Pokok Bunga Kalanchoe Blossfeldiana

Wednesday, February 25, 2015

Berbelit lidah nak menyebut nama Pokok Bunga Kalanchoe Blossfeldiana ni. Tergoda dengan gambar Pokok Bunga Kalanchoe Blossfeldiana ni masa Chinese new Year kat page IKEA. Memang cantik pokoknya, terus decide dengan husband nak beli pokok ni.
Kalanchoe blossfeldiana is a herbaceous and commonly cultivated house plant of the genus Kalanchoe native to Madagascar. It is known by the English common names Flaming Katy, Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe and Madagascar widow's-thrill-wikipedia.

pokok-bunga-kalanchoe-blossfeldiana
Sumber dari IKEA 

Baru this week ada masa nak jejak kaki kat IKEA ni, sebab jauh sebulan sekalilah baru boleh pergi. Nak pergi selalu memang rabaklah poket ni.

Setelah penat berpusing² akhirnya jumpa jugak Pokok Bunga Kalanchoe Blossfeldiana. Tinggal satu je last dengan keadaan pokok macam ni...


Nak amek ke tak nak ni? Lama jugak dok discuss dengan husband. Last² husband amek jugak. Bukan senang nak dapat baka pokok rare ni kan. Harga sebelum ni RM6.90 sekarang dah jadi RM7.90. Okay, amek je la. Harap boleh hidup dengan baik dan dapat macam gambar atas sekali tu.



Rasanya mudah nak jaga..Buat sementara ni letak dalam rumah dulu sebab dia hanya perlukan cahaya matahari yang sederhana bukan direct sun.

Tak sabar nak tengok bunga ni hidup dengan sihat dan cantik.


Kecewa shopping kat IKEA kali ni sebab banyak benda dalam list tak dapat beli..OUT OF STOCK..so KIV untuk next shopping. Sekarang ni pergi shopping weekdays pun ramai orang kan.


11 comments

  1. cantik pokok bunga ni fiza...ala...jeles la tengok orang dapat gi ikea..huhu

    ReplyDelete
  2. Cantiknyerrr..tapi nama dia tu nak sebut terbelit lidah ahkak hehehe

    ReplyDelete
  3. Jaga elok2 bagi air bagi baja insyaallah akan cantik la pertumbuhannya nnt fiza..

    ReplyDelete
  4. Berbelit lidah nak menyebut nama pokok bunga ni, hehehe^^

    ReplyDelete
  5. terbatuk2 akak hari ni..rupanya ada yang dok nyebut2 nama akak ..aih....
    muahhahah

    ReplyDelete
  6. akak dulu selalu jugak beli pokok2 kat ikea ni sbb pokok2 dia cantik.. tapi semua mati sbb akak tak pandai jaga.. heheheeee

    ReplyDelete
  7. dulu suka tanam pokok bunga ros tp sjak pokok bunga ros cik nor kna mkn dek lembu..mls jadi nya..:)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.