Rasa macam ketinggalan zaman pula sebab baru tahu biji bunga teratai tu memang betul-betul boleh makan rupanya. Sebelum ni pernah nampak video kat instagram seorang lelaki Thai instafamous food bernama Chumnan Maunghong yang suka makan bercangkung tu makan biji bunga teratai ni. Berselera dan bersungguh betul dia kupas biji bunga teratai ni dan beria benar makan. Apatah lagi bila tengok dia makan makanan masam-masam tu. Macam takde deria masam pula.

Kadang tu buat kecur air liur je lah. Tapi masa dia makan biji bunga teratai ni Fiza agak pelik sebab tak pernah tahu pun yang biji bunga teratai ni boleh makan. Ingatkan sejenis selera pelik tapi memang orang Malaysia pun suka makan biji bunga teratai @ Lotus Seed terutamanya kaum Cina. Fiza tahu pun selepas post kat instagram haritu. Rata-rata yang komen kata biji bunga teratai ni rasanya sedap lemak-lemak macam kacang. Err.. macam kacang??? 



Ada sesetengah orang tak boleh tengok biji bunga teratai ni sebab geli ataupun sejenis Trypophobia (takut pada lubang atau biji-bijian). Sekali pandang memang ada rasa macam tu. Nampak macam ulat pun ada. Sebelum ni pernah viral gambar penyakit kulit tumbuh biji-biji macam biji bunga teratai ni dan gambar itu disahkan tipu. Hanya edit menggunakan photoshop semata-mata. Tiada kaitan dengan penggunaan salah produk dan penyakit.

Hasil editing photoshop yang agak failed.
Disebabkan ramai yang kata sedap, Fiza pun cubalah satu sebab nak rasa punya pasal dan mereka ada kongsikan tentang Cara makan biji bunga teratai yang betul. Bukan kupas macam bentuk ulat tu terus makan je. Ada cara-caranya kalau nak tahu.
 

Cara Makan Biji Bunga Teratai Yang Betul

1. Belah bahagian tengah bunga teratai yang berbiji-biji ni.

2.  Keluarkan biji bunga teratai

3. Belah biji bunga teratai tu dan keluarkan tunas warna hijau tu sebab katanya tunas hijau ni sangat pahit.

4. Bila dah buang dapatlah biji kacang macam ni. Inilah rupanya yang boleh dimakan. 

Fiza agak curious nak makan benda-benda pelik ni tapi teringin nak cuba Fiza gigit sikit je rasa hujung-hujung lidah. Rasa lemak-lemak tu ada tapi macam tak tertelan dan tak lalu tekak ni nak makan. Mungkin yang kata sedap tu sebab dah biasa makan dan Fiza tak biasa makan memang lah tak kena dengan selera kan.

Well, okaylah dapat rasa sikit. Lepas makan terus rasa nak muntah dan terus beli asam jeruk sebab nak legakan rasa loya tu. Aduhaiii..padan dengan muka sendiri sebab nak rasa sangat kan. Kesimpulannya rasa dia macam kacang tanah mentah tu. Fiza tak pasti biji bunga teratai ni elok dimakan mentah atau kena masak. Siapa tahu?

Yeay! Kotak pink datang lagi. Berbunga-bunga hati kalau nampak abang courier bawa kotak pink muncul depan rumah. Kotak apa lagi kalau bukan kotak pink Althea terbang dari Korea tu. Inilah nama dia rezeki bila berpeluang jadi Althea Angels. Boleh merasa produk exclusive terbaru daripada Althea  Korea. Jadi, haruslah gunakan peluang ni untuk mencuba produk yang best-best dari Korea untuk naik taraf kecantikan kulit.


Dalam masa dua tiga hari tak sampai seminggu Althea Beauty Haul 5.0 ni dah sampai ke tangan. Kenapa 5.0? Sebab ini kotak kelima Althea dalam koleksi Beauty Box Fiza. Orang lain mungkin dah berkotak-kotak dah dan kalau belum mencuba shopping K-beauty di Althea, cubalah shopping sekali mesti lepas tu terjebak nak shopping lagi sebab barang murah sangat walaupun dari Korea. Dah lah shipping free pula tu.

Part unboxing tu paling excited sebab nak tahu apa yang ada dalam box tu secara live walaupun barang apa dalam tu. Well, apa yang Fiza dapat selepas unboxing Althea Beauty Haul 5.0 ni adalah : 
  • 1 x Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
  • 3 x Petal Velvet Powders in #0, #23, and #Pink Lavender
  • 1 x super cute Althea hologram pouch

Semua ni adalah rangkaian Petal Velvet produk exclusive daripada Althea. Apa yang menarik tentang produk-produk ni, tunggu lah Fiza buat update full review setiap produk Petal Velvet Series nanti ye. Kalau kau orang sejenis yang suka warna pink mesti terus jatuh cinta dan packaging Petal Velvet yang super cute dengan warna soft pink.  


