Baru berkesempatan nak update blog untuk hari ni. Macam biasa rutin bulanan kena update ranking alexa azhafizah.com untuk bulan Julai 2016. Walaupun jarang berupdate tapi ranking meningkat untuk bulan ni. Tepuk tangan untuk diri sendiri. Bangga kejap. Padahal sebelum ni dah fikir, kalau kurang update, lagi menjunam jatuhnya. Rupanya tak! Suka tau kalau macam ni. Lepas ni tak yah nak beria update sangatlah kan.

Ehhh..takde mana macam tu. Jangan selesa sangat bila dah naik sikit pun. Usaha tetap usaha. Bila ranking naik ni pun dah cukup suka hati. Ubat gembira untuk seorang blogger. Kan? Haihh..bila lah nak capai ranking bawah 1000 dalam Malaysia ni kan. Dulu boleh, sekarang jauh nak kejar angka tu. Harap tercapailah hendaknya. 

Seronok bila nampak tanda hijau ni menandakan ranking blog ada peningkatan sebanyak 11, 605. Banyak juga naik tu kan. Tahniah untuk blog sendiri. Jom kita berusaha untuk tingkatkan prestasi blog sendiri. Nanti, diri sendiri juga yang dapat untung kan.



Statistik Ranking Alexa azhafizah.com January 2016 - Julai 2016

January 2016
Global Rank : 417, 974
Rank in Malaysia : 2, 589

February 2016
Global Rank : 378, 627
Rank in Malaysia : 3, 818

March 2016
Global Rank : 362, 097
Rank in Malaysia : 2, 983

April 2016
Global Rank : 432, 991
Rank in Malaysia : 6, 230

May 2016
Global Rank : 468, 731
Rank in Malaysia : 4, 594

June 2016
Global Rank : 524, 947
Rank in Malaysia : 4, 485

July 2016
Global Rank : 432, 309
Rank in Malaysia : 3, 297


Check rank Blog >>www.alexa.com






Sebelum ni ramai yang dah bertukar kad maybank visa debit yang baru memandangkan kena tukar baru. Tapi yang terbaru ni boleh tukar gambar sendiri pada kad maybank visa debit tu. Lagi menarik kan. Nampaknya rugilah yang dah tukar awal (kalau ada yang kisah la ). Kalau tak kisah, just abaikan je. Cuma ianya nampak macam exclusive dan limited edition tak sama dengan orang lain.

Dua tiga hari ni pun ramai yang dah tukar dengan gambar sendiri. Jadi, tak nak lepaskan peluang tukar gambar sendiri juga la. Kalau korang nak tukar juga, Fiza kongsikan sekali la cara nak tukar kad maybank visa debit dengan gambar sendiri. Boleh ikut langkah-langkah di bawah ni.

1. Pergi ke link ni : http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/personalDetail04.do?channelId=CRD-Cards&cntTypeId=0&cntKey=CRD03.11&programId=CRD03-DebitCards&chCatId=/mbb/Personal/CRD-Cards

atau

boleh terus ke website http://www.maybank2u.com.my/ dan klik menu cards pada bahagian menu atas tu. Kemudian klik debit cards>>Finds out more pada Maybank Visa Debit Picture Card

2. Dalam page tersebut cari bahagian how to apply dan click here yang berwarna biru seperti dalam gambar di bawah.



3. Kalau rajin, boleh baca Terms & Conditions. Dah bersetuju klik accept

4. Untuk upload gambar sendiri klik pada use custom image . Pastikan pilih gambar yang sesuai yang telah di senaraikan.
5. Dah pilih gambar yang sesuai, korang boleh adjust gambar kiri kanan atas bawah mengikut kesesuaian gambar yang di upload. Boleh besarkan skala gambar dan juga boleh buat macam-macam menggunakan tools sebelah kiri tu. Bila dah puas hati, klik finalize. Kalau nak tukar gambar boleh klik choose different image.


6. Kemudian keluar pop-up macam di bawah ni dan klik submit. Tunggu loading sekejap dalam 2-3 minit


7. Dah habis uploading, klik finish.



8. Masukkan data yang diperlukan seperti email, last 4 digit ID Card dan cawangan tempat pengambilan kad. Dah siap isi, klik continue. 




9. Design kad akan di review, pastikan Please disable pop-up blockers to 'Continue' dengan pembayaran

10. Kemudian akan keluar pop-up new tab untuk teruskan pembayaran.  Log in account maybank macam biasa.

11. Bayaran RM26.50 di kenakan untuk penukaran kad maybank visa debit dengan gambar sendiri. Okay settle. 

Thank you. We are processing your application and will notify within 1 business day.
If you are experiencing difficulties with payment, please call our Maybank Contact Centre at 1-300-88-6688.
You will receive an email to confirm your application is successful and you are required to bring the confirmation e-mail to the branch to collect your Picture Card after 7 working days.
Tak sabar nak tunggu kad siap. Tunggu je maybank call untuk ambil kad yang dah siap. Apa tunggu lagi? jom tukar kad maybank visa debit dengan gambar sendiri. Barulah best! Yang tak nak buat dan tak suka, duduk diam-diam je. hehe.. Gurau je hakak!


