Header Ads


Kad Touch 'n Go NFC : Kelebihan, Cara Tambah Nilai, Harga Dan Senarai Lokasi Jual Kad Touch 'n Go NFC

Kad Touch 'n Go baru 2022 Malaysia telah dipertingkatkan dengan teknologi NFC yang boleh tambah nilai pada bila-bila masa di mana sahaja, untuk gaya hidup tanpa sentuh, tanpa tunai dan lebih memudahkan pengguna.

Kad Touch 'n Go yang lama penggunaannya terhad hanya untuk Bayaran tol, Tambang Keretapi & bas, Pembayaran di kedai dan juga Parkir. Terpaling leceh nak topup, hanya boleh di premis terpilih sahaja. Itu belum lagi kalau masa tu tengah server down. 

Kelebihan kad Touch 'n Go NFC

1. Bayaran tol
2. Tambang Keretapi & bas
3. Pembayaran di kedai
4. Parkir
5. Semak baki melalui eWallet
6. Tambah nilai menggunakan baki eWallet
7. Beli melalui eWallet

Kad Touch 'n Go NFC dinamakan sebagai Enhanced Touch ‘n Go Card yang dijual melalui aplikasi Touch 'n Go eWallet dan di lokasi rangkaian runcit terpilih. 

Kad Touch 'n Go NFC
sumber : touchngo.com.my

Katanya Kad Touch 'n Go NFC laku macam pisang pasang disebabkan permintaan tinggi dipasaran. Stok habis dijual dalam masa 3 jam pertama selepas diumumkan melalui aplikasi eWallet. Selepas masuk stok baru, agak susah juga nak mendapatkan kad Touch 'n Go sebab tahu-tahu dah habis. Siapa cepat dia dapat lah kaedahnya.

Menurut laman web Touch 'n Go, pengeluaran untuk kad NFC Touch 'n Go ini agak perlahan kerana kekurangan cip global. Dah tu kat mana nak beli kad touch n go nfc? Boleh semak senarai lokasi jual kad Touch 'n Go NFC berhampiran.

Kad Touch 'n Go NFC dijual di seluruh negara tetapi tidak semua stesen mungkin mempunyai stok kad tersebut. Untuk warga Lembah Klang, ini senarai lokasi terpilih kad touch n go NFC. Kebanyakkannya stesen minyak petronas jual kad Touch ' Go NFC. Selain Petronas, Caltex, BHPetrol dan Petron juga ada jual Kad Touch 'n Go NFC. Kad touch 'n Go di 7 Eleven tak pasti ada ke tidak.

Senarai Lokasi jual kad Touch 'n Go NFC

1. Petaling

  • Petaling Jaya
PETRONAS Desa Mentari
Lot Pt 621, Desa Mentari, jalan Klang Lama, 46150 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan

PETRONAS SS4B Kelana Jaya
Lot 2, SS 4b/10,jalan Bahagia, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor.

PETRONAS Mutiara Damansara
PETRONAS Mutiara Damansara jalan Pju 7/6, Mutiara Damansara, jalan Surian, 47800 Petaling Jaya, Selangor.

PETRONAS
Mega Million Empire lot 13697, Kg.sg Kayu Ara, jalan Bridge 21/64, 47400 Petaling Jaya.

PETRONAS Jalan Selangor
Lot 15, jalan Selangor, 46000 Petaling Jaya, Selangor.

Caltex Sri Damansara Service Station
Caltex Sri Damansara

Petron Stesen Minyak Rediserv
Bandar Sri Damansara

PETRONAS Sg Penchala
Stesen Servis PETRONAS lot Pt 2956, Jalan Damansara, Sg.penchala, 60000 K.L.

PETRONAS Kota Damansara 2
Lot 1, Jln Camar 4/1, Off Persiaran Surian, Sek 4, Kota Damansara, mukim Sg.Buloh, 47810 P.J, Sel.

  • Subang Jaya
Caltex South Lake - USJ
UEP Subang Jaya

PETRONAS USJ 20
Lot 49946, Jalan Persiaran Kewajipan, USJ 20, 47630, Subang Jaya, Selangor D.e

PETRONAS Putra Heights
Lot 3612 Hs (D) 108483, Putra Heights, 47620 Subang Jaya, Selangor.

