Image Slider

Jom Tukar Kad Maybank Visa Debit Dengan Gambar Sendiri

Thursday, July 28, 2016

Sebelum ni ramai yang dah bertukar kad maybank visa debit yang baru memandangkan kena tukar baru. Tapi yang terbaru ni boleh tukar gambar sendiri pada kad maybank visa debit tu. Lagi menarik kan. Nampaknya rugilah yang dah tukar awal (kalau ada yang kisah la ). Kalau tak kisah, just abaikan je. Cuma ianya nampak macam exclusive dan limited edition tak sama dengan orang lain.

Dua tiga hari ni pun ramai yang dah tukar dengan gambar sendiri. Jadi, tak nak lepaskan peluang tukar gambar sendiri juga la. Kalau korang nak tukar juga, Fiza kongsikan sekali la cara nak tukar kad maybank visa debit dengan gambar sendiri. Boleh ikut langkah-langkah di bawah ni.

1. Pergi ke link ni : http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/personalDetail04.do?channelId=CRD-Cards&cntTypeId=0&cntKey=CRD03.11&programId=CRD03-DebitCards&chCatId=/mbb/Personal/CRD-Cards

atau

boleh terus ke website http://www.maybank2u.com.my/ dan klik menu cards pada bahagian menu atas tu. Kemudian klik debit cards>>Finds out more pada Maybank Visa Debit Picture Card

2. Dalam page tersebut cari bahagian how to apply dan click here yang berwarna biru seperti dalam gambar di bawah.



3. Kalau rajin, boleh baca Terms & Conditions. Dah bersetuju klik accept

4. Untuk upload gambar sendiri klik pada use custom image . Pastikan pilih gambar yang sesuai yang telah di senaraikan.
5. Dah pilih gambar yang sesuai, korang boleh adjust gambar kiri kanan atas bawah mengikut kesesuaian gambar yang di upload. Boleh besarkan skala gambar dan juga boleh buat macam-macam menggunakan tools sebelah kiri tu. Bila dah puas hati, klik finalize. Kalau nak tukar gambar boleh klik choose different image.


6. Kemudian keluar pop-up macam di bawah ni dan klik submit. Tunggu loading sekejap dalam 2-3 minit


7. Dah habis uploading, klik finish.



8. Masukkan data yang diperlukan seperti email, last 4 digit ID Card dan cawangan tempat pengambilan kad. Dah siap isi, klik continue. 




9. Design kad akan di review, pastikan Please disable pop-up blockers to 'Continue' dengan pembayaran

10. Kemudian akan keluar pop-up new tab untuk teruskan pembayaran.  Log in account maybank macam biasa.

11. Bayaran RM26.50 di kenakan untuk penukaran kad maybank visa debit dengan gambar sendiri. Okay settle. 

Thank you. We are processing your application and will notify within 1 business day.
If you are experiencing difficulties with payment, please call our Maybank Contact Centre at 1-300-88-6688.
You will receive an email to confirm your application is successful and you are required to bring the confirmation e-mail to the branch to collect your Picture Card after 7 working days.
Tak sabar nak tunggu kad siap. Tunggu je maybank call untuk ambil kad yang dah siap. Apa tunggu lagi? jom tukar kad maybank visa debit dengan gambar sendiri. Barulah best! Yang tak nak buat dan tak suka, duduk diam-diam je. hehe.. Gurau je hakak!

Besarkan dan Anjalkan Payudara Dengan Cara Paling Selamat dan Berkesan

Wednesday, July 27, 2016

Zaman sekarang dah tak perlukan pembedahan plastik untuk besarkan dan anjalkan payudara dah. Lagipun pembedahan plastik akan memberikan kesan yang tak bagus akan datang. Jadi, pada kaum wanita di luar sana yang nak sangat besarkan dan anjalkan payudara dengan cara paling selamat dan berkesan boleh amalkan pemakanan jamu moden Sufee Snow Primadona.

Amalan memakan jamu ni sejak dari zaman dulu lagi. Kiranya jamu ni kombinasi tradisional dan moden. Kebiasaanya jamu-jamu hanya untuk mengetatkan sahaja tapi yang istimewanya jamu moden Primadona ni bukan setakat ketat, malah padat dan sendat katanya. Faham kan apa maksudnya tu.


