Persiapan Balik Kampung Berhari Raya

Monday, June 19, 2017
Lagi beberapa hari umat islam nak sambut hari raya. Tak sabar rasanya nak balik kampung berhari raya. Masing-masing dah menghitung hari untuk balik bercuti raya. Macam mana persiapan balik kampung kau orang? Dah siap sedia ke semuanya? Paling penting, baju raya jangan lupa bawa ye.

Balik Beraya di Kuala Pilah dan Segamat

Rutin raya Fiza selepas berkahwin sama setiap tahun. Hari raya pertama akan beraya di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Petang raya pertama, baru akan balik kampung Fiza di Segamat, Johor. Syukur kampung dekat-dekat tak perlu nak gaduh balik mana. Nak balik hari dua-dua kampung pun boleh. 

Apa Yang Perlu Di Bawa Balik Kampung

Apa yang perlu dibawa balik kampung masa hari raya dah tentulah baju raya, kuih raya, duit raya dan segala berkaitan dengan raya. Tak lengkap raya tanpa semua tu. 

Barangan Yang Nak di Beli di Lazada Untuk di Bawa Balik Kampung

Kalau difikirkan barangan apa, Fiza nak beli Handy Steam Iron yang mudah nak di bawa balik kampung. Memandangkan hari raya banyak baju nak kena gosok cantik-cantik. Kalau guna iron biasa, agak penat teruk juga dibuatnya. Kalau ada jenis handy steam iron ni lagi cepat kerja menggosok baju. Dapat jimatkan masa dan sekaligus dapat elakkan baju terbakar. Mana lah tahu terberangan sambil gosok baju, terbakar baju raya menangis di pagi raya pula kan.



Lagipun mudah nak gunakan handy steam iron ni untuk menggosok bahagian baju yang terlipat dan tersorok tu. Betul tak? Sangat sesuai lah jenis macam ni untuk bawa travel.


Lagi satu barang yang Fiza patut beli adalah powerbank. Almaklumlah, bila beraya sakan ambil gambar pun sakan juga. Bila dah sakan bergambar, bateri handphone pun makin flat. Jadi, elok benar kalau ada extra powerbank masa musim perayaan ni. Beli yang saiz kecil pun dah memadai untuk bawa travel ke sana sini. Betul tak? Tengok harga di Lazada pun murah-murah je tu disebabkan sekarang sedang berlansung Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya Sale ( 19 Mei sehingga 30 Jun 2017), Potongan harga sehingga 90%.

Lebih berbaloi berbelanja kalau kau orang dapatkan voucher shopping dengan menyertai Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest yang sedang berlansung sekarang. 3 Pemenang akan dipilih setiap minggu dan minggu ni adalah minggu terakhir. Cepat sertai sebelum terlambat.


12 comments on "Persiapan Balik Kampung Berhari Raya"
  1. Lengkap persedian Fiza.. Cool..

    ----
    ERAZ FADLI | Bagi Hadiah Raya Aidilfitri 2017

    http://www.erazfadli.com/2017/06/eraz-fadli-bagi-hadiah-raya-aidilfitri.html

    ReplyDelete
  2. ini memang wajib ada..pastikan power bank penuh..hehehe

    ReplyDelete
  3. wah..best steam iron tu..tp harga pun bleh tahan gak tu..huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga boleh tahan berbaloi dengan penggunaanya :)

      Delete
  4. Whoaaaaaaaaaaaaa, dedua memang betul bergunaaaa, nak bawak jugak lah iron tuu, hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature