Image Slider

Disebalik Kota Keriangan Genting Higlands,Ade Amber Court Yang Agak Suram

Sunday, October 30, 2011
Nampak menarik je kota keriangan ni penuh dengan warne warni lagi tu.Agak lame jugak ye tak pergi sini.Tengah dok plan dengan anak buah tapi tak jadi jadi sampai sekarang.Last pergi sini dengan Mr A mase birthday Fiza tahun 2008.Tunggu la lepas ni plan baek punye nak pergi sane ramai-ramai dengan family atau kawan-kawan.ahli WLA,jom buat lawatan jom!Yang pastinye Fiza tak kan tido kat hotel walaupun ramai dalam satu bilik.Serammmmmmm kot!

Mungkin ade yang tahu mungkin tidak.Fiza just nak share sikit je la sebab tak tahu sangat just dengar sikit-sikit la cerita pasal ni kat forum.Saje taknak post entry ni malam-malam..kang tak pasal-pasal ade yang takleh tido.

Dah macam seekers team pulak Fiza ni kan.hehe..layann kan aje.Sebenarnya banyak bende misteri yang ade kat sini disebabkan banyak bende luar biasa berlaku especially pembunuhan.Macam-macam andaian yang dibuat terutama fakta roh yang tidak tenang mengacau penghuni yang duduk di hotel.Hotel yang bernama Amber Court yang penuh misteri.

Fiza pun tak pasti ape sebab hotel amber court ni ditutup dan dibiarkan.Mungkin takde pulangan modal disebabkan penghuni selalu kene kacau.mungkinlah kot sebab antara habit paranormal ni suke main on off TV,berjalan atas katil,dok tepi katil,darah mengalir di tingkap,perempuan berbaju merah terjun dan nampak di tingkap,perempuan  mengilai dan macam-macam lagi lah.huh,dengar je dah seram kan?meh tengok gambar lak


Tengok gambar je dah seram,apetah lagi ingin amek gambar kat sane..ishh..dah meremang bulu roma dah ni bile tengok..lame jugak ditinggalkan macam ni.yang menghuni nye sekarang adalah.......Ade berani tengok video kat bawah ni?

heh,takde ape pun la..sape la punye keje amek video kat sini kan..berani betul orang tersebut.agak-agak uncle seekers penah datang sini tak?huh,menyampah dengar ramalan uncle seekers tu..err tetibe masuk topik lain pulak.ok,abaikan..yang pasti kat mane-mane pun ade paranormal ni cume kita je tak nampak. 

pssttt..hari ni korang buat aper?pergi genting ker?ke ade kat genting skang ni? 
p/s:Nak pergi genting jalan pergi weekend,pergi weekdays hokeh!sebab nanti korang mesti rugi giler tak dapat main sume game kat situ buang mase menunggu turn ramai orang Q.so,sangat tak berbaloi kan..silelah pergi weekdays...nak pergi ajak Fiza ye..lalalala

credit pitcha:Incek google credit vid:Incek Utube

"The mysterious makcik"

Saturday, October 29, 2011
"The mysterious makcik" is the story of two beautiful young girls who lived in kampung and their parents had to go to town, so they left their daughters home alone. Fahami dan teka apakah yang akan terjadi dalam kisah di bawah semasa ketiadaan ibu bapa mereka.
Milah dan Mijah kebiasaannya kalau weekend je mesti berehat kat rumah mengadap tv. Layan la apa-apa cerita menarik. Tapi sejak-sejak akhir ni banyak cerita gangster dan hantu je, malas pulak nak tengok tv. Malaysia ni banyak gangster dengan hantu ke?

Disebabkan tinggal berdua je dan segala kerja rumah dah setel awal-awal pagi, so berehat bersama kit kat je la depan tv.

Tapi Sejak-sejak ayah ganti tv lama dengan LCD 32 inci, siap dengan Astro First, rajin la pulak Milah dan Mijah tengok tv. Keh keh. Sebelum ni tengok kat drama orang-orang berada je pakai tv cenggitu. Sekarang dah mampu milik ni rasa excited la pulak. *jakun.

Tiba-tiba ada orang bagi salam.

"Eh ada orang bagi salam. Waalaikumsalam."