Hai semua! I'm back setelah empat hari blog menyepi tanpa update. Tuan blog sibuk dengan kerja mengecat dalam rumah. Lepas raya baru nak mengecat rumah kan. Tak kisahlah tu, tak kan nak tunggu raya baru nak cat rumah. Untuk proses mengecat fasa I ni cuma siapkan dulu bahagian worskpace Fiza dan ruang tamu. Yang lain-lain akan datang. Proses mengecat 2 tempat ni pun ambil masa 4 hari, inikan nak mengecat satu rumah. 

Memanglah boleh upah orang mengecat tapi faham-faham lah upahnya dan juga hasil kerjanya. Kadang-kadang lebih puas hati kalau cat sendiri walaupun penat tu jangan cakaplah. Tapi bila dah siap, puas hati sangat. Sebelum ni warna cat dinding bahagian workspace Fiza ni warna soft yellow.


Dan sekarang Fiza pilih warna lighthouse view (Kansai Paint). Nampak masuk sangat warna ni dengan perabot warna hitam dan juga kebetulan kena dengan warna kerusi tu. Kan?


Tersuka dengan sengaja pulak warna pastel ni. Nampak lebih ceria dan lebih berikan kesan lebih terang. Harap-harap dengan workspace wajah baru ni dapat berikan mood dan idea yang lebih lepas ni. Hari ni baru masuk SOHO (Small Office Home Office) setelah off empat hari. Meroket lah menyiapkan kerja yang tertangguh.

Apa yang Fiza baca, warni ni agak menjadi trend tahun ni. Mungkin ramai yang menggunakan warna cat ni untuk mengecat rumah dan sebagainya. Itu sebab dia jadi trending. Cantik pun cantik warnanya. Sesuai untuk dalam atau luar rumah. Sedap mata memandang. Kau orang rasa? Dan bila cat pun bertukar, mood baru kena bertukar jadi lebih rajin bekerja menghadap kerja-kerja yang mendatang.

Selepas ni misi mendeko meja workspace pula supaya semuanya nampak seperti mood baru. Mungkin nak nampak lagi kemas tanpa barang-barang yang serabutkan permandangan, boleh gunakan kotak sebagai penyelamat untuk nampak permandangan workspace lagi kemas dan cantik tersusun. Boleh pakai juga idea tu. Nak nampak lagi cantik, gunakan warna kotak yang sesuai dengan warna suasana workspace tu. Mungkin kena pilih warna yang sama dengan cat dinding ataupun warna hitam pun boleh.



Masa raya haritu dah dapat email cheque dari Nuffnang menandakan cheque dah keluar untuk di hantar dan dalam akaun nuffnang pun dah status 'sent'. Memang hati berbunga-bunga lah bila dapat duit memandangkan duit dah banyak juga habis untuk persiapan raya. Biasalah bila raya, bajet belanja tu agak terlebih sikit. Lepas raya kena menabung balik.

Tunggu punya tunggu, lepas balik cuti raya tak sampai lagi cheque. Risau pulak kalau tersangkut kat mana-mana. Nak trace pun tak boleh. In case tak sampai, nak report kat Nuffnang pun bukan senang nak keluarkan semula cheque tu kan. Silap-silap tak dapat terus. Dah siap-siap redha kalau tak sampai maksudnya takde rezeki lah tu.

Bila dah terlupa pasal cheque tu, akhirnya sampai juga cheque nuffnang yang cashout bulan Mei hari tu. Alhamdulillah rezeki untuk Fiza masih ada. Dapatlah tebus kekecewaan yang seketika tu. Kalau yang belum sampai tu, sabar ye. Harap-harap cheque korang pun selamat sampai. Terima kasih Nuffnang. 


Bulan Julai ni baru 2 ketul CPUV dapat. Macam tak dapat cashout je untuk bulan ni. Takpe, tak dapat bulan ni, bulan depan. Tak dapat bulan depan, bulan berikutnya. Yang penting, ada tabung kan.


Hai semua! Ada yang suka surprise kan orang tersayang dengan bunga-bungaan tak? Kalau ada, Fiza nak kongsikan satu website Flower delivery Kuala Lumpur yang ditempah secara online dan yang paling menarik boleh dihantar ke seluruh Malaysia. Walaupun perkhidmatan penghantaran bunga ni berlambak dipasaran tapi tak semua boleh hantar ke seluruh tempat dalam Malaysia. Itu sebabnya Fiza nak kongsikan website ni yang sangat mesra pengguna. Website yang sangat bersistematik, kemas dan juga cantik. Ye lah, dah rambang mata tengok bunga-bunga yang cantik-cantik tu. Website ini di namakan Bloom2u yang mempunyai pelbagai jenis bunga-bungaan dari elegant hand bouquet sehingga lah grand opening gift. Bloom2u merupakan pembekal bunga dan juga mempunyai kedai bunga yang terletak di Subang Jaya, Damansara Uptown dan Petaling Jaya.