Dengar je perkataan jamu tu, Fiza gerenti korang pun rasa macam taknak minum sebab pahit kan. Orang dulu-dulu sanggup je minum/makan sebab nak cantik punya pasal tapi yang istimewanya jamu primadona ni berperisa kurma dan oren, ada masam-masam manis dan juga rasa pahit MIRIFIZA & LOBATA yang dilebihkan 2 bahan penting ni berbanding kebanyakan produk payudara yang ada di pasaran. Keistimewaan yang lain :
  • Payudara bulat,besar,tegang dan mantap
  • Miss V wangi,padat dan sendat
  • Abang senyum tak banyak songeh lagi

ANTARA LAIN KHASIAT PRIMADONA

PAYUDARA DAN PUNGGUNG

  • Mengangkat dan menganjalkan kembali payudara dan punggung yang mengendur
  • Memantapkan lagi bentuk menjadikan ia lebih padat
  • Membesarkan kembali payudara yang mengalami pertumbuhan yang terbantut
  • Menegangkan dan menstabilkan kedudukan payudara
  • Menjadikan payudara dan punggung anda lebih seksi dan mengancam dengan lurah yang ketara
  • Mencerahkan puting dan menghilangkan kedutan di sekitar payudara
  • Mengekalkan kecantikan payudara yang sedia besar tanpa membesarkannya lagi, sebaliknya payudara anda akan kelihatan lebih tegang, juga sesuai dan efektif kepada mereka yang telah menjalani pembedahan membuang ovari.
  • Melawan Kanser Payudara
  • Menganjalkan kulit yang melendut.
  • Menggalakkan pertambahan kandungan susu 

RAHIM DAN VAGINA

  • Mengangkat dan menegangkan kembali rahim pada bentuk asal
  • Merawat masalah-masalah yang berkaitan dengan rahim
  • Merawat keputihan dan masalah haid yang tidak teratur
  • Melembapkan jalanan di dalam vagina tanpa merengsakan
  • Menghalang jangkitan pada vagina dan pundi (bladder)
  • Menjadikan dinding dan pintu vagina anda lebih elastik dan ketat semulajadi
  • Menambah dan mengaktifkan cairan semulajadi di dalam faraj, menjadikan anda wanita yang paling istimewa kepada suami, keistimewaan yang hanya anda dan suami dapat rasainya. Juga sesuai kepada mereka yang belum berkahwin.
  • Merangsang tenaga batin.
  • Membantu mengembalikan fungsi hormon esterogen. juga mengandung kalsium dan magnesium yang berperan dalam kesuburan.(meningkatkan peluang kehamilan)
  • Mengatasi masalah senggugut (kesakitan / ketegangan sewaktu haid & pra-haid). 
  • Mengembalikan kecergasan selepas bersalin, Membantu mengecutkan rahim dan melangsingkan badan

KULIT DAN TUBUH BADAN

  • Mencerahkan kulit (termasuklah kulit pada bahagian puting payudara).
  • Menjadikan kulit lebih lembut dan lebih ‘muda’
  • Melangsingkan badan dengan peningkatan jisim badan tanpa lemak.
  • Mencegah pertumbuhan jerawat muka dan badan
  • Mencerahkan dan menghilangkan lebam bawah mata


KESIHATAN

  • Menambahkan kesegaran, tenaga dan meingkatkan kadar libido (ketahanan)
  • Mencegah dan mengurangkan penyakit migrain
  • Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, arteriosclerosis, sesudah menopos dan osteophorosis
  • Mengurangkan penyakit diabetis dan tekanan darah tinggi
  • Mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan mata seperti katarak, kornea, rabun jauh dan lain-lain
  • Menghalang mood swing akibat kekurangan estrogen dalam tubuh
  • Mencegah dan mengurangkan penyakit migrain.
  • Mengatasi masalah sukar tidur
  • Membantu melancarkan perjalanan darah, menghindari barah, merawat buah pinggang, mencuci hati
  • Sebagai bekalan tenaga, selain berkhasiat membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan
  • Mengurangkan Risiko Penyakit Kencing Manis
  • Menstabilkan Paras Kolestrol
  • Memulihkan sel-sel urat besar.
  • Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
  • Membersih dan menambah darah.
  • Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
  • Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
  • Mengimbangi kandungan lemak dan membuat jantung aktif.
  • Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