Okay, not too short and not to quick entry. Fiza sambung next entry yah. See you when I see you again.

Dua tiga hari ni sangat kecoh di media sosial tentang Neelofa bercuti dan menginap di The Muraka Maldives. Katanya Neelofa merupakan orang ketiga di dunia yang menginap di The Muraka Conrad Maldives Rangali Resort, Vila mewah dengan harga penginapan RM200, 000 semalam. Wow! Bukan calang-calang orang mampu nak menginap di sini dan bukan calang-calang tempat ni. Harga selari dengan kemewahan yang dipamerkan.


Sejak Neelofa expose tentang The Muraka ni, baru lah tahu tentang kewujudan Vila mewah dan unik macam ni. Kalau tak expose memang tak tahu lah tentang The Muraka ni walaupun kalau tahu pun kewujudan tempat ni, peluang untuk stay di sini memang jauh tersasar lah agaknya. Tak semua orang boleh let go harga sebegitu dengan satu malam sahaja melainkan kau orang golongan bangsawan dan jutawan. Tepuk poket tanya bajet masing-masing lah ye.

Sempat jugalah Fiza layan InstaStory Neelofa hari tu dan memang terpersona lah dengan kemewahan The Muraka Vila dua tingkat tu. Kalau live ada kat sana lagilah sejuta kali terpersona kot. Kalau boleh memang nak rakam 24 jam masa stay kat situ. Pertama sekali paling terpegun dengan reka bentuk moden Vila tu.


Kau orang boleh menikmati permandangan keindahan laut di tingkat atas dan permandangan dasar laut di tingkat bawah terutamanya bila dapat bilik tidur di bawah laut tu tidur bersama ikan-ikan. Kalau Fiza tak tidur malam sebab asyik tengok ikan-ikan je. Rasa macam banyak pula mata-mata memerhati. Macamana tu? Segan lah kita awak, lagi-lagi bilik air tu ha.

Well, kalau kau orang nak tahu, Vila The Muraka ni merupakan penginapan pertama di dunia yang menawarkan pemandangan dasar latu di dalam ruang bilik tidur, restaurant dan beberapa ruang lagi kalau tak silap Fiza masa view InstaStory Neelofar haritu. Memang cantik dan awesome sangat lah The Muraka ni.

Rezeki Neelofar lah dan adik dia lah dapat menginap di sini. Pada Fiza, sehari pun dah cukup lah dapat merasai pengalaman di The Muraka ni. Mampu tengok pun dapat menikmatinya juga kan. Layan lah video ni, boleh dapat feel sikit. Termimpi bercuti di The Muraka Conrad Maldives Rangali Resort pun satu kenikmatan juga.

Hola, morning semua. Pagi-pagi lagi kerjanya dah mengetuk keyboard. Kalau tak ketuk, tak dapat cari makan nanti. Ketuk yang Fiza maksudkan tu adalah menaip. Bukan ketuk guna hammer. Buat kerja menaip ni kalau jenis menaip laju memang agak bising lah bunyi dia kan. Tunggu lah ada bajet lebih boleh beli silent keyboard.

Nak dijadikan cerita, mouse lama rosak tak boleh nak scroll atas bawah tapi masih boleh guna cuma fungsi dia dah berkurang lah. Leceh juga lah nak buat kerja walaupun masih berfungsi untuk kegunaan biasa klik klik tu. Cuma tang nak scroll atas bawah dia xberfungsi. Survery punya survey, husband beli yang silent mouse jenama Logitech. Memang itulah jenama yang biasa guna tak pernah tukar-tukar.


Logitech Silent Mouse M331 antara latest technology jenama Logitech. Promoter tu kata ini yang latest sebab yang lama takde keluaran dah. So kami orang decide beli silent mouse M331 ni je lah. Tak banyak pilihan warna. Tak silap Fiza ada hitam, biru dan merah. Disebabkan sebelum ni beli set keyboard dan mouse warna hitam, so ambil warna hitam lah baru padan.

DESIGN KHAS UNTUK TANGAN KANAN

 
Paling menarik mouse ni sangat selesa dipegang jika kau orang right handed. Mouse ni direka dengan curved line untuk memberi keselesaan pada ibu jari dan mudah control. 

90% KURANG BUNYI


Bila kau orang klik sekali mesti kau orang nak klik banyak kali sebab tak puas hati kenapa tak berbunyi sangat kan. Memang sangat enjoy buat kerja klik mouse tanpa bunyi ni. Bukan setakat bunyi klik kurang bunyi tapi bawah dia pun diperbuat daripada rubber untuk kurangkan bunyi geseran dan scrolling.

