Tetap Setia Bersama Contact Lens Freshkon


Seingat Fiza lah, dah terjebak pakai contact lens sejak 2008. Gara-gara pengaruh rakan sebaya gitu. Mudah terpengaruh Fiza ni. Ehhh takdelah terpengaruh sangat cuma saja nak tukar imej dari berkaca mata kepada tanpa berkaca mata tapi yang boleh nampak. Faham tak ayat tu? Tak faham, kena baca 2 3 kali untuk faham.

Sebenarnya agak rimas bila berkaca mata pakai tudung ni. Sebab utama nanti tudung jadi kembang kiri kanan tu disebabkan cermin mata. Disebabkan itu, Fiza tak beli cermin mata jenis besar-besar tu. Beli yang betul-betul ikut size lebar muka. Itupun kalau nak beli cermin mata yang baru jenuh nak cari size lebar yang kecil. Sebab tu juga Fiza terjebak pakai contact lens. Bukan pengaruh rakan sebaya semata-mata. Tak! Tak!

Kalau kata sebab nak nampak cantik tu salah satu faktor jugak sebab Fiza tak nak tudung nampak kembang. Itu je! Lagi satu kalau nak pakai cermin mata hitam kena pakai double cermin mata pulak. Lagilah rimas! Nak mata cantik tu pun bukan faktor utama Fiza pakai contact lens sebab pada mulanya Fiza pakai yang jenis pakai buang setiap hari tanpa warna tu. Yang penting selesa pakai contact masa pakai tudung tudung tak kembang! Kemain anti tudung kembang kiri kanan tu. Lain orang lain rimasnya.

Pada mulanya memang takut nak pakai. Ye lah kan, macam- macam berita yang menakutkan tentang contact lens kalau salah pemakaian dan penjagaan tu.

Tips pemakaian dan Penjagaan Contact Lens

1. Pastikan tahu tempoh penggunaan contact lens. Kalau untuk pemakaian sebulan, makanya pakai sebulan je.
2. Kalau power kedua belah tak sama, kena pastikan pakai contact lens di mata yang betul. Macam Fiza power keduanya sama. Jadi tak kisah pakai belah kanan atau kiri.
3. Pakai jangan lebih dari 8 jam sebab mata perlukan rehat juga.
4. Jangan tidur dengan memakai contact lens. Fiza pernah tertidur pakai contact lens. Alhamdulillah tak melekat atau berlaku apa-apa. Cuma pernah terjadi contact lens beralih arah. Jenuh juga nak pusing-pusing anak mata tu untuk bagi contact lens berada di tempat yang betul. Boleh pening juga dibuatnya.
5. Pastikan tangan dan jari bersih untuk memakai atau membuka contact lens.
6. Gunakan air solutions yang baru setiap kali simpan contact lens dalam bekas khas untuk contact lens.
7. Kekalkan kelembapan mata dengan menitiskan eye more. Biasanya mata akan pedih bila terlalu lama duduk dalam air cond menyebabkan mata kering. Selain tu akan pedih dan merah kalau masuk habuk atau pakai terlalu lama.
8. Elakkan memakai contact lens ketika memasak, bersauna, berbarbeque atau di tempat suhu yang tinggi. Tak pasal-pasal boleh buta sebab lens bersifat lembut akan menjadi keras dan mencengkam mata.
9. Jika berada di tempat cuaca yang panas, pastikan pakai cermin mata hitam yang ada perlindungan UV untuk mata.
10. Kalau jenis suka bermake up pakai contact lens dulu sebelum make up dan tanggalkan contact lens sebelum hilangkan make up.
11. Jangan pakai orang lain punya contact lens. Takutlah kalau dijangkiti apa-apa kan.
12. Jangan pakai contact lens yang dah koyak walaupun koyak sikit je. Bahaya!
13. Ini paling penting ye. Pastikan beli contact lens di kedai optik diiktiraf dan selamat untuk digunakan.

Itu je tips dari Fiza, kalau nak tambah sila tinggalkan dalam kotak komen ye. Terima kasih. Okay, berbalik semula cerita Fiza yang tergantung kat atas tadi tu. Bila Fiza dah mula selesa pakai daily contact lens pakai buang tanpa warna tu, lama-lama muncul pulak niat di hati nak cuba contact lens berwarna pulak. Mengada-ngada pulak kan.

Kalau tak silap Fiza, pertama kali Fiza cuba pakai warna grey. Jenama pun tak ingat jenama apa dah. Sejak dari itu sampailah sekarang warna yang Fiza pernah cuba jenis-jenis warna grey dan brown sahaja. 2 tahun lepas pernah cuba warna blooming pink jenama Freshkon tapi jodoh tak panjang sebab baru pakai sekali dah koyak. Lepas tu nak beli warna yang sama sampai sekarang tak dapat sebab takde yang ready stok, kena order dulu. 

Dah banyak kedai Fiza tanya, masih takde ready stok. Skang ni kedai optik ada ready stok warna tertentu je mengikut power. Ikut nasiblah kalau ada. Sebab tu sekarang kalau nak beli contact lens Fiza tanya dulu yang mana ada ready stok untuk power 1.5 Fiza punya tu. Jadi, boleh pilih mana yang ada. Kalau tak tanya, nanti dah pilih warna yang suka, tiba-tiba takde stok pulak. Kecewa kan. Jadi, silalah tanya dulu sebelum membuat pilihan dan beli.


Jenama yang Fiza pernah pakai Acuvue, Blincon dan Freshkon. Freshkon paling banyak Fiza beli sebab lebih selesa. Sebab tu lah masih setia bersama Freshkon! Memang tak cari lain dah. Sekarang ada promosi buy 2 Free 1.  Harga sekotak RM64. Fiza beli dua kotak dapat FREE 1 kotak. Dah jimat untuk bayar sekotak lagi kalau beli 3 kan. Beli banyak buat stok sementara ada promosi ni.. Bukan senang nak beli yang dah ready stok. Ini pun Fiza beli mana stok yang ada je untuk power mata Fiza tu. Masih setia dengan warna grey dan brown. Tak nak cuba warna hitam untuk kesan mata besar sebab lagi suka mata sepet.




Okay lepas ni nak tukar imej mata warna grey sebab dah lama pakai warna brown. Imej baru 2017 mungkin? Tapi Fiza pakai contact lens bila rasa nak pakai dan sesuai dengan keadaan. Kalau rasa nak bersiap lambat dan nak pergi event mana-mana ke bolehlah pakai. Kalau nak buat aktiviti luar yang mencabar tu lebih baik pakai cermin mata je. 

Pakai cermin mata ni satu lagi masalah kena hadap kalau keluar dari tempat air cond, terpaksa berhadapan dengan situasi cermin mata kabur sekejap akibat perubahan keadaan sejuk tu. Bertabahlah ye orang yang berkaca mata ni. Hanya orang berkaca mata je faham. Yang mata sedang elok tu, sila jaga mata sebaiknya.

with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. akak pun dulu pakai jenama freshkon...memang best ..senang pakai..

    ReplyDelete
  2. suka jugak jenama freshkon, selesa pakai! tapi sekarang pakai jenama blincon sebab ada yang 3 months punya. promosi buy 2 free 1 tu pun menarik!

    ReplyDelete
  3. tips 8,9 xperna tfikir lak bole effect lens kita. trima kasih share info =D
    Ju jarang guna lens tp tips ni sgt bguna jg even jarang pakai.

    ReplyDelete
  4. Akak xpandai nk bercontact lense. rasa mcm ada something kat mata

    ReplyDelete
  5. Sejak balik kerja kat kampung ni..langsung tak sentuh contact lense dah. Bukan apa..susah nak cari huhu

    ReplyDelete
  6. rindu nak bercontact lens, fiza.
    since 2013 gitu aida da x pakai.
    infection mata teruk time tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.