HARGA SUFEE SNOW PRIMADONA

RM 55 (SM) + RM6 postage
RM 65 (SS) + RM6 postage

FB Page : SUFEE SNOW OFFICIAL
Instagram: Sufeesnow_official
Hotline : +6014-8386206


Untuk lihat lebih banyak testimoni,boleh buka dalam album TESTIMONI SUFEE SNOW PRIMADONA di page SUFEE SNOW OFFICIAL









Perkhidmatan Penghantaran Bunga Bloom2u di Seluruh Malaysia

Wednesday, July 20, 2016

Hai semua! Ada yang suka surprise kan orang tersayang dengan bunga-bungaan tak? Kalau ada, Fiza nak kongsikan satu website Flower delivery Kuala Lumpur yang ditempah secara online dan yang paling menarik boleh dihantar ke seluruh Malaysia. Walaupun perkhidmatan penghantaran bunga ni berlambak dipasaran tapi tak semua boleh hantar ke seluruh tempat dalam Malaysia. Itu sebabnya Fiza nak kongsikan website ni yang sangat mesra pengguna. Website yang sangat bersistematik, kemas dan juga cantik. Ye lah, dah rambang mata tengok bunga-bunga yang cantik-cantik tu. Website ini di namakan Bloom2u yang mempunyai pelbagai jenis bunga-bungaan dari elegant hand bouquet sehingga lah grand opening gift. Bloom2u merupakan pembekal bunga dan juga mempunyai kedai bunga yang terletak di Subang Jaya, Damansara Uptown dan Petaling Jaya.



Kat atas ni pandangan dari website dorang yang memang kemas, cantik dan sangat mesra pengguna. Semua maklumat sangat lengkap dan terdapat 2 kategori untuk memudahkan pengguna untuk memilih pelbagai jenis bunga dan juga majlis.

Di bawah kategori majlis, korang boleh memilih tema yang korang inginkan untuk majlis tersebut seperti majlis persaraan, pembukaan kedai, hari kekasih, hari jadi, perkahwinan, graduasi, akikah, pertunangan dan banyak lagi. Sebut je majlis apa, mesti boleh. Jadi, sangat senang untuk pengguna membuat tempahan mengikut citarasa sendiri hanya perlu ke website dan klik-klik mana yang diperlukan. Mudah kan!

Untuk kategori jenis bunga pula memang ada banyak jenis-jenis bunga yang boleh buat korang rambang mata nak memilih. Ada pelbagai jenis bunga yang ideal untuk pelbagai jenis majlis dan kehendak pengguna. Gubahan bunga pula korang boleh pilih samada nak jenis hand bouquets, pasu dan juga flower cake.

Flower cake? Mesti korang pertama kali dengar flower cake tu kan. Fiza pun baru first time dengar. Flower cake tu sebenarnya jambangan bungaan kecil untuk hiasan meja, hadiah ataupun untuk apa jua majlis. Design bunga terdiri daripada pelbagai jenis bunga seperti rose cherries, white cheese flowers dan lain-lain jenis bunga kegemaran. Klik SINI untuk melihat pelbagai jenis pilihan flower cake yang ada.
Salah satu  design flower cake
Kredit foto : Bloom2u
Selain itu, antara pilihan yang popular yang biasa pelanggan cari adalah hand bouquet wedding, grand opening stand types dan banyak lagi. Semua pilihan ni memudahkan kerja mereka untuk memilih jenis bunga yang mereka suka terutamanya bagi mereka yang nak cepat.
Salah satu design hand bouquet untuk perkahwinan
Kredit foto : Bloom2u
Buat pertama kalinya singgah kat wesbite ni terus tersuka dengan pelbagai pilihan yang ada. Lagipun dengan website yang sangat mesra pengguna memang memudahkan kerja kan. Salah satu perniagaan online yang bagus. Bagi mereka yang sedang mencari Kuala Lumpur Florist tu, Fiza cadangkan Bloom2u sebagai pilihan yang terbaik sebab dorang adalah salah satu kedai bunga yang menawarkan perkhidmatan penghantaran bunga yang terbaik di Kuala Lumpur dan boleh di hantar ke seluruh Malaysia. 


Hard Stand Cover Untuk Smartphone Sony Xperia T2 Ultra

Saturday, July 16, 2016



Hampir 2 tahun dah usia smartphone Sony Experia T2 Ultra ni. Sejak beli memang terus pakai cover yang jenis flip tu. Takut calar balar dan takut kalau jatuh terus pecah. Menangis tak berlagu lah jawabnya. Haruslah kena pakai cover. Cumanya cover yang dipakai sejak beli tu dah buruk. Jadi, kenalah tukar yang baru. Bila bukak cover tu handphone macam baru beli je. Almaklumlah di jaga dengan baik kan.

Dalam nak membeli yang baru tu punyalah susah. Pergi tanya semua kedai accesories handphone pun takde. Tahulah smartphone model lama. Langsung tak de cover/casing yang baru. Jenuh bertanya. Akhirnya tanya kat pakcik google je la. Cari punya cari dapatlah jumpa kat Lazada. Lebih banyak pilihan dan lebih murah. Rambang mata pulak nak pilih oii.

Selepas husband dok survey material, kualiti dan harga. Inilah design pilihan husband. Husband pilih warna hitam dan Fiza pilih merah (sebab pink takde). Klip Belakang ni boleh digunakan untuk stand smartphone.

Dari pandangan depan bila dah dipasang cover nampak smart pula. Tak dapat smartphone baru, dapat cover baru pun boleh. Handphone pun secara automatiknya nampak baru. Gitu! Sebenarnya dulu nak review pasal smartphone Sony Xperia T2 Ultra ni. Tapi disebabkan Fiza tak berapa nak explore handphone, jadi tak berapa nak rajin nak review. Apa yang Fiza boleh katakan selama 2 tahun guna ni so far takde masalah. Cuma masalah biasa yang pengguna lain hadapi juga iaitu masalah tak cukup space. Dengan pelbagai apps, gambar dan lagu. Jadinya, kena pandai manage isi-isi dalam smartphone tu. Kalau space sikit, makanya tak perlu nak beratkan dengan macam-macam apps.

Product details of Croco Hard Stand Cover for Sony Xperia T2 Ultra (Red)
  • This snap-on holster hard Soft case will protect your cell phone against dust and scratches.
  • This 2 piece tough, durable case molds perfectly to your phone shape without compromising usability.
  • This hard and soft kickstand snap-on case has a rotating belt clip, and a soft liner for added protection of your screen.
  • The cover is made from a lightweight tough strong high quality plastic gel silicon material which will help to keep your phone safe.
  • The material is hard wearing. It comes in smooth texture.
  • This will not only look good on your phone but will protect it. It simply clips on and off your phone and can be changed and used many times.
  • This case wills Style Extra your Phone.
  • Size (L x W x H) 9 x 1.1 x 17.1
  • Durable
  • Stylish
  • Handy
  • Hard casing
  • Protective
Kalau ada yang mencari cover untuk smartphone Sony Xperia T2 Ultra ni boleh survey kat Lazada sebab banyak pilihan sikit. Harga pun berpatutan untuk kualiti yang tahan lama dan design pun menarik.
Contoh penggunaan stand 

Upgrade Sampul Duit Raya Hipster

Friday, July 15, 2016
Salam jumaat. Kejap je hari-hari berlalu. Hari ni dah 10 Syawal dah. Sabtu dan ahad esok mula sambung beraya di rumah kawan-kawan yang terdekat. Tak ketinggalan, ada juga yang buat open house. Siap sedialah setiap minggu  nak kesana kemari menghadiri jemputan.

Kalau sampul duit raya dah habis nak bagi duit raya pada budak-budak masa open house nanti boleh tempah sampul duit raya hipster ni yang Fiza dah upgrade saiz dan juga kertas yang digunakan. Tapi rasanya akan dibuka untuk tahun depan sebab stok kertas berwarna ni dah takde dah. Ini sebagai contoh je. Buat masa ni cuma ada stok kraft paper je yang macam Fiza buat sebelum ni. Kalau berminat, boleh tempah.