JANGKA HAYAT BATERI 24 BULAN

Pakai mouse jenis wireless memang leceh sikit bab nak tukar bateri. Tapi jangan risau sebab jangka hayat bateri yang kau tahan lama sehingga 24 bulan. Bila kau orang tak guna, mouse ni automatik off guna bateri untuk save energy bateri tu. 

HARGA BERPATUTAN


Pada Fiza harga berpatutan juga lah tak cecah atas RM100. Selari lah kot dengan teknologi dengan harga yang ditawarkan tu. Di setiap kedai tak sama harga dia. Jadi, kau orang boleh survey harga samada offline atau online. 



Apa lagi yang menarik tentang silent mouse M331 ni, boleh baca bawah ni Fiza ambil dari website terus. Punyalah malas nak buat ayat sendiri kan. Pada Fiza berbaloilah membeli dan sangat enjoy buat kerja tanpa bunyi klik mouse tu.

SIMPLE. RELIABLE. STRONG

Enjoy a wireless connection up to 10m away thanks to a plug-and-forget nano receiver. M331 SILENT PLUS features Logitech® Advanced Optical Tracking for ultra precise moves on almost any surface. No hassle, no software needed. Works with Windows®, Mac, Chrome OS™ or Linux®-based computers.

QUIET MARK CERTIFICATION

Logitech is the first mouse company in the world to receive the Quiet Mark certification. This international mark of approval from the UK Noise Abatement Society recognizes technology designed to reduce noise.

Macam best kan? Nak record video pun macam tak berbaloi sebab bunyi lain lebih kuat daripada bunyi mouse yg tak berapa nak bunyi tu.

Mask atau topeng muka salah satu produk wajib untuk awak-awak semua yang sangat mementingkan kecantikan kulit muka. Kenapa? Memakai mask salah satu kaedah rawatan  muka  dan terapi muka untuk mengekalkan kecantikan kulit muka dan meremajakan kulit. Kalau kau orang perasan artis Korea suka dan memang rajin pakai mask.

Sekarang memang trending perempuan suka pakai mask dan juga produk kecantikan Korea ( K-Beauty). Biasanya dia orang akan pakai sheet mask lah sebab lebih mudah pakai buang. Dipasaran pun ada bermacam-macam jenis lambakan jenis mask seperti clay mask, peel off mash, sheet mask dan lain-lain lagi. Tapi Fiza recommend pada kau orang untuk cuba pakai Piolang 24K Gold Wrapping Mask.

Piolang 24K Gold Wrapping Mask sejenis mask yang bukan biasa-biasa dipakai. Nama pun gold, rasa muka sangat berharga kalau pakai mask ini. Terasa mewah dapat buat rawatan muka dengan emas. Emas kan memang mahal harganya, jadi kos rawatan emas diluar sana sudah tentu lah mahal harganya. Tak payah susah-susah, buat rawatan emas di rumah je dengan Piolang 24K Gold Wrapping Mask ini pun boleh.

Piolang 24K Gold Wrapping Mask 99% PURE GOLD

Piolang 24K Gold Wrapping Mask adalah mask jenis peel off yang mengandungi 99% pure gold. Seriously 99% gold? Yes! Fungsi utama Piolang 24K Gold Wrapping Mask ini adalah untuk membuang sel kulit mati, mencerahkan, memperbaiki keanjalan dan meremajakan kulit. Mask ini juga dibuat dengan bahan pelembap untuk menghalang terjadinya kulit mengelupas akibat kulit kering.

mewah dengan emas!

Kandungan 99% gold tu pun dah buat Fiza excited nak mencuba mask ini. Siapa yang tak seronok dapat emas walaupun hanya gold mask. Hablur emas tu mampu buat muka kau orang nampak lebih berseri muda remaja tau. Eh, kau orang jangan tak tahu yang emas ini banyak manfaat untuk merawat kecantikan kulit sejak zaman dulu lagi. Contohnya Ratu Cleopatra yang telah mengamalkan perawatan kulit  menggunakan emas untuk tujuan kecantikan dan rahsia awet muda. 

Kau orang boleh nampak sendiri mask ini penuh dengan gold sangat. Memang berkilau dan bersinar-sinar mata memandang. Penggunaan emas pun dah banyak digunakan secara meluas dalam bidang kecantikan dan kosmestik yang dihasilkan dalam produk serum, penyegar, wangian, scrub, juga serum dan sabun mandi. 

KENAPA PIOLANG 24K GOLD WRAPPPING MASK PATUT DICUBA

Bila usia makin meningkat ini mulalah nampak kedutan garis halus tu. Walaupun tak ketara tapi sebagai seorang perempuan mesti inginkan kecantikan macam kulit zaman remaja. Of courselah kan! Siapa je yang tak nak kulit cantik. Semua orang nak! Kalau macam tu, jom cantikkan kulit dengan Piolang 24k Gold Wrapping Mask super best ini.

