Pageviews Merundum, Earnings Juga Merundum

Thursday, November 28, 2019

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Masuk bulan November ni, Fiza perasan pageviews blog tak berapa nak cantik secantik bulan October. Disebabkan Google algorithm berubah lagi, makanya memang memberi kesan kepada turun naik pageviews sesebuah blog tu. Nak bercakap tentang Google algorithm memang tak arif lansung lah. Cuma tahu term perkataan je lah.


Apa yang Fiza perasan pageviews merundum agak teruk menurun. Lebih kurang dalam 20-30% penurunan pageviews blog Fiza. Pageviews blog kau orang okay tak? Mulanya pelik juga kenapa performance blog kurang bagus macam bulan October. Padahal tak ada ubah coding blog dan masih kekal aktif update dan blogwalking juga.

Kemudian ada blogger share pasal google algorithm berubah. Jadi, sedikit sebanyak ada kena mengena juga lah dengan punca penurunan pageviews bulan ni. Bila pageviews merundum earnings blog juga merundum teruk. Rasa kecewa dan sedih tu of courselah ada. Lagi lagi tak pandai bab SEO, dan yang berkaitan dengan google ni. Jadi, kena akur lah.


Apa apa pun kena berbalik kepada back to classic tujuan asal buat blog. Bila fikir semula dan update something yang berguna untuk dikongsikan, rasa kecewa tu digantikan dengan kepuasan berblog. Seronok bila berblog macam dulu-dulu boleh tulis anything yang kita suka dan tak terhad kepada review sahaja.

Lagi seronok bila dapat blogwalking ke blog blogger lain. Tapi kalau dah sibuk memang tak boleh nak kata apalah. Biasanya kalau blogwalking tu Fiza akan komen secara pukal atau at least akan komen 2 entri lah macam tu. Ikut keadaan masa yang ada. Orang kata, memberi itu lebih baik kan. So kita beri mana termampu.

With Love, Sihatimerahjambu

52 comments

  1. akak pun mcam tu jugak..menurun sedikit dari yang biasa..Tapi tulah, kalau fikir sangat memang tak boleh buat ape pun.Share apa yang kita nak share..tu lagi best melayan..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit okay lagi kak. itulah kadang tu bila fikir buat stress je kan.

      Delete
  2. Kita pun tak faham terms tu..tapi kita blog suka suki Jerr

    ReplyDelete
  3. Betul..google algorithm berubah lagi...effect kat blog akak jugak..kejap naik kejap turun x consistent..apapun akak ok je sebab tujuan asal ada blog sebab nak berkongsi..kan...

    ReplyDelete
  4. aa xpe.. bulan depan naik balik inshaAllah.. keep on blogging ya

    ReplyDelete
  5. sy perasan laa bln lps mcm mencanak, bln ni mcm slow je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. Bulan lepas memang menaik banyak..bulan ni turun mendadak terus.

      Delete
  6. kita pon tak faham sgt psl algorithm tu..blog sbb suka suki jer nk share ape2 yang patot..hihi

    ReplyDelete
  7. benda ni mcm laut jugak ada pasang surut..

    ReplyDelete
  8. saya ada perasan jugak pasal nie . saya just buat blog nie macam diari je , so tak terasa sangat la bile pageview atau earning menurun . Actually kadang-kadang rasa rugi juga bila ada blog tapi tak buat ads . Takpa sis , hope bulan depan naik semula . Saya support blog sis , tiap hari datang sini baca entry sis .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama juga.buat macam diary dan tulis apa yang seronok nak dikongsikan. ads ni kira sesambil lah gitu. Terima kasih banyak². Support blog awak juga.

      Delete
  9. Yup, Nov mmg ada perubahan algo dr Google. Bertabahlah,

    ReplyDelete
  10. aahh fiza kalu asyik fikir pasal ni mau sakit otak hehehe.. tak apalah naik turun dah memang adat, samalah kat blog sendiri pun.. ya betull,, fokus niat asal utk blogging :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..itulah pasal kan. memang adatlah. fokus tulis yang baik baik je :)

      Delete
  11. Kak ana pun sama merundum. Tp mcm kata fiza back to tujuan kita berblog kan. Semua tu tolak tepi je.heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak..kita tolak tepi dulu bab tu..fokus pada menulis je :)

      Delete
  12. Haha tak perasan la pulak. Tak pernah nak pay attention kat benda ni. tak faham~

    ReplyDelete
  13. Sy masi tak faham part google algorithm nie huhu

    ReplyDelete
  14. merudum pun, your pv is so much ore than mine. hahaha
    I can't even compare mine XD

    ReplyDelete
  15. semoga bertambah baik di masa2 hadapan..pageviews & earnings ni kdg2 sebagai motivasi..rasa seronok bila tgk ramai yg berkunjung ke blog kita..

    ReplyDelete
  16. em.. perasan gak pasal PV merudum tu tapi salah diri sendiri gak jarang ping.. hahahaha~ begitu lah !! tapi pape pun tahniah kat azhafizah.com !! terus share info berkaitan dengan blog ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih banyak²..bila merundum ni kena bertabah je lah kan :)

      Delete
  17. Samalah wak, blog saya bulan ni pun merudum jugak. Baru je ingat nak dapat paling kurang $15 adsense, rupanya tak tercapai sebab PV jatuh teruk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah target juga tu tapi nampaknya tak kesampaian. Carry forward next month lah jawabnya kan.

      Delete
  18. Lumayan tuh kak masih ada PV,kalau blog baru jangan kan pv segitu yang ada 0 je tiap hari :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mungkinlah kosong. Mesti ada juga tu jumlah pv nya :)

      Delete
  19. Liat PV kakak ini seram karena PV blog saya tidak sampai setengahnya perhari hehe,tapi PV segitu sudah mantap lah tu, salam kenal ya kak :)

    ReplyDelete
  20. Haah baik menulis sebab kita suka tulis. Rindu juga zaman dulu-dulu rajin tulis.
    Terima kasih pasal info pasal ada ubah google algorithm. Memang tak tahu sang at pasal SEO.

    ReplyDelete
  21. Ada jugak cek kat Google Analytics tu.

    Tapi Ruby tak tahu pula pasal yang google algorithm ada berubah.

    Seronoknya tengok PV Fiza yang perday tu 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tahu pun sebab ada yang share. kalau tak, tak tahu juga. Terima kasih Ruby, masih kena usaha tu

      Delete
  22. so far mama punya tak nampak sgt perubahan mungkin sebab mmg sendu kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perubahan sikit okay lagi kak. jangan merundum banyak.

      Delete
  23. Sha memang turun banyak. Maybe sebab 2 tahun kebelakangan ni kurang aktif update blog. Sekarang ni usaha disiplinkan diri seminggu mesti update blog jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedang usaha disiplinkan diri juga ni. Jom lah kita sama²

      Delete
  24. sama lah, perasan jugak nak makin menurun teruk bulan ni...harap2 naik balik la...maybe tengah cari rentak untuk selari dengan google algorithm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan ni nampak macam ada naik sikit. harap berterusan lah kan

      Delete
  25. cantik sgt dah tu.
    pv aida sehari 800-1000 jer.
    alhamdulillah la.
    sharing.
    info yg org cari.
    teruskan menaip yg fiza. lotsa ilmu dlm ni aida dpt.

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.