dipilih mengikut hari, mingguan, bulanan ataupun tahunan boleh gunakan tutorial ni.

http://www.azhafizah.com/

Tutorial Letak Widget Top Komentator dengan Pelbagai Pilihan Hari, Mingguan Bulanan dan Tahunan.

1. Login >>> dashboard >>> layout >>> add a gadget >>> HTML/javascript

2. Copy kod kat bawah ni paste di ruangan HTML/javascript
<style type="text/css">
.tcotp_tallyBox {
margin-top: 1em;
}
</style>
<div id="tcotp">
<div id="tcotpMsg">
</div>
<div class="tcotp_tallyBox">
<form name="tcotp_tallySpace">
<select id="tcotp_period" name="period"></select>
</form>
</div>
<div id="tcotpScriptBox">
</div>
<script type="text/javascript">
var tcotpUserPrefs = {
blogName: 'http://' + 'www.azhafizah.com',
period: 'month',
maxNumberToShow: 10,
excludeBlogAuthors: true,
excludeAnonymous: true,
excludeCommenters: []
};
</script>
<script>
var tcotp=function(){var x,k,q,y,z,s,n,t,A,o,m=[],r=[],i=[];x=tcotpUserPrefs.blogName;k=tcotpUserPrefs.period;q=tcotpUserPrefs.maxNumberToShow;z=tcotpUserPrefs.excludeBlogAuthors;y=tcotpUserPrefs.excludeAnonymous;s=tcotpUserPrefs.excludeCommenters;o=function(a){a=a.slice(0,23).split("T");a=a[0].split("-").concat(a[1].split(":"));a[1]=a[1]-1+"";a=a.concat(a.pop().split("."));return new Date(a[0],a[1],a[2],a[3],a[4],a[5],a[6])};t=function(){var a,g,b,f,d,l,j,c=new Date,e=new Date,h=[];d={};var u=document.getElementById("tcotpMsg");
e.setHours(0,0,0,0);c.setHours(23,59,59,999);k=document.tcotp_tallySpace.period.value;switch(k){case "day":e.setDate(e.getDate()-1);break;case "week":e.setDate(e.getDate()-7);break;case "month":e.setMonth(e.getMonth()-1);break;case "year":e.setMonth(e.getMonth()-6);break;case "halfyear":e.setFullYear(e.getFullYear()-1);break;case "alltime":e=0;break;default:if(/ /.test(k)){e=new Date(k.split(" ")[0]+" 1, "+k.split(" ")[1]);c=new Date(e);c.setMonth(c.getMonth()+1)}else{e=new Date("January 1, "+k);
c=new Date(e);c.setFullYear(c.getFullYear()+1)}c.setMilliseconds(c.getMilliseconds()-1)}f=function(){return e===0?true:j>=e};a=function(){return e===0?true:j<=c};g=function(v,w){var p=w.count-v.count;if(p===0){p=w.latest-v.latest;return p===0?w.name>v.name?1:-1:p}else return p};for(b=0;b<i.length;b++){j=o(i[b].published.$t);if(a())break}for(a=b;b<i.length;b++){j=o(i[b].published.$t);if(f()){a=i[b].author[0].name.$t;l=i[b].author[0].uri?i[b].author[0].uri.$t:"";if(d[a])d[a].count++;else{d[a]={};d[a].name=
a;d[a].uri=l;d[a].latest=new Date(j);d[a].count=1}}else break}for(b=0;b<m.length;b++)delete d[m[b]];for(b in d)if(d.hasOwnProperty(b))for(a=0;a<r.length;a++)if(d[b].uri===r[a]){delete d[b];break}for(b in d)if(d.hasOwnProperty(b))h[h.length]=d[b];if(h.length===0)u.innerHTML="<i>No comments were made during that period.</i>";else{h.sort(g);g=document.createElement("ul");a=q!==0?q<h.length?q:h.length:h.length;for(b=0;b<a;b++){f=document.createElement("li");if(h[b].uri!==""){d=document.createElement("a");
d.href=h[b].uri;d.target="_blank";d.appendChild(document.createTextNode(h[b].name));f.appendChild(d);f.appendChild(document.createTextNode(" ("+h[b].count+")"))}else f.appendChild(document.createTextNode(h[b].name+" ("+h[b].count+")"));g.appendChild(f)}u.innerHTML="";u.appendChild(g)}};A=function(a){var g,b,f,d,l,j,c;f=new Date;f.setDate(1);f.setHours(0,0,0,0);b=new Date(a[0],a[1]-1);d=["Since One Day Ago","Since One Week Ago","Since One Month Ago","Since Half a Year Ago","Since One Year Ago","Since Forever"];
l=["day","week","month","halfyear","year","alltime"];j=["January","February","March","April","May","June","July","August","September","October","November","December"];a=document.tcotp_tallySpace.period;for(c=0;c<d.length;c++){g=document.createElement("option");g.value=l[c];g.appendChild(document.createTextNode(d[c]));a.appendChild(g)}for(;f>=b;){c=j[f.getMonth()]+" "+f.getFullYear();g=document.createElement("option");g.value=c;g.appendChild(document.createTextNode(c));a.appendChild(g);if(f.getMonth()===
0){g=document.createElement("option");g.value=f.getFullYear()+"";g.appendChild(document.createTextNode(f.getFullYear()+""));a.appendChild(g)}f.setMonth(f.getMonth()-1)}if(f.getMonth()<11){g=document.createElement("option");g.value=f.getFullYear()+"";g.appendChild(document.createTextNode(f.getFullYear()+""));a.appendChild(g)}for(c=0;a.options[c].value!==k&&c<6;)c++;a.selectedIndex=c===6?2:c};n=function(){var a,g,b,f=0,d=false,l=true,j=false;g=function(c,e){return o(e[0].published.$t)-o(c[0].published.$t)};
b=function(c){for(var e=[];c.length!==0;)e=e.concat(c.shift());return e};a=function(){if(!d&&!l&&!j){j=true;t()}};return{lockGate:function(){d=true},unlockGate:function(){d=false;a()},addBlock:function(){f++},removeBlock:function(c){var e,h;c=c.feed.entry;h=i.length;i[h]=[];for(e=0;e<c.length;e++)i[h][i[h].length]={author:c[e].author,published:c[e].published};f--;if(f===0){i.sort(g);i=b(i);A(i[i.length-1].published.$t.slice(0,7).split("-"));l=false;a()}}}}();return{gateway:n,fetcher:function(a){var g,
b,f,d;g=x+"/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=tcotp.gateway.removeBlock";b=document.getElementById("tcotpMsg");f=document.getElementById("tcotpScriptBox");if(!a||!a.feed)b.appendChild(document.createTextNode("This widget did not work. Please refresh the page you are viewing to try again."));else if(!a.feed.entry||a.feed.entry.length===0)b.appendChild(document.createTextNode("There are no comments available on this blog, or this blog is set to private which makes the comment feed inaccessible."));
else{document.tcotp_tallySpace.period.onchange=t;if(z)for(b=0;b<a.feed.author.length;b++)r[r.length]=a.feed.author[b].uri.$t;if(y)m[m.length]="Anonymous";for(b=0;b<s.length;b++)m[m.length]=s[b];b=parseInt(a.feed.openSearch$totalResults.$t,10);a=Math.ceil(b/200);n.lockGate();for(b=0;b<a;b++){n.addBlock();d=document.createElement("script");d.type="text/javascript";d.src=g+"&start-index="+(b*200+1)+"&max-results=200";f.appendChild(d)}n.unlockGate()}}}}();
</script>
<script type="text/javascript" src="http://www.azhafizah.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=tcotp.fetcher&max-results=1">
</script>
</div>

3. Gantikan
merah : link blog sendiri. 
biru : jumlah bilangan komentator pilihan.

contoh link : azhafizah.blogspot.com @ www.azhafizah.com

4. Save

Jangan letak widget ni di sidebar sebab akan menyebabkan page blog lambat loading lagi² yang banyak komen tu. Fiza sarankan letak di pages dan menu bar yang macam Fiza buat sekarang. Takde dah kat sidebar.