1. CARA PAKAI MASK YANG MUDAH

Fiza kalau pakai sesuatu produk tu mesti nak pakai yang jenis mudah dipakai. Yang leceh-leceh memang malas nak pakai. Bila mula pakai, mulalah tak konsisten. Bila tak konsisten memang lambat lah nak nampak hasilnya. Piolang 24k gold ini boleh dikategorikan sejenis mask yang mudah pakai sebab disediakan sekali dengan spatula spoon untuk memudahkan kau orang pakai dan meratakan mask pada bahagian muka tu.

CARA PAKAI PIOLANG 24K GOLD WRAPPING MASK

  • Dengan menggunakan spatula spoon, sapukan gold mask pada bahagian muka dalam keadaan kulit muka kering.  Terpulang lah sama ada nak pakai tebal atau nipis. Pada Fiza pakai nipis-nipis pun memadai, janji sapu rata senang nak peel off.
Plastick Spatula Spoon untuk pemakaian mask lebih mudah dan sempurna
  • Selepas selesai sapu rata pada kulit muka, biarkan kering sehingga 10-15 minit. Biasanya Fiza pakai dalam 15 minit lama sikit sebab nak pastikan mask betul-betul kering.

  • Selepas 15 minit tu pastikan topeng mask tu betul-betul kering supaya mudah nak peel off. Pastikan nak peel off tu mulakan dari bahagian bawah dagu dan ke tarik ke atas.

2. MASK YANG TAK MUDAH DITANGGALKAN TANPA SAKIT

Kalau jenis peel off mask mesti kau orang terbayangkan rasa sakit bila nak tarik tanggalkan mask tu kan? Azab weh kalau nak tanggalkan mask kuat melekat pada kulit. Boleh keluar air mata dibuatnya. Tapi kalau kau orang pakai Piolang 24k Gold Mask ni susah nak cari dimana sakitnya sebab tak sakit lansung dan memang mudah sangat nak tanggalkan. Boleh tengok video yang Fiza kongsikan dalam IGTV di instagram Fiza.



3. KULIT LEBIH BERSINAR DAN LEMBAP

Selepas menggunakan mask selama 15 minit tu, Benda pertama yang Fiza rasa kulit lebih lembap, lembut dan fresh. Then pandang pada cermin kulit nampak bersinar/glowy sangat. Nampak beza sebelum dan selepas pakai.


Seriously suka teruk dengan Piolang 24k Gold Wrapping Mask. Kulit serius nampak glowing dan lembap lepas pakai. Rasa nak pegang je kulit yang dah cantik lepas pakai mask. Kurang sikit kedutan dan nyah kau kulit kusam. Bukan senang nak beranikan diri tampil dengan muka no makeup ni. Tapi kalau kulit muka cantik, why not? Peparut lama je payah nak hilang akibat muka breakout teruk satu masa dulu. Haihh..malas nak cerita.


Emas bersifat berkilau sehingga efek pemakaian emas pada perawatan kulit akan menimbulkan dampak kulit nampak bercahaya. Emas akan memberikan tambahan efek tampilan pada kulit akibat refleksi cahaya oleh kulit sehingga kulit nampak lebih cerah dan bersinar. 

4. MEMBERSIH DAN MENCERAHKAN KULIT

Pemakaian Piolang 24k Gold membuatkan kulit nampak lebih cerah selepas mask membuang sel kulit mati yang ada pada bahagian lapisan luar kulit. Dengan kandungan emas tu sendiri membuatkan kulit nampak lebih cerah. 

5. SESUAI UNTUK SEMUA JENIS KULIT

Piolang 24k Gold Wrapping Mask sesuai untuk semua jenis. Produk yang patut kau orang cuba untuk rasakan sendiri keistimewaannya. 

UNTUK PEMBELIAN

Untuk K-Beauty Products, of course lah dapatkan di ALTHEA KOREA kalau nak harga yang berpatutan sebab free shipping walaupun dari Korea. Kau orang boleh dapatkan Piolang 24K Gold Wrapping Mask: 80ml dengan harga RM69. Ini antara best selling product. Cepat sold out sangat. Sila letak dalam wishlist siap-siap ye.




RATINGS
Texture : ⭐⭐⭐⭐⭐
Packaging : ⭐⭐⭐⭐⭐
Effectiveness : ⭐⭐⭐⭐⭐
Price : ⭐⭐⭐⭐
Value For Money : Yes

gold = emas
PINK PRIDE adalah kempen kesedaran tentang kanser payudara untuk memberi kesedaran secara besar-besaran, meningkatkan dana dan memberi sokongan kepada mereka yang terselamat melawan kanser. Kempen ini dijayakan oleh 50gram dan Project W dengan usahasama beberapa jenama antarabangsa dan syarikat awam yang tersenarai.