Datang la pulak sorang makcik yang tak pernah diorang tengok kat kampung ni. Muka suciiiiii je. Kesian pulak biar kat luar so ajak la dia masuk. Mijah tengah buat air di dapur. Milah je la yang layan makcik tu.
Rancak jugaklah mereka bersembang sampai makcik tersebut lupe tujuan asal die datang ke rumah tu.

Milah : Eh makcik,tadi makcik kata ade jual patung angry bird kan?boleh saya tengok?
Makcik : ehh..lupe pulak makcik..tapi anak kene dok diam-diam ye.
Milah:?????

Makcik tersebut tersenyum melihat muke milah yang sedang berkerut dahi tu lalu mencapai beg plastik hitam yang dibawanye kehulu hilir tadi.sreeet srooot sretttt bunyi plastik tu,tangan makcik meraba-raba ke dalam plastik tetapi mukenye seperti sedang menahan sakit.

Milah:*dalam hati [Mak cik ni sakit ke?..apsal muke die lain macam je?] seraya berkata :Makcik tak sehat ke?

Makcik : *tersenyum macam kerang baru lepas kene rebus.Err..taklah nak,makcik bingung,kat mane makcik letak patung angry bird ni tadi.Jap ye makcik cube cari.

Milah : *dalam hati.[phew~nasib baik..kalau betulbetul sakit tadi naya je aku].ok,makcik carilah dulu kat dalam tu ye*sambil menunjukkan jari telunjuk ke plastik hitam itu

Makcik :baik-baik..Makcik cari ni*sambil angguk-anggukan kepala tanda setuju.

selepas 1minit 5saat..

Makcik :haa..ni die nak patung angry bird nye.
Milah : warghhhhh

tak semena mena Milah menjerit bile tengok patung angry bird tersebut.Comel sangat ke?ke hodoh sangat?sampai camtu sekali Milah menjerit.

eh,boleh tak kalau nak buat to be continued?..hehhe..macam suspen je kan..jeng jeng jeng..makcik tersebut hampir pengsan mendengar jeritan Milah..Milah masih lagi menjerit tak berhenti,makcik tersebut juga hampir hampir nak pengsan.Jari jemari makcik tersebut berlumuran darah secara tibe tibe..Milah jadi tak keruan.air mata darah teringin sekali ingin keluar tapi apakan daya air mata jernih jugak yang keluar.

Milah melihat tangan makcik tersebut sudah tidak bermaya memegang patung angry bird itu.Manakan tidaknya,patung angry bird tersebut rupenya patung jadian.Disebabkan Milah tak dok diam-diam mase makcik tersebut nak keluarkan patung tadi,patung angry bird telah bertukar menjadi the real angry bird.Memang angry la bird tersebut setelah bertukar tadi lantas terus mematuk tangan makcik tersebut sampai berlubang-lubang dan berdarah.

Mijah yang berada di dapur tadi lintang pukang berlari ke ruang tamu setelah mendengar Milah menjerit tadi.Mijah terkejut melihat Milah terbaring di atas lantai akan tetapi makcik tersebut tiada di situ..Kemudian mak dan ayah mereka balek.
Setelah Milah bangun dari pengsan,die menceritakan hal tersebut kepada mak ayah dan Mijah.

Ayah :kamu tak tahu ke yang orang kampung heboh dengan patung angry bird ni..
Milah :kenape ayah?
Ayah:pasal kejadian macam ni lah
Milah:err..mane saya tahu ayah
Ayah:haa tu la..lain kali amek tahu sikit hal luar jangan hadap TV je kat rumah ni.mentang-mentang ayah dah masukkan astro First pulak tu.kamu segan-segan nak keluar rumah.Lepas ni kene amek tahu jugak hal luar..ape-ape jadi kan susah..
Milah:baek ayah.*tunduk rase bersalah
Ayah:kamu pun same Mijah..*sambil menunjuk jari ke arah mijah

Mak Mijah menahan rase geli hati yang terbuku dalam hati nye.Ingin saje die gelak dengan keadaan Milah dan Mijah yang dalam ketakutan tu.Dahlah takut,kene marah pulak tu..