Lagi satu widget ni ambil masa sikit untuk keluarkan senarai komentator tu. So kena tunggu dalam 5 minit. Kalau keluar, refresh balik dan tunggu dalam 10 minit. Untuk check senarai dalam pilihan combo box tu cuma perlu select mengikut pilihan mingguan ke bulanan ke dan sebagainya. Kena tunggu sampai habis keluar senarai dan mungkin ambil masa kurang dari 20 minit.

Kalau tak banyak komen mungkin cepat sikit keluar senarai tu. So rasanya widget ni lebih baik dari tutorial widget top komentator yang Fiza pernah buat sebelum ni. Cuma widget ni agak lambat loading tapi berhasil.

Terima kasih Kak Mia dan credit tutorial Dayang Deno
Bayaran terkini pembaharuan passport  antarabangsa Malaysia untuk tempoh 5 tahun dikurangkan RM100. Manakala passport dua tahun dimansuhkan. Mana yang passport dah expired tu boleh buat pembaharuan passport @ renew passport sementara ada diskaun RM100. Fiza punya passport dah expired bertahun dah. Nak renew pun tunggu nak bercuti luar negara baru renew. Kalau tak rugi je pulak renew awal. kan!

Senarai harga baru passport antarabangsa @international Malaysia untuk tempoh 5tahun :
  1. Pemohon biasa (13 tahun-59 tahun) : RM200
  2. Warga Emas (60 tahun ke atas) : RM100
  3. Kanak Kanak (bawah 12 tahun) : RM100
  4. Siswazah Luar Negara (bawah 21 tahun) : RM100
  5. Jemaah haji : RM100
  6. Orang Kelainan Upaya (OKU) : Percuma
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari jabatan imigresen Malaysia

Morning! Minum apa pagi ni? Bagi penggemar minuman yang berkafein dah tentu minum secawan kopi @ atau teh tarik panas pagi² ni kan? So untuk pencinta kopi dan teh kenalah ambil tahu kandungan caffeine dalam minuman yang kita minum tu.
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari page kevin zahari
Milo 3 in 1 - 6mg
Teh Hijau - 25mg
Coca Cola - 40mg
Teh Tarik - 50mg
Kopi Segera - 65mg
Red Bull - 80mg
Grande Latte - 150mg
2 Pil Fat Burner - 200mg
Had pengambilan caffeine yang normal dalam sehari adalah 400mg bagi golongan dewasa bersamaan dengan lebih kurang 4-5 cawan kopi biasa. So kena pandai² lah hadkan minum minuman yang berkafein tu ye. Paling penting, jangan minum minuman berkafein sebelum tidur nanti susah nak tidur pulak jadi isomnia.

Dulu Fiza memang suka minum kopi sehari dalam 3 cawan paling banyak tapi sekarang nak habiskan kopi secawan pun payah. Pelik jugak. Mungkin sebab sekarang dah biasa minum susu sebelum tidur dan pagi consume supplement. So dah berkurang sikit rasa nak minum kopi tu. Kalau rasa teringin baru minum. Tapi masih pencinta kopi..boleh gitu?

Bagi seorang pelajar yang suka berniaga semasa belajar itu adalah langkah yang bijak dan memang perlu dilakukan oleh pelajar. Bukan ape, memandangkan zaman sekarang zaman duit kita perlu ada rancangan awal sebelum menjadi graduan kena ada backup plan. Lagipun zaman sekarang susah nak cari kerja dan ramai membuat perniagaan sendiri.


Bukan semua orang minat berniaga dan belajar pun lain lain bidang kan. Tapi bagi yang suka berniaga nak untung lebih mengapa tidak mencuba berniaga kan. Jika kita mulakan perniaagan semasa belajar nanti bila dah grad sementara cari pekerjaan, kita dah ada income sendiri.

Cara ni juga dapat mengurangkan jumlah pengangguran selepas graduan dan cara yang bijak untuk membayar hutang PTPTN. Nanti tak pasal pasal kena black listed kalau tak bayar.

Dengan jumlah pengangguran yang tinggi dan keadaan ekonomi yang tidak stabil ni, takde pilihan selain dari memulakan bisnes. Tapi kenapa perlu tunggu sehingga tamat belajar di universiti dahulu. Mulakan sekarang di universiti anda.

Untuk itu, Mulakan belajar menguruskan perniagaan sendiri dari sekarang. Caranya mudah dengan mendapatkan Video CD Seminar Rahsia Kaya @ Kampus khas yang mengandungi strategi perniagaan yang betul dan menjana pendapat yang lumayan. Kalau tak tahu nak mulakan dari mana, sila dapatkan segera.


Kelebihan Seminar Rahsia Kaya @ Kampus
  •  Anda akan didedahkan dengan maklumat didalam bentuk video yang berdurasi hampir 6 JAM!!
  •  Anda akan didedahkan dengan teknik latihan Intensif untuk “install” minda Jutawan didalam minda anda.
  •  Anda akan didedahkan dengan teknik Rahsia untuk menarik Kekayaan & Kejayaan dengan hanya menggunakan minda.
  •  Teknik “Solid Rock” untuk memastikan bisnes yang bakal anda bina mencapai 99% kejayaan dengan mengaplikasikan formula MISTIK.
  •  Teknik Rahsia untuk membantu anda menyerap segala ilmu Rahsia perniagaan dengan lebih pantas melalui teknik yang dinamakan “Accelerated Learning Technique”.
  •  Teknik untuk mengautomasikan bisnes anda 100%.
  •  Teknik Rahsia untuk membina bisnes yang berjaya di kampus dan menjadi legasi bisnes anda walaupun sudah tamat belajar nanti.
  •  Teknik membina kabel yang besar dengan Illahi supaya anda dapat menarik impian anda menjadi kenyataan dengan lebih pantas.
  •  Anda akan dibongkarkan dengan 39 jenis perniagaan yang ideal di universiti. Pilih dan try je!
Dengan hanya RM 47, anda memiliki segala yang diperlukan untuk membina kekayaan sejak dari kampus anda lagi! Berbaloi kan. Modal sikit tapi untung banyak. Nak tak nak je lah. Harap perkongsian ni dapat membantu pelajar yang suka buat bisnes tapi tak tahu nak mula dari mana dan tak tahu nak buat bisnes apa.

Dari testimoni pelajar yang telah berjaya.

Bagaimana anda nak jadi kaya dan berjaya sebelum meninggalkan universiti. Bermula Sekarang!

Klik Sini Untuk pembelian 
Seperti yang dijanjikan, Fiza akan kongsikan pengalaman Fiza sepanjang pengambilan botanical drink Inteemor by Ephyra. Sebelum ni Fiza ada tulis tentang Inteemor serta kebaikan Inteemor. Boleh baca dulu kalau nak berkenalan dengan Inteemor ni yang merupakan produk terbaru dari ephyra.

http://www.azhafizah.com/

Dalam entry ni Fiza akan cerita kesan dari pengambilan Inteemor melalui pengalaman Fiza dalam masa hampir sebulan dari awal bulan Oktober sehingga ke hari ni. Siapa yang tak teruja dapat peluang mencuba produk hebat dari ephyra ni. Memang Fiza jaga betul betul jadual pengambilan inteemor ni dan tak skip lansung selama hampir sebulan pengambilan Inteemor.

Pertama sekali Fiza suka dengan bau kandungan Inteemor ni. Bau wangi manis² buah yang segar. Kandungan dia likat dan pekat macam scotts emulsion.

Rasa dia pulak masam² pahit² dan manis². Mula² masuk mulut memang sedap rasa masam manis disusuli sedikit rasa pahit sikit hujung² nak telan tu. Tapi rasa pahit takdelah pahit mana dan bukan pahit ubat. Rasa manis lebih dari rasa pahit. So dapat cover la rasa sedikit pahit tu. Paling best minum sebab sejuk. Segar tekak kalau minum waktu pagi tu. Inteemor ni wajib simpan dalam peti ais ye selepas dibuka dan wajib pakai sudu plastik untuk kekalkan khasiatnya sebab salah satu bahannya adalah madu.
Kandungan inteemor: Kacip Fatimah, Manjakani, Pueraria Mirifica, Kunyit, Kolagen, Dong Qui, Akar Serapat, Habbatussauda, Buah Tin, Aprikot Seed, Acai Beri, Delima, Aloe Vera, Durian Belanda, Sireh, Madu
Minggu Pertama Fiza minum Sekali sehari seperti yang disarankan pada peringkat permulaan pengambilan Inteemor.
http://www.azhafizah.com/

Hari Pertama
Fiza minum sebelum tidur memandangkan produk baru sampai petangnya. 

Hari Kedua
Masih belum nampak kesannya. Rilek² dulu. Rutin yang sama, minum sebelum tidur.

Hari Ketiga
Pagi tu masih belum nampak kesannya. Mungkin belum terkesan lagi. Malamnya ambil macam biasa sebelum tidur.

Hari Keempat
Bangun tidur rasa nak membuang je. Mungkin waktu ni dah nampak kesan membuang toksin dalam badan. Dalam masa yang sama secara tak lansung badan rasa ringan je. Boleh di katakan pelawasan terbaik. Bila dah selalu macam ni perut pun mula lah mengempis sikit. Kira kempis la sikit dari sebelum ni.

Hari kelima dan seterusnya 
Macam biasa setiap hari akan membuang. Ada masanya selalu membuang angin (kentut) juga tapi kentut yang tidak berbau ye..haha

Perubahan tubuh badan
Fiza rasa lebih bertenaga bila bangun tidur tu. Walaupun hanya bekerja kat rumah tapi Fiza jenis memang tak tidur petang kecuali kalau malam kurang tidur. Kalau tidur cukup dan minum inteemor ni seharian esoknya memang sentiasa bertenaga. Nak kata kurang buat kerja, tak jugak. Sebab Fiza bekerja menghadap PC memang kekadang boleh buat mengantok jugak tapi inteemor kira membantu memberikan tenaga tambahan

Bahagian intim
Sebelum ni ada juga mengalami masalah keputihan tapi tak serius sebenarnya. Tapi memang Fiza amalkan memakai panty liner sebab nak jaga kebersihan, takut berbau dan gatal². Nak solat pun kena tukar panty liner untuk jaga kebersihan ketika solat. Tapi sekarang macam takde lagi dah. Seronok tak perlu nak pakai panty liner dah. Nak solat pun rasa terjamin bersih.

http://www.azhafizah.com/

Perhubungan suami isteri.
Sejujurnya apa yang Fiza boleh cakap, kesannya memang betul² bagus. Orang kata lebih mantap dan lebih rapat. Kalau dah berkahwin, sure tahu lah kan. Nak cakap secara terperinci ianya adalah peribadi tapi dari apa yang kelebihan inteemor berikan memang ianya sangat berkesan.

Alhamdulillah banyak kesan positif yang Fiza dapat dari pengambilan Inteemor dari ephyra ni. Dah sebulan pun belum habis sebotol. Memang bagus kalau berkesan dengan pengambilan botol pertama. Lepas tu boleh konsisten minum. Memang berbaloi mencuba.

http://www.azhafizah.com/

Apa yang menariknya untuk mencuba Inteemor dari ephyra ni adalah penjagaan bahagian dalaman dan luaran wanita. Bila bahagian dalaman terjaga makanya luaran pun terjaga. Nampak kita lebih yakin dan lebih happy bila masalah dalaman wanita dapat diselesaikan yang selama ni dipendam disebabkan malu dan kurang yakin. Inteemor ni bagi cantik dan sihat luar dalam okay.

Wanita yang mempunyai masalah² bahagian intim terutamanya masalah keputihan, period tak stabil dan kesuburan, Fiza sarankan cuba inteemor by epyhra. Masalah keputihan tu walau tak serius mana tetap kena rawat. Kalau tak, kesannya akan membuatkan korang kurang selesa, masalah bau dan kurang yakin bila berhadapan dengan orang lain. 

Dalam satu produk dapat bermacam² kebaikannya. Lagi satu, boleh kurangkan kesakitan masa period (senggugut). Selain menjaga bahagian intim dalam masa yang sama boleh detox. Kira pakej untuk kawal berat badan juga, baguskan! 

Untuk pembelian dan maklumat lanjut

Website 
www.oceanlife2u.com

Facebook 
www.facebook.com/oceanlife2u

Instagram 
www.instagram.com/ephyra2u 

Hotline Ephyra 
019.3999.238 / 03.4141.7889

* Pre-Caution : Ibu Mengandung DILARANG mengambil Inteemor
** Wanita bersalin selepas 5-7 hari BOLEH mengambil Inteemor

*Kesan produk inteemor ni bergantung pada permasalahan seseorang dan mengambil masa sebab semua orang tak sama hormon dan tak sama masalahnya. Kesannya juga berbeza. Apa yang boleh dilihat adalah inteemor memberikan kesan yang baik. Terima kasih Ephyra!
Dalam entry Resepi ala ala shell out tu ada yang bertanya, dimana nak dapatkan parchment paper tu. So Fiza buat entry ni untuk membantu mereka yang mencari. Sebenarnya boleh je google kan. Takpe, Fiza kongsi so that orang lain boleh tahu juga.

Demi membantu, Fiza pun google je sebenarnya. Untuk beli dan dapatkan parchment paper tu bolehlah pergi ke kedai barangan bakery atau shopping mall kat bahagian buat kuih tu. Setakat ni Fiza tak perasan ada ke tidak kat shopping mall. Tak mencari mungkin tak perasan. Nanti siasat kalau nak pergi beli barang tu ye.

Kat kedai barangan bakery mesti ada jual. Dia lebih kurang dengan baking paper cumanya parchment paper ni lebih glossy dan tidak melekat. Memang sesuai untuk buat ala ala shell out tu. Setelah Fiza google, ada dua jenis packaging. Satu jenis macam aluminum foil tu, senang nak potong dan manage.
http://www.azhafizah.com/
sumber gambar dari google

Satu lagi dalam bungkusan lipatan.
http://www.azhafizah.com/
Sumber gambar dari google
Okay harap entry ini membantu kakak yang bertanya tu.
Rata rata peniaga yang berjaya adalah peniaga yang mengamalkan skrip pukau pelanggan untuk meningkatkan jualan dan melariskan jualan mereka. Ini bukan pukau biasa biasa je tau. Memang betul betul berkesan! 

Sebelum ada yang salah sangka tentang ilmu pukau pelanggan ni, Fiza nak beritahu dulu bahawasanya teknik pukau pelanggan ni takde kaitan lansung dengan teknik pukau yang diamalkan oleh bomoh, bukan juga teknik santau orang ataupun sebarang teknik khurafat yang bercanggah dengan agama

Ini adalah teknik pukau pelanggan yang sebenar yang mampu mengubah diri menjadi jurujual luar biasa dari biasa biasa. Macamana cara nak "Pukau Pelanggan" sehinggakan mereka ingin membeli produk jualan?


