Header Ads

Latest Update
recent

Mudahnya Tanam Pokok Kaktus

Sejak terjebak dengan hobi baru suka bercucuk tanam ni, memang rajinlah nak tambah koleksi tumbuhan. Salah satunya pokok kaktus yang mudah sangat nak tanam. Memang mudah tanam dan mudah hidup! Disebabkan kecemburuan terlampau dengan pokok² kaktus mak sendiri kat kampung tu, so siap² beli pasu kecik. Benih kaktus amek kat rumah mak sendiri je. Jimat!

Alhamdulillah menjadi pokok kaktus yang ditanam tu. Suka betul tengok pertumbuhan pokok kaktus ni. Tanah tu Fiza beli kat nursery plants. Tanah khas untuk tanam pokok kaktus katanya. Lupa pulak apa namanya. Kalau nak beli just mention je tanah untuk kaktus.

Setakat ni cuma tanam 6 jenis je. Next time baru tambah lagi.
mudahnya-tanam-pokok-kaktus
kaktus pink ni Fiza amek dari pokok kaktus pink yang fiza pernah up entry sebelum ni. Masih macam ni belum ada pertumbuhan lagi nampaknya.
Membesar dengan perlahan..


Bila senang nak jaga, letak pokok kaktus ni sebagai hiasan dalam rumah. Senang nak pantau. Lagipun tak perlu nak siram selalu kan. Mudahnya tanam pokok kaktus. Letak je dalam tanah dah boleh hidup dah.

Ada tips untuk penjagaan bunga kaktus? Meh share di kotak komen.

10 comments:

  1. NENEK SY PUN TNAM POKOK NI, EVEN DI BAWAH BUMBUNG JE, SIRAM AIR, OK LA DIA POKOK NI, HEWHEWWW...DY TAHAN LASAK INI POKOK.ILIKEEEE,
    COMEL2,KEEP IT UP SIS

    ReplyDelete
  2. sy pun suka tanam kaktus zaman dulu kala. masa sekolah form berapa entah. minat sangat dengan kaktus. sejak duduk hostel form 4 terus tinggalkan. sekarang lagi la takde masa. hihi

    ReplyDelete
  3. En hubby mmg suka tanam pokok termasuk la kaktus..kaktus ni fiza takleh siram selalu nanti akar dia cepat buruk dan rosak

    ReplyDelete
  4. En hubby mmg suka tanam pokok termasuk la kaktus..kaktus ni fiza takleh siram selalu nanti akar dia cepat buruk dan rosak

    ReplyDelete
  5. Comelnyeee... perlu matahari x?? Huhuu..

    ReplyDelete
  6. Dulu pernah la tanam... Skrg ni xde pokok dh nm tnam..

    ReplyDelete
  7. mak akak suka la tanam kaktus ni..dia tanam mesti jadi..akak tanam mesti tumbuh rumput je..ahahah

    ReplyDelete
  8. rajinnya fiza.. akak ni kalau tanam atau jaga pokok konpem mati.. mmg tak reti

    ReplyDelete
  9. dulu mse sekolah rajin jugak tanam pokok cactus pelbagai warna...ikut musim..hehe

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.