Masih mengekalkan glueless. Kali ni saiz lebih besar dan boleh masukkan duit RM50 tanpa lipat. Jadi, lebih mudah untuk masukkan duit dan duit pun cantik tanpa perlu lipat. 




Size : 6.5inci x 3.5 inci
Black laser printed
Construction Paper 100gsm
Glueless
Minimum order : 10pcs
Tempoh siap: 1-2 hari
Pos setiap hari
10pcs : RM9
20pcs : RM18
30pcs : RM27
40pcs : RM36
50pcs : RM45
Postage RM7 SM | RM10 SS


Harga untuk saiz besar ni cuma tambah RM0.10 setiap satu dari harga sebelum ni sebab lebih besar dan area print pun lebih besar. Kalau boleh buat sendiri pun agak costly untuk satu. Nak beli kertas, print laser kat kedai pun lebih dari RM50 sen kot? Nak potong dan lipat lagi. Jadi, Fiza bagi harga dah kira murah dengan handmade with love by Fiza. Lagi-lagi boleh customize tulis nama dan boleh tempah dalam kuantiti sikit. Bagi yang berminat, boleh tempah awal ye. Proses menggunting dan melipat agak mengambil masa.

For order :
Whatsapp 012 907 2776


Bersantai di Mono Cafe Segamat

Thursday, July 14, 2016

Dari hari pertama beraya sampai raya ketiga perut tak bekerjasama dengan baik. Selain sakit perut setiap bulan tu tambah pulak dengan perut terkejut makan macam-macam, jadinya sakit perut sakit lain macam raya tu. Berulang kali juga masuk toilet. Grrr...berkurang mood raya tapi masih gigih juga nak makan macam-macam.

Raya keempat tak beraya ke mana, perut pun dah okay. Raya kelima mula beraya semula menghabiskan cuti raya. Bila dah bosan dengan juadah raya, mencari-cari cafe di area Segamat. Jalan punya jalan, Mono cafe jadi tempat kamiorang bersantai sebab cafe lain masih tutup. Masih bercuti raya mungkin.

Dah jemu hadap menu raya, so pilihan Fiza adalah menu western. Macam biasa makanan kegemaran Fiza Fish & Chips. Tapi fish dia cenonet je. Tak puas makan! Tapi sos mustard dia sedap. Air pulak Fiza order 3 layer coffee. Tak nampak 3 layer dah sebab dah kacau.


Kegemaran husband pula Chicken Chop. Ayam dia sedap tapi sos blackpepper tak cukup untuk dia. Kuikuikui.. Air ice lemon tea kaw pekat gila. Bila minum hujung-hujung rasa tu memang melekat kat tekak. Kalau manis sikit mungkin okay kot.



Anak buah Fiza order yee mee sup. Sup dia sedap walaupun hanya plain soup je.  Dan order latte macchiato.

Untuk kesemuanya RM47.++.Setiap menu harganya macam harga standard biasa menu western. Kira okaylah harga yang berpatutan nak layan western sekali sekala. Cafe ni pun besar, sangat selesa, bersih dan kemas. Nak lepak lama pun takde hal. Fiza suka dengan decoration cafe ni. Semuanya unik! Service pun okay.



MONO CAFE SEGAMAT

Lokasi : 18,Ground Floor,Jln Utama 1/8,Tmn Utama,85000 Segamat , Johor.

Raya Ketiga : Family Gathering Warisan Kutik

Tuesday, July 12, 2016


Lagi satu aktiviti wajib setiap tahun menghadiri perjumpaan keluarga warisan kutik (sebelah mak) di Balairaya Kg. Tandong Segamat. Biasanya buat kat rumah waris je tapi tahun 2016 ni buat kat Balairaya je. Lebih senang kot nak uruskan. Raya ketiga tema sedondon kami kembali ke tema hari raya pertama, warna pink!
Warisan Kutik dah generasi ke 7 kot mengikut kiraan Fiza la dan Fiza generasi ke 4.
Kutik ada 6 orang anak, Esah, Adnan, Saabah, Sulaiman, Ariffin dan Ahmad. Yang masih hidup Ahmad bin Kutik merupakan generasi tertua yang masih hidup dalam Warisan Kutik. Fiza dalam waris Sulaiman. Sulaiman mempunyai 4 orang anak, Normah, Zainab @ Zawyah ( Mak Fiza), Badariah dan Maznah.

