Sambal Belacan Kampung Style

Monday, January 25, 2016

Sambal belacan paling favourite, sambal belacan kampung style. Cuma guna 3 bahan je. Tapi yang satu bahan tu memang susah nak cari iaitu belimbing buluh. Kalau balik kampung musim buah belimbing buluh ni mesti buat sambal belacan. Balik dari kampung, dapatlah bawak bekal sikit belimbing buluh. Buat sikit sambal belacan untuk makan sorang sebab husband tak makan sambal belacan.

Bahan bahan : Belimbing buluh, cili api merah, belacan.
Cara cara : Tumbuk dulu cili api merah dan belacan sampai lumat. Kemudian last sekali baru penyek² kan belimbing buluh.
Tips : tak perlu letak garam sebab belacan dah masin. Belimbing buluh guna yang masak kuning tu. Kalau takde yang masak, yang hijau tu rebus sampai warna kuning dan lembut. So senang nak lenyek²kan dalam lesung batu nanti.
http://www.azhafizah.com/

Inilah kejadian sambal belacan yang sedap. Kalau takde belimbing buluh, perahkan limau kasturi je. Pun sedap juga tapi tak sesedap ada belimbing buluh. hehehe..ada yang pernah rasa sambal belacan macam ni?
http://www.azhafizah.com/

5 comments

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.