Sekiranya anda peniaga yang masih lagi tercari-cari cara untuk meningkatkan jualan perniagaan anda, Fiza akan kongsikan kepada anda semua teknik bagaimana boleh “kuasai pelanggan” dengan ilmu “Pukau”.

Salah satu faktor mengapa peniaga masih lagi belum mampu tingkatkan jualan mereka adalah kerana mereka lemah untuk membuat ayat jualan yang memukau pelanggan.

Tak tahu nak tulis ayat jualan tu dah satu hal. Satu hal lagi. Bila dah dapat pelanggan yang berminat untuk membeli, mereka memang tak tahu macam mana cara yang betul dan professional untuk menjawab pertanyaan pelanggan. Senang cerita mereka tak tahu macam mana nak yakinkan pelanggan untuk membeli produk/servis dari mereka. Sedih betul!

Kajian membuktikan 50% ke 90% orang membeli kerana EMOSI. Dengan penulisan copywriting yang betul serta penggunaan ayat dan perkataan yang betul anda mampu menukar prospek anda kepada pelanggan anda dalam sekelip mata.

Ini kerana Copywriting seolah-olah ayat-ayat komunikasi yang digunakan oleh jurujual untuk menyakinkan prospek mereka untuk membeli. Teknik Pukau ini sesuai untuk semua usahawan yang menjalankan perniagaan:
  • Jual Produk Digital (Ebook, Audio,Video,Webinar dll)
  • Affiliate (Agen Produk Digital)
  • Jual Produk Fizikal (Perfume, Produk Kesihatan,Quran Digital dll)
  • Perniagaan Dropship (Agen Produk Fizikal)
  • Servis dan Perkhidmatan (Buat website, Design dll)
Jika anda salah seorang dari kategori di atas, dapatkan Skrip Pukau Pelanggan dengan segera sementara harga masih dalam promosi. Klik sini >> Beli E Book Skrip Pukau Pelanggan. Dapatkan harga promosi untuk pembeli terawal.

Kandungan E book Skrip Pukau Pelanggan:
Modul 1 - 3 Saat Pukau Perhatian Pelanggan
Modul 2 - Closing Gaya Elit
Modul 3 - Strategi Duit Pantas
Modul 4 - Skrip Ajaib Follow Up Pelanggan
Modul 5 - Panduan Guna Aplikasi Percuma
Modul Tambahan - Panduan Guna Aplikasi Intelligent Lite
Bonus 1 - Teknik Gambar Memikat
Bonus 2 - A Sense Of Urgency
Bonus 3 - 7 Kesilapan Admin Mengurus Fanpage
Bonus 4 - VIP Premium Client Support

Antara testimoni peniaga yang telah menggunakan skrip pukau pelanggan.
http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/


Semalam fiza ada cerita pasal Yoga Mat, lagi satu yang kamiorang beli adalah Dual Action Door Gym Bar, Pull Up Bar atau Chin Up Bar untuk husband. Tetiba pulak dia kata nak beli jugak. Tergoda lah tu kan bila dah datang Fitness Concept.

Macam biasa sebelum beli barang survey dulu. Lepas tu barulah buat pertimbangan nak beli ke tidak. Sebelum ni nak try beli online tapi kurang yakin sebenarnya sebab tak dapat tengok penggunaan yang sebenar, kukuh ke tidak? So alang² dah ke fitness concept, teruslah membeli.

Dah siap pasang kat pintu dah. Cara pasang pun mudah je tak perlu nak skru bagai. Fiza pun dah try. Memang kukuh! dan selamat digunakan. InshaAllah... Lepas ni kena rajin bergayut supaya cepat tinggi. Eh boleh pulak? budak² je boleh gayut untuk cepat tinggi. Kalau dah bukan remaja tu memang taklah kan.

http://www.azhafizah.com/
The dual action door gym bar is used to perform a multitude of strength training exercises such as chin-ups, crunches and pull-ups. This bar is also perfect for youngsters, who want to increase their height.
A space saving and functional equipment, this adjustable pull up bar can be mounted at the doorway. The bar is made of sturdy steel material and is designed to hold body weight up to 110 kgs. It comes with support brackets and fixing nuts. The double action mechanism of the door gym makes it quick to set up and remove.
Boost your upper body fitness by working out on the chin up bar. 
Harga : RM74.10

Dapatkan di Fitness Concept store berdekatan
atau

Last week dah mula workout kat rumah tapi agak sakit² badan bila buat atas karpet dan sangatlah tak sesuai. So untuk keselamatan dan keselesaan tu, bagitau husband nak beli yoga mat. Lagipun memang dah lama dia nak belikan pun. Nak suruh isteri rajin workout walaupun dia tahu isteri dia busy dengan kerja kat rumah ni kira workout juga.

Tapi tu lah kan, kena ada rutin senaman yang terbaik juga sebenarnya. Dan mulanya memang malas nak beli sebab rasa macam takut hangat² tahi ayam je. Sekejap je rajinnya. Hari pertama buat memang sakit giler semua otot². Padahal buat 3 minit je pun senaman tu. Minggu ni dah masuk minggu kedua, kira dah okay sikit buat senaman dan stamina. Badan pun bertambah sihat bila dah keluar peluh. 

Finally beli jugak yoga mat ni. Bukan guna untuk yoga je. Boleh guna untuk senaman juga. Sebelum beli dah survey dulu jenis, harga dan kualiti. So pilihan kami beli di Fitness Concept. Kalau kat Seremban ni dekat dalam palm mall. Bukan beli Yoga Mat je, husband pun nak jugak beli sesuatu untuk dia. Okay itu cerita kemudian ye.

http://www.azhafizah.com/

Ingatkan nak beli warna pink atau yang bercorak bunga² tapi macam tak best pulak bercorak. Better Fiza beli yang ada sumber inspirasi macam ni..Ada gambar sedang beryoga. Okaylah tu kan. Pembakar semangat. Warna pun sesuai untuk lelaki atau perempuan.

http://www.azhafizah.com/


DESCRIPTION
  • Non slip yoga mat. Perfect for Yoga,Pilates and Aerobic Exercise
  • Provides cushion and traction
  • Portable with mesh bag
  • Durable and lightweight. Easy roll-up for storage
  • Easy to maintain and clean
  • Odorless-no rubbery smell
  • Includes workout chart
  • Dimension: 24"(60cm) x 68"(170cm) x 1/4" (0.6cm) thickness

http://www.azhafizah.com/

Besar, tebal dan selesa untuk buat workout tu. Non slip kalau letak atas tiles. Tak berbau dan mudah simpan. So kira sangat bagus Yoga Mat ni. So alang² membeli biarlah yang berkualiti. Harga pun affordable. RM79.50


Harap terus semangat!!!




Selamat pagi isnin! pagi pagi kalau nak cepat siapkan breakfast untuk husband mesti masak nasi goreng ikan bilis jeuntuk heavy breakfast. Bahan bahan yang mudah nak sediakan. Kalau masak nasi goreng ayam ke kena tunggu defrost bagai. Ambil masa pulak kan.

