Doa Qunut Nazilah : Hukum, Waktu Dan Tatacara

Qunut Nazilah merupakan doa yang dilakukan dalam solat bertujuan untuk memohon pertolongan dan perlindungan Allah SWT daripada segala bencana, musibah, atau dugaan yang menimpa umat Islam. 

Bacalah doa Qunut Nazilah mengiringi jihad rakyat Palestin serta mendoakan kesejahteraan umat Islam di Palestin. Semoga kemenangan dan keamanan buat rakyat Palestin akan tercapai.

QUNUT NAZILAH

Qunut nazilah berasal dari perkataan Qunut (قنوت) membawa maksud berdoa ketika berdiri dalam solat. Nazilah (نازلة) maksudnya adalah musibah yang sangat berat.

BACAAN DOA QUNUT NAZILAH

Bacaan doa Qunut Nazilah arab dan rumi serta terjemahan maksudnya.

Doa Qunut Nazilah Hukum, Waktu Dan Tatacara
sumber : JAKIM


اللهم اِنا نَجْعَلُك فى نُحُورِ أعداءِنَا
Allahumma ‘innâ naj ‘aluka fi nuĥuri ‘a‘-dâ ‘innâ
Ya Allah kami letakkan kamu di batang leher musuh-musuh kami

و نَعُوذُ بِك مِن شُرُورِهِم
Wa na ‘użu bika min syuru rihim
dan kami berlindung denganmu dari kejahatan mereka

اللهم بَدِّدْ شَمْلَهُم و فَرِّقْ جَمْعَهم
Allahumma baddid syam lahum Wa farriq jam ‘ahum
Ya Allah hancurkan kumpulan mereka. Ya Allah pecahkan pakatan mereka

و شَتِّتْ كَلِمَتَهم و زَلْزِلْ أَقْدَامَهم
Wa syattit kalimata hum Wa zal zil ‘aqdâ mahum
Ya Allah leburkan pendirian mereka. Ya Allah musnahkan langkah mereka

و سَلِّطْ عليهم كَلْبًا مِن كِلَابِك
Wa salliţ ‘alayhim kalbân min kilâbik
Cengkamkan anjing-anjingmu kepada mereka

يا قهَّار يا جبَّار , يا مُنْتَقِم
Ya Qahhâr‚ Ya Jabbâr‚ Yâ Muntaqimu
Ya Allah yang maha memaksa. Ya Allah yang maha perkasa. Ya Allah yang maha membalas

يا الله , يا الله , يا الله
Ya  Allah, Ya Allah, Ya Allah

اللهم يا مُنْزِلَ الكتاب يا مُجْرِىَ السَحاب
Allahumma Ya Mun Zilal Kitâb. Ya Mujriyas Saĥâb
Yang turunkan kitab, yang gerakkan awan

يا هَازِمَ الأحزاب اِهزِمهم وانصُرْنا عليهم
Ya Hazimal Ahzab Ihzim hum Wan surnâ ‘alayhim
yang tewaskan tentera Ahzab, kalahkan mereka, Dan kemenangan untuk kami

Hukum, waktu dan tatacara membaca Qunut Nazilah secara ringkas

  • Disunatkan untuk dibaca secara kuat sama ada di dalam solat al-sirriyyah (seperti solat Zohor dan solat Asar) atau solat al-jahriyyah (seperti solat Subuh, Maghrib, dan Isya’).
  • Qunut nazilah hanya disyariatkan di dalam solat-solat fardhu sahaja dan tidak pada solat-solat sunat.
  • Boleh dibaca di dalam solat fardhu berjemaah mahupun solat fardhu secara bersendirian. Jika dilakukan secara berjemaah, imam membacanya secara kuat dan makmum mengaminkannya. Jika dilakukan secara berseorangan maka ia dibaca secara perlahan.
  • Dibaca pada rakaat solat yang terakhir, semasa i’tidal selepas bangun daripada ruku’.
  • Tidak perlu melakukan sujud sahwi sekiranya tertinggal qunut nazilah kerana ia bukan termasuk di dalam sunat ab’aadh.
  • Disunatkan mengangkat kedua tangan semasa berdoa.
  • Tidak perlu menyapu tangan ke muka selepas berdoa.

Keadaan yang dibacakan Qunut Nazilah

Menurut Mulla Ali al-Qari, diriwayatkan bahawa Saidina Abu Bakar membaca qunut ketika memerangi Musailamah al-Kazzab dan ketika memerangi ahli kitab. 
Mirqat al-Mafatih (4/417)

Dinyatakan bahawa Saidina Umar RA, ketika memerangi orang nasrani membaca doa Qunut Nazilah di dalam solatnya:

" اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْتَعِينُكَ وَنَسْتَغْفِرُكَ وَنُثْنِي عَلَيْكَ وَلا نَكْفُرُكَ ، وَنُؤْمِنُ بِكَ وَنَخْلَعُ وَنَتْرُكُ مَنْ يَفْجُرُكَ ، اللَّهُمَّ إِيَّاكَ نَعْبُدُ ، وَلَكَ نُصَلِّي وَنَسْجُدُ ، وَإِلَيْكَ نَسْعَى وَنَحْفِدُ ، وَنَرْجُو رَحْمَتَكَ وَنَخَافُ عَذَابَكَ إِنَّ عَذَابَكَ بِالْكُفَّارِ مُلْحَقٌ ، اللَّهُمَّ عَذِّبِ الْكَفَرَةَ ، وَأَلْقِ فِي قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ ، وَخَالِفْ بَيْنَ كَلِمِهِمْ ، وَأَنْزِلْ عَلَيْهِمْ رِجْسَكَ وَعَذَابَكَ ، اللَّهُمَّ عَذِّبْ كَفَرَةَ أَهْلِ الْكِتَابِ الَّذِينَ يَصُدُّونَ عَنْ سَبِيلِكِ وَيُكَذِّبُونَ رُسُلَكَ وَيُقَاتِلُونَ أَوْلِيَاءَكَ ، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ، وَالْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ ، وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ ، وَاجْعَلْ فِي قُلُوبِهِمُ الإِيمَانَ وَالْحِكْمَةَ ، وَثَبِّتْهُمْ عَلَى مِلَّةِ رَسُولِكَ ، وَأَوْزِعْهُمْ أَنْ يُوفُوا بِعَهْدِكَ الَّذِي عَاهَدْتَهُمْ عَلَيْهِ ، وَانْصُرْهُمْ عَلَى عَدُوِّكَ وَعَدُوِّهِمْ ، إِلَهَ الْحَقِّ وَاجْعَلْنَا مِنْهُمْ

Maksudnya :
Ya Allah kami memohon darimu pertolongan dan keampunan, kami memujimu dan tidak sesekali kami mengkufurimu, dan kami beriman kepadamu, kami menjauhi dan meninggalkan mereka yang menderhakaimu, wahai tuhan yang kami sembah,dan kepadamu kami menunaikan solat dan bersujud, dan kepadamu kami menuju, dan kami mengharapkan rahmatMu, dan kami sangat takut akan azabMu, Sesungguhnya azabMu untuk mereka yang mengkufurimu,Ya Allah azabkanlah orang kafir, dan letakkanlah di hati mereka ketakutan, dan berbalikkanlah kesatuan mereka, dan turunkanlah laknat dan azab darimu, Ya Allah azabkanlah orang kafir dari ahli kitab yang menghalang jalanMu dan tidak membenarkan Rasaul-rasulmu dan membunuh para auliya’Mu, Ya Allah ampunkanlah orang-orang mukmin, dan orang-orang Islam, dan perelokkan serta satukan kesatuan mereka, dan letakkanlah di hati mereka iman dan hikmah,dan kekalkan mereka di atas agama rasulMu, dan ilhamkan mereka untuk setia dengan janjiMu yang telah engkau janjikan, dan bantulah mereka dalam menghadapi musuhmu dan musuh mereka, Wahai tuhan yang benar, jadikanlah kami dari golongan yang engkau bantu
Futuhat Rabbaniyah (3/301)
Berdasarkan nas dan hujah, membaca doa Qunut Nazilah ketika umat Islam ditimpa musibah besar yang boleh memudaratkan Islam dan Umat Islam secara keseluruhan seperti diperangi secara nyata atau dikhianati musuh, adalah diharuskan. 

Sebagai contoh dalam konteks hari ini, dapat dilihat ketika mana Gaza dan Syria dilanda peperangan, imam Masjid al-Haram membaca qunut nazilah mendoakan kemenangan ke atas orang Islam di sana sekaligus mendoakan kehancuran serta memohon kepada Allah diturunkan bala bencana ke atas orang kafir yang memerangi orang Islam.

Sewajarnya umat Islam memperbanyakkan istighfar, taubat, sedekah,dan ketaatan kepada Allah. Ini kerana ia akan menyelesaikan banyak kemelut yang dihadapi oleh ummah. 

Benarlah firman Allah SWT,

فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ﴿١٠﴾ يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا
Maksudnya : "Sehingga aku berkata (kepada mereka): `Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun. (Sekiranya kamu berbuat demikian), Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepada kamu”—Surah Nuh ayat ke: 10-11

Sebagai kesimpulan, bacaan qunut nazilah semasa musibah menimpa umat Islam adalah disyariatkan dan hukumnya adalah mustahab (sunat). 

sumber
1. https://www.muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/2895-al-kafi-969-hukum-membaca-qunut-nazilah
2. https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/4322-al-kafi-1660-adakah-qunut-nazilah-dituntut-dalam-situasi-covid-19

Doa Qunut Nazilah : Hukum, Waktu Dan Tatacara

4 comments:

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri.
Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan.
Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan.
Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum. Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.