PETRONAS USJ 14
Lot 14026, Jalan USJ 14/1l,subang UEP, 47630 Subang Jaya, Selangor D.e.

PETRONAS USJ 2
Stesen Minyak PETRONAS lot 20849, Jalan USJ2 2d, 47600 Subang Jaya, Selangor.

PETRONAS SS 17/2 Subang Jaya
Servis Stesyen PETRONAS lot 7380 & 7381, Jalan SS17/2, 47500 Subang Jaya, Selangor.

PETRONAS USJ 4
PETRONAS Service Station lot 3870, Jalan USJ 4/1, Subang UEP, 46000 Subang Jaya, Selangor D.E.

PETRONAS Putra Heights 2
Lot 3612, Persiaran Bistari, Putra Heights, 47620 Subang Jaya, Selangor.

PETRONAS USJ 6
PETRONAS Service Station lot 7003, Jalan USJ 6/2J Subang UEP, 47500 Subang Jaya, Selangor. no Del 12pm - 2pm On Friday

  • Shah Alam
Petron Abah Service Station Sdn Bhd
Seksyen 18, Shah Alam

PETRONAS NKVE Klang Bound
PETRONAS Service Stationkm 1 Arah Klang Tapak 1 (Nkve),sekyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Jln Plumbum Sek 7
PETRONAS Service Station PSS Jalan Plumbum no 1, Persiaran Kayangan, Jalan Plumbum, p7/p, Sek 7, 40000 Shah Alam, Selangor.

PETRONAS Sec. 6 Shah Alam
Stesen Servis PETRONAS, Seksyen 6, Jalan Nuri 6/1, 40000 Shah Alam.

PETRONAS Seksyen 13
No 2, Jalan Aquatik A, 13/64a, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Kota Kemuning
Lot 68501, Petronas Service station, Persiaran Anggerikmokara, Taman Kota Kemuning,40460 Shah Alam, Selangor.

PETRONAS Fas Federal Highway 1
PSS Fas Federal Highway 1,stesen Minyak PETRONAS , km 8.6, Lebuhraya Persekutuan, sek.1, 40450 Shah Alam.

PETRONAS Batu 3 Shah Alam
Stesen Service PETRONAS, Jalan Glenmarie Bt 3, 40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

Petronas Kesas Arah Barat Km 34.5
Stesen Minyak PETRONAS, km 34.5, Kesas Highway, 40000 Shah Alam(Arah Barat), Selangor.

PETRONAS Axis Shah Alam
No 2, Jalan Sepadu 25/123, Taman Perindustrian Axis, Seksyen 25, Shah Alam, 40400 Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Kg Bharu Subang
Lot 4029, Jalan 1D, Kampung Baru Subang, Sek U6, 40150 Shah Alam, Sel D.e.

PETRONAS Sek. 20 Shah Alam
Stesen Minyak PETRONAS lot 2, Jalan 20/1, Seksyen 20,40300 Shah Alam, Selangor.

PETRONAS Persiaran Kayangan
Lot 12, jalan Persiaran Kayangan, Seksyen 7,40000 Shah Alam, Selangor.

PETRONAS Seksyen 27 Shah Alam
Lot 5121 & 5123, Jalan Persiaran Klang, HICOM Sector B, Sek 27,40400 Shah Alam, Selangor.

2. Kuala Lumpur

PETRONAS Jalan Ru
Lot 4295 & 4310, Jalan Rhu, off Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.

PETRONAS Lot 59, Jln Ampang
Lot 59,batu 3, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.

PETRONAS Bukit Antarabangsa
Lot-pt 3429, Jalan Wangsa 2, Bukit Antarabangsa,68000 Ampang, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Tmn Dagang
PETRONAS Service Station lot 44706, Hs (D) 130125, Jln. Nirwana, Taman Dagang, 68000 Ampang, Selangor.

PETRONAS AU5 Lembah Keramat
No 10, Jalan AU5,lembah Keramat, Ampang Hulu Klang, 68000 Ampang, Selangor.

