Header Ads Widget

New Stories!

6/recent/ticker-posts

Sambal Sotong Petai

Late lunch for today masak sambal sotong petai je sebab sibuk mengemas rumah hari ni. Macam biasalah hujung minggu mesti mengemas berjemaah husband n wife gitu. Masak simple je sudah kebetulan ada petai sepapan so campur je la. Kebiasaannya masak dengan udang tapi kita masak dengan sotong.. Pun sodap!

Resepi sambal sotong Fiza buat sama macam resepi sambal udang. Cuma masak sotong ni tak perlu letak air sangat sebab sotong pun dah berair kan. Petai tu letak last sekali sebab tak nak rasa petai sangat. Sayur takde, kira bolehlah petai tu pengganti sayur.


Dah makan petai jangan lupa gosok gigi..hehe


Post a Comment

15 Comments

  1. Sedapnyer..sambal sotong petai ..makan pulak ngan nasi panasss hehehe...

    ReplyDelete
  2. Kak lya biasa buat sambal udang petai hehe

    ReplyDelete
  3. sedapnya. tp slalu buat dgn udang. yg ni special ni. hehe

    ReplyDelete
  4. huhu, sambal sotong...ada petai lak tu...memang meleleh la air liur neh...
    dah lama tak balik kampung merasa masakan pedas emak..
    tgk gambar eh, rasa rindunya...
    erm...suka la saya ingatkan, dari segi perubatan, petai tak boleh diberi dengan jumlah yang banyak pada kanak-kanak, kerana ianya mempunyai fungsi menurunkan kadar gula dalam darah seseorang.
    kandungan gula dalam darah kanak-kanak sangat normal, jadi sebarang perubahan boleh dilihat kesannya dalam jangka waktu yang singkat.
    haha, ter'serius pula...tapi, petai jer yang kena kurangkan, sotongnyer tu, kanak-kanak boleh bedal kasi habis.
    #blogspot:rawatankanser2013

    ReplyDelete
  5. ya allah terliur tengoknyaaa. ^^

    ReplyDelete
  6. sedappp kak fiza... sedapp..lapar sudah..huhu

    ReplyDelete
  7. sedap sangat, akak punya favourite ni.. lama dah tak masak..

    ReplyDelete
  8. sedapnya... tapi kna pntang sotong tu.. anak alergik... huhu

    ReplyDelete
  9. kalau bubuh petai memang aroma dia lain macam kan..membuka selera betul..wngi je..tapi awat entah petai ni bila dah masuk mulut jadi busuk pulak..ekekekk

    ReplyDelete
  10. lama akak tak makan petai..sesekali macam teringin jugak...

    ReplyDelete
  11. PERGHH SEDAPP BLE TGK ENTRI NIIHH,ADOII AIII !

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.