Tak Tun Tuang

Wednesday, November 08, 2017

Dah kenapa sana sini tak tun tuang tak tun tuang! Menjadi-jadi pula viral tak tun tuang dia. Disebabkan semangat nak tahu, gigih lah mencari apakah tak tun tuang yang dia orang maksudkan tu. Oh rupanya lagu kat youtube tak tun tuang tu.


tak-tun-tuang
Gambar sekadar hiasan
Kenapa jadi viral? Katanya lawak dan luar biasa mungkin? Itu yang jadi viral. Lagu tak tun tuang di nyanyikan oleh Isil/Upiak Isil dari Indonesia. Lagu "Tak Tun Tuang" menceritakan kisah seseorang yang berbangga dengan diri sendiri walaupun apa orang lain kata. Yang penting, dia tak kacau orang. Begitulah kot lebih kurang. No wonder lah dalam video tu dia punya serabai lain macam. Tak tun tuang betul. Tak tahu nak kesian ke nak gelak tengok video Tak Tun Tuang ni.

Tapi baris lirik pertama dah buat rasa tak tahan nak gelak. Lirik baris pertama juga ramai yang buat caption di media sosial..Siapa buat? Baik ngaku..Hihi

Lirik Lagu Minang Tak Tun Tuang - Isil / Upiak Isil

Aku belum mandi 
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi masih cantik juga 
Tak tuntuang tak tuntuang
Apalagi kalau sudah mandi tak tuntuang
Pasti cantik sekali 

Kalau orang lain melihat aku tak tuntuang
Badak aku taba bana
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi kalau langsuang di idu tak tuntuang
Astaghfirullah baunya

Kalau cowok ganteng yang lewat
Aku acuah je nyeh
Kalau apak gaek yang lewat
Aku aniang je nyeh

Yang penting indak
Manggaduah urang tak tuntuang
Walau acok galak surang
Tak tuntuang tak tuntuang

Walau sangko urang
Awak dalang tak tuntuang
Tapi hati isil sanang... iiiyesss

Aku belum mandi 
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi masih cantik juga 
Tak tuntuang tak tuntuang
Apalagi kalau sudah mandi tak tuntuang
Pasti cantik sekali 

Kalau orang lain melihat aku tak tuntuang
Badak aku taba bana
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi kalau langsuang di idu tak tuntuang
Astaghfirullah baunya

Kalau cowok ganteng yang lewat
Aku acuah je nyeh
Kalau apak gaek yang lewat
Aku aniang je nyeh

Yang penting indak
Manggaduah urang tak tuntuang
Walau acok galak surang
Tak tuntuang tak tuntuang

Walau sangko urang
Awak dalang tak tuntuang
Tapi hati isil sanang... iiiyesss

Faham  ke tidak? Faham-faham sendiri lah ye kena bukak kamus minang ni. Maksud Tak Tun Tuang tu apa? Maksudnya adalah bunyi gendang.

8 comments

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.