Sempena Kempen Pink Pride ni, jom semua beramai-ramai memberi sokongan dengan cara share kempen ini di socmed (Social media) dan juga sama-sama tingkatkan dana untuk mereka yang menghidapi breast cancer. Jom sebarkan kempen ini secara besar-besaran, fight breast cancer dan mungkin early detection can saves lives.  


Apa yang perlu kau orang buat adalah dengan sign up to join PINK PRIDE CAMPAIGN movement. Kemudian perlu ikut langkah seterusnya.


Untuk meningkatkan dana, kau orang boleh buat pembelian Pink Pride Mini Bouquet Stand dengan diskaun 50% daripada harga biasa. Pink Pride Mini Bouquet Stand ni dedikasi khas sempena Breast Cancer Campaign dan Breast Cancer Fighter.

50gram will absorb 50% of the price of our mini bouquet table stand for all of the supporter in this campaign, where you can display it on your office desk. 


Secara tidak lansung, 50gram terlibat sekali dalam sebahagian dana untuk MAKNA ( National Cancer Council) dan sebahagian dana yang lain handled by Project W to support cancer victims dengan cara menyediakan peluang pekerjaan dan membina perniagaan kecil-kecilan.


Oh ya, untuk pembelian 1500 pertama Pink Pride Mini Bouquet Stand kau orang akan dapat salah satu free small gift daripada Mamonde iaitu Rose Water Toner 25ml, Creamy Tint Squeeze Lip atau Petal Spa Oil to foam 25ml. 


Pada Fiza, ini salah satu kempen yang bagus untuk menyedarkan orang awam tentang Breast Cancer terutamanya untuk kaum perempuan. Dengan kaedah pembelian sebegini sekaligus dapat meningkatkan dana untuk membantu mereka yang menghidapi dan sedang melawan kanser. 
YOU BUY, YOU DONATE

Sertai PINK PRIDE tanda sokongan kau orang untuk Breast Cancer Awareness Campaign. Setiap usaha yang dilakukan sangat bermakna buat mereka yang memerlukan. I'm in! Sihatimerahjambu mesti lah kena join PINK PRIDE.


Jenuh Fiza mencari apps percuma yang best untuk edit video produk review bagi nampak lebih menarik.  Kadang tu ada yang kualiti okay tapi tak banyak features yang boleh dibuat dalam satu apps tu. Fiza cari apps yang boleh edit video cantik, boleh letak sticker, music pilihan sendiri, boleh trim video, adjust kelajuan video, boleh tambah text dan paling penting kualiti video bagus.

Macam biasa lah kalau dah blur sangat mencari dalam apple store tak jumpa-jumpa. Makanya terpaksalah menggunakan talian hayat tanya kawan-kawan di socmed. Harap-harap adalah jawapan kepada persoalan Fiza tu. Lebih mudah tanya pada mereka yang mungkin ada pengalaman dalam bab-bab edit video ni.


Dulu memang tak kisah pasal apps untuk edit video ni sebab edit suka-suka je. Tapi disebabkan untuk tugasan kerja sebagai blogger ni macam perlu ada satu apps untuk dapatkan hasil video yang memuaskan hati sendiri dan clients. Tak seronoklah kalau video kurang menarik dan tak memuaskan hati.

Daripada post yang Fiza tanyakan di socmed tu, dapatlah beberapa apps yang sangat berguna untuk kegunaan Fiza dan mungkin kegunaan kau orang juga kalau masih tengah mencari-cari apps apa yang best untuk edit video. Apa yang Fiza kongsikan disini adalah Apps PERCUMA untuk download. 

Kalau berbayar mungkin tak ramai yang akan guna sebab kebanyakkan selepas subscribe pembayaran setiap minggu. Walaupun bayaran bawah RM10 seminggu tapi kalau sebulan dah RM40. Kalau hari-hari guna apps tu dan betul-betul bagus berbaloi juga guna. Kalau setakat guna sekali dua baik tak payah. 

Tapi kalau kau orang memang golongan bangsawan banyak bajet silakan guna. Tiada halangan pun. Cuma kalau ada apps percuma yang bagus, jimat dan menguntungkan. Lebih baik kita gunakan sebaik mungkin. 

3 Apps PERCUMA Yang Best Untuk Edit Video


Inshot


Inshot apps yang paling kerap Fiza guna buat masa ni. Nak explore apps ni untuk pertama kali pun sangat mudah. Nak buat kerja editing pun tiada masalah. Nak trim video, split, tukar speed, letak filter, letak sticker, letak text, letak music dan nak save video pun tak lama. Pendek kata cepat buat kerja. Apps yang simple dan kualiti video pun kira okay lah. Video dan gambar kau orang boleh save dalam pelbagai saiz.

Filmora

Filmora Fiza sempat explore sikit je masa download tu. Disebabkan ada features yang Fiza nak takde, jadi Fiza terus uninstall je. Sorry!


VivaVideo

Vivavideo Fiza pernah guna dulu. Memang okay untuk edit video yang comel-comel dan menarik. Tapi yang tak bestnya kualiti video agak kurang pada Fiza. Mungkin pada orang lain okay dan Fiza tengok ramai je guna.


Okay, itu je la perkongsian daripada mereka yang menjawab soalan Fiza di socmed. Antara jawapan popular Inshot lah jawapannya. Sebab tu Fiza letak paling atas sekali dan itu je la apps yang Fiza guna sekarang ni. Selain tu Fiza guna apps iMovie dah Splice yang kualiti video dia memang terbaik sehingga 4k resolution. 

Apa yang tak bestnya guna apps free ni kalau save video ada watermark sekali. Nak buang watermark memang kena bayar lah kan. Nampak watermark tu buat-buat tak nampak je lah ye. Kau orang guna apps apa pula untuk edit video. Kongsikan dalam kotak komen ye. Terima kasih.


All you need these days is a little bit of inspiration from the internet and a little know-how to improve the appearance and beauty of your property and turn your home into a little kingdom. The alternatives are many and you might choose to either make changes to the interior or the exterior of your property.



A home’s windows are some of its most overlooked components, but a simple change in their design and style can create a whole new feel for your home.

The city of Markham, in the Greater Toronto Areas, is a vibrant city of suburban neighborhoods and modern homes, and melting pot of cultures.

If you happen to live in the Markham area, you have great options to buy stylish and energy-efficient windows which will not only help you cut down on your energy expenses during cold winters and hot summers but also help you create the new look you want for your home. This article walks you through the process of choosing the best Markham windows for your needs and budget.

Choosing the right manufacturer 

The right manufacturer will provide durable and yet, affordable Markham windows. There are several local window and door companies in Markham. As a property owner, you should be able to research and select the right provider, the provider who can manufacture and deliver high-quality and affordable Markham windows and install them in no time.

Other Factors to Consider When Choosing a Markham Windows Provider

High quality products – The provider you choose should be known for the high-quality of their products. If you are not sure of the quality of the windows they manufacture, do not hire them. 

Budget-friendly prices – The Markham windows provider must offer affordable options for homeowners with different pocket sizes.

Versatility – Homeowners must also consider contracting a provider with a wide variety of window designs and models to choose from. This ensures that every buyer finds something that meets his personal needs and preferences.
 

Financing options – Providers should also provide flexible financial plans for homeowners who can only afford to pay off their costs in instalments. 

Guarantees and Warranty – Depending on the item purchased from your provider, you, as the homeowner can enjoy a warranty which spans a couple of years or even be given a limited lifetime warranty.


Smooth installation – The right Markham window providers employ the best installers in the industry to guarantee a smooth installation of your windows in your home. Be sure to find out about the experience of the experts of the provider and their ability to troubleshoot issues that may come up during the installation process before giving them the contract. 

The procedure is the same when choosing providers of Toronto windows, the key factors to consider being quality of products, affordability, versatility and experience of providers. 

Apa saja parcel yang sampai kat rumah mesti excited nak unboxing. Lagi-lagi kalau parcel yang berkotak pink nun jauh dari Korea tu. Masuk ni dah box ke 4 Koleksi Box Althea Beauty Haul. Sebab tu dinamakan unboxing Althea Beauty Haul 4.0 yang selamat sampai pertengahan bulan September lepas.

Walau banyak kali diterbangkan dari Korea tapi parcel yang Fiza dapat tak pernah lagi rosak teruk. Maintain elok je sampai ke tangan. Sebab tu tak risau kalau dapat parcel dari Althea ni. Box dia cukup kukuh nak lindungi produk dalam box tu. Kira terjamin juga lah dan kurang risiko barang rosak.


Well, kali ni Fiza dapat kotak yang bersaiz comel separuh besar daripada kotak yang biasa dapat tu. Ye lah kan, produk kali ni dapat tak banyak macam biasa. Tapi yang penting produk ni sangat-sangat berharga bukan hanya kerana namanya tapi kesan penggunaannya juga. Nak tahu apa dia? Boleh tengok video unboxing bawah ni.


Heh, tak surprise mana pun sebab Fiza dah upload di socmed yang lain sebelum update entry ni. So inilah apa yang ada dalam kotak Althea Beauty Haul 4.0 yang Fiza dapat. Kenapa Fiza cakap sangat berharga tu sebab dapat produk yang ada gold iaitu  PIOLANG 24K GOLD WRAPPING MASK. Itu adalah produk utama yang Fiza akan review nanti dalam masa terdekat ni. Fiza dah cuba sejak bulan September hari tu. Jadi, tunggu Fiza review nanti ye.


