Pinterest Penyumbang Terbesar Traffic Blog. Tutorial Letak Button Pinterest Dalam Blog.

Friday, September 11, 2020

Dulu, masa sedang rancak berblog tak tahu menahu lansung fungsi button pinterest ni. Tertanya tanya jugalah kenapa dalam setiap template blog ada script button pinterest ni. Masih belum ada jawapan yang pasti lagi masa tu.

Bila dah masuk kedunia photography ni barulah rasa function letak button pinterest dalam blog. Dah letak dalam blog dan hasilnya pinterest adalah penyumbang terbesar traffic blog. Terkagum kejap!

Fiza yang lambat tahu ke camna? Kalau tak check dekat google analytics tu sampai ke sudah lah tak tahu lansung. Tiba-tiba tergerak hati nak check details semua kat google analytics. Baru nak memahami cerita dia.

Pinterest

Pinterest merupakan sebuah pinboard online yang digunakan untuk mengumpulkan media dari pelbagai website. Pinboard boleh di buat seberapa banyak dan kita boleh mengorganisasikan gambar-gambar menarik mengikut kategori. 

Contohnya : Resipi, Food, Home Decor dan sebagainya.

Contoh akaun pinterest : Azhafizah MN. Boleh follow kalau sudi. Terima kasih
Pinterest Azhafizah MN

Pengguna boleh likes, komen dan re-pin gambar/content antara satu sama lain. Lebih kurang media sosial facebook, twitter dan instagram. 

Tapi lebih kepada macam instagram lah. Cuma pinterest ni bukan hanya sekadar share gambar.

Fungsi Pinterest

Photographer
Sedia maklum gambar dalam pinterest semuanya menarik. Sesuai lah dengan hobi photographer kongsikan gambar, berkongsi tips dan idea photography serta mencari idea untuk menghasilkan gambar yang menarik. Sesuailah dengan hobi kiranya.

Blogger
Blogger dapat mempromosi blog dengan cara 'pin it' melalui blog. Secara tak lansungnya gambar tersebut akan dikongsikan dalam website pinterest bersama dengan url blog. 

Lebih bagus sekiranya pin mengikut kategori.

Pengguna
Memberikan idea, bertukar informasi dan berinteraksi dengan pengguna seluruh dunia.

Jadi, tak rugilah letak button pinterest dalam blog. Pinterest ni adalah platform yang terbaik juga untuk promote content dalam blog. sebabnya :

  • Sebuah pin Pinterest boleh tersebar jauh lebih meluas seluruh dunia berbanding sebuah tweet.
  • Kebolehan sebuah pin dilihat oleh ramai orang lebih tinggi dalam masa satu minggu berbanding sebuah post tweet dan sebuah post facebook.
  • Sebuah pin boleh meningkatkan page visits dan pageviews sesebuah website lebih banyak.
Mulai sekarang boleh lah mulakan letak pinterest pin it button for images dalam blog masing-masing. Sebelum tu, silalah buat akaun pinterest dulu ye. Dah ada akaun barulah boleh linkkan dengan blog nanti.

Nah, ini buktinya pinterest penyumbang terbesar traffic blog Fiza (screen shot 11 September 2020). Bukan hanya sekadar cakap. Siap sekali dengan buktinya. 

Kenapalah dari dulu tak letak pinterest button for website. Takpelah, yang lepas usah dikenang. Kita mulakan yang baru.

Pinterest Penyumbang Terbesar Traffic Blog

Traffic tak lebat sangat tapi kira bolehlah juga tu kot kan. Terima kasih juga buat penyumbang traffic blog blog yang tersenarai.

  • misshamakeupstore.blogspot.com
  • puanhazel.blogspot.com
  • duniashida.com
  • dianarashid.com
  • massaari.com
Lain pula kalau tengok dekat dashboard blogger. Tapi tetap blog Kak Dana jadi penyumbang utama traffik (Top Refferal) blog ni. Terima kasih Kak Dana!

Top Referral Dashboard Blogger Azhafizah

Akaun pinterest ni ada dua. Kalau ada bisness boleh daftar pinterest for business. Pinterest ni sangat bagus untuk marketing selain meningkatkan pageviews. 

Ada juga menyediakan beberapa tools untuk meningkatkan bisness lebih berjaya.

Untuk tujuan personal boleh mendaftar sebagai akaun personal sahaja. Dia macam instagram juga boleh tukar pinterest for business. Mana lah tahu tiba tiba beralih arah ke business pula kan. Tak perlu nak buat akaun baru. 

Cara Daftar Akaun Pinterest

  • Masuk ke website pinterest
  • Sign up (Boleh daftar akaun baru atau daftar menggunakan facebook atau google account). Untuk create business account click pada create business account pada bahagian bawah sekali.
  • Setelah berjaya daftar, verikasi link blog untuk menghubungkan link blog dengan akaun pinterest di bahagian setting pinterest.

Mostly kalau template percuma download dari internet dan ada siap-siap script pinterest pin it button for images tu. Sila gunakan sepenuhnya dengan baik. Jangan buang!

Kalau tak ada, bolehlah tambah pinterest pin it button for images dalam blog sendiri ye.


Tutorial Letak Button Pinterest Dalam Blog

1. Dashboard>>Theme>>Edit HTML
2. Cari code </head>
3. Copy code dibawah dan paste atas code </head>

<script>
//<![CDATA[
var bs_pinButtonURL = "https://1.bp.blogspot.com/-i5px7KjyzEM/X1rlHggJfHI/AAAAAAAAzWc/va3m5kE-PyYt5G7rGq3FIhKFKiZDtdpmwCLcBGAsYHQ/s72/pinterest-round.png";
var bs_pinButtonPos = "center";
var bs_pinPrefix = "";
var bs_pinSuffix = "";

eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return(c<a?'':e(parseInt(c/a)))+((c=c%a)>35?String.fromCharCode(c+29):c.toString(36))};if(!''.replace(/^/,String)){while(c--){d[e(c)]=k[c]||e(c)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return'\\w+'};c=1};while(c--){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp('\\b'+e(c)+'\\b','g'),k[c])}}return p}('1B(1C).1A(s($){$(\'Z\').1z(\'<4 x="w:H;" U="B" T="\'+15+\'">\');3 l;3 m;3 n;$(\'.B\').1w(s(){m=$(\'.B\').K(L);n=$(\'.B\').M(L);$(\'.B\').1x()});1d();s 1d(){$(\'.7-19 4,.r-Z 4,.7-14 4,.r-7 4,.r-J 4,.16-J a\').1y(\'.1a,.1a 4\').1D(s(){$(\'.9-p\').u("w","H");1c(l);3 a=$(q);3 b=13(a.u("W-v"));3 c=13(a.u("W-t"));3 d;3 e;1E(1K){D\'1L\':d=a.6().v+a.M(L)/2-n/2;e=a.6().t+a.K(L)/2-m/2;C;D\'1I\':d=a.6().v+b+5;e=a.6().t+c+a.K()-m-5;C;D\'1F\':d=a.6().v+b+5;e=a.6().t+c+5;C;D\'1G\':d=a.6().v+b+a.M()-n-5;e=a.6().t+c+a.K()-m-5;C;D\'1M\':d=a.6().v+b+a.M()-n-5;e=a.6().t+c+5;C}3 f=a.1k(\'T\');3 g=a.1i(\'.r,.1j,.7\').R(\'.r-S,.7-S,.7-1u\');3 h=g.1o();y(O 18===\'P\'){18=\'\'}y(O 11===\'P\'){11=\'\'}y(g.R(\'a\').1q){3 Y=g.R(\'a\').G(\'Q\').1b(/\\#.+\\b/1e,"")}V{3 Y=$(1r).G(\'Q\').1b(/\\#.+\\b/1e,"")}3 i=\'<12 U="9-p"x="1s:E;6:1m;z-1l:1J;1N:2c;" ><a Q="24://2e.28/27/26/29/?2a=\'+Y+\'" 2b="25"><4 U="23" x="-1S-I-F:E;-1T-I-F:E;-o-I-F:E;I-F:E;20:21;W:0;1Y:0;1X:0;" T="\'+15+\'" S="1W 17 1Z"></a></12>\';3 j=a.10().1V(\'a\')?a.10():a;y(!j.A().1U(\'9-p\')){j.1P(i);y(O l===\'P\'){j.A(\'.9-p\').G("1h","q.x.1f=1;q.x.w=\'X\'")}V{j.A(\'.9-p\').G("1h","q.x.1f=1;q.x.w=\'X\';1c(1R)")}}3 k=j.A(".9-p");k.u({"v":d,"t":e});k.u("w","X");k.N().1g(1Q,1.0,s(){$(q).1O()})});$(\'.7-19 4,.r-Z 4,.7-14 4,.r-7 4,.r-J 4,.16-J a\').17(\'2d\',s(){y(/1p [1-8]./.1H(1v.2f.1t())){3 a=$(q).A(\'.9-p\');3 b=$(q).10(\'a\').A(\'.9-p\');l=22(s(){a.N().u("w","H");b.N().u("w","H")},1n)}V{$(\'.9-p\').N().1g(0,0.0)}})}});',62,140,'|||var|img||position|entry||pinit||||||||||||||||wrapper|this|post|function|left|css|top|visibility|style|if||next|pinimgload|break|case|none|shadow|attr|hidden|box|image|outerWidth|true|outerHeight|stop|typeof|undefined|href|find|title|src|class|else|margin|visible|pinitURL|body|parent|bs_pinSuffix|div|parseInt|summary|bs_pinButtonURL|block|on|bs_pinPrefix|content|nopin|replace|clearTimeout|hoverCheck|gi|opacity|fadeTo|onmouseover|closest|hentry|prop|index|absolute|3000|text|msie|length|location|display|toLowerCase|header|navigator|load|remove|not|append|ready|jQuery|document|mouseenter|switch|topleft|bottomright|test|topright|9999|bs_pinButtonPos|center|bottomleft|cursor|show|after|300|bsButtonHover|moz|webkit|hasClass|is|Pin|border|padding|Pinterest|background|transparent|setTimeout|pinimg|http|_blank|create|pin|com|button|url|target|pointer|mouseleave|pinterest|userAgent'.split('|'),0,{}))
//]]>
</script>

4. Edit code mengikut pilihan masing-masing
Tukar tulisan warna merah dengan url button pinterest pilihan. Copy url button yang disediakan dibawah.

https://1.bp.blogspot.com/-MFyo-fKeM5U/X1rlHuq0TrI/AAAAAAAAzWg/vu04HrfHSVQVRI_Zhi5B-oj-6weO4h0_gCLcBGAsYHQ/s72/pinterest-square.png

https://1.bp.blogspot.com/-i5px7KjyzEM/X1rlHggJfHI/AAAAAAAAzWc/va3m5kE-PyYt5G7rGq3FIhKFKiZDtdpmwCLcBGAsYHQ/s72/pinterest-round.png

https://1.bp.blogspot.com/-5T7h95yvihI/X1rncKi7axI/AAAAAAAAzWw/ywpEUrEh0cwQ_Q5bpW1OKLrf6l-oP_JtgCLcBGAsYHQ/s84/pinterest-button.png

https://1.bp.blogspot.com/-Wm-0IqnuwMg/X1rnyaVDltI/AAAAAAAAzW4/CgrQppQ0wn0EXcyc1pHAvfZaCtoZCbxKgCLcBGAsYHQ/s92/pinterest-button-pin%2Bit.png


Untuk tulisan warna biru center boleh ubah kedudukan button pada gambar. 
topleft
topright
bottomright
bottomleft

*sila padam code read more : dan seterusnya jika copy & paste dari blog fiza.