Kat atas ni pandangan dari website dorang yang memang kemas, cantik dan sangat mesra pengguna. Semua maklumat sangat lengkap dan terdapat 2 kategori untuk memudahkan pengguna untuk memilih pelbagai jenis bunga dan juga majlis.

Di bawah kategori majlis, korang boleh memilih tema yang korang inginkan untuk majlis tersebut seperti majlis persaraan, pembukaan kedai, hari kekasih, hari jadi, perkahwinan, graduasi, akikah, pertunangan dan banyak lagi. Sebut je majlis apa, mesti boleh. Jadi, sangat senang untuk pengguna membuat tempahan mengikut citarasa sendiri hanya perlu ke website dan klik-klik mana yang diperlukan. Mudah kan!

Untuk kategori jenis bunga pula memang ada banyak jenis-jenis bunga yang boleh buat korang rambang mata nak memilih. Ada pelbagai jenis bunga yang ideal untuk pelbagai jenis majlis dan kehendak pengguna. Gubahan bunga pula korang boleh pilih samada nak jenis hand bouquets, pasu dan juga flower cake.

Flower cake? Mesti korang pertama kali dengar flower cake tu kan. Fiza pun baru first time dengar. Flower cake tu sebenarnya jambangan bungaan kecil untuk hiasan meja, hadiah ataupun untuk apa jua majlis. Design bunga terdiri daripada pelbagai jenis bunga seperti rose cherries, white cheese flowers dan lain-lain jenis bunga kegemaran. Klik SINI untuk melihat pelbagai jenis pilihan flower cake yang ada.
Salah satu  design flower cake
Kredit foto : Bloom2u
Selain itu, antara pilihan yang popular yang biasa pelanggan cari adalah hand bouquet wedding, grand opening stand types dan banyak lagi. Semua pilihan ni memudahkan kerja mereka untuk memilih jenis bunga yang mereka suka terutamanya bagi mereka yang nak cepat.
Salah satu design hand bouquet untuk perkahwinan
Kredit foto : Bloom2u
Buat pertama kalinya singgah kat wesbite ni terus tersuka dengan pelbagai pilihan yang ada. Lagipun dengan website yang sangat mesra pengguna memang memudahkan kerja kan. Salah satu perniagaan online yang bagus. Bagi mereka yang sedang mencari Kuala Lumpur Florist tu, Fiza cadangkan Bloom2u sebagai pilihan yang terbaik sebab dorang adalah salah satu kedai bunga yang menawarkan perkhidmatan penghantaran bunga yang terbaik di Kuala Lumpur dan boleh di hantar ke seluruh Malaysia. 




Dalam mood raya ni Fiza selitkan lagi pasal design ye. Nak update portfolio punya pasal ni. Kalau ada yang bosan mintak ampun ye. Boleh klik cerita lain yang lagi best dalam blog ni. Update sikit je design untuk watermark Redscarz yang mana design asal adalah idea dari redscarz sendiri.

Dari apa yang dilukisan tu, Fiza lukiskan semula dan jadikan watermark yang sebenar. Walaupun hanya perlu lukiskan, cantikkan dan ubah mana yang perlu tapi masih ada cabaran juga nak menyiapkannya. Nampak simple tapi ambil masa juga tau! Siapa kata design tu senang walaupun dah ada lakaran. Cuba buat sendiri senang ke tidak.

Kali ketiga dah berurusan dengan redscarz. Alhamdulillah masih mempercayai dan masih berminat untuk menggunakan perkhidmatan dari Fiza. Dan inilah hasil kerja yang dah siap. Cantik pulak tengok kombinasi warna ni. Macam logo superhero pulak dah.



Terima kasih order!
www.redscarz.com

Hampir 2 tahun dah usia smartphone Sony Experia T2 Ultra ni. Sejak beli memang terus pakai cover yang jenis flip tu. Takut calar balar dan takut kalau jatuh terus pecah. Menangis tak berlagu lah jawabnya. Haruslah kena pakai cover. Cumanya cover yang dipakai sejak beli tu dah buruk. Jadi, kenalah tukar yang baru. Bila bukak cover tu handphone macam baru beli je. Almaklumlah di jaga dengan baik kan.

Dalam nak membeli yang baru tu punyalah susah. Pergi tanya semua kedai accesories handphone pun takde. Tahulah smartphone model lama. Langsung tak de cover/casing yang baru. Jenuh bertanya. Akhirnya tanya kat pakcik google je la. Cari punya cari dapatlah jumpa kat Lazada. Lebih banyak pilihan dan lebih murah. Rambang mata pulak nak pilih oii.

Selepas husband dok survey material, kualiti dan harga. Inilah design pilihan husband. Husband pilih warna hitam dan Fiza pilih merah (sebab pink takde). Klip Belakang ni boleh digunakan untuk stand smartphone.

Dari pandangan depan bila dah dipasang cover nampak smart pula. Tak dapat smartphone baru, dapat cover baru pun boleh. Handphone pun secara automatiknya nampak baru. Gitu! Sebenarnya dulu nak review pasal smartphone Sony Xperia T2 Ultra ni. Tapi disebabkan Fiza tak berapa nak explore handphone, jadi tak berapa nak rajin nak review. Apa yang Fiza boleh katakan selama 2 tahun guna ni so far takde masalah. Cuma masalah biasa yang pengguna lain hadapi juga iaitu masalah tak cukup space. Dengan pelbagai apps, gambar dan lagu. Jadinya, kena pandai manage isi-isi dalam smartphone tu. Kalau space sikit, makanya tak perlu nak beratkan dengan macam-macam apps.

Product details of Croco Hard Stand Cover for Sony Xperia T2 Ultra (Red)
  • This snap-on holster hard Soft case will protect your cell phone against dust and scratches.
  • This 2 piece tough, durable case molds perfectly to your phone shape without compromising usability.
  • This hard and soft kickstand snap-on case has a rotating belt clip, and a soft liner for added protection of your screen.
  • The cover is made from a lightweight tough strong high quality plastic gel silicon material which will help to keep your phone safe.
  • The material is hard wearing. It comes in smooth texture.
  • This will not only look good on your phone but will protect it. It simply clips on and off your phone and can be changed and used many times.
  • This case wills Style Extra your Phone.
  • Size (L x W x H) 9 x 1.1 x 17.1
  • Durable
  • Stylish
  • Handy
  • Hard casing
  • Protective
Kalau ada yang mencari cover untuk smartphone Sony Xperia T2 Ultra ni boleh survey kat Lazada sebab banyak pilihan sikit. Harga pun berpatutan untuk kualiti yang tahan lama dan design pun menarik.
Contoh penggunaan stand 


Lepas habis cuti raya, terus sambung kembali kerja design. Lepas raya, masing-masing pakat tempah design. Jadinya kena meroket la buat kerja. Nanti lambat sikit kena maki pulak dengan customer kan. Bulan puasa hari tu memang berbakul-bakul kena maki dengan customer sebab lambat. Nasib badan. Patutnya bulan puasa banyakkan bersabar. Ini tak, lain pula jadinya. Takpelah, dah mereka nak marah. Tak kan nak halang kan. Sekarang ni kalau betul atau salah, kes boleh tersebar dengan print screen je. Lepas tu viral. Senang betul nak lingkupkan bisnes orang.

Tak nak jadi macam tu kan. Jadinya kalau salah, mintak maaf dan cakap yang baik-baik je. Berniaga ni memang kena hadap bermacam-macam ragam customer. Kalau jiwa tak kental, memang menangis hari-hari hadap makian customer. Phew! Lupakan pasal tu, focus pada kerja yang sedia ada.

Fiza bersyukur kalau dapat customer yang bersabar tunggu design siap. Ye lah kan, kadang-kadang terpaksa delay kalau ada emergency ke terpaksa tinggalkan kerja sekejap. Dan paling seronok kalau dapat customer yang senang nak deal, yang berikan kerjasama dengan baik. Salah seorang customer yang Fiza senang bekerjasama untuk design logo Asywana Legacy dan AW Legacy.

Design untuk logo Asywana Legacy Fiza gunakan font yang agak fancy dan legacy gunakan font yang biasa tapi tambah line sikit bagi nampak lebih menarik. Warna tema gold dan purple macam safi rania katanya.


Untuk logo AW ni customer request nak buat style macam ni. Simple dan menarik. Masih lagi mengekalkan warna tema yang sama.


Terima kasih order!


Tahun ni agak kurang koleksi kad raya yang Fiza dapat. Tak ramai yang memberi. Fiza pun tak dapat nak kirimkan kad raya tahun ni sebab tahun lepas ramai yang tak dapat kad raya yang Fiza kirimkan. Ntah mana lah posmen tu campakkan. Jadi, tahun ni Fiza buat e-card dan boleh berjimat sikit untuk persiapan raya. Lagipun buat e-card lebih mudah dan lebih cepat untuk di hantar.

Tapi Fiza kagum dan hargai pada mereka yang masih mengekalkan tradisi menghantar kad raya. Kalau dulu-dulu kad raya ada bermacam design. Paling suka design kartun-kartun tu. Sekarang ni dah buat design kad raya sendiri. Limited edition lagi tu. Tu yang buat tambah lagi menarik.

Terima kasih buat blogger Syeeda sudi kirimkan kad raya untuk Fiza. Paling seronok sebab dapat kad raya yang Fiza design kan untuk Syeeda. Alhamdulillah selamat sampai ke tangan Fiza walaupun dah raya.



syeedasaniey.blogspot.com
Salam jumaat. Kejap je hari-hari berlalu. Hari ni dah 10 Syawal dah. Sabtu dan ahad esok mula sambung beraya di rumah kawan-kawan yang terdekat. Tak ketinggalan, ada juga yang buat open house. Siap sedialah setiap minggu  nak kesana kemari menghadiri jemputan.

Kalau sampul duit raya dah habis nak bagi duit raya pada budak-budak masa open house nanti boleh tempah sampul duit raya hipster ni yang Fiza dah upgrade saiz dan juga kertas yang digunakan. Tapi rasanya akan dibuka untuk tahun depan sebab stok kertas berwarna ni dah takde dah. Ini sebagai contoh je. Buat masa ni cuma ada stok kraft paper je yang macam Fiza buat sebelum ni. Kalau berminat, boleh tempah.


Masih mengekalkan glueless. Kali ni saiz lebih besar dan boleh masukkan duit RM50 tanpa lipat. Jadi, lebih mudah untuk masukkan duit dan duit pun cantik tanpa perlu lipat. 




Size : 6.5inci x 3.5 inci
Black laser printed
Construction Paper 100gsm
Glueless
Minimum order : 10pcs
Tempoh siap: 1-2 hari
Pos setiap hari
10pcs : RM9
20pcs : RM18
30pcs : RM27
40pcs : RM36
50pcs : RM45
Postage RM7 SM | RM10 SS


Harga untuk saiz besar ni cuma tambah RM0.10 setiap satu dari harga sebelum ni sebab lebih besar dan area print pun lebih besar. Kalau boleh buat sendiri pun agak costly untuk satu. Nak beli kertas, print laser kat kedai pun lebih dari RM50 sen kot? Nak potong dan lipat lagi. Jadi, Fiza bagi harga dah kira murah dengan handmade with love by Fiza. Lagi-lagi boleh customize tulis nama dan boleh tempah dalam kuantiti sikit. Bagi yang berminat, boleh tempah awal ye. Proses menggunting dan melipat agak mengambil masa.

For order :
Whatsapp 012 907 2776



Dari hari pertama beraya sampai raya ketiga perut tak bekerjasama dengan baik. Selain sakit perut setiap bulan tu tambah pulak dengan perut terkejut makan macam-macam, jadinya sakit perut sakit lain macam raya tu. Berulang kali juga masuk toilet. Grrr...berkurang mood raya tapi masih gigih juga nak makan macam-macam.

Raya keempat tak beraya ke mana, perut pun dah okay. Raya kelima mula beraya semula menghabiskan cuti raya. Bila dah bosan dengan juadah raya, mencari-cari cafe di area Segamat. Jalan punya jalan, Mono cafe jadi tempat kamiorang bersantai sebab cafe lain masih tutup. Masih bercuti raya mungkin.

Dah jemu hadap menu raya, so pilihan Fiza adalah menu western. Macam biasa makanan kegemaran Fiza Fish & Chips. Tapi fish dia cenonet je. Tak puas makan! Tapi sos mustard dia sedap. Air pulak Fiza order 3 layer coffee. Tak nampak 3 layer dah sebab dah kacau.


Kegemaran husband pula Chicken Chop. Ayam dia sedap tapi sos blackpepper tak cukup untuk dia. Kuikuikui.. Air ice lemon tea kaw pekat gila. Bila minum hujung-hujung rasa tu memang melekat kat tekak. Kalau manis sikit mungkin okay kot.



Anak buah Fiza order yee mee sup. Sup dia sedap walaupun hanya plain soup je.  Dan order latte macchiato.

Untuk kesemuanya RM47.++.Setiap menu harganya macam harga standard biasa menu western. Kira okaylah harga yang berpatutan nak layan western sekali sekala. Cafe ni pun besar, sangat selesa, bersih dan kemas. Nak lepak lama pun takde hal. Fiza suka dengan decoration cafe ni. Semuanya unik! Service pun okay.



MONO CAFE SEGAMAT

Lokasi : 18,Ground Floor,Jln Utama 1/8,Tmn Utama,85000 Segamat , Johor.


Sebelum raya ada juga satu kerja design terpaksa postpone buat lepas raya sebab ada maklumat yang masih belum lengkap. Jadi lepas raya pulun siapkan kerja yang dah bertangguh tu walaupun mood raya masih menebal ni. Akhirnya siap juga design blog Azieyana yang bertemakan warna oren ni. Buat pertama kalinya customer memilih warna oren sebagai warna tema blog. Agak rare warna oren ni sebenarnya kan. 

Pilihan template yang minimal untuk di sesuaikan dengan bisnes online Shaklee dan cerita peribadi. Disebabkan template dah minimal, jadi Fiza gunakan corak background vintage untuk blog Azieyana. Takdelah nampak kosong sangat kan. Kena full view baru nampak corak background tu.



Untuk full view

www.sihatyakin.blogspot.my


Lepas raya ni mood lemau semacam je nak update blog. Makan lemang ketupat rendang banyak sangat ni. Semalam bersungguh dah susun jadual entri blog. Harini dah malam baru nak muncul seketul entri. Jadilah dari sunyi terus seharian. Lepas raya memang malas nak tengok traffik blog. Dah tahu mesti traffik turun mendadak punyalah. Tak payah nak target tinggi sangat sebab dah tahu traffik akan jatuh merundum cuti raya hari tu.

Sedar dah tak sedar lepas raya dapatlah pageviews capai 11 juta dalam masa sebulan. Sebelum ni nak capai peningkatan 1 juta dalam masa setengah bulan je. Tapi disebabkan traffik merundum, jadinya ambil masa lama sikit untuk pertambahan 1 juta tu. Terubat sikitlah kekecewaan traffik selepas musim raya bila pageviews dah 11 juta. Macam biasa tak berapa nak dapat screenshot tepat 11juta.


Pageviews ni kadang-kadang susah nak jangka kan. Kejap naik kejap turun. Jadi, redha je la kalau traffik menurun. Kalau naik memang bagus. Secara tak lansung dapat menaikkan potensi blog untuk dapat job review, advertorial dan sebagainya. Betul tak?

Nampaknya kena usaha lebih untuk tingkatkan mutu keunggulan blog sendiri. Yang untung diri sendiri juga kan. Kalau malas, tak dapat apa. Berminat untuk beriklan, collaboration, guest post, job review ke boleh terus emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com.


Lagi satu aktiviti wajib setiap tahun menghadiri perjumpaan keluarga warisan kutik (sebelah mak) di Balairaya Kg. Tandong Segamat. Biasanya buat kat rumah waris je tapi tahun 2016 ni buat kat Balairaya je. Lebih senang kot nak uruskan. Raya ketiga tema sedondon kami kembali ke tema hari raya pertama, warna pink!
Warisan Kutik dah generasi ke 7 kot mengikut kiraan Fiza la dan Fiza generasi ke 4.
Kutik ada 6 orang anak, Esah, Adnan, Saabah, Sulaiman, Ariffin dan Ahmad. Yang masih hidup Ahmad bin Kutik merupakan generasi tertua yang masih hidup dalam Warisan Kutik. Fiza dalam waris Sulaiman. Sulaiman mempunyai 4 orang anak, Normah, Zainab @ Zawyah ( Mak Fiza), Badariah dan Maznah.

Untuk raya ketiga ni, keluarga adik-beradik yang ada Azhar, Azlin, Azlina, Azlinda dan Azhafizah. Sejak kahwin ni memang Fiza tak pernah missed lagi datang setiap tahun. Aktiviti perjumpaan sebelah mak ni lain sikit dari sebelah abah. Ada mesyuarat, bacaan Al-Quran, sukaneka dan jamuan makan.

Tahun ni ada aktiviti gubahan tuala. Untuk waris Sulaiman, Fiza ambil tugasan tu. Tapi bukan Fiza sorang la. Keluarga pun terlibat sama. Punyalah takde idea nak gubah tuala tu. Terfikir nak buat angsa macam kat hotel tu tapi kurang menjadi pulak takde ekor. Kira angsa cacat. Tapi kurang sempurna pun dapat nombor 1 tau!


Untuk pertandingan mengikat kain sampin, abang Fiza join tapi takde rezeki menang. 

untuk cabutan bertuah kakak Fiza sorang je dapat dalam keluarga kami. Untuk acara sukaneka, anak-anak buah Fiza tapau hadiah tu. Kemain gigih nak dapat nombor 1. Memandangkan perjumpaan kali ni hari jumaat. Makanya masa agak terhad dan majlis pun habis awal. Sebelum balik sempat  juga ambil gambar satu keluarga kami je. Itupun ada yang dah balik awal. Tak pernah nak cukup.




Sekian aktiviti raya ketiga Fiza. Semoga berjumpa lagi di perjumpaan keluarga tahun 2017.

Aktiviti raya yang wajib setiap tahun untuk keluarga abah adalah perjumpaan keluarga Warisan Ayob Mohd Akil pada hari raya kedua bertempat di Felda Kemelah Segamat untuk kali ke-8. Keluarga Fiza antara keluarga yang terawal sampai sebab abah Fiza pengerusi majlis, haruslah kena datang awal. Untuk raya kedua Fiza dan husband pakai tema purple pulak. Eh, tersama macam tahun lepas. Memang baju tahun lepas pun. Raya pertama je semua baru, raya seterusnya pakai apa yang ada je la kan.

Antara aktiviti yang diadakan untuk perjumpaan keluarga adalah bacaan Yaasin & Tahlil, Cabutan bertuah, sukaneka, ucapan pengerusi, ucapan setiap keluarga, perkenalkan ahli keluarga, bergambar dan jamuan makan.

Untuk warisan Ayob Mohd Akil ni kalau tak silap dah sampai ke generasi kelima. Fiza di kira sebagai generasi ketiga. Ejaan Ayob ni buat Fiza confused yang mana satu betul. Orang dulu-dulu punya cerita kan. Tapi kalau ikut ejaan dalam IC abah Fiza, Ayub ejaanya.

Warisan Ayob Mohd Akil
Md. Shah Bin Ayub (allahyarham)
Zaharah Binti Ayub (allahyarhamah)
Zamnah Binti Ayub (allahyarhamah)
Atan Bin Ayub (allahyarham)
Md Nor Bin Ayub
Hjh Munah Binti Ayub
Fatimah Binti Ayub (allahyarhamah)
Rahmah Binti Ayub
Rahimah Binti Ayub
Bibah Binti Ayub

Bila bergambar ramai-ramai ni susah nak susun dan masa agak terhad. Jadinya ambil je mana yang boleh dan ada. Untuk keluarga Fiza, cuma ada 4 beradik je untuk perjumpaan keluarga sebelah abah tahun ni. Azlina, Azmi, Azlinda dan Azhafizah (Fiza le).