Selain tu dapat juga BOOM DE AH DAH ALOE EVERYDAY MASK MOISTURE. Kalau produk mask ni memang Fiza suka sangat pakai. Memang terbaik lah untuk kulit muka. Kat Althea Korea pun banyak sangat jenis mask. Kadang tu ambil masa nak baca review yang mana paling best. 

Perempuan kalau dapat bunga memang hati berbunga-bunga sangat senyum sampai ke telinga. Mengaku je lah! Dapat sekuntum bunga pun dah boleh buat hati seorang perempuan cair. Betul ke? Eh, tapi ada je perempuan yang tak suka bunga. Tak semua perempuan suka bunga tapi kebanyakkannya memang suka. Betul tak?


Setiap perempuan yang suka bunga ada bunga kesukaan masing-masing. Percaya tak kalau Fiza kata bunga rose antara bunga yang paling disukai. Of courselah! Tengok bunga rose yang cantik tu terus buat jatuh cinta. Selain cantik, bau bunga rose yang wangi tu lagi lah buat cepat jatuh cinta. Well, macam Fiza suka bunga ros, peony, baby breath, cally lily dan banyak lagi lah. Ikutkan semua bunga Fiza suka.

Baru-baru ni Fiza ada join 50 gram Johor Bahru (JB) Rocket Launch Giveaway. 50gram salah satu florist popular yang Fiza adore sangat dari dulu. Kini 50gram dah mula bertapak di Johor Bahru. Congrats 50gram! Dipendekkan cerita, nama Fiza tersenarai di antara mereka yang menang mini bouquet 50gram. Yeay!


Daripada email yang Fiza dapat, kalau luar kawasan Kuala Lumpur hadiah mini bouquet tu akan digantikan dengan hadiah yang sama nilai dengannya. Disebabkan Fiza ada satu lagi mini bouquet untuk di ambil, gigih lah pergi KL kejap. Kebetulan juga ada hal lain ke KL. Jadi, tepat pada masanya untuk ambil kedua-duanya. Kalau tak, Fiza tak tahu hadiah apa yang Fiza akan dapat. Tapi memang nak flower bouquet 50gram. Mini pun mini lah. Janji dapat hadiah bunga mini bouquet 50gram comel ya amat ni.


Selain mini bouquet, hadiah lain seperti Unicorn Mugs, Brands Bird's Nest dan paling menarik Luxuriante 50 roses with a complimentary stay in the Villa! Wow sangat hadiah tu. Buat masa ni baru beberapa hadiah telah berjaya di buka. Ada beberapa lagi hadiah yang belum diumumkan lagi. Sekarang baru sampai unlock 250 shares. 500 shares belum unlock lagi. Jadi cepat-cepat join JB ROCKET LAUNCH GIVEAWAY dengan hanya perlu share, tag and masukkan email to unlock the prize.



Flower bouquet pink lagi satu tu nanti lah Fiza cerita untuk next entry okay! Mesti kau orang pun tak sabar nak satu juga nanti. Janji tunggu Fiza update next entry, okay?!


Fuhh..tak habis-habis lagi entri Althea beauty haul Fiza kan. Haruslah melebarkan sayap bila dah bergelar Althea Angels ni. Ini last item daripada unboxing Althea beauty haul 4.0 awal bulan September yang lepas. Masa unboxing, Fiza perasan ada 1 item terlebih. Eh, macam takde pula masuk bakul masa shopping tu.

Then Fiza emailkan pada Althea team dan mereka kata satu item tu iaitu Innisfree Jeju Sparkling Mineral Special Kit free sample. Free sample tu diberikan secara random. Jadi, kalau dapat tu dikira bertuah lah. Pada mulanya Fiza ingatkan free gift sebab lewat hantar parcel Fiza. Kira rezeki jugalah tu. Boleh juga mencuba dan tambah beauty haul Fiza.

Innisfree Jeju Sparkling Mineral Water Set

Contains a high carbonic acid and nourishing mineral content from the sparkling mineral water found in Sanbang Mountain on Jeju to deliver hydration deep into the skin, like filling it with moisture from inside

Apa yang Fiza dapat dalam kit ni adalah :
  • Jeju sparkling mineral skin 15 ml
  • Jeju sparkling minerallotion 15 ml 
  • Jeju sparkling mineralcream 10 ml 

Disebabkan Fiza belum sempat nak cuba lagi. Jadi, entry pendek je la untuk penutup Althea Beauty Haul 4.0. Lepas ni Althea Beauty Haul 5.0 dan 6.0 baru je mendarat. Kau orang berminat dengan K-Beauty Products, haruslah terjah Althea Korea. Banyak produk yang best, selamat digunakan dan harga berpatutan. 

Mencuci muka memang rutin harian setiap orang yang mementingkan kebersihan dan kecantikan kulit muka. Kalau malas nak bersihkan kulit muka, jangan bising pula kalau jerawat datang beranak pinak kat muka tu. Lagi-lagi kalau jenis bermakeup setiap hari, wajib cuci muka sebersih-bersihnya baru lah jerawat tak berkunjung tiba. Sejauh mana kau orang yakin yang kau orang cuci muka dengan bersih?


Jenis kulit licin halus mulus memang takde masalah bab cuci muka, cuci macam biasa guna jari jemari pun dah boleh yakin bersih. Tapi yang jenis kulit muka berparut, kasar dan mempunyai pores yang besar agak bermasalah sikit untuk cuci muka dengan bersih. Jadi, untuk lebih yakin cuci muka dengan bersih perlulah guna berus untuk mencuci muka. Eh, bukan macam berus sabut tu. Berus khas untuk mencuci muka. Jangan pula guna berus sembarangan, nanti rosak pua kulit muka tu.

Jenis kulit tak berapa  nak licin dan bermasalah macam Fiza, Fiza cuba guna Black & Black Pore Cleansing Set ni untuk cuci muka lebih bersih dengan kaedah ini. Mudah mudahan lah berkesan sebab dah fed up juga nak dapatkan kulit yang sihat dan cantik ni. Sampai bila nak bergantung pada makeup je yang cantik hanya sementara.

Lebih baik kita dahulukan kulit muka yang cantik dan sihat. Bila kulit muka dah okay cantik tak perlu lah nak bermakeup sangat kan. Dalam masa yang sama boleh juga jimat duit belanja untuk beli barang makeup. Betul tak? Disebabkan itu, Fiza pun mula gunakan Black & Black Pore Cleansing Foam Set ni.


SET PENCUCI MUKA LENGKAP

Apa yang membuatkan Fiza tertarik untuk mencuba sebabnya ia set lengkap. Pencuci muka dengan berus sekali. Tak perlu susah payah nak beli asing-asing pencuci muka dan berus. Dah siap sekali dalam satu set lengkap dalam satu harga.


HARGA MURAH

Pada Fiza harga yang ditawarkan tu sangat berpatutan dan boleh dikatakan murah juga lah. MYR36 untuk satu set. Murah juga lah kan. Ikutkan kalau beli berus sahaja yang dipasaran pun tak murah sangat kan? Kiranya dah boleh jimat beli sekali 1set.

BERUS LEMBUT DAN UNIK

Disebabkan jenis berus yang lembut dan bentuknya yang unik ni juga buatkan Fiza nak mencuba. Permukaan berus dia tak rata dan berbentuk bonjolan bulatan. Berus juga mudah dicuci dan cepat kering.
 

MEMBERSIH DENGAN BERKESAN

Dengan menggunakan jenis berus seperti ini dapat membersihkan pores dengan lebih berkesan tanpa merosakkan berus berbanding berus yang rata. Seriously perbezaan cuci muka dengan berus jauh lebih bersih daripada menggunakan jari.

BERUS TANPA BATERI

Pada Fiza berus tanpa bateri lebih mudah dijaga dan di cuci. Jimat pun jimat tak perlu beli dan ganti bateri. Hanya perlu berus secara manual dan gosok dengan lembut pada kulit muka. Sayang kulit muka kan? Jadi, bersihkan dengan lembut. Gosok kasar kasar pun bukan hilang segala kotoran pun. Kulit rosak lagi ada lah. Cukup sekadar gosok dengan lembut sudah memadai cara bersih yang betul.
Berus halus

Black & Black Cleansing foam dengan 9 jenis black plants

Akan membentuk lebih banyak foam jika menggunakan berus.
Kulit lebih bersih
Saiz sederhana 50ml
INGREDIENTS
Mulberry extract - Reduces signs of aging and heals damaged skin
Blackberry extract - Packed with vitamin C and A for a bright, glowy complexion
Blueberry extract - Rich in antioxidants and has vitamins A, C and E to protect and repair sun damaged skin
Black soybean extract - Has moisturizing and anti-aging properties

HOW TO USE
Dampen face and brush, then squirt a small amount of product onto the brush before working it onto the face in circular motions. Once clean, rinse off with water.

WHAT's GOOD
Gentle but powerful cleanser to rid the skin of dirt and impurities
Contains 9 black plant extracts to clarify, nourish and hydrate the skin
Use with pore brush provided to lather up a rich foam

Mesti kau orang teruja sangat nak guna produk black & black Pore Cleansing foam ni kan. Dapatkan segera sebelum out of stock di Althea Korea.