Untuk raya ketiga ni, keluarga adik-beradik yang ada Azhar, Azlin, Azlina, Azlinda dan Azhafizah. Sejak kahwin ni memang Fiza tak pernah missed lagi datang setiap tahun. Aktiviti perjumpaan sebelah mak ni lain sikit dari sebelah abah. Ada mesyuarat, bacaan Al-Quran, sukaneka dan jamuan makan.

Tahun ni ada aktiviti gubahan tuala. Untuk waris Sulaiman, Fiza ambil tugasan tu. Tapi bukan Fiza sorang la. Keluarga pun terlibat sama. Punyalah takde idea nak gubah tuala tu. Terfikir nak buat angsa macam kat hotel tu tapi kurang menjadi pulak takde ekor. Kira angsa cacat. Tapi kurang sempurna pun dapat nombor 1 tau!


Untuk pertandingan mengikat kain sampin, abang Fiza join tapi takde rezeki menang. 

untuk cabutan bertuah kakak Fiza sorang je dapat dalam keluarga kami. Untuk acara sukaneka, anak-anak buah Fiza tapau hadiah tu. Kemain gigih nak dapat nombor 1. Memandangkan perjumpaan kali ni hari jumaat. Makanya masa agak terhad dan majlis pun habis awal. Sebelum balik sempat  juga ambil gambar satu keluarga kami je. Itupun ada yang dah balik awal. Tak pernah nak cukup.




Sekian aktiviti raya ketiga Fiza. Semoga berjumpa lagi di perjumpaan keluarga tahun 2017.

Raya Kedua Family Gathering Warisan Ayob Mohd Akil


Aktiviti raya yang wajib setiap tahun untuk keluarga abah adalah perjumpaan keluarga Warisan Ayob Mohd Akil pada hari raya kedua bertempat di Felda Kemelah Segamat untuk kali ke-8. Keluarga Fiza antara keluarga yang terawal sampai sebab abah Fiza pengerusi majlis, haruslah kena datang awal. Untuk raya kedua Fiza dan husband pakai tema purple pulak. Eh, tersama macam tahun lepas. Memang baju tahun lepas pun. Raya pertama je semua baru, raya seterusnya pakai apa yang ada je la kan.

Antara aktiviti yang diadakan untuk perjumpaan keluarga adalah bacaan Yaasin & Tahlil, Cabutan bertuah, sukaneka, ucapan pengerusi, ucapan setiap keluarga, perkenalkan ahli keluarga, bergambar dan jamuan makan.

Untuk warisan Ayob Mohd Akil ni kalau tak silap dah sampai ke generasi kelima. Fiza di kira sebagai generasi ketiga. Ejaan Ayob ni buat Fiza confused yang mana satu betul. Orang dulu-dulu punya cerita kan. Tapi kalau ikut ejaan dalam IC abah Fiza, Ayub ejaanya.

Warisan Ayob Mohd Akil
Md. Shah Bin Ayub (allahyarham)
Zaharah Binti Ayub (allahyarhamah)
Zamnah Binti Ayub (allahyarhamah)
Atan Bin Ayub (allahyarham)
Md Nor Bin Ayub
Hjh Munah Binti Ayub
Fatimah Binti Ayub (allahyarhamah)
Rahmah Binti Ayub
Rahimah Binti Ayub
Bibah Binti Ayub

Bila bergambar ramai-ramai ni susah nak susun dan masa agak terhad. Jadinya ambil je mana yang boleh dan ada. Untuk keluarga Fiza, cuma ada 4 beradik je untuk perjumpaan keluarga sebelah abah tahun ni. Azlina, Azmi, Azlinda dan Azhafizah (Fiza le).