Mak  kemudian bersuara
Mak:sebenarnye ape yang terjadi tu adalah realiti..tadi mak dan ayah keluar bukannye kemane-mane..Makcik tadi tu sebenarnye adalah mak.Mak saje menyamar jadi makcik misteri tu  sebab nak ajar kamu supaya jangan main lagi game angry bird tu.angry mak dibuatnye..Kamu tak belajar kalau asik dok hadap game tu je..

Milah dan Mijah berpandangan sesame sendiri..nak marah pun hado rasenye..tapi akhirnye berakhir dengan gelak gelak sopan aje..TAMAT

moral value:
*jangan asik dengan sesuatu bende,yang lain kene amek tahu gak.
*jangan main game angry bird,nanti makcik misteri datang :p

phew~penat mengarang cerite..Ni sebenarnye segmen dari nurdani pakar doodle excel tu..kene sambung cerita.kalau nak join,korang click banner atas sekali tu ye..sorry kalau cerita merapu atau tak faham..itu je idea yang ade..hehehe..
dani,hopefully passed citer ni..ade tapisan tak?hehehe

Resepi Spaghetti/Pasta Carbonara Cheesy Creamy

Resepi ni saje nak bagi fy terliur sebab jadikan Fiza dan Fi comel dalam watak dalam drama blog die[tibe macam tak paham ayat Fiza ni].ok dah abaikan..Hari ni Fiza nak share resepi simple ni..bahan-bahan pun simple dan senang nak beli kat mane mane..jangan pegi kedai buku lak nak beli bahan bahan ni..beli buku resepi takpe..

Tak semestinye memasak kene ade semua bahan nak sedap kan.kadang-kadang boleh gune bahan lain untuk sedapkan masakan..resepi yang ade tak semestinye perlu complete.kene pandai tengok mane yang perlu mane yang tak..mostly yang extra accesories tu susah nak dapat macam daun rosemarie,oregano..jarang ade kat kedai runcit biasa..so,Fiza buat resepi yang mudah je ni tapi rase ni sangat marvellous la..tengok presentation agak kurang sikit la..tapi rase sangat sedap hokeh!

Ni Pasta Vegeroni spirals
  Ni pulak spagetti angel hair
Ni bahan-bahan yang Fiza gunekan..sesuai untuk orang-orang bujang je la..dan untuk save budget jugak
Cost under RM40

Bahan-bahan:
Spaghetti/pasta [Ape ape jenis pun boleh]
1 biji Bawang besar bombay [warne soft yellow tu..ape ntah name die]
2 Ulas bawang putih
Meatball
Black Pepper powder
Cheese[tak kesah ape2 jenis pun boleh]
Susu [creamy]
Cheese &Herbs prego sauce
carbonara sauce prego
minyak zaitun[minyak masak pun boleh]
garam

cara-cara:
Rebus spaghetti/pasta.Setelah masak toskan dan letak dalam bekas.
potong halus bawang putih
potong dadu bawang besar
Masukkan sedikit minyak zaitun atau minyak masak
Tumiskan bawang putih yang dipotong halus sampai naik bau
Masukkan cheese and herbs sauce dan juga carbonara sauce prego
Masukkan meatball
Setelah meatball hampir masak,masukkan susu mengikut citarasa sebab ade yang suke creamy ade yang suke light creamy kan..
Masukkan bawang besar yang dipotong dadu tadi.
Masukkan  beberapa keping cheese..jangan abeskan semua
last sekali masukkan black pepper dan garam.Rase dulu sebelum letak garam sebab tak letak garam pun takpe dah ade rase tapi ade orang suke masak macam rase masin sikit kan..

