Senarai Bukit Dan Gunung Yang Menarik Untuk Hiking di Malaysia

Thursday, November 09, 2017

Selamat pagi! Alangkah seronoknya kalau pagi-pagi dapat pergi hiking dan menikmati udara segar dalam hutan tu. Huh! Lama sangat tak pergi hiking rasa rindu pula. Rindu nak sakit kaki, rindu nak sakit peha, rindu dengan alam semulajadi. Rindu nak sakit tu bukan tahap rindu teruk lah. Rindu biasa-biasa je. Keluar peluh barulah rasa rehat dari menghadap kerja hari-hari. Kerja yang tak pernah habis.

Well, kalau sesekali ada masa dan berpeluang hiking memang seronok. Untuk kau orang yang suka hiking dan nak menikmati keindahan semasa hiking, Fiza kongsikan beberapa senarai bukit dan gunung yang menarik untuk hiking di Malaysia

senarai-bukit-dan-gunung-yang-menarik
Kredit image : Lokalocal

Johor
Mount Pulai : Easy
Gunung Muntahak : Moderate
Gunung Arong : Easy
Gunung Ledang : Moderate to Fairly Challenging

Melaka
Bukit Beruang : Easy

Negeri Sembilan
Gunung Datuk : Easy to moderate
Bukit Batu Putih : Fairly easy
Gunung Angsi : Moderate to Challenging

Kuala Lumpur
Kiara Park : Easy
Taman Eco Rimba : Easy

Selangor
Broga Hill : Easy to moderate
Gasing Hill : Easy to moderate
Templer Park : Easy
Bukit Chenuang : Moderate to Hard
Chilling Waterfall : Moderate
Jugra Hill : Fairly easy
Saga Hill : Moderately challenging
Bukit Tabur : Moderately challenging

Perak
Maxwell Hill : Moderate 
Bukit Kledang : Moderate to Challenging
Gunung Bujang Melaka : Moderate
Gunung Liang : Challenging to Very Challenging

Pulau Pinang
Penang Hill : Moderate
Teluk Bahang : Moderate

Kedah
Gunung Raya : Easy to Moderate
Gunung Baling : Easy to Moderate
Mount Jerai : Moderate

Perlis
Pintu Wang Gunung : Moderate

Pahang
Gunung Nuang : Challenging
Panorama Hill : Easy
Cameron Highlands : Moderate to Challenging
Pine Tree Trail : Challenging
Taman Negara : Easy to Very Challenging
Gunung Tahan : Very Challenging

Terengganu
Bukit Keluang : Easy
Chemerong Hill : Moderate to Challenging

Kelantan
Gunung Yong Yap : Challenging
Gunung Stong : Challenging
Gunung Chaman : Very Challenging

Sabah
Bukit Botak : Moderate
Bukit Padang : Easy
Mount Trusmadi : Very Challenging
Mount Kinabalu :Very Challenging

Sarawak
Lintang Trail : Moderate
Mulu National Park : Challenging
Mount Santubong : Moderately Challenging

Sebenarnya ada banyak lagi bukit dan gunung yang menarik, ini antara yang paling menarik. Bila dah ada senarai macam ni senang lah kau orang nak buat senarai mana yang dah pergi tu kan dan untuk pergi akan datang. Disertakan sekali difficulty level, jadi kau orang boleh pergi mengikut tahap kemampuan masing-masing. 

Daripada senarai di atas, Fiza dah berjaya hiking Broga Hill 5 kali, Bukit Batu Putih sekali, Gunung Angsi sekali dan Gunung Datuk 2 kali. Yang lain-lain belum berkesempatan lagi. Kalau ikut tahap Fiza ni fairly easy, easy, moderate dan moderate challenging je mampu. Yang betul-betul challenging tu tak pasti cukup kuat ke tidak kaki ni nak mengharunginya. Pewai lah macam biasa. Fuhhh!

kredit :siakapkeli & lokallocal
With Love,
image

16 comments

  1. Replies
    1. best kalau dapat hiking semua bukit dan gunung :)

      Delete
  2. Wah banyaknya. Hikers kena ambik tahu ni. Tak payah ke oversea. Dalam negara pun dah banyak pilihan.

    ReplyDelete
  3. banyaknya rupanya bukit dan gunung kat malaysia ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada banyak lagi tu yang takde dalam senarai.

      Delete
    2. Ada banyak lagi tu yang takde dalam senarai.

      Delete
  4. pernah ke Taman Negra, Pahang saja.. yang lain belum berkesempatan mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh bestnya dapat pergi Taman Negara tu. teringin gak!

      Delete
  5. esok ni ade group nak naik broga...
    nieyl x sure lagi dpt join ke x esok..
    sbb nak kena gerak awal pagi..

    ReplyDelete
  6. Banyaknya tempat hiking yang menarik kat Malaysia. Saya tak pernah hiking kat Malaysia lagi.

    ReplyDelete
  7. dalam banyak-banyak list tu, just 4 tempat baru saya lepas!Insya Allah incomming maybe...

    ReplyDelete
  8. thank you awak listkan. dh tick kan mana yg dh pi and boleh tgk mana pulak next hiking place. hehehe

    ReplyDelete

LATEST PHOTOS ON INSTAGRAM

All rights reserved Blog Sihatimerahjambu