Sambal Belacan Kampung Style

Monday, January 25, 2016

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Sambal belacan paling favourite, sambal belacan kampung style. Cuma guna 3 bahan je. Tapi yang satu bahan tu memang susah nak cari iaitu belimbing buluh. Kalau balik kampung musim buah belimbing buluh ni mesti buat sambal belacan. Balik dari kampung, dapatlah bawak bekal sikit belimbing buluh. Buat sikit sambal belacan untuk makan sorang sebab husband tak makan sambal belacan.

Bahan bahan : Belimbing buluh, cili api merah, belacan.
Cara cara : Tumbuk dulu cili api merah dan belacan sampai lumat. Kemudian last sekali baru penyek² kan belimbing buluh.
Tips : tak perlu letak garam sebab belacan dah masin. Belimbing buluh guna yang masak kuning tu. Kalau takde yang masak, yang hijau tu rebus sampai warna kuning dan lembut. So senang nak lenyek²kan dalam lesung batu nanti.
http://www.azhafizah.com/

Inilah kejadian sambal belacan yang sedap. Kalau takde belimbing buluh, perahkan limau kasturi je. Pun sedap juga tapi tak sesedap ada belimbing buluh. hehehe..ada yang pernah rasa sambal belacan macam ni?
http://www.azhafizah.com/
With Love, Sihatimerahjambu

6 comments

  1. Pelengkap dia ni kalau ada ulam, sayur masak bening dan ikan goreng aduhai sedapnya:)

    ReplyDelete
  2. sambal belacan ni memang pembangkit selera makan...

    ReplyDelete
  3. Adoi kecur airliur..x penah lg rasa ni...selalu bubuh asam je

    ReplyDelete
  4. sedap sambal belacan belimbing buluh.

    ReplyDelete
  5. wow!
    mmg sedap sambal ni
    suami yg slalu buat smbal ni :)




    JOM TENGOK LEBIH 100 BARANG2 KECANTIKAN DENGAN HARGA YG MURAH DAN PASTINYA ORIGINAL !
    https://www.facebook.com/produkkecantikanMG/posts/1726936100868945:0

    JANA PENDAPATAN PASIF DENGAN BLOG ANDA
    http://melangkaugarisan.blogspot.my/2016/01/jana-pendapatan-pasif-dengan-afflifycom.html

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.