PETRONAS Jalan Bukit Belacan
Lot Pt 476-484, Mukim Ampang, Lembah Jaya, 68000 Ampang, Selangor.

PETRONAS Jalan Kolam Ayer
Lot 36904 jalan Kolam Ayer Lama 68000 Ampang , Selangor.

PETRONAS Pandan Indah
Lot Pt 18231, jalan 1/25, Pandan Indah, 55100 Ampang, Selangor.

PETRONAS Taman Wilayah
Lot 55602 & 55603, Jalan 4/2b, Taman Wilayah, Selayang, Batu Caves, 68100 Kuala Lumpur.

PETRONAS Jalan Segambut
PETRONAS Servis Stesen lot 9524, Jalan Segambut, 51200 Kuala Lumpur.

PETRONAS Sri Hartamas
Lot 48653, Taman Sri Hartamas, Jalan 1/70a, 50480 Kuala Lumpur.

PETRONAS Batu 8 Jalan Ipoh
PETRONAS Batu 8, Jalan Ipoh, 68100 Kuala Lumpur.

PETRONAS Kepong Industrial Park
Lot 2838, Persiaran Kip Utama, parcel 1, Kepong Industrial Park, Kepong, 52100 Kuala Lumpur, W.P. Delivery Before : 5pm

Petron Ampm Service Station
Bandar Manjalara, Kepong

Petron Stesen Minyak Haji Mahrome
Petron Taman Ehsan, Kepong

Petron Stesen Servis Bukit Kepong
Bukit Kepong

PETRONAS Jalan Tun Razak
Stesen Minyak PETRONAS lot 25, Seksyen 87,jalan Tun Razak,50400 Kuala Lumpur.

PETRONAS Taman Tun Dr. Ismail
Lot 29395 & 29396, Persiaran Zaaba, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur.

Petron Delta Tirai Sdn Bhd
Taman Tun Dr Ismail

BHPetrol Aljannah Petrol Enterprise
Lot 29397 & 41312, Jalan Pinggir Zaaba, Taman Tun Dr Ismail,

PETRONAS Sprint Highway
PETRONAS Servis Station Lot 52985, lebuh Raya Sprint, 60000 Kuala Lumpur.

Petron Nashabil Petroservis
Sentul, Kuala Lumpur

PETRONAS Bukit Bandar Raya
Lot Pt 313 Hs (D) 310, persimpangan Jalan Maaraof 5, Bangsar, 58000 Kuala Lumpur.

Caltex Stesen Minyak Musim Sdn Bhd
Jalan Cheras

Petron Stesen Minyak Tpm Sdn Bhd
Jalan Cheras, KL

PETRONAS Cheras Perdana
PETRONAS Cheras Perdana lot 16292, Cheras Perdana, 43200 Cheras, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Taman Segar
Stesen Minyak PETRONAS lot 39732, Jalan Manis, Taman Segar, 56100 Kuala Lumpur.

PETRONAS Alam Damai
Stesen Minyak PETRONAS lot 889, Sppk, Sg. Midah, Alam Damai Cheras, 56000 Kuala Lumpur.

PETRONAS Taman Tenaga
Stesen Servis PETRONAS lot 3643, Jalan Sembilang, Taman Tenaga, batu 3 1/2 Cheras, 56000 Kuala Lumpur.

PETRONAS Bandar Mahkota Cheras
Stesen Minyak PETRONAS lot 33121, Persiaran Mahkota 2bandar Mahkota Cheras, 43200 Kajang, Selangor.

PETRONAS Jalan Sentul
Stesen Minyak PETRONAS lot 788, Gm 485, Jalan Sentul, mukim Setapak 51100, Kuala Lumpur.

PETRONAS Taman Melati
PETRONAS Service Station lot 9094, Taman Melati, 53100 Setapak Kuala Lumpur.

PETRONAS Setapak Indah
Lot Pt 2381, Jalan 1a/6,taman Setapak Indah, 53300 Kuala Lumpur.

