Mas Kahwin Mengikut Negeri

Dah masuk fasa musim orang kahwin bulan Februari nanti kan. Bagi bakal pengantin lelaki kenalah tahu nilai mas kahwin yang bakal di berikan kepada isteri. Wajib diberikan ye. Nilai mas kahwin berbeza setiap negeri.


Mas Kahwin atau Mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri…

Ayam Goreng Berlada

Lewat sikit lunch hari ni. Disebabkan dah lewat kita masak satu lauk je la. Sayur pulak hidangkan salad segar je. Barulah complete makan nasi kalau ada sayur kan. Biasanya memang selalu jugak masak Ayam Goreng Berlada ni. Lagi sedap masak pedas². Barulah berlada namanya. Nak masak pun mudah je. Gor…

Floor Lamp Sebagai Hiasan

Selain untuk kegunaan, floor lamp atau lampu lantai boleh dijadikan sebagai hiasan. Lebih mudah untuk di pasang dan di alihkan di mana² pun. Antara lampu yang menarik hati ialah floor lamp dari IKEA ni.
Bila di pasang lampu tu memang suasana jadi romantik la kan. Lampu ni Fiza letak kat ruang tamu…

Gunakan Nurraysa Beauty Soap Untuk Pelbagai Masalah Kulit

Gunakan Nurraysa Beauty Soap Untuk Pelbagai Masalah Kulit | Nurraysa Beauty adalah sebuah syarikat bumiputra yang menawarkan produk penjagaan wajah yang sangat sesuai untuk perempuan mahupun lelaki yang kini rata rata dah mengenali produk keluaran Nurraysa Beauty.

Nurraysa Beauty Soap adalah sabun …

Hadiah Set Manicure & Pedicure, Frame dan Face Mask dari Blogger Suriamanda

Semalam selamat sampai hadiah set manicure & pedicure, frame dan face mask dari blogger Suriaamanda. Alhamdulillah dapat rezeki jadi top komentator untuk November dan December 2014 blog suriaamanda.blogspot.com.
Untuk Bulan November dapat Set Manicure & Pedicure Sophie, Face mask dan tidak …

Cara Simpan Sayur Tahan Lama

Kat rumah ni mesti kena ada bekalan sayur. Kalau tidak tak lengkap makan tanpa sayur. Biasanya kalau beli sayur tu memang untuk seminggu. Bila dah simpan lama untuk seminggu tu mungkin dan kebarangkalian sayur akan rosak.

Kalau rosak layu sayang nak buang kan. So kita kenalah amek langkah dan cari…

Cara Simpan Beg Plastik Dengan Mudah

Plastik kebiasaannya memang banyak kat rumah² . Selalunya mesti gumpal² atau lipat masuk dalam satu plastik atau bekas besar kan. Fiza sebenarnya rimas bila tengok plastik macam tu. Makan ruang dan kadang² agak semak untuk dilihat. Agak lama jugak mencari tempat simpan plastik yang lebih pratikal.…

Tikar Getah Span

Dalam entry rak rempah ratus semalam ada bagitau pasal tikar getah yang dibuat untuk wallpaper untuk tutup tingkap tu kan. So kira kesinambungan dari entry tu kita cakap pasal tikar getah span ni ye. Selalu kita tengok tikar getah jenis PVC yang biasa kita dengar jenama ekonor atau wangsaga. Itu …

Rak Rempah Ratus

Bila dah siap DIY Sticker label, projek rak pulak tergendala sebab tak cukup materials nak DIY rak rempah ratus. Sebelum ni rak rempah ratus Fiza gunakan yang macam dalam gambar bawah ni tapi sangkut dekat tingkap je [lepas renovate rumah, tingkap bilik belakang tak hapuskan. So antara dapur dan b…

Aluminium Foil Shield Memudahkan kerja Pembersihan Dapur

Setelah penat asyik nak bersihkan bahagian dapur dan dinding yang berminyak dari percikan masakan tu, kebetulan masa teringat tengah shopping tu terus pergi cari. Dahlah tak berapa nak panjang tangan untuk lap minyak kat dinding tu, memang susah nak bersihkan.

Nak beli cooker hood agak memerlukan …

Cara Penjimatan Elektrik Pada Waktu Malam

Ini boleh dikatakan cara yang bijak untuk penjimatan elektrik pada waktu malam. Memandangkan elektrik banyak digunakan pada PC yang hampir ON 24 jam dan rehat masa tuannya tidur je, memang perlu jimat menggunakan elektrik. TV memang dah jimat sebab sebulan sekali baru ON kot..
Caranya mudah je den…

Laundry Basket Yang Tak Semak Mata Memandang

Paling tak suka kalau ada yang semak mata memandang dalam rumah. Kalau nampak mulalah membebel sorang diri. Tapi kalau malas tu buat buat tak nampak je boleh? Sekaranglah masanya untuk rajin rajinkan diri, nanti esok bila family dah besar mesti kurang nak nampak semua ni.
Untuk tidak menyakitkan m…

Rak Jimat Ruang

Sesi menjimatkan ruang dalam rumah lagi. Kali ni untuk stok makanan dan juga pinggan mangkuk tu. Almari dapur tak muat dah ni. So kita gunakan wall rack/shelf dan juga shelving unit ni. Letak dua ni je dah penuh ruang kat situ. Kira okaylah dari kat dapur penuh bersusun tak tentu arah.
Untuk wall …

Bidai Dapur

Sebenarnya beli bidai dapur ni secara tak sengaja lepas ternampak dan rasanya sangat berguna untuk dapur kecil kami. Lama jugaklah dok belek belek okay ke tidak nak letak kat dapur ni. Adalah orang tu dia yang beria nak beli. Fiza pun beria kan juga..hihi.
Dah nama pun beli secara tak sengaja, dah…

Peneman Bila Pening

Dengan cuaca panas sekarang ni kerap pulak pening kepala. Bukan setakat pening je tapi rasa kurang selera makan dan rasa mual je kalau makan lebih. Bukan preggy ye, disebabkan cuaca panas memang mudah pening kepala. Jangan ada penyakit lain sudahlah. Tak pun, kurang tidur. Salah satu jugak tu.

Kala…

Wall Dish Drainer Jimat Ruang Dapur

Wall Dish Drainer Jimat Ruang Dapur | Bila dapur kecil dan barang dapur pun banyak memang boleh buat pening kepala dan rasa semak mata memandang. Lagi lagi bila tak sudah sudah tambah barang kan. Jalan penyelesaiannya meminimakan ruang dengan apa yang boleh.

Nak pasang kabinet dapur macam belum cuk…

Lagu SpongeBob Versi Loghat

Dulu suka sangat tengok cerita SpongeBob square pants ni. Suka dengan jenaka SpongeBob and the gang. Memang lawak dan kekadang tu rasa  meluat jugak dengan sikap setiap character ni yang suka membangga diri dan akhirnya termakan diri. Itu pun tak menyesal jugak..kann

Bila dah nak start cerita tu s…
back to top