So rencah ikan bilis dan sayur sikit dah memadai untuk heavy breakfast. Ikan bilis letak banyak sikit pun sedap. Biasanya goreng dulu sebab nak lebih rangup makan dan last last nak masak baru goreng sekali. Dulu ikan bilis murah, sekarang dah mahal. Kira nasi goreng ikan bilis ni bukan calang² menu dah. 

http://www.azhafizah.com/

Nak masak pun senang. Blend bawang putih, bawang merah, cili api dan ikan bilis. Goreng dulu ikan bilis selebihnya. Angkat dan asingkan. Tumis bahan blend. Dah garing dan naik bau bahan menumis, pecahkan telur dan kacau. Masukkan sayur, garam, nasi dan last sekali ikan bilis goreng tadi. Dah siap! Kejap sangat masak ni.
Semalam tak berkesempatan nak dengar bajet 2016. Lama sangat kan nak tunggu, so kita baca mana yang dah diringkaskan.  Tema bajet 2016 adalah Mensejahtera Kehidupan Rakyat. Besar harapan rakyat untuk bajet 2016 ni tapi ye lah kan kalau dah ditetapkan apa nak di kata.

Bajet 2016 menggariskan lima tunjang utama iaitu memperteguh ketahanan ekonomi negara, meningkatkan produktiviti, inovasi dan teknologi hijau, mempersiaga modal insan, memperkasa agenda bumiputera dan meringankan kos sara hidup rakyat.

http://www.azhafizah.com/
sumber dari google
Antara intipati Bajet 2016 yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam  di Dewan Rakyat adalah seperti berikut :
  • Bajet 2016 memperuntukkan RM267.2 bilion, berbanding RM260.7 bilion peruntukan dipinda 2015.
  • RM215.2 bilion bagi perbelanjaan mengurus, RM52 bilion untuk perbelanjaan pembangunan
  • RM70.5 bilion untuk emolumen, RM36.3 bilion untuk perkhidmatan dan bekalan
  • Di bawah peruntukan pembangunan, sektor ekonomi menerima agihan RM30.1 bilion
  • Peruntukan untuk sektor sosial merangkumi pendidikan dan latihan, kesihatan, perumahan dan kesejahteraan masyarakat RM13.1 bilion
  • Peruntukan sektor keselamatan RM5.2 bilion
  • Kutipan hasil kerajaan Persekutuan untuk 2016, diunjurkan RM225.7 bilion, meningkat RM3.2 bilion berbanding 2015.
  • Defisit fiskal kerajaan dijangka menguncup kepada 3.1 peratus pada 2016.
  • Sasaran sumbangan pelaburan domestik kepada KDNK pada 26.7 peratus bagi tahun 2016
  • Pembangunan Malaysian Vision Valley dengan unjuran pelaburan permulaan RM5 bilion
  • Pembangunan Cyber City Centre di Cyberjaya dengan nilai pembangunan RM11 bilion
  • Pembangunan Bandar Lapangan Terbang atau Aeropolis KLIA dengan pelaburan RM7 bilion
  • Pelaburan RM6.7 bilion oleh Khazanah Nasional dalam sembilan projek domestik berimpak tinggi
  • Projek RAPID Complex Pengerang, Johor dengan pelaburan dianggarkan RM18 bilion
  • Projek Rubber City di Kedah dengan peruntukan RM320 juta, Taman Perindustrian Samalaju, Sarawak (RM142 juta) dan Jeti Minyak Kelapa Sawit di
  • Sandakan, Sabah (RM20 juta)
  • Elaun Pelaburan Semula Khas dalam sektor pengilangan dan pertanian terpilih bagi syarikat sedia ada
  • Pengecualian duti setem 20 peratus ke atas surat cara pembiayaan patuh syariah untuk pembelian rumah
  • Skim Dana Pembiayaan PKS Patuh Syariah sehingga 31 Dis 2017
  • Peruntukan RM107 juta untuk melaksanakan Pelan Induk PKS
  • Peruntukan RM60 juta untuk Skim Anjakan Usahawan serta Skim Peningkatan Kapasiti dan Keupayaan PKS
  • Peruntukan RM200 juta untuk menubuhkan dana pinjaman SME Technology Transformation Fund di bawah SME Bank
  • Membina dan menambah baik pengangkutan rel dan lebuh raya
  • RM900 juta untuk projek penyuraian trafik Jalan Tun Razak
  • Kajian pembinaan lebuh raya pesisiran pantai Masjid Tanah-Klebang-Jambatan Syed Abdul Aziz di Melaka
  • RM42 juta untuk membina Lapangan Terbang Mukah, Sarawak, menaik taraf lapangan terbang di Kuantan dan Kota Baharu
  • Kajian pembesaran landasan Lapangan Terbang di Batu Berendam, Melaka
  • Projek sambungan LRT Ampang-Putra Heights siap Mac 2016, Kelana Jaya-Putra Heights siap pertengahan 2016
  • Projek MRT Sungai Buloh-Semantan dapat digunakan pada Disember 2016, Semantan-Kajang pada pertengahan 2017
  • Projek MRT II Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya bermula suku kedua 2016, siap 2022
  • Projek LRT3 Bandar Utama, Damansara-Johan Setia, Klang mula dibina pada 2016, siap 2020
  • Kerajaan teruskan rundingan High Speed Rail dengan Singapura
  • Bus Rapid Transit KL-Klang, Kota Kinabalu akan dilaksanakan
  • SKMM sediakan RM1.2 bilion untuk projek jalur lebar luar bandar, National Fiber Backbone Infrastructure, jalur lebar kelajuan tinggi dan sistem kabel dasar laut
  • RM250 juta untuk projek pendigitalan penyiaran nasional bagi tingkatkan kualiti audio visual dan beri nilai tambah kandungan tv
  • RM1.4 bilion untuk membina dan menaik taraf jalan luar bandar
  • RM878 juta untuk projek Bekalan Elektrik Luar Bandar kepada 10,000 rumah
  • RM568 juta untuk Projek Bekalan Air Luar Bandar kepada 3,000 rumah
  • Kerajaan sasar 30.5 juta pelancong pada 2016, menyumbang RM103 bilion kepada ekonomi negara
  • Permohonan visa secara dalam talian untuk China, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Amerika Syarikat dan Kanada
  • RM450 juta untuk pelbagai program pertanian berimpak tinggi
  • RM190 juta kepada FAMA untuk Program Penurunan Harga untuk tambah 50 Pasar Tani dan wujudkan 150 Agrobazaar Rakyat 1Malaysia
  • Penjenamaan semula MARDI, Jabatan Veterinar, Jabatan Pertanian dan Jabatan Perikanan
  • RM235 juta untuk Program Promosi 1Malaysia, Dana Eksport Perkhidmatan dan Dana Promosi Eksport di bawah Matrade
  • RM877 juta untuk pelbagai usaha teknologi hijau seperti bekalan air bersih
  • RM515 juta untuk meningkatkan mutu bekalan elektrik di Sabah
  • RM41.3 bilion untuk Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia bagi 2016
  • Pembinaan 30 sekolah rendah, 27 sekolah menengah, empat MRSM dan lima SBP
  • RM135 juta untuk Program Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuh Bahasa Inggeris
  • Had maksimum amaun pelepasan cukai ke atas yuran pengajian dinaikkan RM7,000 daripada RM5,000 setahun
Sumber : malaysiakini
Perempuan memang rambang mata kalau nak pilih lipstick! Betul tak? Tak tahu nak pilih mana yang sesuai. Tapi sekarang tak kisah dah. Pilih je ikut suka warna apa yang kita nak. Kan?? Sesuai ke tidak tu jatuh nombor dua.

Fiza memang suka sangat dengan lipstick NYX Soft Matte Lip Cream (SMLC). sebelum ni dah ada Monte Carlo dan Sao Paulo. Suka jenis matte sebab tak melekit dan memberi effect ringan kat bibir. Macam bukan pakai lipstick. Sebab tu tak cari lain dah. Kemain memuji kan! Dah benda betul kot kan. Siapa dah pernah try je dah tahu ke'best'an dia.

