Pisang Goreng Penyet / Pisang Penyet Goreng

Saturday, January 16, 2016

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Morning! Pepagi dah cerita pasal makanan ye. Bukan apa, rasa macam nak rasa je pisang goreng penyet yang baru baru ni ada orang share kat facebook. Nampak menarik untuk dicuba. Mungkinkah bakal viral tak lama lagi.

Tak jumpa gambar yang menarik dalam carian goole. Lepas tu perasan pulak sambal dia macam pelik sikit, macam sambal belacan je. Kalau tak silap Fiza pisang goreng penyet ni asalnya dari indonesia. kalau silap, mohon betulkan ye.

http://www.azhafizah.com/

Lebih kurang macam ni rupanya. Pisang dilenyekkan nipis, kemudian bancuh dalam bancuhan tepung dan goreng macam goreng pisang biasa. bezanya cuma sebelum goreng pisangnya dilenyekkan terlebih dahulu.
http://www.azhafizah.com/
Sumber gambar dari carian google
Untuk lebih jelas, boleh tengok video ni. Mesti korang pun rasa macam nak rasa pisang goreng penyet @ pisang penyet goreng.
Boleh cuba nanti kot. Takpun kot ada makcik makcik jual goreng pisang tu nak buat camni ke kan? lepas tu viral semua pakat jual pisang goreng macamni. Boleh bagi nama pisang penyek goreng pulak.
With Love, Sihatimerahjambu

9 comments

  1. okay, ni melampau punya best...tapi camne nak buat pisang tu tak melekat kat plastik tu eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya letak minyak or tepung kot? entahlah sally, kurang pasti bab tu

      Delete
  2. pisang goreng penyet pun dah ade sekarang ni ye...hehe

    ReplyDelete
  3. pisang goreng penyek ni dah lama sbenarnya..tkenal dr suku kaum bugis...shaz dulu kenal mknan ni masa umur 12 tahun, kalau dekat sabah..suku kaum bugis gelar pisang penyek ni sbgai "sanggar poppek" hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya memang dah lama dah cuma tak dikomersialkan mungkin...terima kasih untuk maklumat tu ye :)

      Delete
  4. rangup je gayanya!!!
    lepas ni ramai la yg jual...

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.