Kebaikan Terung

Friday, March 07, 2014

Kebaikan Terung ni banyak rupanya. Fiza salah sorang peminat terung. Tapi yang peliknya Fiza makan terung jenis panjang je. Terung bulat Fiza tak makan. Pelik tak? Padahal same spesis je tu. Terung bulat kecik tu pun tak makan. Rasanya berbeza mungkin.

Selalunya kalau nak lebih mudah buat terung bakar dan makan dengan nasi dengan sambal belacan. Rasanya lebih original kalau di bakar. Tak perlu kupas kulit..Basuh dan terus bakar atas api. Kalau tak suka bakar boleh goreng bersambal. Memang sedap!Tambah pulak Fiza ni jenis suka makan sayur.

Antara kebaikan terung :
  • Prevents Cancer
  • promotes weight loss
  • Better Skin Tone
  • Prevents Cellular damage in brain
  • Lowers Bad Cholestrol
  • Manages Type 2 diabetes
Selain itu,terung juga ada kebaikan dari segi nutrisi dan juga boleh dibuat bahan untuk kecantikan. Betul² berguna terung ni. Ingatkan untuk dibuat sayur je. Tapi ada lagi kebaikan terung ni. So lepas ni rajin²lah makan terung.


18 comments

  1. akak suka terung bulat tu fiza... kalau masak kari tanpa santan memang awesome...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum fiza, sheila semua jenis terung makan. memang sedap dibuat sambal atau dibakar. perghhh

    ReplyDelete
  3. byknya kebaikan terung ni..masalahnya kaksura walopon dah jadi mak orang ni..tak berapa pandai makan terung..kena cuba la ni..:)

    ReplyDelete
  4. antara sayur kegemaran zam.. tapi kalau bg budak2 asrama zam makan, memang diorang tak nak!

    ReplyDelete
  5. wow setiap kali singgah blog nie banyak ilmu dapat

    ReplyDelete
  6. Kakak pun tak sangka banyak kegunaan dalam pada sedap menimatinya. Terung bulat biasa kakak masak dalca/lodeh. Tapi kalau yg panjang masak macam yg Fiza cakap tulah sedap kan...

    ReplyDelete
  7. akak suka dua2..rebus makan dengan sambal belacan.buat pajeri atau dalca lagi sedap..heheh

    ReplyDelete
  8. Bestnyaaa kalau dapat makan sambal terung sekarang ni. Y_Y

    ReplyDelete
  9. alhamdullilah..semua jenis terung kecik ,besar ,bulat,pipit akak suka pajeri terung paling suka kalau malas potong nipis2 terung panjang kelar2kan bubh lada sulah dan garam goreng cicah ngan sambal belacan...bertambah nasi...

    ReplyDelete
  10. terung bakar sedap. i minat kalau mak saya yang masak hehehe

    ReplyDelete
  11. azie pun suka terung sambal perghh. kawan azie tu paling suka terung hari2 makan terung sambal haha

    ReplyDelete
  12. Mmg sdap terung.. Tpi dh xleh mkn plak sbb angin.. Huhu

    ReplyDelete
  13. Bab terung ni.. zara suka terung bakar ngan terung sambal.. perghhhh ! Terbaek.. =)

    ReplyDelete
  14. Bab terung ni.. zara suka terung bakar ngan terung sambal.. perghhhh ! Terbaek.. =)

    ReplyDelete
  15. terung masak kari mmg sedap la..suka sgt terung ni.. kat sabah terung dia besar2 n lembut..

    ReplyDelete
  16. suka terung ni.. sedap.. kt sabah terung besar2 n lembut

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.