Dulu beli harga boleh tahan murah juga tapi sekarang nak beli harga dah naik dan stok banyak habis. Jenuh juga nak mencari dan yang penting nak beli yang original. Nak pergi Sephora jauh. So beli online je la. Finally dapat jugak warna yang Fiza nak dan harga pun okay lagilah. Siap dapat free gift lip liner lagi. Yang penting original ye. Nanti Fiza review satu satu okay.

http://www.azhafizah.com/

Kalau korang nak beli boleh singgah 
Instagram : @nyxcosmeticoriginal
Sekarang ni dah tak beli dah baju kurung, lebih suka membeli jubah je. Senang boleh pakai bila bila masa je, lebih selesa dan aurat terjaga. Dalam memilih jubah, jangan sesekali beli jenis lycra yang kain mudah melekap di badan tu dan pilihlah yang lebih longgar. Pastikan juga supaya pakai kain kat dalam supaya garisan dalaman tak nampak di luaran ye. Faham maksudnya kan?

Paling Fiza suka fesyen jubah dari calaqisya. Memang sentiasa menepati citarasa. Tak kedekut kain. Semua longgar longgar je. Suka!  Nak bergerak pun senang dan lebih selesa of course!
http://www.azhafizah.com/
Baru beli satu lagi jubah calaqisya. 
Fiza ni ada masalah kalau beli jubah. Masalahnya ialah jubah mesti terlebih panjang. Ye lah kan, dah nama pun orang rendah, memang kena potong jubah kalau beli tu. Biasanya hantar potong dan jahit kat kedai je. Lepas potong Fiza suruh tukang jahit tu jahit tepi halus je senang tak perlu jahit kelim nak melipat bagai.

Jahit tepi halus cepat sikit siap dan lebih flowy kat bawah tu. Tengok perbezaan antara dua ni. Jahit tepi halus sebelah kiri dan jahit lipatan asal. Kalau beli jubah jangan harap nak pakai terus, memang kena tunggu potong baru boleh pakai. Seronok kalau beli jubah yang betul² ikut size kita kan..Itu kalau nak, kenalah tempah kan. Gerenti ikut size sendiri. hehe

http://www.azhafizah.com/

Kain lebih tu simpan je. Kotlah berguna jugak nanti. Banyak juga tu potong 6inci. huhu

Thanks husband sebab rajin singgah butik calaqisya belikan untuk isteri tersayang ni. Fiza send gambar je husband balik dah belikan. Manis sangat!
Settle renew lesen perniagaan hari ni yang akan tamat pada 7 November 2015. Renew awal sebab takut terlupa nanti kena denda pulak. Bulan pertama RM30 dan bulan seterusnya RM10. So berapa banyak denda/kompaun tu bergantung pada berapa lama tempoh tamat dari tarikh tamat tu.

Bagi nak mengelakkan kena bayar denda, lebih baik buat pembaharuan lesen perniaagan awal. Cara nak buat pembaharuan lesen perniagaan / business registration renewal mudah je samada di kaunter SSM atau BSN.

Boleh mewakilkan orang lain untuk buat pembaharuan lesen perniagaan dengan membawa salinan kad pengenalan. Isi borang dan bayar di kaunter. Ambil masa sekejap je untuk selesaikan pembaharuan lesen ni. Cuma ambil masa lama sebab tunggu giliran je la.

Bayaran bergantung pada jenis perniagaan yang didaftarkan sebelum ni. 

Bayaran Pembaharuan Lesen
Syarikat : RM60/setahun
Sendiri : RM30/setahun

http://www.azhafizah.com/

Semoga Azhafizah Network terus maju.

Berminat untuk jana pendapatan online dalam nilai USD, ada cara mudah Buat Kedai Online Amazon sendiri dengan Sistem Nichify. Bagi dah tahu tentang program affiliate mesti dah faham macamana untuk jana pendapatan dengan mudah. Bagi yang tak faham atau tak tahu boleh teruskan membaca.

Apakah  program affiliate? 

Program affiliate adalah satu sistem "agen" secara online. Tiada modal diperlukan. Kita boleh mempromosikan produk-produk dari penjual, dan mendapat komisen apabila kita dapat menghasilkan jualan. Semua jualan dihasilkan secara online dengan kaedah pemasaran Internet. Kerja paling mudah sebab tak perlu berjumpa customer atau membeli produk terlebih dahulu.

Ini bukan MLM, forex atau sebarang scam. Sistem affiliate ini adalah sah di sisi undang-undang, dan 100% patuh pada syarat-syarat.

Kedai Online Amazon pula merupakan kedai online antarabangsa yang boleh dicapai oleh pengguna serata dunia.

Apakah kaitan affiliate, Amazon dengan sistem Nichify?

Sistem Nichify menggunakan program affiliate dari Amazon, tetapi dengan cara yang berbeza. Affiliate lain mempromosikan produk secara terus ke laman Amazon dan hanya mendapat komisen jika jualan dihasilkan dalam masa 1 hari.

Dengan sistem Nichify, kita boleh membina kedai online anda sendiri. 

Pengguna akan membeli produk yang mereka inginkan didalam kedai online lain. Apabila mereka ingin membayar, barulah sistem Nichify akan menghantar mereke ke laman Amazon dengan ID affiliate atau agen anda. Dengan cara ini, anda mendapat komisen kalau jualan dihasilkan dalam masa 90 hari!

Bukan konsep "drop shipping"

Tidak. Ia jauh lebih mudah dari drop shipping kerana anda tidak perlu membuat pesanan dari pengilang atau pembekal. Pengguna hanya buat bayaran terus ke Amazon, menggunakan pautan istimewa anda (link affiliate anda).

Amazon akan membayar komisan dalam USD melalui cek ke alamat rumah. Cek ini boleh ditunaikan di mana-mana bank tempatan dan akan mengambil masa 3-4 minggu untuk clear. Cuba bayangkan kalau dapat hasilkan USD100 secara komisen, sebenarnya kita dapat lebih dari RM400 untuk usaha yang sama! Boleh buat ribuan ringgit dengan hanya kedai Online Nichify ni.

Dengan sistem Nichify  juga boleh buat blog atau minisite dengan mudah. Tonton video Kedai Affiliate Amazon Siap Lengkap Dalam 5 Minit Sahaja! Boleh dengar penjelasan lengkap mengenai sistem Nichify ini serta demo membuat blog.

Sistem Nichify sangat membantu mereka yang menjalankan bisnes kedai online sendiri dengan hanya 5 minit semua dah siap sedia. Hanya perlu mulakan sahaja. Boleh juga untuk menjual produk sendiri.

Anda bila lagi nak jadi pengguna Nichify?

Apa alasan anda sebenarnya?
  • Tiada modal? Hmm kalau modal RM190 sekali bayar untuk setup kedai siap lengkap pun kira mahal, tetapi nak beli Samsung model baru tak fikir dua kali, tak tahu nak cakap apa..
  • Tiada masa? Takkan tak boleh luangkan 5 minit setup kedai, dan sejam sehari bekerja dari rumah untuk menjana pendapatan online?
  • Kurang teknikal? Kalau sistem Nichify dikira "teknikal".bermaksud nak buka laptop anda login ke Windows pun dah kira "teknikal" lah.
  • Newbie Internet? Kami sediakan bantuan grup FaceBook, panduan lengkap PDF, dan tutorial video untuk semua pembeli..
Boleh dapatkan sistem Nichify dengan harga promosi diskaun 90% sebelum tamat 3 November 2015. Ada 12 hari peluang untuk menjana pendapatan dalam USD. Rebutlah peluang yang ada dan kongsikan artikel ini kepada mereka yang suka jana pendapatan secara online.

