Ikan Kerisi Goreng Berlada

Wednesday, February 25, 2015


Menu simple untuk lunch siang tadi cuma masak Ikan Kerisi Goreng Berlada je. First time makan ikan kerisi masa kat rumah MIL terus suka pulak makan ikan kerisi ni. Kalau goreng garing memang sodap. Bak kata goreng pun sodap! Memandangkan sebab nak masak satu menu je so kita goreng berlada je la kan. Mana boleh kalau makan tak rasa pedas. Tak jadi orang nogori lah camtu.

Goreng garing ikan kerisi dan angkat, lepas tu tumis bawang merah bawang putih dan cili api. Jangan lupa masukkan garam dan asam keping 1 keping je. Bila bahan dah garing masukkan ikan yang dah di goreng tadi. Kacau² sikit kemudian angkat. Mudah sangat!

Makan dengan nasi panas memang sedap. Tak payah lauk lain dah...Eh,sayur kena lah ada.. Makan dengan ulam pun best jugak.


15 comments

  1. Akak pun suka ikan kerisi...tapi nak siang nya tu yang tak suka..akak ni kalau ikan sisik2 mula la pemalas ya amat..heheh

    ReplyDelete
  2. Ikan kerisi memamg sedap. Isi dia lembut je, cuma part nak siang sisik yg malas sikit. Hehe XD

    ReplyDelete
  3. Anak kedua akak..Iman mmg suka sangat ikan kerisi goreng berlada,,

    ReplyDelete
  4. husband akak pun suka ikan kerisi berlada.. tapi akak pakai cili kering.. pastu goreng garing2.. mak oiiii sedapnya!

    ReplyDelete
  5. ooo..nmpk mcm best!!! tapi sy boleh masuk kalau goreng garing je...mmg xingat orang belakang r jawabnya...suami duduk sebelah pun saya tak pandang...hehheehehehe

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.