Resepi Spaghetti/Pasta Carbonara Cheesy Creamy

Saturday, October 29, 2011

Sedap sesekali dapat melayan selera tekak masak spaghetti/pasta carbonara cheesy creamy ni. Kebetulan ada anak buah datang. Bila rumah meriah ramai orang, kenalah masak dalam kuantiti banyak sikit. 

Tengok tu, hidang dalam loyang je weiii. Ikut resepi spaghetti carbonara cheese dan creamy simple je. Walaupun presentatioa dia hauk, tapi rasa dia marvellous okay! 

Saya gunakan pasta Vegeroni spirals dan juga angel hair. Resepi yang sama boleh juga gunakan spaghetti kalau tak suka vegeroni spirals dan angel hair. Banyak lagi pilihan pasta yang ada dipasaran.

Resepi Spaghetti/Pasta Carbonara Cheesy Creamy

Masak sendiri puas hati sebab dapat buat banyak dan bahan-bahan save bajet bawah RM30. Boleh makan beramai-ramai dan bertambah-tambah.

Bahan-Bahan Resepi Spaghetti/Pasta Carbonara Cheesy Creamy

Resepi Spaghetti/Pasta Carbonara Cheesy Creamy

Bahan-bahan

Spaghetti/pasta 
1 biji bawang holland
2 Ulas bawang putih
Meatball
Black Pepper powder
Slice Cheese
Susu creamy
Cheese & Herbs prego sauce
Carbonara sauce prego
Minyak zaitun (guna minyak masak atau butter pun boleh)
garam secukup rasa

Cara Penyediaan

1. Rebus spaghetti/pasta. Setelah masak toskan dan letak dalam bekas.
2. Bawang putih cincang, bawang holland potong dadu.
3. Panaskan minyak zaitun atau minyak masak dalam kuali
4. Tumiskan bawang putih dan bawang holland sampai naik bau dan garing sikit.
5. Masukkan cheese and herbs sauce dan juga carbonara sauce prego
6. Masukkan meatball
7. Setelah meatball hampir masak, masukkan susu mengikut citarasa sebab ada yang suka creamy ada         yang suke light creamy kan..
8. Masukkan beberapa keping cheese.
9. Last sekali masukkan black pepper dan garam. Rasa dulu sebelum letak garam sebab tak letak garam pun takpe dah ada rasa sos carbonara tu. Lagipun cheese pun ada rasa masin-masin sikit.
10. Sebelum tuangkan kuah sos dalam bekas spaghetti/pasta tadi. Letak beberapa keping cheese dulu. Lepas tu baru tuangkan sos di atas kepingan cheese tu.

Lagi sedap tambah sosej, daging ayam cincang dan lain-lain ikut selera masing-masing. Tersangatlah mudah nak masak spaghetti carbonara cheesy creamy ni. Janji ada sos carbonara cheese prego. Boleh je guna brand yang lain.

Terliur? Sila cuba nanti ye.

14 comments

  1. ooiiiii meleleh oiiii!!! lapq lapaq..

    saje je fizah ni. eh, fiza blh masuk masterchef lah!

    ReplyDelete
  2. nyum..nyum..sedapnyer..so creamy..nnti nak cube buat..hehehe

    ReplyDelete
  3. wah.. bestnya resipi nie.. senang aje tgk.. nak try la wat ..:)

    ReplyDelete
  4. adoiyaiii..dh lame laling wa xmasak spagheti..lapoooo ni, tulun!!!

    ReplyDelete
  5. Ya Allah..

    Speechless~

    Arghhhhh!!

    Geram tengok gambar bebola daging bergentel-gentel dengan sos keju tu.




    Ok. makan tak ajak.. fine.


    tacing ahh..

    ReplyDelete
  6. Terliur melihat spagetti cheese carbonara creamy nie...cm saya dlu dri tin cheese carbonara creamy 2 panaskan + spagetti shja(nk cepat je,al-maklum lah dh lapar n 2 yg fast)..so dh tau dr resipi fiza berikan blh =kan pengetahuan dlm bab masak spagetti nie..Tq

    ReplyDelete
  7. Senangnya punya resep lezat dan blogf menawan...

    ReplyDelete
  8. emm..nak try..lma da cari resipi..xtau pulk da dlm blog akak nie..

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.