Uishhh apa yang bahaya buka instagram tu? Kalau buka instagram waktu pagi lagi bahaya. Dah kenapa pulak kan? Pagi pagi ni lagi bahaya buka sebab ramai peniaga online mula bekerja seawal pagi. Makanya banyaklah post gambar produk, baju, seluar, kasut, handbag, barang make up, dan macam² lagilah.


Dan dengan itu, mulalah rambang mata nak beli itu ini. Sangat bahaya untuk poket. Boleh rabak poket dibuatnya. Jadi nak selamat scroll laju laju. Tapi tak boleh jugak, tengok segala barang terus jadi celik mata hilang mengantok. Kan kan kan..

Scroll punya scroll habis masa kat situ ke sampai kerja tergendala. Pernah je jadi..sebab tu bahaya buka instagram..sebelum buka instagram, niat dulu. Niat untuk tengok gambar dan like je. Jangan shopping. hehehe..

Almaklumlah instagram kan dah jadi medium jual barang online yang sangat berkuasa. Barang lebih laku jual kat instagram sebab lebih ramai suka buka instagram.

Siapa kaki shopping banyak bajet no hal lah kan. Yang bajet ciput tu bawak bawak bersabar lah ye. Membeli ikut keperluan bukan kemahuan. Tapi kekadang tergoda. Tu yang susah nak elak...Ke Fiza je rasa camtu? Korang camne pulak? 
Kalau beli air cool blog, chatime, each a cup dan yang sama jenis air macam tu wajib tambah black pearl. Sebabnya suka main gigit black pearl yang kenyal² tu bila minum air. Mencari jugak kalau kat shopping mall ada jual ke kan. Tapi tak pernah jumpa.

Yang jumpa resepi homemade black pearl dari facebook perkongsian dari kakak faa katanya. So Fiza parking dulu dalam blog, nanti kalau rajin boleh buat.
http://www.azhafizah.com/
sumber gambar dari #dapurfaafeefoo

Resepi Homemade Black Pearl.

Bahan Bahan
1 cawan tepung ubi
1/2 cawan air (untuk uli doh. Tak guna habis)
pewarna hitam (guna pewarna biru+merah+hijau sampai dapat warna hitam. Tp tak hitam laa, blue black pearl.)
secubit garam halus
10 cwn air
1 cwn gula
3 helai daun pandan dikoyak

Cara Cara
  1. Masukkan 10 cawan air + gula dan daun pandan dalam periuk. Biar mendidih api sederhana.
  2. Gaul tepung ubi ngan garam sampai rata. Masukkan air sikit demi sikit sambil diuli. Uli sampai tak melekat kat tgn. Masukkan pewarna dan uli lagi.
  3. Bila air dah mendidih gentel doh  bulat² kecik (pastikan muat straw besar) dan terus msukkan dalam air mendidih tadi.
  4. Buat sampai habis doh. Bila dah habis, kecikkan api dan masak dlm 30-40 minit sampai pearl betul² masak dan air kering. (Nak tahu dah masak, kita gigit takde rasa tepung kat tengah)
  5. Tapis dan basuh bawah air paip. Letak dalam balang dan letak air gula (air yg dimasak dengan sedikit gula). Letak dalam peti ais. Bila nak makan,  cedok je.

Nampak mudah kan? So kena tunggu kerajinan tu sampai baru kita buat..

Disebabkan suka dengan barangan IKEA ni so kira rajin jugaklah ke IKEA dalam sebulan sekali atau 2 bulan sekali. Memandangkan IKEA ni cuma di Damansara je memang susah untuk mereka yang duduk jauh untuk membeli sebab takde shopping online pun kebanyakkannya beli melalui Personal Shopper IKEA.

http://www.azhafizah.com/

Rata rata Fiza survey mereka mengambil upah setiap barang dalam RM5 dan ke atas. Maksudnya setiap harga satu barang ditambah dengan RM5 tak kira barang tu berat, besar, kecil, ringan, murah atau mahal. Tetap tambah RM5 satu barang. Ada juga yang ambil sehingga RM10 dan ke atas. 

Mesti ada cari yang lebih murah dari itu kan. So kalau fiza tawarkan personal shopper IKEA untuk mereka yang berminat ada ramai yang nak tak? Upah setiap barang RM4. Kira duit upah beli, duit minyak pergi ikea, duit minyak pergi pos. Ini hanya survey sahaja ye. Survey dulu.

Syarat membeli cuma boleh beli barang yang kecil atau barang yang terpilih, bukan kaca dan tidak berat sebab untuk kurangkan risiko kerosakan semasa pengeposan dibuat. Tapi Fiza beli masa Fiza pergi IKEA je la. kira macam kalau permintaan banyak Fiza akan pergi sebulan sekali. Kalau lagi banyak sekali dalam 2minggu. Kalau kurang dari tu, 2bulan sekali. Tengok pada permintaan lah. kalau beli banyak Fiza akan bagi diskaun upah.

Ada yang berminat? Jika berminat, sila whatsapp Fiza dan berikan nama serta tempat tinggal. Semua number Fiza save dan Fiza akan inform awal jika Fiza akan ke IKEA. So boleh prepare listkan barang apa yang nak beli beserta payment.

Fiza tak buat group dalam whatsapp sebab rasanya tak perlu kot nanti banyak pulak group ada. So personal je dah cukup. kalau tidak mendapat sambutan, makanya tiada. Bagi yang berminat boleh bagi feedback ye. Terima kasih :)

Seperti yang Fiza nampak di facebook, ada pengguna facebook berkongsi pek telur ayam goreng segera kapsyennya mengatakan " Ini bukan lagi pemalas na'uzubilla himinzalik, Ini dah tahap pemalas a'uzubilla himinash syaitonirrajim dah ni".

Pada pendapat Fiza lah kan. Sebenarnya ini satu pilihan bagi mereka yang betul memerlukannya. Mungkin berguna bagi mereka tapi tidak pada kita. Pilihan masing² sebenarnya. So kena fikir positif je la. Kapsyennya mungkin sekadar bergurau.
Sumber dari facebook
Walaupun ada yang segera atau malas macamana pun, tetap nak telur goreng original jugak barulah sedap! Dan walaupun tak tahu goreng telur sekalipun. Belajar je. Bukan semua tempat ada jual telur ayam goreng ni..hehehe kalau mak mertua suruh goreng telur gelabah pulak nanti kan. 

Finally tercapai jugak hasrat untuk membeli Pitera Essense Set SK-II dengan harga yang murah. Tunggu masa murah tengah sale lah baru mampu nak beli. Ini pun kira set percubaan je. Sale di Mid Valley, kirim kat dua pupu yang memang pengguna tegar SK-II. Tapi dia lelaki..guna SK-II for men.

Alang² ade sale dan memang nak beli, so terus la kirim je la. Teruja betul nak guna. Ye lah, produk yang agak mahal tapi tahan beberapa bulan kira berbaloi guna. Kalau kira² balik lebih kurang kosnya. Cuma mahal sikit je la kot. 
Research of SK-II Pitera™ began in 1970. SK-II began at a sake brewery in Japan. Scientists noticed the elderly workers had wrinkled faces but extraordinarily soft and youthful-looking hands Observation of the soft and youthful hands of sake brewers inspired the research into the yeast fermentation
process. From there, a rigorous search of over 350 strains of yeast was conducted before researchers discovered the unique yeast strain from which Pitera™ is naturally derived.

SK-II Pitera™ contains components of Natural Moisturizing Factors (NMF) that occur naturally in the skin. Pitera™ also has other ingredients such as polysaccharies and proteins the improve the skin functions.
The combination of Pitera™'s delicate balance of Vitamins, Amino Acids, Minerals and Organic Acids, and the Natural Moisturizing Factors it contains, gives it its unique ability to adapt to the skin, yielding multiple skin benefits to bring skin back to harmony.
(Source from SK-II)
http://www.azhafizah.com/

Harga untuk Pitera Essense Set SK-II  on sale RM199

Pitera Essence Set mengandungi:
75 ml Facial Treatment Essence
30 ml Facial Treatment Clear Lotion
1 pcs Facial Treatment Mask

Anggaran boleh tahan dalam 2-3 bulan lebih. Harap Pitera Essense Set SK-II ni boleh memberikan hasil yang paling baik untuk kulit Fiza yang bermasalah ni.

http://www.azhafizah.com/

Kalau guna miracle water @ Facial Treatment Essence ni pun dah okay.
http://www.azhafizah.com/

Kalau okay, lepas ni boleh restock. Nantikan entry review Pitera Essense Set SK-II dari Fiza.


Kalau pergi pantai, tak sah dok menconteng² atas pasir. Paling tidak pun tulis nama sendiri. Betul tak?  Kalau yang kreatif tu, bermacam contengan lukisan dia buat atas pasir pantai tu. Contohnya macam mereka ni, siap buat seni lukisan 3D lagi atas pasir pantai.

Kagum betul dengan hasil seni mereka. Bukan senang sebenarnya nak menghasilkan lukisan 3D atas pasir pantai ni. Memerlukan kesabaran yang tinggi. Kalau tak sabar, silap silap separuh jalan je mampu buat. Fiza kongsi sikit hasil dari karya mereka yang awesome.

http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/
Sumber dari facebook
Agak agak berapa lama nak siapkan satu lukisan ni? Dan kena buat lukisan ni jauh sikit dari pantai. Kalau tidak tak pasal pasal habis dipadamkan oleh ombak.

Bagi yang suka makan kambing mesti sukar untuk hilangkan bau hamis ketika memasak. Silap² sampai masak pun berbau lagi. Okay, boleh amalkan tips/petua hilangkan bau hamis daging kambing dengan cara memasukkan lobak ketika merebus daging.

Harap dengan petua/tips ni dapat membantu. Sedikit sebanyak dapat satu lagi ilmu petua memasak ni kan.
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari dizainasent. Kat dalam gambar ni typo ye..sebenarnya hamis bukan habis.

Kebiasaanya kita tengok photography family potrait mengumpulkan ahli keluarga dalam satu gambar. Kalau nak berkumpul ramai² complete satu family agak susah. Ada yang ada, ada yang takde. So alternatif untuk menyatukan kesemua dalam satu gambar dengan buat cara unik macam kat bawah yang Fiza kongsi ni. 

Idea yang kreatif dan menarik. Rasa nak buat jugaklah macam ni nanti. Nampak rare dan saya sukakannya!

Cara untuk ambil gambar macam ni
  • Perlu ambil gambar di tempat yang sama.
  • Pastikan gambar first ( second last pewaris pegang gambar yang pewaris paling last).
  • Kemudian gambar seterusnya boleh diedit atau kena cuci gambar yang terawal untuk next photoshoot pewaris teratas. *ini dari cara pemerhatian Fiza la. Mungkin korang ada idea lain ke macamana nak create gambar macam ni.
http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/
http://www.azhafizah.com/
sumber dari facebook
Unik, menarik, cantik dan awesome family potrait macam ni. Cool betul idea kreatif ni. Terbaik!

Menjadi trend sekarang berniaga melalui instagram. Tapi kalau followers tak ramai, macamana nak promote produk yang dijual di instagram tu? Nak tahu cara tarik followers dengan menggunakan kuasa instagram? Mesti nak tahu kan!

Samada nak tarik followers untuk memasarkan produk dan meningkatkan jualan produk ataupun sekadar suka² nak followers ramai pun boleh. Cara yang Fiza ingin kongsikan tidak mengambil masa yang lama untuk kumpul 1000 followers. Paling cepat 2 minggu sahaja. Berbaloi kan? 




Sumber gambar dari google 
Itu bergantung kepada barang apa yang ditawarkan kepada customers. Apepun, tidak menjadi masalah, barang apa sekalipun yang ditawarkan jika kena pada caranya, pasti ada pembeli. 

Dengan cara ini juga, tidak perlu mengeluarkan modal untuk membeli followers atau membayar upah pengiklanan kepada instafemes. Kira jimat juga. Ini salah satu alternatif la jugak. Ramai juga menggunakan perkhidmatan instafemes. Ikut bajet masing² orang kata.

Cara tarik followers ni telah berkesan dan hasil followers adalah asli dan bukannya sekadar bot / followers hantu. Boleh dapatkan e-book The Power Of Instagram dengan harga RM50 terhad kepada pembeli terawal. Harga asal RM200. So haruslah peniaga online instagram grab sekarang promosi yang ada ni. Sangat membantu dalam perniagaan. Cuma perlu follow langkah yang diberikan. Mudah!
http://www.azhafizah.com/


Modul E-Book
MODUL 1 : KENAPA INSTAGRAM
MODUL 2 : KENALI INSTAGRAM (BAGI AMATURE)
MODUL 3 : PROFIL BUSINESS PEMIKAT PELANGGAN
MODUL 4 : TIPS PEMASARAN INSTAGRAM
MODUL 5 : EFFECTIVE POST
MODUL 6 : FOLLOWERS
MODUL 7 : SET AND GO
MODUL 8 : TEKNIK RAHSIA SAYA! *SHHH*

Teknik ini sangat mudah untuk digunakan walaupun :
1- Baru mengenali instagram
2- Budak sekolah
3- Orang paling sibuk SEDUNIA
4- Suri rumah kepada 10 orang anak
5- Peniaga yang buntu kenapa Instashop nya tidak membuahkan hasil

Siapa suka makan sayur dan ulam ulaman? Angkat tangan! Kita geng! Kalau tak makan tu, bawak² la belajar makan sayur dan ulaman ni sebab banyak kebaikan dari ulam dan sayur. Boleh baca satu persatu rahsia ulam dan sayur. So lepas ni korang yang tak makan sayur dan ulam tu akan jatuh cinta terus... Boleh ke?

Kalau pengaga ni nak makan gitu je rasanya Fiza tak boleh telan. Suka makan urap pengaga. Lebih sedap!
http://www.azhafizah.com/

Terung sedap di bakar dari digoreng sebabnya bila di bakar rasanya lebih asli.
http://www.azhafizah.com/

Timun lagi sedap di makan mentah bersama nasi dan lauk. 
http://www.azhafizah.com/

Kalau masak kangkung jangan goreng terlalu lama kalau tak, tak sedap.
http://www.azhafizah.com/

Kubis boleh dibuat ulam dan dimasak. Buat coleslaw lagi sedap. Rangup sebab fresh.
http://www.azhafizah.com/
Kalau limau kasturi ni buat air je la sedap kan?

http://www.azhafizah.com/

Ulam raja ni sedap di buat ulam..rasa berangin je makan.



http://www.azhafizah.com/

kacang panjang sedap juga dimakan mentah buat ulam ataupun dimasak goreng seketika supaya tak hilang kerangupan bila makan tu.
http://www.azhafizah.com/

Salad selalunya memang makan gitu je kan. Letak dalam sandwich ataupun bersama nasi ayam, chicken chop dan sebagainya.
http://www.azhafizah.com/

Petai ni biasanya kalau buat sambal baru Fiza makan. Tak boleh masuk kalau makan mentah. Walaupun bau sikit lepas makan tapi takpe, gosok gigi dan kumur² sampai hilang bau. Yang penting sedap sambal petai tu..kannn
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari imuslimshop.com