Merdeka ke-63 Tahun 2020 Dalam Norma Baharu

Monday, August 31, 2020

Tahun 2020 bukan wawasan 2020 yang kita harapkan. Tahun ni kita diuji dengan wabak virus COVID-19 yang masih belum pulih sepenuhnya. Banyak acara besar-besaran tak boleh diadakan seperti biasa termasuklah acara perbarisan pada Hari Merdeka 31 Ogos nanti.

Malaysia 63 Tahun Merdeka

Tak ada acara perbarisan macam sambutan kemerdekaan sebelum ni. Malaysia Merdeka ke 63 tahun 2020 memang berbeza. Sedih kan! Selalunya perbarisan itulah yang jadi tarikan utama hari merdeka.

Sambutan dalam norma baharu memang berbeza. Sama juga dengan perayaan lain. Rasanya rakyat Malaysia pun dah boleh hadap jalani kehidupan dalam norma baharu.

Keluar rumah pakai face mask dah jadi perkara biasa. Kalau tak pakai rasa janggal je pulak. Dah boleh hadap kot kan dengan norma baharu ni.

Walaupun hari merdeka tak semeriah macam tahun-tahun sebelumnya. Bukan bermakna kita lupa hari merdeka. Hari Merdeka dengar lagu merdeka baru lah tambah semangat kan. Jom kita nyanyi lagu merdeka. 

Lirik Tanggal 31

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Merdeka merdeka merdeka
MERDEKA!

"MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!"

Betapa semangatnya Bapa Kemerdekaan Malaysia melaungkan laungan keramat pada 31 Ogos 1957 dulu. Bergema di segenap penjuru Padang Kelab Selangor.

Disusuli dengan sambutan laungan oleh lebih 20 ribu rakyat Tanah Melayu yang ada. Laungan Merdeka yang penuh semangat dan emosi. Dapat bayangkan tak betapa patriotiknya rakyat Malaysia masa tu. Bebas dari penjajah. 

Kalau kita semua bersatu tak mustahil kita boleh hidup aman damai harmoni macam dulu tanpa ada racist.

Tema Hari Kemerdekaan 2020 Dan Logo Sambutan -Malaysia Prihatin
Merdeka ke -63 tahun 2020 bertemakan 'Malaysia Prihatin' yang dipilih oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena menghargai keprihatinan, kesungguhan dan ketabahan warga Malaysia dalam mengharungi cabaran dan dugaan disebabkan oleh pandemik covid-19.

Logo Tema Merdeka Ke-63 Tahun 2020 dan Maksudnya
Credit : penerangan.gov.my

Logo Merdeka Ke-63 Tahun 2020 dan Maksudnya

MALAYSIA

Membawa pengertian bahawa seluruh rakyat negara ini turut bersama-sama dengan kerajaan memerangi Covid-19 sama ada penjawat awam, sektor swasta, sukarelawan, badan bukan kerajaan (NGO) mahupun orang perseorangan.

PRIHATIN

Keprihatinan kerajaan dalam mengutamakan kesejahteraan dan kebajikan rakyat ditunjukkan melalui inisiatif ‘Prihatin’ yang merangkumi aspek ekonomi, kebajikan dan kelangsungan hidup rakyat Malaysia

LOGO BERBENTUK HATI

Melambangkan keprihatinan Kerajaan Malaysia terhadap masyarakat berbilang kaum.

WARNA BIRU TUA

Kesatuan hati rakyat Malaysia yang berbilang kaum hidup dalam keadaan aman dan harmoni

BULAN SABIT

Islam adalah agama bagi persekutuan

BINTANG PECAH 14

Perpaduan 13 buah negeri dan kerajaan persekutuan

7 JALUR MERAH BERBENTUK HATI

Terjalinnya keberanian dan ketersediaan dalam menghadapi segala rintangan dengan keikhlasan dan kesungguhan.

STIGMA BUNGA RAYA

Membawa negara menuju ke mercu kejayaan

5 TITIK MERAH

Sebagai simbolik kepada 5 kelopak bunga raya yang menggambarkan 5 prinsip Rukun Negara yang menjadi kunci perpaduan yang berbilang bangsa.

Sumber : Penerangan.gov.my

LAGU TEMA HARI KEBANGSAAN 2020

Malaysia Prihatin 
Ciptaan : Dato’ Mokhzani Ismail 
Lirik : El Sol Akhmad 
Penyanyi : Siti Sarah, Alif Satar, Syamel, Aina Abdul 

Lirik Lagu Tema Hari Kebangsaan 2020

Kedamaian..
Milik Kita Bersama..
Amanah Bangsa..
Junjung Selamanya..
Abadikanlah..
Jiwa Dan Ragamu..
Teguh..
Sinar Cahaya..
Satukan Jiwa..

Semarakkan Api Cinta Di Hati..
Pada Setiap Insan Kita Gapaikan..
Agar Gemilang..
Mekar Di Persada..
Satu Langkah Satu Hati..
Untukmu Pertiwi..

Di Mana Bumi Dipijak..
Di Situ Langit Dijunjung..
Kita Gunungkan..
Semangat Sejiwa..
Walau Dimana Saja Berada..
Makmurnya Seiringan..
Agar Teguh Tulus Ikhlas Dizahirkan..

MALAYSIA PRIHATIN SELAMANYA..
Negara Bangsa Diutamakan ..
Khidmat Diberi Dengan Penuh Rela..
Tanah Air Yang Tercinta..
Namamu Harum Di Puncak Dunia..
Payung Mahkota Teras Pertiwi..
Di Persada Nan Gemilang..

sumber : permohonan.my

Banggalah kita menjadi rakyat Malaysia dan hidup dalam aman harmoni. Yang tak faham tu, masih ada pasang bendera terbalik. Nampak sangat tak prihatin dan ambil tahu. Bab bendera ni kalau silap memang kena kecam.

Kalau design yang ada bendera Malaysia, sebolehnya Fiza lebih berhati-hati. Risau juga kalau tersilap design. Memang kena kaji dan tengok contoh supaya tak tersilap. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak silap kena kecam. Zaman sekarang pantang salah sikit, terus kena kecam.

21 comments

  1. Ahaa betul tu.. tersalah kan habis ke kecam haha. Btw selamat menyambut kemerdekaan ke-63

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat menyambut Hari Merdeka dan Selamat bercuti.

      Delete
  2. Salam merdeka! Tu lah, semua macam dah boleh adapt dengan norma baru ni sikit2 kan

    ReplyDelete
  3. Happy merdeka kak. kita berada di dalam tahun yang bersejarah iaitu hari merdeka dalam norma baharu. skang mask muka dan sanitizer dah jadi perkara wajib kalau berada di tempat awam kan kak. bagaimana pula tahun depan agaknya. huhu.

    ReplyDelete
  4. mugo negara akan tatap aman damai sejahtera sentosa senantiasa., aminn

    ReplyDelete
  5. I loveer Malaysiaaa.. Bila lah nak Merdeka dari Covid 19 ni.. hmmm. hmmmm

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.