Cara Hilangkan Kesan Kunyit Pada Tangan Dan Blender Dengan Mudah. Inilah rahsianya!

Monday, September 14, 2020

Kesan kunyit yang melekat pada tangan buatkan orang tak suka nak pegang kunyit hidup ataupun serbuk kunyit. Betul tak? Sebab kesan kunyit tu susah nak hilang.

Dulu ada juga lah rasa macam tu. Rasa malas betul nak masak masakan yang ada kena mengena dengan kunyit hidup mahupun serbuk kunyit. Bercinta betul nak memasaknya.

Tapi...
ketahuilah yang masakan dengan kunyit hidup dan serbuk kunyit ni sedap oii. Tanpa serbuk kunyit apalah rasanya masakan bergoreng tu. Bayangkan goreng ikan dan ayam tanpa serbuk kunyit, hambar rasa ikan dan ayam tu bukan?

Fiza pun tak suka kesan kunyit pada blender. Kalau boleh nak blender tu putih bersih tanpa kesan kunyit. Tak mungkin lah kan. Tapi boleh sebenarnya walaupun tak betul-betul bersih tapi kesan kunyit tu boleh hilang.

Sabun Cecair Pencuci Pinggan Tak Berkesan Lansung!

Mungkin Fiza je baru tahu rahsia untuk hilangkan kesan kunyit ni. Nak dijadikan cerita, sebelum ni Fiza suka guna pencuci pinggan jenis cecair jenama glo tu.

Sampai satu hari rasa macam pencuci tu tak berapa nak bagus. Guna banyak mana pun tetap tak mampu nak hilangkan kesan minyak betul betul bersih. Macam membazir pun ada. Buih je lebih, berkesannya tak!

Pulak tu nak hilangkan kesan kuning kunyit pada blender pun kena rendam semalaman. Itu pun belum tentu tanggal/hilang warna kekuningan tu.

Cara hilangkan kunyit di tangan. Inilah Rahsianya!

Kemudian bertukarlah kepada Axion. Back to zaman mak mak kita guna pencuci pinggan axion dulu. Jimat pun jimat. Bagi yang tak tahu, sabun axion yang jenis keras dalam bekas tu.

Hasilnya memang amazing! Kagum pulak dengan si axion ni. Macam magic pulak dia boleh hilangkan kesan kunyit pada blender dengan sekali basuh je. Tak perlu rendam bagai. 

Cara Hilangkan Kesan Kunyit Pada Tangan Dan Blender Dengan Mudah

Cubalah juga bersihkan jari guna sabun axion tu, ternyata berkesan juga hilangkan kesan kunyit kuning pada jari. Wah wah wah, ini sudah bagus.

Sejak itu, tak risau dah nak masak guna kunyit pun. Sabun pencuci pinggan pun tak bertukar dah. Buat apa nak bertukar kalau dah ada yang terbaik. Setia pada Axion buat masa ni.

Pernah juga tukar jenis cecair yang lain macam Joy tu. Mahal kemain tapi kesannya pun so so je. Baik kita pakai Axion je lah, murah pun murah. Yang penting berkesan.

Zaman sekarang ramai dah tak guna Axion ni. Lagipun banyak produk pencuci pinggan yang ada dipasaran. 

Ramai yang memilih pencuci pinggan jenis cecair. Lebih mudah nak guna dan lebih banyak buih berbanding sabun Axion ni.

But for now Fiza pilih Axion. Memang win! Memang betul lah penghapus minyak degil dan menghapus bau busuk. Hilangkan kesan kuning kunyit pun dia juga. Itulah dia si Axion.

Pernah cuba petua guna limau nipis lah, lemon lah, baking soda lah. Tak menjadi juga. Mujur tetiba rasa nak guna Axion. Membersihkan blender dari kunyit dengan berkesan sekali.

Sharing is caring. Bukan iklan produk berbayar.


28 comments

  1. #selamanya axion. :) Tak perasan pulak dia memang berkesan. Padan blender tak ada kesan kuning. Untuk cecair Aien suka guna sunlight. memang berkesan untuk hilangkan minyak pada kuali atau bekas lain. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann..memang kurang lah kesan kuning kunyit tu. Tak pernah cuba lagi sunlight =_='

      Delete
  2. axion sepanjang masa... beli yg lain pun last2 axion gak yg jd pilihan kan

    ReplyDelete
  3. Betul tu..mmg kuning dia bila melekat ssh nk hilang..tq tips ini

    ReplyDelete
  4. mak kite still guna axion..sebab memang elok..segala minyak ke, kunyit semua tertanggal.

    ReplyDelete
  5. Axion mmg bagus, bersih dan jimat. Cuma sayangnya anak tu jarinya tak tahan sabun tu, so terpaksa tukar pd sabun bentuk cecair. Selain axion akk pernah guna kuat harimau, pun bagus juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang alah dengan sabun Axion memang tak sesuai guna Axion. Kuat Harimau tak pernah cuba. Tq suggest kak :)

      Delete
  6. Bab ni, akak guna mcm2. Tapi since Fiza rekomen Axion, dan gmbr🤩 & story di atas tu pun very persuasive, nmpknya akak dah cair...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..Terima kasih kak. Selamat terjebak dengan Axion :)

      Delete
  7. Mrs. A guna sunlight liquid.
    Oh! tang sangka Axion lebih berkuasa ya kat office ni guna Axion tapi tulah buih sikit pastu keras huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah guna sunlight. Mungkin kalau pernah guna boleh compare mana yang lebih berkuasa. Buih memang kurang tapi berkesan :)

      Delete
  8. wahh seriuslahh bole hilang guna axion? nanti boleh try kalo kesan kunyit tak hilang kat jari jemari ni..

    ReplyDelete
  9. Ooo interesting rupanya kesan2 jenama pencuci pinggan ni berbeza ya.

    ReplyDelete
  10. tq for sharing...dah lama tak guna axion..

    ReplyDelete
  11. Samalah. Pakai Glo jugak.

    Thanx sharing fiza. Boleh lah cuba axion lepas ni (ikut zaman mak kita dulu kan) untuk hilangkan kuning² pada jari ku ini. Hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah kot berhasil juga. so far puas hati guna axion :)

      Delete
  12. ooo pakai axion...kat rumah ni cuma Glo je laku hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glo dah pernah cuba tapi tak berhasil lak hilangkan kesan kuning kunyit tu. huhu

      Delete
  13. Sha pun pakai Axion bekas nie.. Tak boleh pakai cecair, tak sesuai.. Tak pernah tukar sabun pencuci pinggan lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mostly cecair banyak yang kurang berkesan. Axion jugak berkesan kan kak :)

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.