Untuk pertama kalinya tahun ni Fiza agak bertuah sebab dalam cabutan bertuah. Jadilah kan dapat tupperware pun. Boleh simpan kuih raya ni. Biasanya perjumpaan keluarga ni sampai tengahari je. Kalau sampai petang memang tak terlarat semua orang. Cukuplah masa yang ada untuk berjumpa keluarga yang ramai dalam satu masa. Meriah betul cuma penat dan ada juga bosan menunggu masa tu. Tapi paling teruja bab cabutan bertuah tu. Masing-masing mengharapkan ada luck menang hadiah yang best-best tu.



Ada umur panjang, tahun depan berjumpa lagi.

Cerita Raya Pertama

Hai semua! Selamat Hari raya! Kembali bersiaran update blog setelah seminggu bercuti. Sesekali bagi peluang kat blog untuk bercuti lama sikit. Nak enjoy raya sebenarnya. Bila cuti raya pun dah habis, makanya kenalah back to reality menyambung kerja design dan tak lupa untuk update blog.

Memandangkan seminggu bercuti update blog, traffik blog pun turun menjunam dan terpaksa kembalikan momentum seperti sebelum ni. Harap-harap usaha berhasil. Okay, warm up blog dengan cerita raya pertama lah ye.

Raya pertama
, hari yang ditunggu-tunggu untuk meraikan kemenangan berpuasa selama sebulan. Dah tentu teruja lebih nak meraikannya dengan keluarga berkumpul beramai-ramai, dengan menu juadah raya yang sedap-sedap setahun sekali dapat, duit raya, pakai sepersalinan raya serba baru dan juga beraya sakan.

Raya Fiza macam biasa raya pertama aidilfitri beraya di kampung husband di Kuala Pilah. Selepas sembahyang raya, bersalaman dan aktiviti wajib adalah family potrait. Family potrait tak lengkap sebab family abang ipar dan juga adik ipar takde dalam gambar. Jadinya kamiorang je la yang ada. Masih lagi meriah. Tahun depan bakal ada orang baru dalam family ( adik ipar bakal berkahwin tahun depan).

Harap juga Fiza dan husband ada rezeki orang baru dalam family kecil kami juga. Aaaminn... Mesti raya bertambah meriah ada anak-anak kan dan takdelah soalan cepu emas gangsa perak "Bila nak ada anak?" tu kan. Tahun ni pada yang bertanya, Fiza layankan je. Tandanya orang tu ambil berat pasal kita kan. Kalau tak terasa hati tu memang tipulah. Tapi tolak tepi je la bab tu sebab tak boleh nak elak.
Husband, Mak mertua, Abah mertua, adik ipar
Fiza & Uwan
Husband, Mak Mertua, Adik Ipar
Fiza & Uwan
Bila Uwan dipaksa memegang Go Pro. Muka Uwan tetap serius. Ini uwan sebelah mak mertua.

Abah dan Mak Mertua

Uwan yang maintain serius. Susah nau nak tengok uwan senyum masa ambil gambar. Nampak je muka serius tapi uwan sebenarnya tak serius pun. Pandai melawak dan suka bersembang.

Family kecil kami berdua je untuk tahun ni. Tahun depan doakan kami bertiga pula ye. Lagi satu, rutin aktiviti pertama di kampung husband ni akan beraya di kampung Uwan sebelah abah mertua di Kg Rembang Panas, Kuala Pilah. Tak jauh mana pun
Tahun ni tema sedondon kami warna pink.
Selepas balik beraya rumah Uwan sebelah abah mertua, terus balik kampung Fiza di Segamat, Johor. Dalam 1 jam lebih dah sampai. Untung juga kampung kamiorang tak jauh mana. Memang raya pertama raya kedua-dua belah. Cuma beraya di kampung Fiza lebih sikit sebab raya kedua dan ketiga ada perjumpaan family sebelah mak dan abah Fiza. Selebihnya baru sempat beraya di rumah kawan-kawan dan saudara terdekat.



Gitulah cerita raya pertama Fiza. Raya kedua, ketiga dan seterusnya akan di update lepas ni. Itupun kalau ada cerita dan kalau ada mood rajin. Siapa ada update cerita raya, mehlah drop link untuk Fiza baca juga.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature