Resepi Ayam 3 Budak Gemok Mudah Masak Cara Fiza | Mari kita teruskan mengejar update menu Ramadhan. Menu Berbuka 4 Ramadhan berbalik kepada menu ayam semula. Teringin Ayam 3 budak gemok pulak dah sebab tiba-tiba teringat ayam gesek power tu lah. Power sangat lah tu sampai buat orang teringin makan. Masak ayam 3 budak gemok pun mudah je. Sambal gesek tu pun dah siap stok awal-awal. 

Resepi Ayam 3 Budak Gemok Dan Sambal Gesek Power

Bahan-Bahan Sambal Gesek Dan Cara Buat Sambal Gesek Power
Goreng 1 biji bawang besar (potong 4), 1 ulas bawang putih, Cili Api Segenggam, 2 biji tomato (potong4). Dah garing tu angkat dan tapis minyak. Tumbuk guna lesung batu kalau tak ada cobek. Nak blend pun boleh. Masukkan garam sikit dan sesudu gula. Adjust rasa ikut citarasa masing-masing.


Bahan-bahan Ayam Kicap 
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai daun kari
garam
serbuk kunyit
serbuk kari
Kicap
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis

Cara Masak Ayam Kicap
Potong ayam kecil-kecil dan gaulkan dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk kari. Goreng sampai masak dan ketepikan. Untuk masak kicap tu, blend bawang besar, bawang putih dan halia. Panaskan minyak dan tumiskan bahan blend, masukkan sekali dengan serai yang telah diketuk. Dah garing sikit masukkan daun kari dan biarkan garing. Masukkan ayam dan masukkan kicap ikut rasa masing-masing. Tak perlu tambah garam sebab dah letak kicap dan dah letak garam masak goreng ayam tadi. Kang terlebih masin pulak.

Hidangkan dengan timun sekali nak di lawan dengan sambal gesek dan ayam kicap manis ni. Sekali makan boleh bertambah dibuatnya. Lagi-lagi makan dengan panas. Aduhaiii..kecur air liur tengok ayam kicap 3 budak gemok ni.

Resepi Ikan Cencaru Bakar Bersambal Dan Kacang Goreng Campur Telur  Masak Cara Fiza | Ayam sudah, udang pun sudah. Sekarang giliran ikan cencaru pulak ambil alih untuk menu berbuka 3 Ramadhan. Ikan cencaru bakar dengan sambal lagi sedap rasanya daripada dibakar kosong dengan garam dan serbuk kunyit. Bila bersambal tu tak payah dah  nak buat air cicah asam atau sambal kicap. Sambal tu Fiza dah siapkan awal-awal sebelum puasa. Buat stok banyak sikit sebab nanti senang nak bakar ikan, terus guna je.



Cara buat Sambal Ikan Bakar Masak Cara Fiza
Blend 2 labu bawang besar, 2 ulas bawang putih, 1 inci halia dan 1 batang serai. Tumiskan sampai naik bau, baru masukkan cili kisar dan juga sos cili. Bila dah garing tu masukkan air asam jawa, garam, gula perang dan kicap sikit. Kacau rata dan biarkan sampai pecah minyak. Bila dah masak biarkan sejuk baru masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais. Kau orang adjust lah ikut citarasa masing-masing. Fiza suka guna gula perang sebab warna sambal nampak lagi cantik.

Kalau tak nak sambal tu hangus masa ikan dibakar, kau orang boleh bakar dulu ikan cencaru dengan garam dan serbuk kunyit dulu. Bila hampir nak masak tu, baru letak sambal tu dan biarkan masak sekejap. Fiza masak guna kuali ajaib tu dan bungkus ikan dengan aluminium foil. Kalau ada daun pisang lagi sedap. Masak ikan bakar 15 minit baru terbalikkan dan sambung lagi masak 10 minit untuk sebelah lagi.

Hari ketiga baru Fiza masak sayur kacang panjang campur telur. Tukar salad kepada sayur bergoreng pulak. Tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis. Masukkan kacang panjang dan pecahkan sebiji telur. Masukkan garam dan serbuk kunyit. Gaul rata dan biarkan masak sekejap. Kalau goreng kacang panjang, Fiza suka goreng sekejap je sebab suka makan sayur rangup.

Resepi Sambal Udang Mudah Masak Cara Fiza | Baru hari kedua puasa dah pening nak masak apa. Asyik ayam je. Jemu pulak. Mujur ada stok udang dalam peti ais. So cadang nak sambalkan aje udang-udang tu. Sambal udang ni lagi sedap kalau di kawankan dengan petai. Lagi bertambah selera makan. Sebusuk-busuk petai tu kalau dia ada jadi sesedap masakan lah. Itu kata-kata penggemar petai. Yang tak suka petai tetap cakap tak sedap. 

Masak sambal udang 10 minit lagi nak berbuka pun sempat lagi nak masaknya. Dengan syarat bahan-bahan dah ready lah. Tapi takdelah buat macam tu. At least setengah jam lah nak siapkan bahan-bahannya sekali. Kalau dah siap bahan-bahan tu lain cerita lah tinggal campak-campak masuk dalam kuali je.

Resepi Sambal Udang Mudah Masak Cara Fiza


Bahan-bahan
Udang
2 labu bawang besar 
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
garam secukup rasa
gula perang 1 sudu
1 sudu kicap
3 sudu minyak menumis
1 keping asam keping

Cara-cara
Tumbuk kasar atau kisar kasar 1 biji labu bawang besar, 2 ulas bawang putih dan halia. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi. Dah naik bau, baru masukkan cili kisar dan sos cili. Gaul rata dan biarkan garing. Kemudian baru masukkan udang. Gaul rata lagi baru masukkan garam, kicap, gula perang dan asam keping. Bila hampir masak tu baru masukkan bawang potong yang sebijik lagi tu. Kalau buat sambal, Fiza suka potong bulat. 

Nak pedas, tambah cili api. Fiza jenis suka buat cili kisar guna cili kering pedas. So tak perlu tambah cili api dah. Dan kalau nak berkuah sikit tambah je air. Fiza tak tambah air sebab taknak sambal cair. Kalau malas nak blend atau tumbuk, kau orang potong potong je bahan menumis pun okay je. Cuma dia lagi sedap kalau bahan-bahan tu ditumbuk menggunakan lesung batu. Hari kedua masih mengekalkan salad sebagai ulaman. Tak perlu masak sayur dah.


Resepi Ayam Black Pepper Mudah Masak Cara Fiza | Masak apa hari pertama berbuka puasa? Baru nak berlari berkejaran update menu berbuka puasa dalam blog. Hari-hari update kat media sosial je. Macam biasa, Fiza dan husband dah biasa dengan hidangan simple-simple je waktu berbuka. Tak ada menu sampingan kuih muih atau menu tambahan melainkan menu utama, sayur dan juga kurma. Simple bukan? Berdua je pun. Nak masak banyak-banyak siapa pulak yang nak makan nanti.

Cuma bila lapar lepas terawih tu barulah akan masak kuih atau hidangan lain. Sejenis yang suka makan masakan panas. Baru selera makan. Berpuasa dalam tempoh PKP ni takde lah nak terkejar kejar hal lain. Masak untuk berbuka pun satu jam sebelum atau setengah jam sebelum kalau masak simple-simple lah. Baru sedap makan makanan yang masih panas. Menu Berbuka 1 Ramadhan Fiza adalah Ayam Black Pepper Masak Cara Fiza dan salad. Senang tak payah masak sayur dah.

Resepi Ayam Black Pepper Mudah Masak Cara Fiza

Bahan-bahan
Ayam potong kecil (nak cepat masak)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang cili api
1 sudu besar black pepper
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
Minyak masak untuk menggoreng
Garam
Serbuk Kunyit
Tomato 1 biji

Cara Masak Ayam Black Pepper
Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng sampai masak. Bila dah masak tu, keluarkan minyak goreng tu. Masukkan black pepper, bawang putih, bawang besar, cili api yang telah dipotong-potong. Bila bawang semua dah layu, masukkan sos tiram dan juga kicap.

Kalau ada tomato, potong 4 dan masuk last sekali sebab tak nak tomato layu. Kalau tak ada, tak letak pun takpe. Gaul rata dah siap. Jangan letak garam lagi ye sebab menggoreng tadi dah letak garam dan dah letak sos tiram juga kicap. Dah cukup perasa dah tu.

Kalau guna isi ayam bahagian dada tu lagilah cepat masak dan tak perlu guna minyak banyak kalau guna non stick pan. Tapi kalau masak potongan ayam dari semua bahagian ayam, minyak kena lebih sikit lah baru masak sekata. Okay, done menu berbuka hari pertama Ramadhan. Kalau tak ada idea nak masak apa, boleh lah masak menu ayam black pepper ni.

Duduk rumah selain aktiviti mengemas, memasak, tengok movie dan sebagainya dalam tempoh PKP ni. Membelek pokok-pokok bunga hiasan dalam rumah salah satu aktiviti terapi yang boleh memberikan mood sedikit tenang. Itu kalau pokok hidup sihat membesar. Kalau susah nak hidup tu, kita pulak yang susah hati nanti. Pendek kata, nak tanam pokok hiasan dalam rumah kena pilih pokok yang sesuai. 

Pokok hiasan dalam rumah ni biasanya jenis yang tidak memerlukan cahaya yang banyak, kena letakkan di tempat yang redup tapi dalam masa yang sama masih ada cahaya. Kiranya di bawah cahaya matahari yang rendah bukan terdedah terus pada cahaya matahari yang kuat. Untuk kau orang yang suka letak tanaman pokok hiasan dalam rumah atau nak letak pokok hiasan di meja kerja, Fiza suggest pokok renek yang comel macam Fittonia ni. 

Fittonia juga dikenali sebagai nerve plant dan ianya sejenis pokok bonsai hiasan daripada beberapa spesis yang memiliki corak-corak daun yang berbeza can cantik. Jenis-jenis fittonia adalah Fittonia Fortissimo, Fittonia Frankie, Josan fittonia , Fittonium Red , Fittonia Red Vein, Fittonia Pink Vein, Fittonia White Vein, Fittonia White Anne, Fittonia Skeleton, Dwarf fittonia Perseus dan Fittonia Mosaic Kings Cross. Yang Fiza beli bulan lepas jenis Fittonia Red, Fittonia Skeleton dan juga Fittonia White Anne.

Fittonia Red

Fittonia Red ni warna merah dia sangat cantik. Jenis corak dan bentuk daunnya sangat cantik beralun. Apa yang Fiza perasan Fittonia Red ni lebih cepat membesar daripada fittonia yang lain. Terlebih baja belaian manja ni agaknya. Mana taknya hari hari belek dia. Dulu comel renek je tumbuhnya. Sekarang dah menggalah tinggi. Tapi itulah, nak re-pot pun nak kena beli pasu baru dulu.


Fittonia Skeleton

Fittonia Skeleton ni agak unik daunnya. Kombinasi warna pink dan hijau sangat menyerlah. Kenapa dipanggil skeleton? Kau orang sendiri dah boleh agak sebab corak daun dia jelas terang macam tulang rangka. Bentuk daun dia bulat sikit dan tak beralun macam fittonia red tapi cantik sebab corak daun dan kombinasi warna daun tu.

Fittonia White Anne

Yang terakhir, Fittonia White Anne ni agak lambat juga ye nak tunggu dia membesar. Pertumbuhan yang agak lambat. Ke sebab nak pasu baru ni? Tapi kira okaylah dia maintain macam ni sebab kecik macam ni comel je nampak. Fiza beli 3 pasu Fittonia ni dengan harga RM20 di Seremban Landskap. Rindu pulak nak pergi nursery haih.

Selamat pagi semua. Tiba-tiba dah hari rabu. Mujur masih ingat hari apa. PKP hari keberapa jangan ditanya sebab dah malas nak mengira hari. Dan dah terbiasa dengan suasana sekarang. Ye, kita perlu redha dengan apa yang berlaku. Sejak PKP ni, ramai yang terkesan dengan kehilangan sumber pendapatan terutamanya yang berkerja sendiri. Fiza pun merasainya juga.

Tempahan sampul duit raya hipster terpaksa Fiza hentikan buat masa ni atas sebab tak boleh nak keluar ke kedai. Kedai printing pulak jauh kena rentas sempadan negeri. Nak merentas sempadan negeri bukan mudah masa PKP ni. Kedai pun tak pasti bukak ke tidak. Tambah lagi, raya pun samar-samar lagi kan. Kiranya ini keputusan yang tepat. Demi keselamatan juga dan segala bayaran akan dipulangkan semula. Moga ada rezeki yang lebih baik dimasa akan datang. Aamiin...


Tempahan design buat masa ni Fiza pun agak slow juga. Entah kenapa mood nak mendesign tu agak terganggu sikit. So sunyilah sikit SOHO Fiza ni di musim PKP. Lebih kepada update blog dan blogwalking dan kerja editing gambar sendiri je lah. Nak photoshoot pun sekarang tengah musim hujan. Lighting tak on point. Tandanya kena rehat dulu tu.



Walaupun SOHO agak sepi tapi pokok-pokok ni tak pernah sepi. Semakin membesar dan bertunas baru dengan jayanya. Tengok pokok-pokok hijau ni, rasa bahagia walaupun tak ada idea nak nak dicurahkan. Sepi tu kerja Fiza je, husband masih dengan mood #roadtophd yang perlu diteruskan.

Sejak musim Covid-19 ni face mask 3 ply ni jadi rebutan ramai sampai habis stok sana sini. Kebanyakkan farmasi pun dah tak ada stok face mask ni. Dalam masa yang sama, banyak juga peniaga yang ambil kesempatan jual face mask dengan harga mahal. Memang untung gila-gila jual face mask sedang tengah musim Covid-19. Bab harga ni tak tahu lah nak salahkan siapa. Memang waktu terdesak macam ni, nak tak nak kena beli juga untuk keperluan. 



Ada juga peniaga yang menipu, kononnya jual face mask 3 ply. Sekali bila pembeli terima bungkusan rupanya face mask buat sendiri dan ada juga yang dapat barang lain. Allahu, kenapalah manusia suka ambil kesempatan atas apa yang berlaku. Mujur sekarang stok face mask dah mula ada dalam pasaran semula. Kalau nak beli tu, belilah pada seller yang boleh dipercayai. Lagi bagus beli pada seller yang kita kenal. 

Fiza tak pernah lagi beli face mask online sebab ada stok face mask N95 musim jerebu dulu tu. Bolehlah buat guna masa keluar beli barang kejap sementara. Beberapa hari lepas baru dapat face mask 3 ply sumbangan kerajaan Malaysia. Kau orang dah dapat ke belum? Ada yang dah dan ada yang belum. Agihan secara berperingkat mengikut tempat.

Sumbangan seperti ini sangat membantu rakyat memandangkan face mask sukar didapati di pasaran dan harganya mahal. Tak semua orang mampu membeli dengan harga yang mahal. Sekurang-kurangnya dengan sumbangan face mask 3ply ni dapat menangani isu covid-19 dari terus merebak. Terima kasih Kerajaan Malaysia. 

Kurma, buah wajib ada bulan Ramadhan. Berbuka dengan kurma adalah sunnah Nabi yang kita boleh amalkan. Setiap tahun, kita dah biasa dengar iklan kurma yusuf taiyoob tu. Tahun ni nampaknya lebih menunggu berita semasa tentang Covid-19 setiap hari. Cakap tentang kurma, Fiza paling suka kurma madu (mazafati dates) tu. Tahun ni beli brand suntree di 99 Speedmart. 


Kurma Madu ( Mazafati Dates)
Mazafati dates saiz dia sederhana je tak besar tak kecil. Kurma yang berwarna gelap dan tekstur dia sangat lembut dengan lembap serta rasa dia manis. Isinya sangat tebal tak macam kurma lain. Kalau nak tahu, mazafati dates dikatakan kurma paling sedap di dunia dan warnanya lebih menarik berbanding jenis kurma yang lain. Dikenali juga dengan nama kurma kimia atau kurma bam.


Juga dikenali sebagai kurma madu dan salah satu jenis buah kurma yang berasal dari Iran. Kurma madu juga antara yang popular di Malaysia dan menjadi pilihan umat Islam di Malaysia sebab harganya lebih murah dan lebih sedap. Kurma ajwa sedap katanya tapi harganya sedap jugalah, mahal okay! Tak pernah cuba lagi. Takut nak bayar bila tengok harga golongan bangsawan.


Dulu-dulu masa waktu kecil tak suka berbuka dengan kurma. Kalau tak silap, masa tu jenis kurma yang liat sikit tu kot. Tapi sekarang, suka makan kurma tapi kurma madu lah. Kalau blend kurma dengan air susu. Sedap uiii. Stok susu kurma farm fresh macam susah nak dapat sekarang. Memanjang sold out. Blend je kurma dengan susu pun jadi juga. Kadang bulan tak puasa pun suka beli stok kurma madu ni. Khasiat dia memang banyak dan kita pun tahu makan kurma tu bagus.

Kurma dapat menambah tenaga, meningkatkan ingatan dan kecerdasan otak, bagus untuk kesihatan pencernaan, memberikan kesihatan jantung yang baik, menguatkan saraf dan banyak lagi khasiat kurma ni. Rugi lah kalau tak suka kurma. Cuba try kurma madu ni, mesti kau orang pun terus suka makan kurma. Kurma apa lagi yang best? Kongsikan di kotak komen.

note : kurma berpeluh baru keluar dari peti ais
Marhaban Ya Ramadhan 1441H. Selamat berpuasa untuk semua umat Islam. Ramadhan kali ni sangat berbeza, buat pertama kalinya kita sambut ramadhan di rumah masing-masing tanpa boleh keluar rumah. Takde terawih di masjid, tiada bazaar Ramadhan dan tiada aktiviti Ramadhan di luar. Semuanya hanya boleh dibuat di rumah je. New normal life yang kita perlu hadap yang entah bila akan berakhir. Ye, demi keselamatan kia semua.

Marhaban Ya Ramadhan 1441

Syahdu rasa sambut Ramadhan kali ni kan? Takpe, pujuk hati sendiri dan ada hikmah Ramadhan disebalik PKP yang dilanjutkan ni. Hikmah yang paling jelas terang lagi bersuluh, kita boleh fokus 100% ibadah puasa di bulan Ramadhan tanpa terganggu dengan hal-hal duniawi. Waktu solat terjaga dan boleh menghayati Ramadhan dengan ibadah-ibadah lain.

Mungkin ini adalah  pertama kali puasa Ramadhan kita penuh dengan menyendiri lebih dekat dengan Allah untuk refleksi hati dan diri kita sendiri. Kita juga berpeluang berterawih dan berbuka dengan ahli keluarga mengeratkan lagi hubungan dengan keluarga.

Dengan tiadanya Bazaar Ramadhan, kita boleh jimat belanja dengan masak sendiri di rumah. Pahala puasa pun tak terganggu dek kerana dosa mata ketika ke Bazaar Ramadhan."Tak sedap tak mengapa, boleh masuk dalam group Masak Apa Tak Jadi Harini" kata PM malam tadi. Aduhaii, ayahanda kita pandai bergurau. Tapi dalam masa sama rasa kesian juga dengan para peniaga yang mencari rezeki di Bazaar Ramadhan.

Marhaban Ya Ramadhan 1441

Buat pertama kalinya juga, kita tidak akan memikirkan tentang persiapan hari raya. Apapun yang terjadi kita perlu hadapi dengan sabar dan ketahuilah Allah maha mengetahui. 

وَعَسَىٰ أَن تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” -Al Baqarah 2:216


Churros viral tak? Tak kot kan? Satu masa dulu pernah viral dan penah cuba buat. Kalau cari balik resepi churros dalam entri lama tahun 2014. Tahun 2014 tu pertama kali buat churros. Lepas tu tak buat dah, mungkin malas mungkin juga dah cuba sekali lepas tu tak nak buat dah. Ternampak ada yang share kat social media, dan dan kau rajin nak buat jugak.

So selepas 6 tahun kita mengchurros lagi lah. Alang-alang tengah rajin dan ada bahan-bahannya cukup. Pulak tu dah janji dengan husband nak buat kan. Kira kena buat jugaklah untuk minum petang semalam. Ternyata masih ada bakat buat churros dan masih menggunakan resepi lama. Boleh rujuk resepi churros rangup mudah dalam entri lama.

Churros Rangup

Okay takpe, Fiza copy paste semula resepi tu kat sini. Tahu dah kau orang mesti malas nak klik klik ni. 

Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar butter
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla
1biji telur
Nozzle muncung bintang
Piping bag
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-Cara:
1. Didihkan air, masukkan butter, gula dan garam . Kacau sebati dengan api yang sederhana
2. Perlahankan api, masukkan tepung sikit² atau dengan cara mengayak supaya tepung tak berketul². Kacau sehingga rata dan tutup api.( Agak berketul sikit tapi jangan risau dah uli nanti okaylah). Biarkan sejuk kejap.
3. Masukkan telur yang telah dipukul kembang terlebih dahulu. Kemudian masukkan esen vanilla dalam adunan tepung tadi, uli sebati gunakan tangan bila adunan dah sejuk sedikit.
4. Masukkan adunan dalam piping bag
5. Kalau nak cantik, piping kan dulu atas parchment paper/baking paper sebelum goreng. Kalau dah pro, terus piping dalam minyak masak yang telah dipanaskan dalam kuali.
6. Bila dah warna keperangan tu, angkat dan toskan.

Churros Rangup

Taburkan gula kastor atau buat chocolate dip. Memang sedap. Jangan lupa secawan kopi juga untuk hidangan minum petang. Kalau ada cinnamon powder ke caramel ke sedap juga. Sesekali tu bolehlah layankan tekak sendiri. Nak membeli musim PKP ni memang susah sikit lah. 




View this post on Instagram

A post shared by フイザ (@azhafizah.mn) on
Musim PKP ni terasa masa terlalu banyak sampai kau dah tak tahu nak buat apa dah. Serius lah tak boleh duduk diam saja sebab akan menimbulkan kebosanan terlampau. Duduk rumah masa PKP ni harus cari kerja untuk dibuat. Kena sibukkan diri supaya dalam kepala tu tak fikir benda benda yang boleh buatkan stress. Salah satunya mencuba resepi resepi viral yang mudah macam Japanese Cotton Cheesecake. Persoalannya, mudah ke?

Demi tak nak kalah dengan bosan, cari idea nak masak apa yang mudah-mudah dan paling penting bahan-bahan ada di rumah bukan kena keluar pergi beli bahan. Cari punya cari dapatlah resepi Japanese Cotton Cheesecake yang cukup mudah pada Fiza. Bahan-bahan tak banyak dan cara nak buat tu boleh tahan mudah lah jugak. Bila rajin dia jadi mudah lah kot kan?

Resepi Japanese Cotton Cheesecake

Bahan-bahan
70 gram butter
70 gram gula
70 gram tepung gandum yang telah di ayak
200 ml susu segar
4 biji telur (*asingkan telur putih dan kuning)
5 keping slice cheese
1 sk esen vanilla

Cara-cara
1. Masukkan susu segar bersama slice cheese yang telah dicarik-carik kan ke dalam periuk, masak sebati menggunakan api perlahan sehingga cheese cair.
2. Masukkan butter dan kacau rata sampai adunan semua cair dan sebati. Tutup api dan biarkan sebentar.
3. Pukul telur putih dan gula sehingga menjadi meringue.
4. Dalam bekas lain, pukul telur kuning dan esen vanilla sehingga kembang.
5. Masukkan telur kuning ke dalam adunan cheese yang awal tadi, kacau sehingga sebati.
6. Masukkan tepung sikit demi sedikit untuk pastikan adunan tidak berketul-ketul.
7. Masukkan meringue sedikit demi sedikit dengan cara kaup dan gaul secara ringan.
Cara bakar
1. Sapukan keliling loyang (spring form) dengan butter, bawahnya letak kertas minyak.
2. Panaskan air dan loyang di dalam oven terlebih dahulu sebab nak bakar guna kaedah steam bath.
3. Bakar pada suhu 170℃ selama 20minit, kemudian turunkan suhu kepada 140℃ selama 40 minit.

Bahan-bahan tu dari resepi asal tapi Fiza kurangkan sikit telur jadi 3 biji dan slice cheese Fiza guna 4 keping je. Kurangkan telur sebab tak nak bau hanyir telur kuat sangat dan kurangkan cheese sebab nak jimat. Hihi..cukup sekadar ada rasa cheese je sudah. Alhamdulillah kek menjadi cantik cuma potongan slice kek tak cantik sebab keluar oven je terus potong. Tak sabar² nak makan. Rasa dia setelah Fiza kurangkan telur dan slice cheese tu just nice rasa dia.

Disebabkan ianya dipanggil cotton cheesecake, tekstur dia tersangatlah lembut. Bila makan tu macam tak makan apa je. Rasa macam susah nak kenyang jugaklah makan kek ni. Itu yang laju je habis. Lagipun kek ni macam tak sesuai untuk simpan lama.


credit : Qalisya Lisya Illa‎
Dah masuk fasa 3 PKP ni rasa dah tak ingat dah hari ke berapa dah. Hari apa pun dah tak ingat dah. Bila dah lama berkurung baru teringat lama dah tak makan buah-buahan segar. Biasanya ada pasar malam, akan beli stok buah epal. Ini tak ada pasar malam, takde lah membeli buah. Suka beli dekat pasar malam sebab buah-buahan dia segar dan lebih murah. 

Musim PKP kedai buah-buahan kebanyakkannya tutup. Buah-buah segar kat pasaraya pun terlajak laris juga. Disebabkan tak keluar beli barang dapur, beli buah-buahan online je lah. Beli dan bayar online tapi delivery sampai depan pintu rumah lah. Fiza cari seller online yang dekat yang boleh delivery sampai rumah. Kalau beli online dan pos jenuh juga nak menunggu buah sampai. Tambah pulak sekarang courier tengah sesak dengan barang-barang kan.

 Buah Buahan Segar Online Delivery

Risau pulak nanti lama sangat ambil masa nak delivery buah sampai dah busuk. Syukur ada yang buat jualan buah-buahan online dan boleh hantar sampai rumah. Kalau tak, kena tunggu beli stok barang dapur nanti lah baru beli stok buah. Niatnya nak beli jeruk mangga asam boi tu sebab suka betul makan mangga lemak yang rangup tu. Alang-alang ada jual buah-buahan segar, terus beli sekali lah buat stok. Rugi pulak beli satu barang je sebab ada charge delivery juga.

So beli buah epal hijau dan buah jambu batu. Jeruk mangga asam boi satu bekas RM10, Epal hijau 7 biji RM10 dan jambu batu sekilo RM5 ( Dapat 3 biji). Charge delivery RM5. Jualan makanan memang laris sekarang ni. Okay happy mood dapat buah-buahan segar untuk kudapan yang lebih sihat. Jeruk mangga asam boi tu sekali hadap je tu. Tengok je dah boleh buat kecur air liur dah. Aduhaiii...

Ohh ya, untuk area Seremban boleh beli kat Kak Hanisah 011-33180390. Buah memang elok segar tapi kena order sehari sebelum lah. Dah dua kali dah Fiza beli stok buah kat dia.

Sejak musim PKP ni semua orang jadi chef pandai masak macam-macam. Buat roti canai lah, buat kek lah dan paling laju buat resepi-resepi yang viral ni. Fasa 2 PKP haritu dah mula dah jemu dengan nasi dan lauk pauk. Kenalah cari idea buat makanan yang boleh mengenyangkan dan ada selera nak makan. Rasa macam dah lama tak buat donut.

Alang-alang buat donut tu sajalah cuba buat donut pandan. Daun pandan pun terlajak laris musim PKP ni boleh buat menu macam-macam. Buat sangkaya lah, nasi lemak hijau lah dan ni buat donut pandan pulak.  Mujur jugalah ada pokok daun pandan. Habis musim PKP confirm togel pokok pandan ni. Berguna juga tanam daun pandan, selalu dok ambil buat nasi lemak je. 


Donut Pandan

Saja mencuba buat donut pandan. Resepi tu macam resepi donut biasa je cuma tambah sikit air daun pandan. Daun pandan Fiza guna 5 helai je. Tak berapa nak rasa pandan sangat dan warna pun macam pudar. Mungkin kalau tambah pewarna hijau nampak lagi cantik warnanya. Tapi takpelah, guna pewarna asli lagi bagus kan walaupun pucat sikit. Janji warna ada kira boleh lagilah nak namakan donut pandan. Fiza kongsikan resepi yang Fiza cuba ni dari youtube. Selamat mencuba!

credit youtube : buatoranglapo
Nampak macam sedap je Ayam kicap campur daun kari ditambah dengan sambal gesek power yang popular dengan nama ayam 3 budak gemok. Tak pernah terfikir pulak nak makan ayam kicap dengan sambal gesek dan tak pernah pulak nak cuba masak ayam kicap dengan daun kari. 

Bila dah viral ni, kalau tak cuba tu rasa terpanggil panggil je kena cuba baru tahu sedap ke tidak. Kenapa nama dia 3 budak gemok? sebabnya adalah resepi daripada 3 beradik yang bukak kedai 3 budak gemok tu. Kalau fakta salah sila betulkan ye.

Ayam 3 Budak Gemok

Nak masak ayam kicap dia pun mudah je. Yang paling penting sambal gesek tu. Sedap betul lah dapat makan ayam kicap dengan sambal gesek power tu. Lain macam sedap dia. Biasanya kalau kat kedai tu dia akan hidangkan dengan telur goreng. Malas nak goreng telur, janji ada ayam kicap, sambal gesek dan timun dah kira cukuplah kot hidangan ala ayam 3 budak gemok ni.

Alhamdulillah baru merasa resepi ayam 3 budak gemok. Almaklumlah keluar nak beli stok seminggu sekali macam tu. Nak beli ayam pun stok tak banyak ada. Dapat beli sekor pun bersyukur dah. Jadilah dapat merasa ayam 3 budak gemok viral ni ha. Sekarang dah fasa 3 ni rasa macam dah kurang selera makan nasi. Makan kuih muih ataupun masakan yang simple je.

Tak tahu lah resepi sebenar dia macamana kan. For sure lah tuan punya resepi adalah rahsia. Cuma apa yang kita nampak tu lainnya sebab ada daun kari macam masak ayam sambal bali tapi ni versi kicap. Dan sambal gesek pun ala sambal ayam penyet je bahan-bahan dan kaedahnya. Tapi kombinasi ayam kicap dengan sambal gesek power ni memang power lah.

Lama jugak postpone nak buat permohonan pengeluaran i-lestari kwsp sebab belum daftar i-lestari lagi. Almaklumlah sejak dah tak bekerja ni tunggu penyata je lah setiap tahun. Nak ada akaun online tu memang tidak lah. Bila PM umumkan boleh buat pengeluaran i-lestari ni barulah terhegeh-hegeh nak buat akaun online. Start awal April pun website kwsp memang jammed, itu yang biar dulu lah.

Lepas tu tengok cara-cara nak daftar akaun online kwsp pun kena buat melalui kiosk atau call ataupun email. Nak pergi kiosk kwsp tu tak mungkinlah bila musim COVID 19 ni. Nak call, line sibuk je. Nak buat melalui email, kena ambil gambar IC lah kena ambil gambar dengan IC dan kena ada penyata akaun pengesahan no.phone. Banyak kerja kan?

Sekarang dah ada cara yang lebih mudah dengan daftar i-lestari secara online, mudah dan cepat melalui link  https://ilestari.kwsp.gov.my. Lega bila ada cara yang lebih mudah ni. Sementara tengah mudah nak buat permohonan ni, tak bertangguh dah. Terus je buat.


Lepas klik link atas tu, klik pada permohonan baru dan akan keluar borang macam kat bawah ni. Hanya satu page je yang perlu di isi. Tak yah pening-pening dah. Dah isi, klik hantar. Settle.

Lepas tu boleh semak status selepas 2 hari katanya. Harap-harap permohonan berjaya. Kali pertama nak keluarkan kwsp ni. Iyelah kan, nak tunggu umur 55 lambat lagi. Memang tak terfikir pun nak keluarkan sebab itu untuk kegunaan masa depan nanti walaupun jumlahnya tak banyak mana. Simpanan yang sangat berguna. Tapi terpaksa jugalah keluarkan simpanan sikit. 

Sangkaya ala boat noodle, satu lagi menu viral musim PKP ni yang baru dapat Fiza cuba. Almaklumlah baru dapat stok roti putih gardenia tu. Alang-alang dah ada tu, sajalah cuba buat ikut resepi sangkaya dari Encik Google. Stok daun pandan yang ditanam pun ada banyak juga tu. Memang sesuai sangatlah meng sangkaya untuk minum petang.

Musim PKP ni, asal viral je nak cuba sedangkan menu ni dah lama ada tak nak pulak mencuba kan. Bila dah lama duduk rumah dan tak tahu nak buat apa selain memasak. Masa ni lah nak mencuba bermacam-macam resepi masakan terutamanya yang viral. Belek punya belek resepi sangakaya tu senang je rupanya. 

Sangkaya Ala Boat Noodle

Blend 5-6 helai daun pandan dengan 1 cawan air dan tapis air tu. Air tapisan daun pandan masukkan dalam periuk campurkan dengan 3 sudu gula, 1/4 sk garam, 1 sudu besar tepung jagung, 1 biji telur dan 4 1/2 cawan fresh milk. Kacau rata semua baru buka api dan kacau perlahan-lahan sampailah sebati. Kena sentiasa kacau kalau tak nanti berketul-ketul. Nak lagi cantik, dah masak tu tapis untuk dapatkan tekstur yang lebih halus dan tak berketul-ketul.

Nota : Boleh guna santan atau fresh milk ye. Fiza guna fresh milk sebab santan takde stok.

Nak lebih pekat, tambah tepung jagung lagi. Tapi kaedah dia kena bancuh dengan air biasa dulu baru masukkan bersama adunan. Nak manis lagi tambahlah gula ye. Bila masak pandan kaya ni best betul bau dia. Bau pandan tu sangat menyelerakan oiii..Tak sabar nak makan. Roti tu kau orang potong empat dan kukus untuk dapatkan roti yang lebih lembut gitu. Nak makan dengan roti biasa terus pun boleh. Ikut tekak masing-masing lah.

Rasa sama macam boat noodle tak? Entahlah..sebab tak pernah makan kat boat noodle tu. Tapi sangkaya kat boat noodle je famous kan. Anggap je lah rasa dia lebih kurang je. Dah itu resepi yang orang share. Kita pun ikut kan je lah. Rasa dia sedap kalau kau orang suka perisa pandan kaya. Mudah betul nak buat sangkaya ni, bolehlah buat minum petang. Itupun kalau stok roti ada. 

Teringin nak makan lontong dan kalau buat lontong kena ada sambal tumis tu baru sedap. Alang-alang buat sambal tumis tu, masak sekali pulut kuning sebab husband sejenis yang tak suka makan lontong. Bila buat sambal tumis tu bolehlah dipadankan dengan pulut kuning. Pulut kuning pulak tu favourite dia. So kenalah masak dua menu. Eh, 3 menu sekali sebab kena masak sambal sekali. Mujur tak kena masak kuah kacang Sekali. Dah ada sambal tumis tu kira okaylah. 

Lontong kuah lodeh ni favourite Fiza. Orang johor dan lontong berpisah tiada. Dapat breakfast lontong memang best tapi tak banyak kedai jual lontong waktu pagi untuk breakfast. Kat johor je la yang senang jumpa pun. Disebabkan teringin nak makan, gigih jugaklah buat sebab masa husband keluar beli barang haritu dah beli bahan siap-siap.


Alhamdulillah, lega dan dapat makan. Tapi yang tak bestnya santan yang Fiza guna tu mungkin kurang elok. Kebetulan ada stok santan segar dalam peti ais. Kalau tidak, memang guna santan kotak je. Tak sempat sampai malam, kuah rasa macam masam nak basi tu lah. Fiza terus rendam air panas dan bilas dengan air panas juga. Tapiskan dan simpan dalam peti ais. Esok paginya baru masak lontong goreng. 


Mujur dapat diselamatkan dan cepat bertindak. Kalau tidak dah membazir bahan-bahan dah. Aduhaii sayang kalau terbuang ni. Rezeki lah dapat rasa dua-dua jenis lontong kan. Lontong kuah lodeh vs lontong goreng. Dua-dua suka! Susah nak buat pilihan kalau dah dua-dua sedap. 


Ehh, tiba-tiba rasa nak makan pulut kuning dengan sambal tumis. Macam sedap je kan! Jumaat lepas bila husband keluar beli barang dah listkan sekali beli beras pulut susu. So anytime nak masak pulut nanti senang. Semalam lah baru nak memasak pulutnya pun. Tukar selera pulak nasi kepada pulut. Lagipun dah lama tak makan pulut kuning kan.

Dulu teringin nak masak pulut, fikir 2 3kali nak masak ke tidak. Kalau ikutkan cara orang lama memang leceh nak kena rendam dulu baru boleh masak. Ikut cara Fiza senang je, cara paling mudah masak pulut kuning guna periuk nasi je. Tak payah beria gunakan perkhidmatan periuk kukus gedabak tu. Inilah hasilnya daripada masak guna periuk. Masak sekata dan tak berkerak.


Bahan-bahan
1 1/2 beras pulut susu 
1/2 cawan santan
1/2 cawan air
1/2 sk garam
1 sk serbuk kunyit
1/2 sb gula
1 sb minyak masak
1 helai daun pandan

Kacau semua bahan dalam satu bekas dan tuangkan masuk dalam bekas beras pulut yang dah siap dibasuh. Pastikan bekas yang digunakan bekas yang sesuai untuk microwave/oven ye. Lepas tu tunggu je sampai masak. Pastikan air dalam periuk nasi tu tak kering. Bila nak masak tu, kacau kacau lah bagi rata dan biarkan masak sekata.

Pembetulan : 1/2 cawan air sahaja

Senang ya amat nak masak pulut kuning style macam ni kan. Campur campur dan tunggu masak je. Tak leceh dan agak cepat masak pun ye jugak. Mujur juga ada cara senang. Kalau leceh malas juga nak memasaknya. Sukatan bahan-bahan tu kau orang boleh adjust lah. Fiza tak letak santan banyak dan lebihkan air. Garam tu secukup rasa je dan gula tu bagi nak rasa lemak manis santan dan pulut masak cantik berkilat. Letak minyak untuk pulut nampak berkilat juga. Kalau guna santan segar tak perlu letak. Fiza guna santan kotak je. Tak ada santan, guna fresh milk pun boleh.


Sukatan air tu betul-betul tutup paras pulut. Tapi cara macam ni okaylah kan, agak-agak tak cukup masak tambah je air, kacau dan biarkan masak je. Benda senang buat apa nak susah-susah. Hihi..Nak lagi senang masak terus dalam periuk nasi. Tapi mungkin berkerak sikitlah nanti. Tapi kalau periuk jenis tak melekat kira okay lagi lah.

Macamana dengan stok roti gardenia minggu ke tiga PKP? Ada yang masih belum nampak lagi stok roti ke? Rasanya stok roti gardenia yang putih tu dah kembali stabil rasanya kot kan. Sangat terlajak laris roti putih tu sejak PKP bermula dan bermacam kisah roti gardenia ni sampaikan ada orang bawa lari lori tu. Ish ish ish..sampai macam tu sekali.

Sebenarnya dalam keadaan macam ni, kita tak boleh nak memilih sangat dan kita banyak pilihan sebenarnya. Cuma kita je nak atau tidak. Kalau ikut keperluan, beli je mana yang ada. Buat masa ni Fiza memang tak dapat lagi lah stok roti putih tu. Husband pun baru sekali dua keluar beli barang. Sekali dua tu lah stok roti tak ada. Its okay.



Pesan kat husband beli roti gardenia bonjour ala Eropah tu je lah since masa diet dulu memang suka makan roti ni. 2 Minggu lebih baru rasa nak makan roti. Syukur ada juga stok roti bonjour ni ha. Walaupun harga dia agak mahal sikit tapi okaylah berbaloi dengan khasiat dan rasa dia memang sedap tak nak kalah. Sedap kalau buat sandwich dan letak nuggets goreng. 

Dulu masa diet susah nak jumpa. Bila roti putih jadi pujaan ramai, roti ni dipandang sepi pulak. Sebenarnya ada 3 jenis roti ala Eropah Gardenia ni. Semua sedap! Kalau Bonjour ni ada sunflower seeds, Passione gabungan herba itali, minyak zaitun serta tomato dan Sommerset pulak mengandungi grains dan seeds.  Sangat sesuai untuk mereka yang berdiet sebab banyak serat dan 0% lemak trans. 

Tak ada roti gardenia. Jangan risau-risau lah sebab kita ada banyak pilihan jenama roti yang ada di Malaysia ni. Make sure yang borong banyak tu habiskan sebelum expired. Kalau beli banyak banyak tapi membazir sampai expired tu memang tak patut lah kan. 

Sabtu dah! Bila musim PKP ni, hari apa pun dah tak tahu dah. Tahu tahu dah sabtu! Aduhaiii, tak elok pulak nak mengeluh. Bersyukur sepatutnya duduk rumah ni. Kalau menjalani hidup yang normal, hari sabtu ni dah planning dah nak jalan kemana kan. Dah berminggu-minggu tak kemana ni, makanya kat rumah aktiviti memasak, mengemas, marathon movie, berblog dan lagi satu photoshoot. Tapi since cuaca mendung ni, mood pun mendung sebab lighting tak on point. Sia-sia ambil gambar tapi tak cantik tanpa cahaya. 

Okay, berbalik kepada tajuk tu. Asam keping atau ada yang panggil asam gelugor salah satu bahan asas yang wajib ada bagi orang Malaysia. Kalau tak ada tu, mungkin lebih suka gantikan asam keping dengan bahan lain yang lebih kurang penggunaannya. Ada orang suka gantikan dengan limau, lemon dan asam jawa. Fiza panggil asam keping. Tapi buah dia panggil asam gelugor sebab belum menjadi asam keping gitu.

model : Encik husband
Asam keping ni banyak khasiatnya dan digunakan untuk kesihatan dan kecantikan. Tapi guna nama saintifik Garcinia Atroviridis lah. Tak guna nama kampung asam keping ni. Mana kelas kan. Tapi kita kat dapur ni gunanya untuk cuci bahan bahan basah untuk hilangkan bau hanyir dan memasak sambal atau menu-menu masakan kampung yang sepatutnya letak asam keping.

Biasanya Fiza akan letak dalam lauk yang bersambal merah, sambal goreng dan juga masak lemak cili api wajib letak asam keping. Tapi ada orang gunakan asam keping juga untuk goreng telur sebab nak hilangkan bau hanyir telur tu. Stok asam keping kat rumah ni pun mak mertua yang bagi. Homemade asam keping sebab ada pokok sendiri kat kampung. Cuma itulah, kalau berbuah lebat je lah baru boleh buat asam keping. Kalau tidak, memang tak dapatlah buat stok.

Untung kan duduk kampung macam-macam boleh dapat. Lagipun orang dulu suka bercucuk tanam tepi tepi rumah untuk kegunaan sendiri juga masa akan datang. Nak buat asam keping pun mencabar betul lagi-lagi bab memotong tu kena nipis nipis. Pernah give up jugaklah nak memotong tu. Sudahnya potong je ikut suka janji dah jemur dia kecut nanti. Itupun nak kena tunggu cuaca panas baru cantik hasilnya dan tak berkulat. 







Sekali bila dapat keluar beli barang, beli lah sikit bahan-bahan nak buat kek batik indulgence viral tu kononnya. Kek batik biasa pun so far tak pernah failed lagi lah. Kira macam confident yakin jadi lah ni kalau buat kek batik indulgence tu. Jangan yakin sangat kalau baru bertama kali nak membuatnya. Sedangkan kek lain pun boleh failed (kecuali kek pisang). Inikan nak buat indulgence bagai.


Okay takpe, kira yakin je lah ni buat. Buat terus je bila dah cukup bahan-bahannya. Buat tengah malam sebab nak buat kek batik ni memerlukan kesabaran walaupun bukan sejenis kek yang perlu dibakar tapi nak menunggu masa boleh tu ambil masa juga. So masa yang sesuai buat tengah malam, esok paginya dah boleh lah kot.


Fiza ikut resepi dari youtube je. Sekarang ni resepi semua tengok youtube je senang sebab boleh tengok cara masak sekali macam mana kan. Kalau kau orang nak cuba buat, ikut resepi ni macam mudah dan lebih jelas nak membuatnya.



Setelah berusaha gigih buat sampai siap. Esoknya nak keluarkan kek daripada spring form tu macam rasa gagal dah. Bukak je spring form chocolate ganache atas tu meleleh, Tersilap sukatan adunan agaknya lah sebab chocolate ganache tu ikut suka letak sukatan dia. Bajet pandai sangat kan. Dah suruh ikut resepi tak nak. Bukan tak nak, mungkin jenis bahan berbeza. Takpelah, janji sedap. Chocolate leleh pun sedap kan. Cuma presentation dia memang failed.

Fasa II PKP ni agak kurang makan dan kurang rajin nak masak nasi dan lauk bagai. Jemu mungkin, jadi kita makan apa yang kita nak makan dan makan bila lapar je. Buat kek batik ni bolehlah makan bila lapar. Coklat dan biskut pun boleh buat kenyang juga kan.

Credit : resepi youtube buat orang lapo
Sepatutnya harini dah berakhir Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) boleh bebas keluar. Tapi disebabkan virus COVID-19 makin meningkat dari sehari ke sehari, makanya esok bermula fasa kedua stay home. Masih lagi duduk di rumah diam-diam cuma husband je keluar sorang bila barang habis. Selagi mencukupi kita duduk diam diam kat rumah. Ye, memang bosan tapi inilah usaha kita paling mudah untuk bantu negara kita bebas Virus covid ni.

Bila duduk berkurung dalam rumah, aktiviti masak menjadi-jadi pulak kan. Dalam masa yang sama rasa bosan dah masak. Jadi, untuk menghilangkan rasa bosan masak menu yang dah biasa masak tu Fiza cubalah resepi  yang tak pernah masak atau jarang-jarang masak. Sekarang pun tengah kegilaan dengan resepi viral. Sedang ada bahan-bahan tu eloklah disegerakan mencuba Japanese Souffle Pancake yang orang kata sedap dan mudah nak buatnya pun. 


Japanese souffle pancake adalah sejenis hidangan jepun yang enak dimakan ketika sarapan pagi atau minum petang. Tapi di Malaysia ni, anytime je boleh makan. Tak ada spesifik waktu. Asal teringin je boleh buat sendiri. Kalau beli diluar katanya mahal juga harganya. Tak tahu lah berapa harganya sebab tak pernah lagi atau Fiza je yang tak tahu kat mana. Disebabkan bahan-bahan sikit dan mudah nak buat, Fiza pun cubalah buat untuk sarapan pagi. Ikut je resepi mudah ni.


Adunan A
2 biji telur kuning
15 ml susu segar
1 tutup esen vanilla
Tepung kek 30g
Baking powder 1g

Adunan B
2 biji telur putih
Gula 30g
Cara-cara
1. Satukan 2 biji telur kuning, susu segar, esen vanilla. Kacau rata kemudian masukkan tepung dan baking powder dengan cara mengayak sambil kacau adunan untuk elakkan adunan berketul ketul. Dah kacau rata ketepikan dulu.
2. Siapkan adunan B pulak, kacau telur putih sampai berbuih dengan mixer. Kemudian masukkan gula dan pukul sampai pekat likat macam meringue. Kaup separuh dan campurkan dengan bahan A. Dah rata, campur separuh lagi. Masa campurkan dua adunan ni gaul perlahan manja-manja tak payah guna mixer okay.
3. Panaskan kuali non stick letak minyak sikit je. Letak satu scoop kemudian letak lagi satu scoop untuk bagi pancake tebal sikit. Nak tebal lagi tambah lagi 1 scoop adunan. Biarkan masak 2 minit baru terbalikkan. Nak senang kau orang guna scoop aiskrim. Dah terbalik tunggu masak kejap dan angkat. Siap!


Sedap! Lembut je bila gigit tu. Alhamdulillah menjadi souffle pancake ni. Bolehlah buat lagi. Ada juga yang tambah jus lemon untuk tambahkan lagi kesedapan dan nyah bau telur tu. Nantilah cuba tambah lemon pulak. Sedap di makan dengan honey, gula icing, berries ataupun whipped cream. Ada chocolate syrup lagilah sedap kan. Well, bolehlah tiruvasi menu ni untuk breakfast kau orang di rumah. Atau untuk minum petang.

credit resepi & video : youtube So Yum Cooking

Harini bermula lah episod baru fasa kedua PKP. 14 hari dah berlalu dengan bermacam-macam ragam di rumah masing-masing dan kita akan melalui 14 hari berkurung dalam rumah lagi ye. Okay bawak bertenang atok, nenek, makcik, pakcik, abang, kakak dan adik-adik sekalian. Kita dah berjaya lalui 14 hari lepas dah kan, so 14 hari lagi of course kita boleh kan.


Bulan April fasa kedua PKP ni harap semua lebih concern dengan virus yang tengah melanda. Be happy lah duduk di rumah boleh dengan mereka yang tersayang. Kalau tidak bila lagi kan? Pleaselah jangan keluar melainkan ada urusan penting. Kita jaga kita bersama-sama. Ramadhan pun tak lama lagi dah, bersedialah kita nyanyi lagu dendang perantau kalau jumlah kes semakin meningkat.


Harapan untuk bulan April ni tak banyak, cuma harap seluruh dunia bebas daripada virus Covid-19 ni. Harap rakyat Malaysia patuh arahan lah kali ni. Makin hari peningkatan kes bertambah dan kes kematian bertambah lagi. Seriouslah tak nak extend lagi dan lagi. Semoga dengan usaha kita semua ni Allah hapuskan segera virus Covid-19 ni. Semoga Allah ampunkan segala dosa kita dan beri peluang untuk kita menikmati kehidupan seperti biasa serta permudahkan segala urusan kita semua. Aaminnn...