Untuk pertama kalinya tahun ni Fiza agak bertuah sebab dalam cabutan bertuah. Jadilah kan dapat tupperware pun. Boleh simpan kuih raya ni. Biasanya perjumpaan keluarga ni sampai tengahari je. Kalau sampai petang memang tak terlarat semua orang. Cukuplah masa yang ada untuk berjumpa keluarga yang ramai dalam satu masa. Meriah betul cuma penat dan ada juga bosan menunggu masa tu. Tapi paling teruja bab cabutan bertuah tu. Masing-masing mengharapkan ada luck menang hadiah yang best-best tu.



Ada umur panjang, tahun depan berjumpa lagi.
Hai semua! Selamat Hari raya! Kembali bersiaran update blog setelah seminggu bercuti. Sesekali bagi peluang kat blog untuk bercuti lama sikit. Nak enjoy raya sebenarnya. Bila cuti raya pun dah habis, makanya kenalah back to reality menyambung kerja design dan tak lupa untuk update blog.

Memandangkan seminggu bercuti update blog, traffik blog pun turun menjunam dan terpaksa kembalikan momentum seperti sebelum ni. Harap-harap usaha berhasil. Okay, warm up blog dengan cerita raya pertama lah ye.

Raya pertama
, hari yang ditunggu-tunggu untuk meraikan kemenangan berpuasa selama sebulan. Dah tentu teruja lebih nak meraikannya dengan keluarga berkumpul beramai-ramai, dengan menu juadah raya yang sedap-sedap setahun sekali dapat, duit raya, pakai sepersalinan raya serba baru dan juga beraya sakan.

Raya Fiza macam biasa raya pertama aidilfitri beraya di kampung husband di Kuala Pilah. Selepas sembahyang raya, bersalaman dan aktiviti wajib adalah family potrait. Family potrait tak lengkap sebab family abang ipar dan juga adik ipar takde dalam gambar. Jadinya kamiorang je la yang ada. Masih lagi meriah. Tahun depan bakal ada orang baru dalam family ( adik ipar bakal berkahwin tahun depan).

Harap juga Fiza dan husband ada rezeki orang baru dalam family kecil kami juga. Aaaminn... Mesti raya bertambah meriah ada anak-anak kan dan takdelah soalan cepu emas gangsa perak "Bila nak ada anak?" tu kan. Tahun ni pada yang bertanya, Fiza layankan je. Tandanya orang tu ambil berat pasal kita kan. Kalau tak terasa hati tu memang tipulah. Tapi tolak tepi je la bab tu sebab tak boleh nak elak.
Husband, Mak mertua, Abah mertua, adik ipar
Fiza & Uwan
Husband, Mak Mertua, Adik Ipar
Fiza & Uwan
Bila Uwan dipaksa memegang Go Pro. Muka Uwan tetap serius. Ini uwan sebelah mak mertua.

Abah dan Mak Mertua

Uwan yang maintain serius. Susah nau nak tengok uwan senyum masa ambil gambar. Nampak je muka serius tapi uwan sebenarnya tak serius pun. Pandai melawak dan suka bersembang.

Family kecil kami berdua je untuk tahun ni. Tahun depan doakan kami bertiga pula ye. Lagi satu, rutin aktiviti pertama di kampung husband ni akan beraya di kampung Uwan sebelah abah mertua di Kg Rembang Panas, Kuala Pilah. Tak jauh mana pun
Tahun ni tema sedondon kami warna pink.
Selepas balik beraya rumah Uwan sebelah abah mertua, terus balik kampung Fiza di Segamat, Johor. Dalam 1 jam lebih dah sampai. Untung juga kampung kamiorang tak jauh mana. Memang raya pertama raya kedua-dua belah. Cuma beraya di kampung Fiza lebih sikit sebab raya kedua dan ketiga ada perjumpaan family sebelah mak dan abah Fiza. Selebihnya baru sempat beraya di rumah kawan-kawan dan saudara terdekat.



Gitulah cerita raya pertama Fiza. Raya kedua, ketiga dan seterusnya akan di update lepas ni. Itupun kalau ada cerita dan kalau ada mood rajin. Siapa ada update cerita raya, mehlah drop link untuk Fiza baca juga.



Kalau  kecil-kecil dulu malam nak raya dah terpacak depan TV sebab nak dengar pengumuman raya. Seronok kemain kalau diumumkan esok raya. Budak -budak mana yang tak seronok nak sambut raya. Semua dah target nak pakai baju raya baru, nak kumpul duit raya banyak-banyak dan paling tak sabar nak makan waktu siang. Kenangan betul masa budak-budak ni kan.

Dah besar ni seronok nak sambut raya tu lain pula. Yang bujang, seronok balik beraya di kampung. Yang dah berkahwin, seronok sambut beraya di kampung sendiri dan kampung pasangan. Yang dah ada anak seronok menyiapkan persiapan raya untuk anak-anak. Masing-masing mempunyai kenikmatan dan keseronokan masing-masing. Bagi mereka yang telah kehilangan orang yang tersayang, jangan lupa ziarah pusara mereka.

Malam raya rasa syahdu mendengar takbir raya. Sedih, sayu, sebak dan gembira dalam satu masa mendengar alunan takbir. Kalau berkeseorangan  di perantauan dah sah-sah berjurai air mata kan. Kemudian disusuli pula dengan letupan mercun dan bunga api sana-sini. Awal-awal puasa pun dah kemain meriah lagi dorang main mercun dan bunga api. Inikan esok nak raya. Malam ni juga masa ni lah nak tukar langsir, nak tukar sarung kusyen baru, masukkan kuih dalam bekas kuih. Masing-masing ada tugas masing-masing. Meriah betul nak sambut raya sampai tak sedar dah nak pagi raya ralit dengan persiapan raya. Kan!


Kisah raya masing-masing ada kisah masing-masing. Ada duka dan ada gembira. Selamat Hari Raya untuk semua umat Islam. Maaf jika ada tersilap kata yang mengguris hati. Salam kosong-kosong ye. Happy Eid Mubarak. Semoga berbahagia dan bergembira bersama yang tersayang di Hari Raya Aidilfitri.

Macam biasa, raya pertama beraya di kampung husband di Kuala Pilah. Petang raya pertama terus balik kampung Fiza pula di Segamat. Nasiblah kampung dekat je. Jadi, tak perlu gaduh-gaduh manja nak balik mana kan. Boleh balik kedua-dua kampung dalam sehari. Korang balik kampung mana?


Mood hari raya dah makin membara ni. Lagi sehari lagi umat Islam akan menyambut hari raya Aidilfitri. Ada yang dah sampai kat kampung, ada yang akan pulang ke kampung malam raya dan tak ketinggalan yang tak dapat beraya di kampung di sebabkan kerja. Jangan sedih-sedih, hari raya perlu disambut dengan kegembiraan kan.

Macamana dengan persiapan raya korang? Dah dekat nak raya ni memang ramai ambil keputusan untuk buat persiapan last minit je. Ye lah, nak buat persiapan awal, macam awal sangat kan. Mood raya pun masih suam-suam lagi masa tu. Masa last minit ni barulah mood raya tu ada sebab lagu raya dah berkumandang. Kadang-kadang disebabkan sibuk, terpaksa buat persiapan last minit juga.

Bila buat persiapan last minit ni ada untung dan ada rugi. Yang untungnya kalau ada buat sale gila-gila memang berbaloi membeli dan yang ruginya terpaksa akur dengan pilihan yang ada. Nak tak nak, terpaksa membeli. Ikut masing-masing punya pilihan, masa, citarasa dan bajet.

Untuk persiapan raya Fiza tahun ni alhamdulillah ada rezeki lebih. Makanya dapatlah sepersalinan baru suami isteri di hari raya pertama. Hari raya kedua, ketiga dan seterusnya sampai ke sebulan pakai je baju raya tahun lepas-lepas. Walaupun raya sebulan tapi bukan bermakna hari-hari kena pakai baju raya kan. Jadi lah apa yang ada tu.

Kuih raya pula tahun ni tak buat satu jenis kuih pun. Beli pun tidak, tetamu datang kita masak-masak je juadah istimewa. Takdelah membazir kuih raya tak habis tu. Tuan rumah pun tak larat nak habiskan.

Kalau raya tanpa duit raya ibarat tak raya untuk budak-budak ni kan. Dapatlah sediakan bajet sikit untuk anak-anak buah, mak abah, mak abah mertua, uwan-uwan dan juga sedara-mara. Valid untuk raya pertama je sebab bajet untuk raya pertama je. Adat je kan memberi duit raya ni, tak wajib pun sebenarnya. Cuma kalau ada bajet lebih tak salah memberi. Kalau takde bajet, tak salah pun tak memberi.

Untuk persiapan rumah, cuma perlu bersihkan dan kemas sikit-sikit je. Lepas raya baru lah nak beraya di rumah sendiri kan. Okay, raya tahun ni persiapan agak kurang di bahagian lain cuma terlebih sikit pada persiapan persalinan je.. kemain lagi perkataan tu kan. Persalinan bagai. Pun boleh.. cuba teka tema warna apa raya sedondon Fiza dah husband tahun ni? Opsss..siapa dapat teka tidak di jamin dapat hadiah ye..kuikuikui.



Persiapan raya korang macamana pula? Mesti meletop habis ni. Kuih berbalang-balang. baju raya berpasang-pasang, duit raya berkepuk-kepuk dan apa lagi? Walau macamana pun persiapan raya kita, berbelanjalah mengikut kemampuan. Jangan tengok bajet orang lain. Yang terpenting hari raya semua orang bergembira.