Tempat Menarik Di Terengganu

Saturday, January 02, 2016

Negeri Terengganu mempunyai banyak tempat tempat menarik untuk percutian terutamanya keindahan pulau pulau yang cantik. Selain itu, keistimewaan terengganu adalah kain songket, dimana songket Terengganu ni sangat halus buatannya. Tak hairanlah kalau kain songket mahal. Husband Fiza beli kain sampin satu pun dah cecah RM500. Tapi berbaloi membeli sebab songket dia cantik, halus tenunannya dan berkualiti.

Tempat Tempat Menarik di Kuala Terengganu

Muzium Negeri Terengganuhttp://www.azhafizah.com/

TamanPanorama/Bukit Panoramahttp://www.azhafizah.com/

Taman Monumen, Taman Tamadun Islam

Masjid Terapung @ Masjid Tengku Tengah Zaharah

Masjid Kristal

Dataran Shahbandar

Pasar Besar Kedai Payang

Bukit Puteri Kuala Terengganu

Waterfront Kuala Terengganu

Terrapuri Heritage Village, Kuala Terengganu, Terengganu

Kampung Cina (Chinatown), Kuala Terengganu.

Kompleks Kraf Noor Arfa.

Pulau Warisan - i-City Terengganu.

Tasik di Terengganu

Santuari Kelah Sungai Petang, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu

Pulau Pulau Menarik di Terengganu

Pulau Kapas

Pulau Perhentian

Pulau Redang 

Pulau Lang Tengah

Pulau Gemia 

Pulau Rhu Hentian

Pulau Tenggol

Pulau Bidong

Pulau Duyong 

Pantai Pantai Menarik di Terengganu

Pantai Teluk Bidara

Pantai Kuala Ibai

Pantai Batu Kelulut

Pantai Batu Buruk

Pantai Tok Jembal

Pantai Airport

Pantai Mengabang Telipot

Pantai Rantau Abang 

Pusat penetasan penyu/Pusat Santuari Penyu Rantau Abang

Pantai Batu Rakit Teluk ketapang

Pantai Merang

Pantai Penarik

Pantai Bukit Keluang

Pantai Dungun di Sura Jetty

Pantai Kemasek

Air Terjun di Terengganu

Air Terjun Tasik Puteri, Bukit Besi, Terengganu

Air Terjun Sekayu 

Lata Tembakah

Hutan Lipur Chemerong

Sungai Bangang

Air Terjun Lata Payung

Belukar Bukit

Air Terjun Saok, Tasik Kenyir.
Air Terjun Lasir, Tasik Kenyir.
Air Terjun Sungai Buweh, Tasik Kenyir.
Air Terjun Tambat, Tasik Kenyir.
Air Terjun Pertam, Tasik Kenyir.

Lata Belatan

Bukit dan Gunung di Terengganu

Gunung Tebu, Jerteh


Bukit Keluang

Gunung Lawit

Gunung Gajah Terom

Tempat menarik yang lain di Terengganu

Perkampungan Nelayan Seberang Takir

Taman Awam Lagun Kuala Ibai

La Hot Spring, Besut

Kawasan rekreasi Telaga Simpul, Kemaman

 Taman Rekreasi dan Mini Zoo Kemaman

Setiu Wetland

http://www.azhafizah.com/

Pasar Cabang Tiga

Masjid Hadharihttp://www.azhafizah.com/

Paling teruja tengok laut, pantai, air terjun di Terengganu yang memukau mata. Cantik sangat! Pergi terrenganu wajib pergi Pulau Pulau yang cantik ni dan jangan lupa pekena keropok lekor, ikan celup tepung, sotong tepung, dan bermacam macam makanan sedap yang ada di Terengganu ni. Jomlah kita bercuti di Terengganu.

Sumber gambar dan maklumat  dari google, wikipedia dan blog

11 comments

  1. Lama dah tak ke sana. Seronok ni kalau dapat jalan2

    ReplyDelete
  2. yang pernah pegi Taman Tamadun Islam, Pasar payang, masjid kristal lain2 x..huhuhu

    ReplyDelete
  3. pasar chabang tiga dah berubah tempat akk.

    ReplyDelete
  4. Menarik! Dataran Shahbandar dkt area mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh gunakan google maps

      https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=en&mid=1axnhby3JFIacPihunZlrHlmGsqE

      Delete
  5. Kalau nak g dungun nak check in kt mane yang best?

    ReplyDelete
  6. Selalu pergi ke Terengganu tp belum smpt nk explore lg yg tau Pasar Payang jer,hehe tp dari foto yg kt atas tu mmg berbaloi berkunjung ke Terengganu

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.