PETRONAS R&R Awan Besar
Stesen Minyak Petronas km 47.2, Awan Besar Lebuhraya Kesas, 58200 Kuala Lumpur, W.P.

PETRONAS Wangsa Melawati
Stesen Minyak Petronas lot 20271 & 20272, Wangsa Melawati, Jalan Ulu Klang, 53300 Kuala Lumpur.

PETRONAS Tmn Setiawangsa
Stesen Minyak Petronas lot 16794 Jalan 2/55b, Taman Setiawangsa, 54200 Kuala Lumpur.

Petron Hsy Service Provider
Petron Taman Seri Gombak

PETRONAS Batu 6 Jalan Gombak
Petronas lot 4680, batu 6, Jalan Gombak, 53100 Kuala Lumpur.

PETRONAS Lot 236 Jalan Gombak
Pss Jalan Gombak lot 236, Gm 356, Mukim Setapak, Jalan Gombak,53300 Kuala Lumpur.

PETRONAS Kls, Arah Kuala Lumpur
Kundang Rsa (Arah Timur) Kuala Lumpur-kuala Selangor, expressway Mukim Rawang, daerah Gombak, 48000 Rawang, Selangor.

PETRONAS Lingkaran Karak
Pss Lingkaran Karak lot 1092, Pt 6075,lebuhraya Karak, 68100 Gombak, Selangor.

PETRONAS Taman Sri Gombak

3. Klang

Caltex Petro Vision Fuel Sdn Bhd
Jalan Genting Klang

Caltex Stesen Minyak Kejora
Taman Bayu Perdana, Klang

Petron Asaz One Enterprise
Petron Bandar Baru Klang

Petron Fadilat Enterprise
Jalan Meru, Klang

Petron Stesen Minyak Tiga Jaya
Sungai Jati, Klang

PETRONAS Hulu Klang 2
Pss Hulu Klang 2, lot 911, GM222 Mrr Ii, Mukim Hulu Klang, 68000 Sel.D.E.

PETRONAS Desa Mentari
Lot Pt 621, Desa Mentari, Jalan Klang Lama, 46150 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan

PETRONAS Sri Sentosa
Pss Sri Sentosa stesen minyak PETRONAS, lot 737, Taman Sri Sentosa, Jalan Klang Lama, 58000 Kuala Lumpur.

PETRONAS Jalan Sungai Jati
Lot Pt 119929, Jalan Sungai Jati, Mukim Klang 41000 Klang, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS NKVE Klang Bound
PETRONAS Service Station KM 1 Arah Klang Tapak 1 (NKVE), Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Pss Jln Hj Sirat
No 1, Jalan Istimewa 5, off Jalan Haji Sirat, 42100 Klang, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Kg Jawa
Stesen Service Petronas lot 17867, Jalan Kota Raja, Kg.Jawa, 41000 Klang, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Shapadu Highway
Lot 52, Kawasan R& R,lebuhraya Shapadu, 41400 Klang, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Kota Bayu Emas
Lot 4520, Fasa 1, Kota Bayu, Emas Mukim & Daerah Klang, 42100 Klang, Selangor.

PETRONAS Sri Andalas
PETRONAS Sri Andalas lot 17100-17102, jalan Banting, 41200 Klang, Selangor D.E.

PETRONAS Bukit Tinggi 2
Stesen Servis PETRONAS lot 1, Persiaran Batu Nilam, bandar Bukit Tinggi, 41200 Klang Selangor.

PETRONAS Taman Kota Pendamar
No Lot Pt 137939, lebuhraya Pelabuhan Barat/ks05, Taman Kota Pendamar, 42000 Pelabuhan Klang, Selangor.

PETRONAS NKVE Subang
PETRONAS NKVE Subang Toll 61712 Km 15.2, Persimpangan Tol Subang, Lebuhraya Lembah Klang Utara (NKVE) 47301 Kelana Jaya P.J.

PETRONAS Jalan Kim Chuan
Stesen Minyak Petronas lot 35643, Jalan Kim Chuan, pandamaran, 42000 Pelabuhan Klang, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Jalan Pandangan
Pss Jln Pandangan lot 27956, 27957, 27958, jalan Pandangan Kampung Raja Uda, 42000 Klang, Selangor.

