Musim durian ni, macam-macam menu durian muncul di media sosial. Salah satu makanan kegemaran ramai, serawa durian dan pulut. Lama uii tak makan serawa durian dan pulut. Bertahun juga rasanya tak makan.

Serawa durian vs pengat durian. Apa beza dia? Sebenarnya sama je, cuma panggilan berbeza di sesetengah tempat. 

Kita ni taklah teringin sangat. Kalau ada, kita makan. Kalau tak ada, taklah sampai teringin. Kebetulan minggu lepas, rezeki dapat serawa durian dan pulut pemberian dari anak buah encik suami yang bakal bertukar tempat kerja.

Jadi sebagai hadiah penghargaan pada boss, dia bagilah serawa durian dan pulut. Encik suami bawa balik rumah, dapatlah saya merasa juga. Makan kongsi berdua buat rasa-rasa.

Rezeki Dapat Serawa Durian dan Pulut

Banyak serawa duriannya, berlebih makan dengan pulutnya. Serawa durian yang sedang elok manisnya. Tak manis sangat. Ngam dengan pulutnya yang kurang rasa. Kalau makan pulutnya saja, rasa tawar. Jadi, lebih sedap dimakan dengan serawa durian.

Rezeki Dapat Serawa Durian dan Pulut

Serawa durian makan dengan apa? Serawa durian ni kalau tak dengan pulut, dengan roti pun sedap. Kuah serawa durian yang lebih, kami cicah dengan roti.  Alhamdulillah, dapat juga merasa serawa durian di musim durian ni. Terima kasih kepada yang memberi. 

Resipi serawa durian dan pulut ni mudah je. Bahan pun tak banyak. Masuk buah durian, santan, gula merah dan garam sikit. Nak manis lagi letak gula pasir. Tapi bab nak masak pulut tu leceh sikit sebab ambil masa. Tapi kalau datang rajin dia, semua jadi mudah.

Bila malas, semua jadi susah. Kann...

Musim durian ni belum makan durian lagi. Nak durian udang merah. Tapi malas nak mencari. Ikut mood dan masa teringin. Kalau teringin nanti baru pergi cari.