Header Ads Widget

New Stories!

6/recent/ticker-posts

Cara Simpan Bil Pembayaran Dengan Sistematik

Ini entry sambungan dari entry Black board hiasan ruang makan tu. Cara Simpan Bil Pembayaran dengan sistematik kalau bil² dan document telah dibayar atau disettlekan dari KIV tu Fiza akan buat filing pulak. Buat masa ni cuma sediakan satu file besar je dan susun mengikut kategori sebab bil masih belum banyak dan jimat ruang sikit guna 1 file ni.

Nanti dah banyak barulah kita upgrade sikit system filing ni. Guna apa yang ada je cuma beli file je la. Semestinya file pink...Nak jugak Pink. Pembahagi kategori Fiza cuma guna brown paper bag ni je la..Nak masukkan apa pun boleh juga kalau ada bil yang kecil tak boleh nak tebuk lubang tu..


Disebabkan semua bayar online kena juga marking kat paper bila tarikh bayar selain simpan softcopy pembayaran file dalam PC. Penting untuk rujukan akan datang.


Untuk buat filing ni mudah je kena rajin dan konsisten buat. Kalau main letak merata lepas tu lupa nak letak dalam file lepas tu hilang kemana dah susah pulak nak mencari kalau ada apa terjadi kan.


Setiap rumah perlu rasanya buat susun atur macam ni. Mudah dan nampak sistematik . Buat sikit² pun takpe lama lama boleh upgrade. Modal beli file je pun... nak buat cantik² boleh beli file dan label mengikut kategori. Tapi itu nantilah baru Fiza upgrade..Kalau dah upgrade nanti update okay :)

Post a Comment

16 Comments

  1. ika pon buat camnie since 2012 . hehehe .

    ReplyDelete
  2. sama la anum pun buat cm nie

    ReplyDelete
  3. belum ada rumah sdnri, tp buat uma mak pn ok juga.. thanks sharing

    ReplyDelete
  4. abh yui mmg jnis buat fail..apa2 bila msuk dlm fail.. bukti =)

    ReplyDelete
  5. bagus jugak cara ni barulah tak hilangkan :D

    ReplyDelete
  6. terbaikk.. mmg patut wt cmni pun ^^

    ReplyDelete
  7. sungguh sistematik fiza...akak lepas bayar,terus buang,,bleh gitu

    ReplyDelete
  8. Bagus kak fiza..dah mcm keje opis..hhehe

    ReplyDelete
  9. Teraturnye.. mudah nak rifer klu pape berlaku kn..

    ReplyDelete
  10. mcm ni sistematik. senang bila nak semak semula. hehe

    ReplyDelete
  11. Lebih teratur dan menarik utk kita buat ..

    ReplyDelete
  12. Cara mcm ni akan menjadikan kita lbh berdisiplin dlm menyimpan bil2 yg ada .

    ReplyDelete
  13. bagus, memang sbelum ni berlipat lipat je kt rak tuuu =P

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.