PETRONAS Per. Raja Muda Musa
Lot 5912, No 5, persiaran Raja Muda Musa, 41100 Pelabuhan Klang, Selangor.

PETRONAS Bkt Kemuning 2
Petronas Servis Station lot 4 GM 2243, Jalan Bukit Kemuning, Mukim Klang, 42450 Klang, Selangor Darul Ehsan.

PETRONAS Seksyen 27 Shah Alam
Lot 5121 & 5123, Jalan Persiaran Klang, HICOM Sector B, Sek 27, 40400 Shah Alam, Selangor.

PETRONAS Wangsa Melawati
Stesen Minyak PETRONAS lot 20271 & 20272, Wangsa Melawati, Jalan Ulu Klang, 53300 Kuala Lumpur.

Apakah NFC?

NFC singkatan bagi “Near Field Communication”merupakan kaedah menghantar data secara “wireless” dengan menggunakan gelombang radio. Kad Touch ‘n Go (TNG) dinaik taraf menggunakan NFC untuk menghantar data tambah nilai secara “wireless” daripada terminal pembayaran iaitu pembaca NFC pada telefon bimbit yang telah diaktifkan untuk penggunaan.

Untuk menikmati faedah penuh kad yang dilengkapi “Near Field Communication” (NFC), pastikan lengkap prasyarat berikut :
  1. Akaun Touch ’n Go eWallet pengguna perlu disahkan melalui eKYC.
  2. Pengguna perlu mempunyai telefon bimbit yang serasi dengan NFC dan perlu Perisian Pengendalian (OS) minimum iOS 13 (Apple) dan Android 4.4 (Android & model lain). Pengguna perlu memastikan telefon bimbit mereka memenuhi OS minima dan ia telah dikemas kini dalam telefon bimbit mereka untuk memastikan ciri tambah nilai melalui Touch n’ Go eWallet berfungsi. Sesetengah model telefon yang dibeli daripada negara lain boleh menyebabkan masalah pada fungsi NFC. Sila semak dengan syarikat yang menjual model telefon bimbit sebelum mencuba ciri tambah nilai kad menggunakan eWallet.
  3. Pengguna perlu mengemas kini aplikasi Touch ‘n Go eWallet mereka kepada versi 1.7.72 dan ke atas untuk menikmati semua ciri tambahan untuk menggunakan kad TNG yang dinaik taraf

Sesetengah telefon bimbit perlu mengaktifkan fungsi NFC terlebih dahulu sebelum digunakan dalam aplikasi Touch ‘n Go eWallet. Pastikan model telefon bimbit ada fungsi NFC.

Cara semak telefon ada fungsi NFC atau tidak

Untuk pengguna peranti Apple iPhone 7 dan ke atas, ianya sudah mempunyai cip NFC. Ciri NFC dihidupkan secara automatik di dalam iPhone.

  • Pengguna iOS
Untuk pengguna iPhone, boleh mengesahkan versi iOS telefon bimbit dengan melakukan langkah-langkah berikut:

1. Cari dan pilih aplikasi “Settings”
2. Setelah mengaktifkan aplikasi “Settings”, klik “General”
3. Kemudian, klik “About” dan ambil tahu tentang “Software Version” yang tertera
4. Jikalau versi iOS belum dikemas kini, tekan “Software Update” di bawah “General” dan semak untuk kemas kini yang sedia untuk dimuat turun. Klik “Download and Install” untuk kemas kini iOS kepada versi terkini

  • Pengguna Android
Kebanyakkan peranti Android baharu mempunyai cip NFC. Cip NFC telefon perlu diaktifkan sebelum penggunaannya. Pergi ke “Settings” dan dalam bar “Search Settings“, taip “NFC”. Klik pada aktifkan NFC dan ikuti langkah yang terpapar dalam telefon bimbit.

1. Cari dan pilih aplikasi “Settings”
2. Setelah mengaktifkan aplikasi “Settings”, klik “About Phone” atau “About Device”
3. Kemudian, klik “Android Version” dan ambil tahu tentang “Software Version” yang tertera
4. Jikalau versi OS belum dikemas kini, tekan “Software Update” dan semak untuk kemas kini yang sedia untuk dimuat turun. Ikuti langkah yang tertera pada skrin telefon untuk mengemas kini OS kepada versi terkini

Sesetengah jenama/model telefon bimbit yang dibeli selain di Malaysia boleh menyebabkan masalah pada fungsi NFC/ fungsi NFC tidak disokong. Untuk menikmati kemudahan kad Touch 'n Go yang dinaik taraf, sila semak dengan pengeluar model telefon bimbit sebelum menggunakan kad Touch 'n Go.

Harga kad Touch 'n Go NFC 2022

Harga sekeping kad Touch 'n Go NFC berharga RM10.00 dengan reka bentuk generik.

Untuk kad Touch 'n Go NFC yang dibeli melalui Touch ’n Go eWallet (aplikasi versi 1.7.72 dan ke atas), caj kurier tambahan akan dikenakan.

Disebabkan permintaan Touch 'n Go NFC ni tinggi, ada pihak yang menjual dengan harga yang lebih tinggi terutamanya di Shopee. Ada sampai cecah seratus lebih tu. Jangan kena scam sudah lah. Jadilah pengguna yang bijak.

Cara tambah nilai kad Touch 'n Go NFC secara online

Setiap kad Touch 'n Go NFC tidak mempunyai nilai mata wang semasa dibeli. Untuk menambah nilai kad Touch 'n Go NFC melalui Touch n’ Go eWallet (aplikasi versi 1.7.72 dan ke atas) atau di mana-mana operator terpilih yang dilantik oleh TNGSB di seluruh Semenanjung Malaysia. 

Cara tambah nilai kad Touch n’ Go dengan aplikasi eWallet

1. Klik pada ikon TNG Card pada halaman utama Touch n’ Go eWallet
2. Pilih kad yang mempunyai ciri “Near Field Communication” (NFC) yang nak tambah nilai. Ikon NFC pada imej kad akan berwarna biru jikalau kad yang dipilih mempunyai ciri NFC. Klik butang Reload
3. Imbas kad Touch 'n Go NFC di bahagian belakang telefon dan pastikan sentuhan permukaan yang rapat. Untuk iPhone, imbas kad pada bahagian atas muka belakang telefon sebelah kamera, manakala untuk Android, imbas di bahagian tengah muka belakang telefon. Proses ini mungkin memerlukan beberapa percubaan bergantung pada model telefon bimbit. Untuk pengalaman pengguna yang terbaik, sila semak dengan pengeluar model telefon bimbit masing-masing untuk mengetahui peletakan pembaca NFC pada peranti tersebut.
4. Enter your preferred amount. Nyatakan jumlah yang ingin ditambah kepada kad Touch 'n Go. Had maksima setiap transaksi tambah nilai melalui eWallet adalah RM500.
5. Benarkan pembayaran dengan memasukkan PIN 6-digit Touch n’ Go eWallet.
6. Kemudian imbas kad di bahagian belakang telefon bimbit mudah alih sekali lagi
7. Jika operasi tambah nilai berjaya, Skrin Reload Successful akan terpapar. Jikalau operasi tambah nilai gagal, skrin Reload Unsuccessful terpapar. Jikalau operasi tambah nilai masih “in progress”, akan terpapar skrin Hold On, reload is Pending!
8. Untuk mengesahkan baki kad selepas melengkapkan operasi tambah nilai, sila teruskan dengan menyemak baki kad dengan mengetik ikon NFC pada imej kad dan ikut arahan pada skrin.

untuk maklumat lanjut rujuk sumber : says | ecentral

4 comments:

  1. Thanks for sharing. boleh cuba nanti. takdelah kes lupa top up

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama²..Senang ada TNG NFC ni. Senang boleh topup sendiri dan sync dgn aps

      Delete
  2. Tak dapat lagi beli TnG NFC ni. Asyik sold out je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu. Samalah, masih tak dapat beli lagi. huhu...

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.

Powered by Blogger.