5. Save Template

Dah save lepas tu cubalah tengok kat blog samada berfungsi ke tidak button tu. Kalau dah berfungsi rajin-rajinlah pin it gambar untuk promote dan naikkan traffic blog.

Selamat mencuba dan harap ianya membantu. Kalau tak menjadi boleh tanya Fiza kat media sosial, pm je. Klik pada icon sosial media kat atas sekali sebelah kanan menu bar.

Credit untuk owner script pinterest. 


34 comments

  1. kena korek balik apa ID & Password pinterest ammi. dulu penah register tapi mcm tak reti nak guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. korek jangan tak korek ammi. harap jumpa dan nanti jangan lupa letak tau :)

      Delete
  2. Blog akak memang butang Pinterest. Selalu terfikir apa benda butang ini tapi tidak kisah asal tidak rosakkan blog.
    Terima kasih terangjan. Ada ilmu Fiza akak ada pakai.
    Semoga murah rezeki.

    ReplyDelete
  3. Bluurr jap tengok pinterest ni... meaning kita post entri macam biasa dan kemudian pin kan gambar tu dalam pinterest la ek?

    ReplyDelete
  4. OOoooo boleh cuba ni, selain Ig, pinterest pun boleh ya

    ReplyDelete
  5. main letak je selama ni..tak tau pun kegunaannya...hahah..lepas ni bolehlah letak gambar canti-cantik lagi kan..thanks fiza untuk info ni

    ReplyDelete
  6. saya belum cuba lagi Pinterest ini pada blog..

    dulu pernah cuba dan tak tahu manfaatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni mungkin boleh cuba letak semula dan observe hasilnya :)

      Delete
  7. Terima Kasih kongsi pengalaman pinterest ni. Terasa juga nak buka akaun bila ada rezeki masa. Lebih-lebih lagi dah kerap jumpa gambar yang kita ambil tapi sumber lain guna tak bagi credit kepada kita semula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Tentang hal tu, jangan lupa letak watermark supaya mudah untuk pengguna creditkan nanti :)

      Delete
  8. ohh baru tahu hehe ingatkan takda function langsung sebab tu nda pernah berminat mau letak.. bole cuba lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu fikir macam tu juga. now dah tahu boleh cuba letak semula :)

      Delete
  9. Yes, byk blogger mat salleh recommend guna Pinterest. Mmg sesuai betul utk Fiza sbb gmbr2 kat blog ni sgt ohsem.🤩

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barulah faham kak kenapa blog mereka ada pinterest. Terima kasih kak :)

      Delete
  10. Menarik ni. Nanti nak cuba juga.
    Tq fizah

    ReplyDelete
  11. okay..shida siap psg..tq fiza for tutorial!

    ReplyDelete
  12. Betul lah tu. Pinterest boleh membantu naikkan view. kalau tengok blog mat salleh dorang banyak invest utk pinterest ni. Macam mana nk jadikan dia cantik and semua tu. Saya pon dlu ada letak pinterest sekarang je tak letak sebab tukar template blog. Insyaallah nati tukar balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq for explaination. Baru faham fungsi dia.
      Selamat letak semula nanti :)

      Delete
  13. Nice info kak. Terbaik kak. Pinterest mmg salah satu penyumbang traffic blog yg bagus kak. Tinggi tu akak dapat traffic. Tahniah kak. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Boleh cuba juga untuk letakkan dalam blog :)

      Delete
  14. hehehhe suka la..dulu pi buang button tu..kikiki..nak letak balik la

    ReplyDelete
  15. weii sama la...kita pun kak dana antara penyumbang trafik tertinggi haaa

    ReplyDelete
  16. thank you for the info...dah lama register pinterest, sbb nak tengok gambar2..

    ReplyDelete
  17. nice sharing.. Pernah ada akaun pinterest nie tapi sebab tak mahir dan jarang guna entah apa akaunnya entah.. hehehe..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.