Sebelum tuangkan sauce dalam bekas spaghetti/pasta tadi..letak beberapa keping cheese dulu.Tuangkan sauce di atas cheese tu..tutup bekas dan biarkan seketika.Kemudian boleh lah bersantap ramai-ramai.btw,boleh tambah sosej,daging ayam dan lainlain kalau nak.bawang besar tu tumis sekali dengan bawang putih pun takpe kalau tak suke bawang.Tapi nak bawang tu macam rangup sikit fiza letak kemudian..ermm..semua main campak campak je dah siap..simple je kan?
"Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera"



Pencinta Seni Hanya Gunakan Microsoft Excel Untuk hasilkan Doodle/Vectors

Friday, October 28, 2011
Selalunye doodle atu vector graphic akan dihasilkan menggunakan Software adobe photoshop atau illustrator kan.Tapi lain pulak bagi pencinta seni microsoft excel ni,Nurdani.Die menghasilkan karya die hanya gunekan microsoft excel.alah!excel yang ade kotak-kotak nak buat list name  ke,kira-kira ke kan..haa jangan ingat excel nak buat bende tu je.Boleh hasilkan doodle dan vector graphic jugak tau!

Mule-mule susah nak percaya..yelah memang pelik pun..terpikir gak camne die buat tu.Nak shaping,nak colour lagi..siap ade tones dgn shadow lagi tu.Walaupun susah nak percaya,kene percaya gak..cube tengok ni hasil kerja tangan dani gune excel.
memang kagum dengan kebolehan dani ni.Die sangat expert gune excel ni.Fiza kalau bukak excel terus blur,kompem tak jadi..hehe.BTW,cepat je die buat keje,hasil kerja pun bagus..Ni die buat FREE je untuk Fiza dan geng-geng WLA yang lain pun dapat jugak.Memang benar bagai di kate..die memang pencinta Excel No.1 Negara.

Sure korang pernah tengok header ni kan..Ni lah milik dani.Kat header pun dah  nampak unique kan..ape lagi hasil kerja die..pasti unique menggunakan kaedah yang unique jugak..superb unique lah kirenyer..bukan supermak dah..itu dah simpang jauh dah..

korang mesti nak kenal ngan dani yang unique ni kan..click lajulaju header dani tu..jangan pandang kiri kanan,go straight!pastu sile interview dani dengan berhemah ye..Nak tanye ke,nak order ke..tanye leklok..die sangat tak suke kalau orang yang takde manners ni.Korang jugak boleh belajar nak lukis vector dan doodle ni  kat blog dani sebab die ade sediakan tuto untuk korang.So,sangat rugi kalau tak mencuba belajar.Fiza pun tengah belajar vector ni tapi gune adobe photoshop la..hehe

Eh,lupe lak..ni warga WLA yang dani dah siapkan..Mungkin ade yang dah kenal dengan mereka ni kan.Takpe,Fiza nak kenalkan jugak..
pasni die kate nak  gabungkan yang lain-lain juga..kene tunggu next offer katenyer..hehe..ni antara yang terawal bagi gambar..bile digabungkan jadilah camni..ye lah nak jumpe semua memang payah lah kan..lagilagi fy kat sabah tu..ntah bile dapat jumpe..so,kite bergabung dalam gambar dulu..BTW,Dani memang terbaeklahh!
Tak tahu lah nak cakap bape banyak kali Thanks kat dani ni..Suke dengan hasil kerja die.Die jugak benci dengan copycat..sampai sekarang die juga menunggu respons dari copycat blog Fiza tu..thanks dani!eh thanks lagi..hehehe..

p/s:Korang pergi terjah blog dani cepat-cepat.sekarang ni die ade buat segmen sambung citer"the mysterious makcik"kalau korang bertuah mesti dani akan bagi korang camni jugak..mesti mahu kan?ape-ape pun thumbs up dani..majulah seni untuk negara..

Jadi Blogger Kene Berjiwa kental

Friday, October 21, 2011

budget nak jadi  blogger kene hati PINK? macam bagus je la Fiza ni kan..haa yang last tu saje je..pesanan ikhlas dari Fiza je,ikut tema blog lah..Ingat senang nak jadi sorang blogger.Tak kesahlah blogger tegar ke tak tegar ke,picisan ke tak picisan ke.Once dah ade satu entry dah layak bergelar blogger,tak perlu isi borang pun kan.

Sekarang dah macam satu trend,setiap orang mesti ade blog.Kenape?Sebab rase cool bile ade blog?Boleh jadi famous,boleh kumpul duit?Walau ape pun alasan korang, jadikan blog sebagai medium yang boleh membawa korang ke arah sesuatu yang mendatangkan faedah pada diri  korang bukan memudaratkan korang pulak ye..Nak jadi blogger kene berjiwa kental sikit..Kenapa?bace jangan tak bace bawah ni

1.Kene tahan Sabar
-Kalau tenet slow,mood nak update blog automatic OFF
-sabar cari idea nak update blog
-sabar kalau kene hentam kaw kaw punye

2.Kene tahan maki
-Ingat berkerja je ke kene ade ciri-ciri ni.Kadang-kadang ade anon yang selalu tak puas hati dengan blog kite dan selalu maki-maki blog kite dalam blog die atau meninggalkan ayat tak berapa nak best kat shoutbox disebabkan jeles terlampau.

3.Kene tahan Rindu
-sehari tak berblog,macam setahun lamenye?korang camtu ke?hikhikhik

4.Kene tahan tido
-Sanggup tak tido demi mengedit blog punye pasal..

5.Kene tahan fitnah.
-yelah,blogger tak lari dari copy paste kan.Tapi kalau dah paste tu,pepandai lah creditkan kepada tuan punyer.

6.Kene tahan kutuk
-bukan sebab blog terkutuk,tapi mesti akan ade mata-mata yang akan memantau blog korang.kalau ade yang tak puas hati,mesti kene kutuk kaw kaw punye. Ade je yang tak puas hati kan.kalu tak sikit,banyak!kalau tak banyak,sikit!

7.Kene tahan sakit
-Ingat pesakit je kene tahan sakit?Kena tahan la kalau sakit telinga dan sakit hati dengar ketukan kutukan tu.ahaha..Jangan korang hentam balek..kan kene tahan sabar,ciri-ciri no 1 tu..

8.Kene tahan Nangis.
-Ni kes bile blog korang kene delete ke kene removed ke..mesti nangis nak ngadu kat mak kan..ish..jangan sampai camtu..buroklah nangis..janganlah nangis..
-kalau kene hacked pun,jangan terkucil air mata ye..jangan pi report polis pulak..

Ape ape pun nak jadi blogger kene S.A.B.A.R..Ape jua masalah kan boleh selesai..yang penting jiwa tu kene kental,kasik kepal-kepal jangan mudah rapuh..haa gitu! Eleh Fiza,ko cakap orang,Ko cukup kental ke??Fiza jawab dalam hati je eh :p

Fiza bagi 8 je la sebab lupe dah ape nak tulis..Minum air  perisa semut banyak sangat..eh,takde ar..kalau semut bergedik santai dalam cawan,tanpa segan silu..ke dalam sinki lah Fiza anta si semut tu.Sebenarnye cam banyak lagi,ape kata korang sambung lagi..boleh?

Yang pasti korang kene bersedia dalam ape jenis revolusi blogger ni.ayat nak canggih je kan..Ade sesape yang terasa perkara-perkara di atas?mestilah ade kan..name pun blogger..kan?Jangan pulak pas bace ni,korang tak puas hati terus Fiza kene hentam..kene tahan sabar hokeh!Lagipun Fiza mane de kutuk-kutuk kan..Kongsi kongsi idea je.Sape lah Fiza nak kutuk-kutuk orang ni..Blog korang,korang punye hal la kan.Dah jadi blogger kene berjiwa kental dalam ape situasi sekalipun..Ade berani?

P/s : S.A.B.A.R

Resepi : Puding Triffle Sihatimerahjambu

Tuesday, October 18, 2011
Malam tadi berjaya Fiza buat puding triffle macam Mr A buat untuk Fiza hari tu.Biaselah first time mesti ade kurangnyer kan..Fiza buat agak kurang manis dan layer die agak burok sikit la tapi still sedap la sebab anak buah Fiza makan macam sedap sangat je..hikhikhik.maksudnyer sedap lah tu..Okay,kepada Cik jijah,sile cube ye resepi ni jangan amek je..kene buat sekali  tau!
layer castard[tengah] yang failed!
layer swiss agak nipis..failed la..huhu
 Bile dah terliur..silelah cube resepi ni ye..buat sendirik..Fiza tak mampu nak buat delivery..hehe..ade yg puasa hari ni?mahap ye..bukan niat untuk menggoda..^___^.Okay,jangan buang mase..meh cube resepi ni cepat!

Bahan-bahan A [Lapisan bawah]
Swiss roll
-depends la nak perisa ape pun,Fiza lebih prefer perisa coklat sebab lebih sedap combine dengan lapisan ke dua [castard] nanti.

cara:
-Potong dalam 2cm tebal dan susun potongan dalam bekas[bekas kaca atau tupperware lutsinar untuk bagi nampak susunan layer tu nanti]


Bahan-bahan B [Lapisan tengah]
 1 Tin susu cair [deal milk]
1/2 air fruit cocktail dalam tin
4sudu besar tepung castard
3sudu gula pasir
1 sudu esen vanilla

cara:
Masukkan semua bahan B ke dalam periuk.Kacaukan sehingga sebati.Kemudian baru bukak api perlahan dan kacau sehingga pekat berkilat.Tak perlu tunggu sejuk,terus tuangkan castard dalam bekas tadi dan ratakan.[atas potongan swiss roll].kalau biarkan castard sejuk nanti adunan keras dan tak rata dalam bekas nanti.Biarkan sehingga sejuk.pastikan lapisan castard menutupi lapisan swiss roll.


Bahan-bahan C[lapisan atas castard]
1 tin fruit cocktail

cara:
 Airnye di toskan.separuh dimasukkan ke dalam adunan castard tadi dan separuh lagi dituangkan ke atas potongan swiss roll tadi sebelum letak adunan castard.

Bahan-bahan D [Lapisan atas]
Crystal jelly perasa strawberry

cara:
Masak mengikut arahan yang terdapat pada pembungkus jelly crystal.Setelah masak,susunkan dahulu fruit cocktail di atas lapisan castard yang telah sejuk.Kemudian baru tuangkan bancuhan jelly cystal yang telah masak tadi atas fruit cocktail.Kemudian letak dalam peti ais untuk disejukkan dan dibekukan.

kemudian sedia dihidang..selamat mencuba!

pstt:Triffle Mr A buat lagi sedap dari Fiza buat..adeshh..kalah pulaks..sob sob sobs~pasni kene buat bagi manis sikit dan bagi layer nampak cantik..nak kalahkan Mr A punyer triffle..chaiyukkk!

Resepi : Ikan Siakap Kukus

Sunday, October 16, 2011
Nampak cambest je ikan tu kan.Tapi rase cam dah terlambat je nak share resipi ni.mesti ade yang dah lunch ni..sob sob.Malam tadi dok selongkar peti besi gambar,terjumpe lak gambar ni.Kalau dok kampung memang Fiza suke masak Ikan siakap kukus ni.Hari ni boleh lah kalau korang nak try masak.Simple mimple je bukan Mr Simple Super Junior ye..hehehe..lagipun lame dah Fiza tak mengupdate resipi simple ni.Ok,tak yah cakap banyak..

Bahan-bahan
-Ikan Siakap[mesti la kene ade kan]
-Bawang putih 6biji
-4Bawang besar[better bawang sederhana besar tu]
-halia sebesar ibu jari[nak lebih pun boleh]
-Cili padi [untuk tambahkan pedas,terpulang nak letak banyak mane]
-5 batang serai
-Asam Jawa[kalau gune yg siap sedia tu,just separuh sudu kecik tu]
-Garam sesedap rase

Cara masak
Ikan siakap dibasuh dulu.3biji bawang putih,2biji bawang besar,separuh halia,separuh cili,2batang serai di potong halushalus.Kemudian 3biji bawang putih,2biji bawang besar,separuh halia,cili api,3batang serai,sedikit air asam jawa dan garam di blend.Kirenya separuh dipotong,separuh di blend.

Bahan-bahan yang dipotong dan di blend tu ratakan padan ikan..kemudian letak je dalam kukus,tunggu sampai masak.Itu je..mudahkan..potongpotong,campak je..dah leh makan..sedap pun sedap..sebenarnye nak masak tak susah pun..sume simple je..tapi masak yang agak mencabar tu memang Fiza tak pandai..hehehe.okay korang,selamat mencube resipi ni dan selamat berhujung minggu.

p/s: Makanan kukus lagi bagus dari makanan yang bergoreng..kan.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature