Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Mengopi Kopi Manshor


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Mr Manshor Kopitiam

Selama 3 tahun lebih duduk di Seremban ni, belum pernah lagi merasa Kopi Manshor yang popular di katakan paling sedap dan paling mahal di dunia ni. Harga taraf Hotel lima bintang katanya. Tak jauh mana pun dari rumah dan selalu sangat lalu depan Gerai Mr. Manshor Kopitiam ni kalau balik kampung encik suami di Kuala Pilah. Tapi kalau dah katanya belum sampai masanya, makanya beberapa hari lepas barulah sampai masanya Fiza dapat mengopi Kopi Manshor ni. Kebetulan adik ipar nak singgah makan kat sini sebelum balik kampung.

Untuk pengetahuan korang gerai Mr. Manshor Kopitiam ni sangat popular di Paroi. Gerai ni sangat mudah di cari sebab tepi jalan besar dan parking kereta pun banyak. Gerai Kopi paling popular di kalangan geng motor besar sebab setiap kali lalu sini dan masa singgah sini pun ramai geng motor besar singgah dan lepak minum kopi di sini. Ada juga ruang board untuk geng motor besar letak badge/ sticker kelab-kelab motor mereka dan board pun hampir penuh. Nampak sangat ramai geng biker selalu singgah sini sebab nak pekena kopi Manshor yang super sedap ni.

Gerai ni menjual pelbagai jenis kopi yang bukan semata-mata untuk rasa yang sedap tapi kopi untuk kesihatan juga. Trend kopi Manshor ni macam dalam gambar di bawah ni. Rupa cawan comel ala vintage dan air kopi melimpah ruah. Barulah namanya mengopi orang Johor kata. Cawan juga salah satu faktor kenapa air kopi jadi sedap.

Mr Manshor Kopitiam

Kalau nampak kopi jenis macam ni, Fiza akan terfikir kopi ni gerenti pekat likat dan sangat pahit. Tapi tak! Sampai je kopi ni kat meja, Fiza kacau-kacau air dan pada dasar cawan masih ada sisa kopi yang masih belum larut. Dah kacau-kacau pun masih belum larut. Sebabnya air dah tepu tak boleh larut. Makanya memang pekat likat lah kopi ni. Dah kacau sebati larutan kopi ni baru Fiza minum.

Wow! Tak pahit! Sedap! Pekat! Rasa macam hot coklat yang super sedap pekat dia. Nampak tak betapa Fiza nak luahkan kesedapan Kopi Manshor yang sangat sedap ni. Sedap ya amat! Katanya kopi yang di hasilkan tidak di bancuh menggunakan gula ataupun susu. Bau kopi dia pun memang memukau betul. Berbeza betul rasa kopi Manshor dari kopi yang pernah Fiza rasa. Tak hairanlah orang ramai mengopi disini. Ada bermacam jenis kopi seperti kopi kacip fatimah, tongkat ali, burung walid dan macam-macam lagi ada. Selain kopi ada juga menu makanan yang sedap iaitu Sup Power dan Mee udang. Next time boleh cuba makan menu lain pula. Kena tunggu projek kurus Fiza berhasil, lepas tu baru boleh cheat day.

Harga secawan kopi bermula dengan RM5. Kira murah lah kalau nak dibandingkan dengan rasa kopi yang sedap ni. Gerai Pak Manshor buka dari pukul 4 petang sampai 2 pagi dan tutup hari pada hari selasa. Jangan pulak korang serbu kedai Pak Manshor hari ni sebab tutup ye. Kalau korang tersinggah di Seremban tu, singgah-singgah la ke Paroi mengopi di Gerai Mr Manshor Kopitiam.

Lokasi : Lot 717 Jalan Seremban - Kuala Pilah, 70400 Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

12 comments:

  1. memang terbaik kopi dalam cawan cmtuu..memg cawan dia lah..

    ReplyDelete
  2. ushhh. lama dah tak pekena kopi kaww mcm ni. heee. sedapnye kak

    ReplyDelete
  3. sedapnya nampak. lagi2 yg leleh2 tepi cawan tu haha

    ReplyDelete
  4. Ju bkn jenis minum kopi, lagi2 sejak dah lama bhenti minum kafaein tp bila tgk hidangan kopi Manshor ni rasa telan air liur pula ttiba ! ni baru la btl2 mgopi d kedai kopi ! =D

    ReplyDelete
  5. perghh kak fizah, nampak sedappp. tapi uyul kalah betul dgn kopi, kemain melata jerawat tumbuh.

    JOM KE BLOG UYUL >> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  6. Sedap sedap gak tapi kalo melimpah macam tu..cam kurang rasa nak minum pulak
    JanjiKita

    ReplyDelete
  7. first time dengar ni kopi manshor...baca status fiza buat rasa teringin ya amat..maklumlah kita ni coffee addicted....

    ReplyDelete

My blog is around for the long haul because I 'm really appreciate our relationships with one another above just about everything else. A blog entry isn’t just a block of text, but a slice of humanity and an opportunity to begin a real conversation.Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much!

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor